Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 manieren om korting op je zorgverzekering te krijgen

7 manieren om korting op je zorgverzekering te krijgen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Maandelijkse premies van zorgverzekeringen zijn flinke lastenposten voor mensen. Gelukkig zijn er veel manieren om te besparen op je zorgkosten en zelfs korting te krijgen. Voorheen pakte zorgverzekeraars fors uit met kortingen om klanten te winnen. Ze gaven nieuwe klanten bijvoorbeeld gratis voorbehoedsmiddelen of een Ipad. Tegenwoordig is dit verboden, dus kunnen de verzekeraars niet meer radicaal stunten. Wel hebben ze andere manieren gevonden om de klant kortingen te bieden, zoals gratis zorgmodules en tot 15% korting op premies. In dit artikel lees je precies hoe je kunt besparen en korting krijgt op je zorgverzekering.


1. Aangeboden kortingen van zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars halen alles uit te kast om klanten te winnen. Hoe meer mensen bij hun een verzekering afsluiten, hoe meer ze verdienen. Waar ze voorheen nog cadeau’s mochten schenken aan nieuwelingen, is dat nu streng verboden. Vandaar dat ze massaal nieuwe dingen bedenken om toch de klant over te halen. Deze kortingen kunnen je zo’n €100,- per jaar besparen. Het is daarom zaak om ieder jaar over te stappen van zorgverzekeraar, zo pik je altijd de mooiste kortingen mee. In het onderstaande overzicht lees je wat de kortingen inhouden en waar je op moet letten.

Gratis modules

Een aantal zorgverzekeraars hebben ervoor gekozen om gratis modules aan te bieden wanneer je bij hun een zorgverzekering afsluit. Zo geniet je bij Ditzo in 2019 van gratis ‘pechvolgelhulp’. Door deze verzekering ben je geheel gratis tot duizenden euro’s vergoed bij ongevallen waar je zelf niet de oorzaak van bent in Nederland. Bij Bewuzt krijg je in 2019 gratis tandongelukken module cadeau. Normaal kost dat ongeveer €3,- per maand. Houd er rekening mee dat zorgverzekeraars hun kortingen ieder jaar aanpassen. Vergelijk in december dus alle zorgverzekeraars zodat je kunt zien welke de beste kortingen biedt. Ga vervolgens ook na of je daadwerkelijk wat aan die korting hebt.

Procentuele kortingen

Naast zorgverzekeraars die gratis modules aanbieden om klanten te winnen zijn er ook genoeg verzekeraars die een x aantal procent kortingen geven op premies of modules. Zo kun je tegenwoordig je zorgverzekering afsluiten bij de HEMA. Je geniet dan van 10 procent korting op alles in de winkel! Interpolis heeft een contract met de Rabobank. Klanten van deze bank krijgen 15 procent korting op hun premie. Zorg & Zekerheid staat garant voor de zorg aan singles, de groep geniet van 5 procent korting op de gehele premie. Zoals je ziet bieden talloze zorgverzekeraars procentuele kortingen aan op verschillende premies. Ook dit gaat vaak ieder jaar weer op de schop, dus houd ieder jaar goed in de gaten hoe veel procent korting de zorgverzekeraars geven en op wat.

Korting in geld

Er zijn ook een aantal zorgverzekeraars die er geen doekjes om winden en gewoon tien euro korting geven. In 2019 betreft dit Stad Holland en Ohra. Laat je hier echter niet door leiden, het kan alsnog met die kortingen een van de duurste verzekeraars betreffen. Gebruik je gezonde verstand, vergelijk goed en maak dan pas een keuze welke korting het best bij je past. Neem vooral de tijd, want er zijn nogal wat zorgverzekeraars met verschillende kortingen dat ieder jaar verschilt.


2. Korting door collectieve verzekeringen

Zorgverzekeraars belonen grote groepen mensen die zich bij hun aanmelden. Zo hebben ze namelijk in een klap veel klanten er bij. Zulke collectieve verzekeringen zie je veel bij studentenverenigingen, sportclubs, bedrijven en grote families. Het schijnt dat een groot deel van de Nederlanders onderdeel is van een collectieve verzekering. In een aantal gevallen ben je bij verzekeringen als deze een stuk goedkoper uit. Je geniet namelijk van zo’n 6 tot 8 procent korting op de premies. Een nadeel is wel dat iedereen dezelfde modules heeft. Een groot voordeel is dat het zeer gemakkelijk is en weet waar je aan toe bent!

Blijf vergelijken

Zoals gezegd geniet je van kortingen na het afsluiten van een collectieve zorgverzekering. Dit betekent echter niet dat dit de goedkoopste manier is om je te verzekeren voor zorgkosten. De kans is namelijk groot dat je uiteindelijk minder betaalt voor een individuele zorgverzekering bij een andere verzekeraar. Dit kost echter wel wat tijd om uit te zoeken en te vergelijken, maar als je echt goedkoper uit wil zijn is dat wel dé manier.


3. Korting door gemeentepolis

De overheid vindt het belangrijk dat iedereen goed verzekerd is. Sterker nog, dit is verplicht in Nederland. Een laag inkomen mag niet leiden tot een minder uitgebreide zorgverzekering terwijl mensen de zorg wel nodig hebben. Althans, dat is de gedachte van de overheid. Om die reden zijn er gemeentepolissen in het leven geroepen. Mensen die het financieel krap hebben kunnen kiezen voor een premie bij de gemeentepolis. Ze krijgen dan verschillende kortingen dat per gemeente anders is.

Win-win

Deze manier van verzekeren is niet alleen voor mensen met lage inkomsten fijn, maar ook voor de gemeenten zelf. Ze hebben dan bijvoorbeeld minder werk van uitkeringsgerechtigden die een bijzondere bijstand aanvragen omdat ze bijvoorbeeld geen hoortoestel kunnen betalen. Als ze verzekerd zijn bij de gemeentepolis kunnen ze namelijk rekenen op een vergoeding, mits hij of zij deze polis aan heeft staan.

Goedkoopst?

Ook bij deze vorm van verzekeren geldt dat je goed moet vergelijken met andere individuele polissen. Het verschilt namelijk voor iedereen welke de goedkoopste is. De een heeft bijvoorbeeld weinig tot geen fysiotherapie nodig terwijl de ander dit veel nodig heeft. Het zelfde geldt voor brilpolissen, gehoorpolissen enzovoorts.


4. Korting door vooruitbetaling

Verzekeraars vinden het fijn als je alles in een keer vooruitbetaald. Je krijgt dan een 1 tot 3 procent korting. Geen vetpot, maar toch fijn om een aantal tientjes per jaar over te houden. Dit vergt echter wel een flinke investering aan het begin. Voor een normale zorgpremie betaal je namelijk al snel meer dan €1500,- per jaar. Als je dit van plan bent is het zaak om in december goed te kijken naar welke verzekeraars hiervoor de hoogste kortingen aanbiedt. Echter bedraagt dit in de meeste gevallen 2%.


5. Korting door verhoging vrijwillig eigen risico

Maak jij amper gebruik van zorg in het algemeen? Dan kan het honderden euro’s schelen als je je vrijwillig eigen risico verhoogt. De korting die je dan pakt is dan ook meteen het grootste voordeel. Je bespaart al snel €300,- per jaar. Dit verhogen van je vrijwillig eigen risico brengt wel financiële risico’s met zich mee. Wanneer je bijvoorbeeld ineens wel veel zorg nodig hebt, wordt er meer beroep gedaan op je eigen portemonnee en minder op die van de zorgverzekering. Voordat je je eigen risico dan ‘uitbetaald’ hebt, ben je een paar honderd euro verder. In dat geval is het verhoogde eigen risico dus niet handig. Het is een gok die zowel voordelig als nadelig uit kan pakken.


6. Korting voor jongeren en/of studenten

Wanneer je 18 jaar wordt moet je direct een eigen zorgverzekering afsluiten. Dit wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk. Slimme zorgverzekeraars hebben daarop ingespeeld en bieden verschillende kortingen aan. Meestal in de vorm van een aantal procent aftrek van de maandelijkse premie. Zo biedt bijvoorbeeld United Consumers een speciaal pakket aan voor jongeren. Ze krijgen 10 procent korting. Dit pakket is geheel samengesteld voor mensen tussen de 18 en 25. Kijk echter goed of de zorg die daar wordt aangeboden ook daadwerkelijk bij jou past. Het kan namelijk best zo zijn dat dit niet het geval is. Dan doe je er goed aan om andere zorgverzekeraars te vergelijken en de goedkoopste en/of beste uit te zoeken.

Studenten

Ook studenten kunnen genieten van interessante premiekortingen. Vaak proberen verzekeraars studenten te winnen door bijvoorbeeld flink wat korting te geven op zorg in het buitenland en werk in het buitenland. Daarnaast kun je ook kiezen voor een collectieve studentenverzekering. Dit kan veel kosten besparen. Sommige universiteiten en studentenverenigingen maken daar zelfs reclame voor.


7. Korting voor mensen met langdurige zorg (en mantelzorgers)

Voorheen kregen bijvoorbeeld chronisch zieke mensen korting op hun eigen risico. Dit is inmiddels afgeschaft, maar daarvoor in de plaats is nu de Wet langdurige Zorg van kracht. Forse medische kosten worden voor ernstig zieke mensen gedekt. Daarnaast hebben mensen die onder de Wet maatschappelijke Ondersteuning vallen ook korting op zorgkosten. Dit zijn vooral gehandicapten en mentaal zieke mensen. Let op: ook mantelzorgers hebben soms recht op korting door hun bijdrage.


Conclusie

Zorgverzekeringen zijn over het algemeen een flinke lastenpost voor mensen. Ondanks de zorgtoeslag die veel Nederlanders krijgen, willen veel mensen besparen op hun zorgkosten zonder dat ze essentiële zorg links laten liggen. Voor die mensen zijn er verschillende mogelijkheden om korting te krijgen. Namelijk door: ieder jaar over te stappen, kortingen van zorgverzekeraars in de gaten houden, deel te nemen aan een collectieve- of gemeenteverzekering, een vooruitbetaling of het vrijwillig verhogen van je vrijwillige eigen risico. Daarnaast heb je als student of langdurig zieke ook recht op extra kortingen. Laat je tot slot niet leiden door de aantrekkelijke kortingen van zorgverzekeraars. Vergelijk goed en maak daarna een weloverwogen keuze.

 

 

 

 foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Financieel Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag