Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je je stacaravan verzekeren?

Hoe kun je je stacaravan verzekeren?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als er brand is in je stacaravan, of er is ingebroken en zijn waardevolle spullen meegenomen, dan is het prettig als je hier tegen verzekerd bent. Met zo’n verzekering zorg je ervoor dat jij een bepaald bedrag uitgekeerd krijgt, van jouw verzekeringsmaatschappij, ter vergoeding van de kosten van zo’n ongeluk.

We verzekeren ons wat af, maar het is het dan ook zeker waard als er zo’n kostbaar ongeluk gebeurt in jouw stacaravan. In dit artikel vertellen we je welke verzekeringen je kunt afsluiten voor je stacaravan, hoe je dit afsluit, wat het kost en bij welke verzekeringsmaatschappijen dit mogelijk is.


Soorten verzekering

Er zijn verschillende soorten verzekeringen die je kan afsluiten voor je stacaravan. Bij het afsluiten van een verzekering moet je goed rekening houden met wat je precies verzekert. Zo is het in veel gevallen zo dat je in de basis alleen de caravan zelf verzekerd, maar misschien wil jij ook wel de spullen die erin staan verzekeren! En je kan zelfs een verzekering nemen voor wanneer je zelf per ongeluk schade aanbrengt.

Opstalverzekering

Opstal betekent bouwwerk, dus met een opstalverzekering verzeker jij het bouwwerk, zijnde de stacaravan zelf. Gewoonlijk is alles dat aan de stacaravan en tuin vast zit meeverzekerd. Zoals de keuken, schutting, beglazing en zonwering.

Een opstalverzekering verzekert je stacaravan en alles dat daaraan vast zit tegen schade die niet door jezelf is aangebracht. Dit kan gebeuren door inbraak, storm, brand, blikseminslag of zelfs overstromingen.

Inboedelverzekering

Inboedel betekent ook wel boel, meubilair of roerende goederen. Kortom, met de inboedelverzekering verzeker je dus alle spullen in je opstal die niet vast zitten aan de opstal. Hieronder vallen bijvoorbeeld je stoelen, tafels, servies, televisie en andere apparatuur.

Een inboedelverzekering wordt vaak samen met een opstalverzekering afgesloten. Stel dat je brand krijgt, dan is het fijn om ook een schadevergoeding te krijgen voor alles dat ín je opstal aanwezig is, en niet alleen voor de muren, glazen en zonwering. Ook verzekert deze inboedelverzekering je voor wanneer er spullen gestolen zijn. De verzekering werkt dus eigenlijk op dezelfde manier, maar verzekert alles dat los in je stacaravan is aangebracht, in plaats van alles dat aan je stacaravan vast zit.

All Risk verzekering

Als laatste bestaat er nog de een All Risk verzekering waar Centraal Beheer over schrijft op de website. Dit is om dat laatste stukje te dekken dat je nog niet in je opstal- en inboedelverzekering hebt gedekt: namelijk wanneer je zelf per ongeluk wat kapot maakt op je eigen terrein. Stel je stoot de televisie om of een peperdure bloempot, dan kan je middels deze All Risk verzekering hier een schadevergoeding voor claimen.


Hoe sluit je een verzekering af

Hierboven hebben we drie soorten verzekering besproken, maar niet iedere maatschappij waar je jouw stacaravan kan verzekeren splitst deze verzekeringen op deze manier uit. In beginsel komt het neer op het bovenstaande, maar om de consument beter van dienst te zijn, zijn er maatschappijen die er een speciaal pakket van hebben gemaakt om je stacaravan te verzekeren. Hierdoor is het eerst dat van belang is bij het afsluiten van een verzekering: vergelijken. Het afsluiten zelf gaat tegenwoordig heel simpel, dat kan namelijk gewoon online!

Vergelijken van de voorwaarden

Google maakt het ons allemaal een stuk makkelijker om verschillende verzekeringen (en tal andere dingen) met elkaar te vergelijken. Zo kun je precies uitzoeken wat er wordt verzekerd door wie, en wat dat dan precies gaat kosten.

Bij de vraag wat wel en niet verzekerd is moet je goed op een aantal dingen letten:

  • Check van elke soort schade of je er tegen bent verzekerd: brand-, inbraak-, regen-, storm-, en hagelschade.
  • Planten, struiken en bomen.
  • Het glas of de kunststof ruiten.
  • Bestrating.
  • De tuin en tuinspullen.
  • Geld.
  • Diefstalgevoelige spullen.
  • Zonwering.
  • Aanbouw.
  • Voortent of luifel.

Let ook op goed op:

  • Hoogte eigen risico en of dit per gebeurtenis is of per jaar
  • Vervangend verblijf
  • Maximale vergoeding
  • Voorwaarden van uitkering schadevergoeding als:
    • De tijd dat de stacaravan onbewoond is
    • Schade door slecht onderhoud wordt vaak niet vergoed
    • Schade doordat u de stacaravan verplaatst vaak ook niet
    • Of er sporen van inbraak aanwezig dienen te zijn
    • Voorwaarden voor een bepaalde slot op de stacaravan

Vergelijken van de kosten

Op veel websites kun je online je premie berekenen. Je vult simpelweg een vragenlijst in en er komt binnen een paar seconden een schatting van jouw premie naar boven. Het gevaar van dit soort vragenlijsten of online berekeningen is dat er eventuele specifieke kosten zijn waar geen rekening mee wordt gehouden. Deze komen dan pas naar boven op het moment dat jij definitief je verzekering afsluit.

Let dus altijd goed op verborgen kosten tijdens het vergelijken en afsluiten van een verzekering voor je stacaravan. Het vergelijken van de kosten kan makkelijk online, door de rekenhulp in te vullen op verschillende websites die je een schatting geeft van de premie die je moet gaan betalen.

Je kunt de verzekering ook geheel online afsluiten, zonder dat er een gesprek aan te pas komt.  Het nadeel daarvan is dat je voor verassingen kan komen te staan als jij een schadeclaim wilt indienen. Misschien heb je net niet goed de kleine lettertjes gelezen, of is jouw situatie net even anders dan je hebt aangevinkt.

Advies van een professional

Het kan de keuze ook juist moeilijker maken, dat je alle informatie van tientallen verzekeringsmaatschappijen op Google kunt vinden. Wanneer je er zelf niet uitkomt of gewoon de mening van een professional wilt hebben, dan kun je voor dit soort advies terecht bij een financieel adviseur.

Maar het kan ook lastig zijn om te beslissen welk financieel adviseur je in moet schakelen! Daarom is het handig om eens rond te vragen in de vriendenkring, aan de buren of aan de familie, of zij misschien goede (of slechte) ervaringen hebben. Een financieel adviseur kan alles heel makkelijk voor je uitleggen, opzoeken en aanvragen, dit is immers zijn of haar beroep.

Afsluiten

Heb jij je keuze gemaakt, dan kun je de stacaravan verzekering gaan afsluiten. En dit is tegenwoordig erg makkelijk; dit kan namelijk gewoon online. Bij veel maatschappijen is er ook telefonische ondersteuning, voor het geval je toch nog tegen vragen aanloopt tijdens het invullen van de formulieren. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om alles door de financieel adviseur te laten afhandelen, hij of zij zal je dan vragen om de benodigde gegevens en je hoeft je verder nergens mee bezig te houden.


Kosten

De kosten van een verzekering voor je stacaravan zijn geheel afhankelijk van de situatie en de volledigheid van de verzekering die je wilt afsluiten. Een basisverzekering zal veel minder kosten dan een verzekering die je opstal en inboedel verzekert plus die een bedrag toekent wanneer jij per ongeluk je televisie kapot stoot.

Op internet vindt je verschillende maatschappijen die caravanverzekeringen aanbieden. Let wel op, bij de ene maatschappij valt de stacaravan onder de caravans, bij de ander onder een tweede huis. Deze kosten veranderen onder allerlei soorten omstandigheden, bijvoorbeeld of het een nieuwe of tweedehands stacaravan betreft. Ga dus goed vergelijken!


Verzekeringsmaatschappijen

Er zijn dus verschillende maatschappijen die verschillende verzekeringen aanbieden voor je stacaravan. Om het wat overzichtelijker te maken hebben we er hier een aantal op een rijtje gezet:

  • Centraal beheer laat je kiezen tussen een inboedel-, opstal-, en all risk verzekering.
  • ANWB biedt de caravanverzekering aan welke verzekert tegen schade door diefstal. Je kunt hier extra opties bij kiezen als schade door hagel of storm, inventaris verzekering en rechtsbijstand.
  • A.s.r. verzekert je stacaravan standaard tegen schade veroorzaakt door jouw stacaravan aan een ander, schade aan jouw stacaravan door brand, diefstal en storm. En ook tijdens winterstalling! Je kunt deze verzekering uitbreiden door schade door vandalisme mee te verzekeren en door hagel.
  • Eerdmans verzekert je stacaravan All Risk. Je bent dan verzekert tegen schade van brand, ontploffing, diefstal, inbraak, storm, leidingwater en vandalisme. Er zit hier ook een aansprakelijkheidsverzekering bij.

Hoe kun je je stacaravan verzekeren?

Je kunt je stacaravan dus makkelijk zelf online verzekeren, of dit via een tussenpersoon (financieel adviseur) laten doen. Voordat je de stacaravan verzekert is het van belang dat je in kaart brengt wat je precies wilt laten verzekeren en wat de verschillende maatschappijen en verzekeringen allemaal dekken. Hier kan namelijk een enorm verschil in zitten.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag