Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar sluit je een kortlopende reisverzekering af?

Waar sluit je een kortlopende reisverzekering af?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een reisverzekering afsluiten is niet verplicht, maar wel heel verstandig. Er kan namelijk ook op vakantie van alles misgaan waar je nu liever nog niet over nadenkt, maar wat je vakantieplezier wel flink kan vergallen. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk, of verlies of diefstal van je bagage. Nog vervelender wordt dat wanneer je geen reisverzekering hebt afgesloten en je dus ook met een financiële strop blijft zitten. Een reisverzekering is bovendien helemaal niet duur, dus eigenlijk is er geen reden om er niet eentje af te sluiten. Wanneer kies je het beste voor een kortlopende reisverzekering en waar sluit je die het beste af? Dat laten we zien in dit artikel, waarin we ook enkele van de beste verzekeraars met de voordeligste kortlopende reisverzekeringen voor je op een rijtje zetten.


Wanneer kies je voor een kortlopende reisverzekering?

Bij het afsluiten van een reisverzekering heb je de keuze tussen een doorlopende reisverzekering en een kortlopende reisverzekering. Welke van deze reisverzekeringen je het beste afsluit is afhankelijk van het aantal verzekerde volwassen en kinderen, hoe vaak en hoe lang je op vakantie gaat en wat je natuurlijk zelf maar het makkelijkste vindt.

Let er wel op dat je naast een doorlopende reisverzekering zelf apart nog een annuleringsverzekering af moet sluiten als je dat belangrijk vindt. Dat kan vaak meteen bij het boeken van de vakantie, maar je kunt het ook los doen. Dat is vaak voordeliger omdat je verschillende aanbieders kunt vergelijken en zelf de goedkoopste premie en de beste voorwaarden kunt kiezen.

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering sluit je af voor het hele jaar en daarbij zijn alle korte tripjes en langere vakanties in het buitenland (maar ook in Nederland) gewoon verzekerd. Een doorlopende reisverzekering wordt voordeliger als je in totaal 3 weken of langer op vakantie gaat wanneer je geen kinderen hebt, of langer dan 2 weken wanneer je met het hele gezin op vakantie gaat.

De kosten hoeven niet de enige reden zijn om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen, want het heeft ook als voordeel dat je nooit erover na hoeft te denken of je wel verzekerd bent voor je op stap gaat. Je kunt dus ook bijvoorbeeld heel spontaan een weekendje weg gaan zonder eerst nog een reisverzekering te zoeken, want je bent al gewoon verzekerd. Het enige waar je nog wel op moet letten is dat je alle aanvullende dekkingen hebt afgesloten die je nodig zou kunnen hebben.

Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering sluit je alleen af voor een specifieke vakantie. Als je niet zo vaak weg gaat (gedurende het hele jaar korter dan 3 weken als je geen kinderen hebt of korter dan 2 weken als gezin mét kinderen) dan kan het voordeliger zijn om voor elke vakantie een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Dat komt natuurlijk doordat je uit veel verschillende verzekeraars kunt kiezen en zo de voordeligste premie kunt vinden.

Een nadeel is wel dat je er natuurlijk altijd goed aan moet denken dat je een reisverzekering afsluit voor je weg gaat. Vaak kan dit ook gewoon al bij het boeken van de reis, samen met een annuleringsverzekering. Maar vergelijken bij meerdere verzekeraars is voor beide verzekeringen altijd het beste, want dit kan vooral voor een langere vakantie al snel veel premie schelen.


Een kortlopende reisverzekering vergelijken of meteen afsluiten?

Wanneer je voor elk weekendje weg of vakantie een aparte kortlopende reisverzekering af wilt sluiten heb je daar verschillende mogelijkheden voor:

Via de reisorganisatie zelf

Vaak kun je een reisverzekering afsluiten bij de reisorganisatie waar je een reis boekt. Die optie mag niet standaard aangevinkt staan tegenwoordig, maar let daar toch even goed op. Het reisbureau of de website waar je de vakantie boekt werkt vaak samen met een externe verzekeraar. Die heb je dus niet zelf voor het uitkiezen en je krijgt daardoor ook maar zelden de voordeligste premie. (Dit geldt ook voor de eventuele annuleringsverzekering.)

Via een andere schadeverzekeraar

Ook vrijwel elke andere schadeverzekeraar biedt een kortlopende reisverzekering aan. Op basis van je reisgezelschap, de bestemming en de duur van de vakantie wordt er dan een verzekeringspremie voor je berekend. Dit is vaak voordeliger, want je kunt verzekeraars heel precies met elkaar vergelijken op basis van de gezinssamenstelling, de verschillende aanvullende dekkingen, de duur van je vakantie en de reisbestemming.


Welke dekkingen kun je kiezen bij een kortlopende reisverzekering?

Wanneer je een kortlopende reisverzekering afsluit zitten daar standaard al een aantal dekkingen in waar elke reiziger mee te maken kan krijgen. Het belangrijkste waar je tegen verzekerd bent is het zoekraken, beschadigen of gestolen worden van je bagage. Naast de standaard dekking kun je ook kiezen voor aanvullende dekkingen, zoals:

 • Ongevallen
 • Hulp bij pech met je auto.
 • Hulp van een alarmcentrale.
 • Wintersport en andere gevaarlijke sporten.
 • Vergoeding van medische kosten in het buitenland.
 • Kosten voor terugkeer naar Nederland wegens ongeval of ziekte.
 • Kosten voor reddingsacties (bijvoorbeeld als je verdwaald bent).
 • Studie of stage (met dus een langer verblijf dan normaal).
 • Overlijden of blijvende invaliditeit.
 • Zakelijke reis (oftewel geen vakantie dus apart te verzekeren).
 • Contant geld en cheques indien je die meeneemt op vakantie.

Sommige van deze dekkingen (zoals ongevallen, hulp van een alarmcentrale en vergoeding van medische kosten) kunnen ook al standaard in de normale dekking zitten. Dit is dus iets om goed op te letten per verzekering.

Welke van de aanvullende dekkingen je zelf nodig hebt ligt eraan hoe en waar je op vakantie gaat en wat je allemaal wilt gaan doen op vakantie. Ga je niet op wintersport en ook niet aan gevaarlijke sporten doen, dan heb je die dekkingen dus niet nodig. En ga je alleen binnen Nederland op vakantie dan heb je geen behoefte aan het laten vergoeden van medische kosten in het buitenland.

Een bijkomend voordeel van een kortlopende reisverzekering is daardoor dat je telkens die aanvullende dekkingen kunt kiezen die op de vakantie van toepassing zijn en je dus nooit teveel betaalt.

Let wel op dat je standaard alleen binnen Europa en in landen die aan de Middellandse Zee grenzen verzekerd bent. Ga je verder weg, kies dan voor een aanvullende werelddekking.


De beste verzekeraars voor kortlopende reisverzekeringen

Om je alvast op weg te helpen hebben we ook een aantal van de best beoordeelde en meest voordelige verzekeraars voor je verzameld. Dit zijn volgens ons op dit moment de beste reisverzekeraars wanneer je zelf een kortlopende reisverzekering uit wilt kiezen voor je op vakantie gaat.

Om tot deze lijst te komen hebben we niet alleen gelet op de basispremie, maar ook op de mogelijke aanvullende dekkingen, het verzekerde bedrag en de klanttevredenheid. Voor het opstellen van de lijst hebben we als voorbeeld een stel met kinderen van 6 en 10 jaar gekozen dat een week met de auto op vakantie gaat naar Frankrijk. Ook een aanvullende ongevallendekking en hulp voor automobilisten zijn daarom meegenomen in de vergelijking.

1. NowGo

Eenmalige premie: € 37,50

Eigen risico bagage: € 50,00

Soort verzekering: Digitaal

Aanvullende poliskosten: € 2,00

Een van de voordeligste kortlopende reisverzekeringen is die van NowGo. De verzekering is makkelijk en snel digitaal af te sluiten en omdat je het polisblad digitaal krijgt aangeleverd kun je dit ook kort voor je vertrek nog regelen. Je bent maximaal 90 dagen lang verzekerd maar je uiteindelijke premie is natuurlijk afhankelijk van de daadwerkelijke reisduur. De bagage is tot een maximaal bedrag van € 3.500,- verzekerd, mobiele telefoons tot € 200,-, fotocamera’s en videocamera’s tot maximaal € 1.500,- en een bril of contactlenzen tot € 200,-. Daarnaast kun je natuurlijk ook de gebruikelijke aanvullende dekkingen kiezen.


2. Allianz

Eenmalige premie: € 45,00

Eigen risico bagage: € 50,00

Soort verzekering: Op papier

Aanvullende poliskosten: € 4,50

Allianz biedt een voordelige kortlopende reisverzekering aan met onderscheid tussen alleen Europadekking (standaard) en een aanvullende werelddekking. Naast de dekking voor schade, diefstal of beschadiging van je bagage mag je ook rekenen op vergoeding van medische kosten in het buitenland. Die kunnen soms hoog oplopen en worden dan alleen door je eigen zorgverzekeraar vergoed tot het bedrag wat voor dezelfde behandeling in Nederland zou worden gerekend. Dat die extra kosten standaard in de reisverzekering van Allianz zitten is dus erg fijn. Ook mooi is dat kinderen tot en met 4 jaar gratis zijn bij Allianz (geef ze natuurlijk wel op bij het afsluiten van de verzekering). Je bagage is tot een maximum bedrag van € 4.000,- verzekerd per persoon, waarbij er een eigen risico geldt van € 50,00,-.


3. De Internationale

Eenmalige premie: € 47,50

Eigen risico bagage: € 60,00

Soort verzekering: Digitaal

Aanvullende poliskosten: € 2,00

De kortlopende reisverzekering van De Internationale sluit je eenvoudig online af waarna je de digitale polis via e-mail krijgt opgestuurd. De Internationale is daarbij ook een van de goedkoopste reisverzekeringen, mede dankzij de relatief lage poliskosten van slechts € 2,-. Behalve je bagage is ook standaard eventuele schade die je hebt veroorzaakt aan je vakantieverblijf verzekerd. Daar geldt wel een drempelbedrag (oftewel een soort eigen risico) voor van 25,-. Natuurlijk kun je ook bij De Internationale weer kiezen voor een uiteenlopend scala aan aanvullende dekkingen zodat je de kortlopende reisverzekering perfect op je eigen wensen en behoeften aan kunt laten sluiten.


4. OHRA

Eenmalige premie: € 55,00

Eigen risico bagage: € 70,00

Soort verzekering: Digitaal

Aanvullende poliskosten: € 0,00

Wanneer je bij OHRA een reisverzekering afsluit is niet alleen je bagage goed verzekerd maar kun je standaard ook rekenen op vergoeding van hulpverlening en schade die je per ongeluk toebrengt aan je vakantieverblijf. Daarnaast kun je allerlei dekkingen afsluiten voor wat je verder allemaal nog maar nodig zou kunnen hebben, zoals ongevallen, medische kosten, contant geld en wintersport. Bij OHRA heb je daarnaast ook nog de keuze om je bagage Basis, Plus of Top te verzekeren, waarbij je telkens een andere premie betaalt maar daarvoor ook een hogere vergoeding krijgt als er iets kapot gaat, gestolen wordt of zoekraakt. De totale vergoeding bij de Basisdekking is € 1.250,-, bij Plusdekking is het € 2.500,- en ga je met veel dure spullen op reis dan worden die bij de Topdekking vergoed tot € 5.000,-. Ook heel fijn bij OHRA: je betaalt geen poliskosten en ontvangt de polis direct digitaal.


Conclusie

Deze lijst met populaire, voordelige en goede reisverzekeraars geeft al een goed overzicht van de opties die je hebt voor het afsluiten van een kortlopende reisverzekering. Ben je benieuwd welke verzekeraar voor je eigen situatie de beste keuze zou zijn? Dan is het natuurlijk altijd een goed idee om ook zelf een vergelijking te doen op basis van je geplande vakantie, gezinssamenstelling en de aanvullende dekkingen die je belangrijk vindt.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag