Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alles over de reisverzekering

Alles over de reisverzekering

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Afhankelijk van je reis en jouw situatie, kan het belangrijk zijn om een reisverzekering af te sluiten. Dat kan simpelweg gaan om een annuleringsverzekering, maar ook om het verzekeren van je bagage of een verzekering die je dekt als je extra kosten maakt. In dit artikel bespreken we wat een reisverzekering inhoudt, wat er precies gedekt wordt door zo’n verzekering en waar je op moet letten. Tot slot geven we een paar voorbeelden van verzekeraars en populaire reisverzekeringen, zodat je een beeld krijgt van dekkingen die er zoal worden aangeboden.


Wat is een reisverzekering?

Kort gezegd is een reisverzekering een schadeverzekering om de schade te dekken die je oploopt tijdens je reis. Doorgaans is een reisverzekering bedoelt voor vakanties en niet voor zakenreizen. Je kan de reisverzekering zien als een aanvulling op verzekeringen die je al hebt lopen, zoals een zorgverzekering, een autoverzekering en een inboedelverzekering. Een standaard reisverzekering biedt bijvoorbeeld hulp bij vervelende situaties als het gaat om vervoer en bagage.
In het polisblad van de reisverzekering staat precies voor wie de reisverzekering is afgesloten (kortom: wie de verzekerden zijn).

Het is een beetje lastig te zeggen wat een standaard reisverzekering jou precies biedt. Hierover kan je het beste informeren bij je verzekeraar. Eigenlijk geldt altijd dat een reisverzekering grotendeels op maat samengesteld wordt.


Kosten

Wat een reisverzekering kost hangt af van het risico van de verzekeraar. Bij het beoefenen van een gevaarlijke sport is de kans groter dat er iets gebeurt, dan als je de hele vakantie in een all in resort langs het zwembad ligt. Als je gaat paragliden, is de kans groter dat de verzekeraar een flink bedrag moet uitkeren dan als je langs het strand ligt. Verder verschillen de kosten voor de premie natuurlijk enigszins per verzekeraar.

Wat ook een factor is in de kosten die je maakt, is het kiezen voor een doorlopende of aflopende reisverzekering. Verderop in deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen deze twee reisverzekeringen.


Eigen risico, nieuwwaarde en dagwaarde

Net als bij andere verzekeringen, geldt bij een reisverzekering ook een eigen risico. Deze kan bijvoorbeeld 150 euro zijn. Omdat grote ongevallen doorgaans (gelukkig) weinig voorkomen, blijven veel situaties binnen het eigen risico. Wordt er wel een bedrag uitgekeerd door de verzekeraar, dan wordt hier eerst het eigen risico vanaf getrokken.

Bij spullen die je meeneemt, heb je daarbij ook te maken met een dagwaarde of nieuwwaarde. Veel verzekeraars vergoeden bagage tot één jaar oud met het bedrag van de nieuwwaarde. Voor oudere spullen wordt alleen de dagwaarde uitgekeerd.


Voorwaarden van een reisverzekering

Als er schade optreedt, zal de verzekeraar per situatie bepalen hoeveel geld er wordt uitgekeerd. Als je onzorgvuldig met je spullen omgaat, wordt een daaruit ontstane situatie niet vergoed door de verzekeraar. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan gaan zwemmen, en je spullen onbewaakt op het strand laten staan. Ook zit er altijd een limiet aan wat de verzekering vergoed. Dit soort zaken vind je allemaal terug in de polisvoorwaarden van jouw verzekering.

We raden aan om de voorwaarden van je reisverzekering altijd mee te nemen op vakantie, omdat daarin staat wat je moet doen tijdens een onvoorziene situatie. Je vindt hierin dus ook terug wat je kan verwachten van de verzekeraar. Zeker wanneer je kostbaarheden meeneemt zoals een dure laptop of camera, is het belangrijk dat je de voorwaarden in kan zien.
Bij verlies, beschadiging of diefstal kan één van de verzekerden aanspraak maken op de vergoeding.


Waarom is het belangrijk om een reisverzekering af te sluiten?

Als je een reisverzekering afsluit, ben je verzekerd voor onverwachte kosten met betrekking tot je vakantie. Dit kan om allerlei kosten gaan, en daar bestaan in een aantal gevallen aparte verzekeringen voor. Reisverzekeringen kunnen dekking bieden bij bijvoorbeeld:

  • Annulering van je vakantie (in het geval van bijvoorbeeld ziekte, zwangerschap, werkloosheid). Verderop in het artikel vertellen we meer over de annuleringsverzekering.
  • Vergoeding van gestolen of verloren bagage, mits je hier zorgvuldig mee om bent gesprongen.
  • Een aanvullende dekking voor geneeskundige kosten, omdat de standaard zorgverzekering alleen medische behandelingen vergoed op het Nederlandse prijspeil.
  • Het doen van een ‘gevaarlijke’ sport zoals skiën, abseilen of paragliding  (let op, want voor zulke sporten is vaak een speciale verzekering nodig). Onderstaand noemen we bijvoorbeeld een wintersportverzekering.
  • Hulp bij autopech.
  • Dekking van kosten bij juridisch advies (een rechtsbijstandverzekering)
  • Speciale wintersportdekking voor ongelukken bij sporten zoals skiën, omdat de kosten om iemand met bijvoorbeeld een gebroken been van de piste te halen, hoog zijn.
  • Een ongevallendekking, voor het geval van blijvende invaliditeit of overlijden. Bij een ongevallendekking wordt er in zo’n situatie eenmalig bedrag uitgekeerd. Let op: is niet dezelfde verzekering als de verzekering voor bijvoorbeeld geneeskundige kosten.
  • Een speciale verkeersrechtsbijstandverzekering, voor als je met je auto bij een verkeersongeluk in het buitenland betrokken raakt.
  • Het overkomen van familieleden ten tijde van ernstige ziekte.

Afhankelijk van je vakantie, is het nuttig om in bepaalde situaties een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kan daarmee hulp krijgen bij één van de noodsituaties die we net genoemd hebben. Zonder verzekering kosten vervelende situaties meer geld en vaak ook tijd.

Voor zorgverzekeringen geldt dat Nederland met een aantal landen een afspraak heeft waardoor jij het recht hebt op medische zorg uit dat land. Voor duurdere landen zoals Australië en de VS geldt dat verdrag echter niet.


Welke soorten reisverzekeringen zijn er?

Reisverzekeringen kunnen zoals je las, dekking bieden in allerlei situaties (verderop in het artikel leggen we uit hoe dit werkt) , maar er zijn ook verschillen in de periodes waarin een verzekering loopt. Op basis daarvan kunnen we drie verschillende reisverzekeringen onderscheiden:

  • De aflopende reisverzekering
  • Doorlopende reisverzekering
  • Verzekeringen voor lange reizen, of reizen die afwijken van standaard reizen.

Aflopende reisverzekering

Een aflopende verzekering wordt afgesloten voor één vakantie. Alleen tijdens deze vakantie is deze verzekering geldig. Dat betekent dat de verzekering ingaat op het moment dat je met je reis begint en eindigt op het moment dat je thuiskomt. Bij een volgende vakantie moet je dus een nieuwe verzekering afsluiten.
Je kan een aflopende reisverzekering geheel op maat samenstellen, dus aanpassen aan desbetreffende vakantie. Een aflopende reisverzekering is wel wat prijziger in het geval je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, of als je vakantie langer dan drie weken duurt.

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering is het hele jaar geldig. Hoe vaak en hoe lang je op reis gaat maakt dus niet uit: je bent gedekt. Ook een last minute vakantie is gedekt met deze verzekering. Wel geldt voor de standaard reisverzekeringen dat deze dekking bieden voor vakanties. Ze dekken dus bijvoorbeeld geen zakenreizen. Als je dat wilt, kan je de doorlopende reisverzekering tussentijds aanpassen aan jouw behoeften of situatie. Wanneer je vaak of lang op vakantie gaat, is een doorlopende reisverzekering goedkoper dan een aflopende reisverzekering.

Verzekeringen voor reizen die buiten de standaard vallen (geen vakanties).

Als we spreken over reisverzekeringen, gaat dit over het algemeen over het bieden van dekking bij situaties op vakantie. Natuurlijk zijn er ook andere redenen om te reizen, zoals een stagereis, een zakelijke reis of een langdurige reis. Voor dekking tijdens deze reizen, moet je een speciale verzekering afsluiten. Hierover kan je informeren bij jouw verzekeraar.

Nog een paar verschillen tussen de aflopende en de doorlopende reisverzekering

Het is lastig om de langlopende en de aflopende reisverzekering één op één te vergelijken, omdat ze – afhankelijk van de gekozen dekkingen – erg uiteen kunnen lopen. Toch zijn er een paar punten waar je in elk geval rekening mee kan houden:

  • Meestal heeft een standaard doorlopende reisverzekering een uitgebreidere dekking, zodat je geen zorgen hoeft te hebben in het geval je naar het buitenland reist.
  • Voor een kortlopende reisverzekering betaal je meer premie.
  • Een langlopende reisverzekering loopt na het eerste jaar door wanneer je deze niet opzegt. Vaak heb je dan een opzegtermijn van een maand.

Voor deze drie typen verzekeringen geldt dus dat ze aan jouw situatie aangepast of aangevuld kunnen worden.


Let goed op welke dekking je standaard al hebt

Zoals je al las stel je de dekking van je reisverzekering grotendeels zelf samen. Daarbij kan je ook opties tegenkomen die je niet nodig hebt. Zo ben je misschien al verzekerd voor gezinsongevallen. Deze verzekering is ook geldig in het buitenland, en hoef je niet ook nog eens af te sluiten voor op reis.
Hetzelfde geldt voor een verzekering voor vervangend vervoer of verblijf en automobilistenhulp. Soms ben je al gedekt door je autodealer, maar het kan ook zijn dat je al een dekking hebt van ANWB of Centraal Beheer. Een goede verzekeraar zal je op de juiste manier informeren, maar zelf op de hoogte zijn van wat je nodig hebt, is altijd handig.


Het dekkingsgebied van een reisverzekering

Een belangrijk aspect van het afsluiten van een reisverzekering, is het dekkingsgebied van je verzekering. Je hebt aan de ene kant de zekerheid nodig dat je gedekt bent in het gebied waar je op vakantie gaat, maar het is zonde om voor een werelddekking te betalen als je deze niet (meer) nodig hebt. Gelukkig kan je een doorlopende reisverzekering tussentijds wijzigen, om hem aan te passen aan jouw situatie. Zo voorkom je dat je teveel betaalt. Er zijn simpelweg drie dekkingsgebieden te onderscheiden:

  • Reisverzekering die alleen in Nederland dekt (maar vaak ook bij korte trips naar het buitenland)
  • Europadekking, geldig in alle landen binnen Europa, dus ook Madeira, de Canarische Eilanden en de Azoren. Belangrijk om te weten is dat landen buiten Europa die aan de Middellandse Zee liggen, ook onder deze dekking vallen. Dat betekent dat je ook verzekerd bent In Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Libanon, Israël Egypte en Aziatisch Turkije.
  • Met werelddekking ben je overal ter wereld verzekerd. Dit is met name belangrijk als je buiten Europa op vakantie gaat.

Ga je op vakantie naar bijvoorbeeld Spitsbergen, controleer dan of jouw (reis) verzekeringen ook daar geldig zijn.


Bekend en belangrijk: de annuleringsverzekering

Deze verzekering bespreken we apart, omdat hij erg handig is voor iedereen die waar dan ook een vakantie heeft geboekt. Met een annuleringsverzekering voorkom je dat je een geboekte vakantie moet annuleren, en daar toch de kosten voor moet betalen. Bij een annuleringsverzekering zijn de volgende situaties doorgaans gedekt:

  • Annulering door werkloosheid
  • Beschadiging van jouw huis of werkplek, waardoor je aanwezigheid nodig is.
  • Buiten je schuld om, een visum niet kunnen verkrijgen.
  • Verlies of diefstal van de reisdocumenten op de dag van je vertrek.
  • Een noodzakelijke medische ingreep van degene die verzekerd is, zijn of haar partner of het kind.
  • Het uitvallen van het vervoersmiddel van de verzekerde, waarmee de verzekerde de reis wilde gaan maken.
  • Overlijden, een ongeval of een ernstige ziekte van  één van de personen in het buitenland waar de verzekerde zou gaan verblijven.

Zo zijn er nog meer situaties waarbij de annuleringsverzekering van toepassing kan zijn. Welke situaties er precies worden gedekt door jouw annuleringsverzekering, kan je terugvinden in het polisblad.


Waar moet je op letten als je een reisverzekering afsluit?

Je weet nu wat een reisverzekering precies is en hoe deze in elkaar zit. Waar moet je dan op letten als je er één af gaat sluiten? Let in elk geval op de volgende punten:

  • Hoe vaak ga je op vakantie?
  • Blijf je in de buurt, of ga je graag buiten Europa op reis?
  • Ga je op vakantie, of reis je met een andere reden? Voor een zakenreis, stage of langdurige reis heb je een aparte verzekering nodig.
  • Heb je een ziekte of aandoening waarmee je extra risico loopt op medische kosten in het buitenland?
  • Controleer vooral je zorgverzekering goed, met betrekking tot een buitenlandse reis. Niet bij elke aanvullende zorgverzekering ben je verzekerd bij bijvoorbeeld een gipsvlucht. De kosten voor een acute vlucht kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn.
  • Maak je een verre reis of een reis naar een onbekend land, verdiep je dan altijd in de plaatselijke risico’s (op bijvoorbeeld ziektes of beroving) in de cultuur, de taal en in de gezondheidszorg.
  • Vergelijk zorgverzekeraars vooraf om te zien welke verzekeraar goed bij jou past qua kosten, dekkingen en service.

Als je rekening houdt met deze punten, kan je goed voorbereid een zorgverzekering afsluiten.


Reisverzekeringen van Allianz Global Assistance

Allianz is een reisverzekeraar die meteen opvalt vanwege de overzichtelijke website. Van zakenreisverzekeringen tot een ‘adventure & survival’ verzekering, bij Allianz kan je allerlei pakketten vinden voor de verschillende reizen. Andere reisverzekeringen die je bijvoorbeeld vindt bij Allianz zijn:

  • Annuleringsverzekering
  • Doorlopende reisverzekering die je op maat kan maken
  • Kortlopende reisverzekering, waarbij kinderen tot 4 jaar gratis meeverzekerd kunnen worden.
  • Autohuurverzekering
  • Een globetrotterverzekering voor iedereen die veel in het buitenland is (werk en stage), voor 20,62 per reis.

Het prettige aan Allianz is dat ze verder gaan dan verzekeren alleen. Je kan dag en nacht het nummer voor noodsituaties bellen en bijvoorbeeld medisch advies inwinnen. Er is zelfs een service waarbij er meteen hulp wordt ingeschakeld als je je kind kwijtraakt op vakantie.


Wintersportverzekering bij Univé

Eén van de populairste reisverzekeringen is de wintersportdekking. Als het skiën anders gaat dan je hoopte, en je flink ten val komt, ben je volledig gedekt met een wintersportverzekering. Tijdens een gipsvlucht hoef je je dan geen zorgen te maken over onverwachts hoge kosten. Ook biedt Univé een speciale caravanverzekering.
Andere handige dekkingen die je kan vinden bij Univé zijn onder meer:

  • annuleringsverzekering
  • pechhulp voor motorvoertuigen
  • zakenreis
  • ongevallen
  • caravanverzekering

De caravanverzekering wordt niet door elke verzekeraar aangeboden, dus indien je dat belangrijk vindt, zit je goed bij Univé.


Als beste getest door de consumentenbond: de ANWB doorlopende reisverzekering

ANWB is één van de beste en meest ervaren aanbieders voor reisverzekeringen. De ANWB doorlopende reisverzekering is het beste getest door de consumentenbond. Naast dat je verzekerd bent, krijg je gegarandeerd hulp bij vervelende situaties. Hiervoor kan je het ANWB noodnummer bellen. De doorlopende reisverzekering van ANWB kan je zelf samenstellen met dekkingen die voor jou van belang zijn.
Voorbeelden van handige dekkingen die de ANWB aanbiedt zijn:

  • Rechtsbijstand
  • Verkeersrechtsbijstand
  • Natuurrampen en terrorisme
  • sport – en hobby uitrusting
  • wintersportdekking
  • ANWB autohulpverzekering.

Naast handige dekkingen en een goede klantvriendelijkheid, heeft ANWB regelmatig een leuke aanbieding wat betreft de reisverzekeringen.


Verzekerd op reis gaan is belangrijk

blank

Een reisverzekering is niet verplicht, zoals bijvoorbeeld een zorgverzekering. Toch wordt een reisverzekering wel aangeraden bij mensen die op reis gaan, omdat je er grote onvoorziene kosten mee kan voorkomen. Een ongeval bijvoorbeeld, zit altijd in een klein hoekje en niemand ziet dit aankomen. Zeker niet op vakantie, waar je graag zorgeloos bezig bent.

Wel is het handig om geen onnodige kosten te maken. Kijk regelmatig of je (doorlopende) verzekering nog steeds bij je past, en wijzig deze tussentijds als jouw reisgedrag verandert. Dit is iets waar verzekeraars je veelal niet op zullen wijzen, dus iets wat je echt zelf moet regelen. Bij een aflopende reisverzekering voor slechts één vakantie, is dit natuurlijk niet nodig.

Tot slot kan je een reisverzekering helemaal naar je eigen situaties samenstellen. Wel geldt dat bij activiteiten met een wat hoger risico op ongelukken, je een verzekering moet afsluiten met een hogere premie. De kans dat een verzekeraar moet uitkeren bij een gevaarlijke sport, is nu eenmaal groter dan de kans dat er een ongeval plaatsvindt in een wellness hotel.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag