Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een verzekering afsluiten voor je kat?

Hoe kun je een verzekering afsluiten voor je kat?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je een kat hebt dan is het wel zo fijn als je zeker weet dat je dat beestje alle zorg kan geven die hij of zij nodig heeft. Een bezoek aan de dierenarts kan echter dusdanig hoog in de kosten lopen, dat het haast onmogelijk wordt om zo’n bedrag in keer op te hoesten. Voor mensen die geen geld achter de hand hebben voor dit soort gevallen, is het wellicht handig om een kattenverzekering af te sluiten. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een verzekering afsluiten voor je kat?


Dierenartsrekeningen

Katten kosten geld. Niet alleen zullen ze jaarlijks gevaccineerd moeten worden als je enge ziektes wilt voorkomen, maar ze kunnen ook ziek worden, of iets gaan mankeren. Aangezien ook voor katten een ongeluk in een klein hoekje zit, is het daarom goed om te kijken naar jouw financiële mogelijkheden. Kun jij bijvoorbeeld een dierenartsrekening van een paar duizend euro betalen, wanneer je kat te maken krijgt met botbreuken of iets anders vervelends? Als het antwoord op die vraag ‘nee’ is, kan het verstandig zijn om een verzekering af te sluiten voor je kat. Op die manier kun je voorkomen dat je je kat de zorg die hij of zij nodig heeft moet ontzeggen, omdat je het simpelweg niet kunt betalen.


Kattenverzekeringen

Het verzekeren van je kat kan op verschillende manieren. Zo bieden de meeste verzekeraars je de mogelijkheid om een basisverzekering af te sluiten die je naar wens aan kunt vullen met een aanvullende verzekering. Zo kun je bijvoorbeeld de kosten voor tandzorg mee laten verzekeren. Wat er precies onder de basisdekking valt, verschilt per verzekeraar. Hierdoor is het heel slim om verschillende aanbieders en verzekeringen met elkaar te vergelijken. Hierbij kun je op de volgende dingen letten:

Dekking

Allereerst is het goed om te kijken naar wat er wel en niet onder de dekking van de verzekering valt, zodat je precies weet wat je van de verzekeraar kunt verwachten. Waar castratie en sterilisatie bij de ene verzekeraar in het basispakket zitten, is dit bij andere verzekeraars niet het geval. En dit geldt eigenlijk voor veel verschillende behandelingen. Check daarom goed of dat wat je graag verzekerd wilt hebben ook daadwerkelijk onder de dekking van de basisverzekering valt, of dat je daar een aparte module voor moet afsluiten.

Vergoeding

Niet alleen de dekking is belangrijk als je verzekeringen voor je kat gaat vergelijken, maar ook de vergoeding die geboden wordt. Bij sommige verzekeraars krijg je namelijk slechts een deel van de kosten terug, of wordt er een eigen risico gerekend. Zo heb je vrij goedkope verzekeringen die slechts 50% van de kosten vergoeden bij een declaratie, en verzekeraars die wel de hele behandeling vergoeden, maar waarbij je een eigen risico moet betalen. Dit eigen risico kan flink oplopen, dus check altijd goed de voorwaarden van een verzekeraar om onaangename verrassingen te voorkomen.

Premie

Niet alleen dat wat vergoed wordt en dat wat gedekt is, is belangrijk. Maar ook wat jij maandelijks aan de verzekering van je kat kwijt zult zijn, is iets om naar te kijken. Waar de ene verzekering je slechts 10 euro per maand kost, betaal je voor een soortgelijke dekking bij een andere verzekeraar bijna 20 euro. En meer betalen voor hetzelfde is natuurlijk gewoon zonde voor je geld. Reden genoeg om daar dus even wat aandacht aan te besteden.

Voorkom oververzekering

Verzekeraars spelen slim in op de angst dat jouw geliefde viervoeter iets overkomt, en de enorm hoge dierenartskosten die daar mogelijk bij komen kijken. Dat kan ervoor zorgen dat je er als katteneigenaar voor kiest om je kat voor zoveel mogelijk dingen te verzekeren. Want: beter te veel dan te weinig, toch?

Nee, eigenlijk geldt dat in dit geval niet. Natuurlijk is het goed om je kat goed te verzekeren, maar het heeft niet altijd zin om te kiezen voor de meest uitgebreide (en dure) verzekering die er is. Kijk daarom kritisch naar wat je nodig hebt, en wat er onder de dekking valt.

Gebruik een goede vergelijkingssite

Je kunt nu natuurlijk de websites van verschillende verzekeraars doorspitten om op die manier de beste verzekeraar en verzekering voor jouw kat te vinden, maar dat is niet de handigste manier. Niet alleen is het ontzettend tijdrovend, maar ook erg onoverzichtelijk. In plaats daarvan kun je beter een goede vergelijkingswebsite gebruiken om de verschillende kattenverzekeringen met elkaar te vergelijken. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je ook direct de verzekering van jouw keuze online af kunt sluiten.

Blijf vergelijken

Zodra je een kattenverzekering hebt afgesloten, is het aan te raden om na een jaar even te kijken of er een misschien aanbieder is die dezelfde verzekering voor minder aanbiedt. Door ieder jaar opnieuw een vergelijking te maken, weet je zeker dat je niet te veel betaalt.


Wel of niet verzekeren?

Onder katteneigenaren blijft altijd de discussie bestaan of het wel of niet slim is om je kat te verzekeren. De een zegt dat het zonde is voor je geld en dat je het bedrag dat je anders aan premie zou betalen beter iedere maand apart kunt leggen. En een ander zegt juist weer dat het niet verzekeren van je kat stom is, omdat het daardoor zomaar zo zou kunnen zijn dat je bepaalde behandelingen of operaties niet kunt betalen omdat ze te duur zijn. Twijfel je zelf ook of het wel of niet verstandig is om een kattenverzekering af te sluiten? Hieronder hebben we een aantal argumenten voor en tegen het afsluiten van een kattenverzekering voor je op een rijtje gezet.

Voor

Dit is waarom je wel zou moeten kiezen voor een kattenverzekering:

  • Handig voor mensen met een kleine bestedingsruimte. Voor mensen die niet zoveel te besteden hebben, is een kattenverzekering handig omdat je hierdoor beschermd bent tegen hoge dierenartskosten. Kun je dus wel 10 euro per maand missen, maar lukt het je niet om in een keer een rekening van 100 euro te betalen? Dan kun je beter een kattenverzekering afsluiten.
  • Handig voor mensen zonder spaargeld. Heb je geen spaargeld achter de hand waarmee je een eventuele operatie zou kunnen betalen? Dan is een kattenverzekering een slimme keuze. Dierenartsrekeningen kunnen namelijk oplopen tot een paar duizend euro, en zonder spaargeld zal je die dus niet kunnen betalen. Om jezelf en je kat in te dekken, kun je daarom beter een kattenverzekering afsluiten.
  • Een kat met problemen. Heb je een kat waarmee je problemen verwacht omdat hij of zij nogal een wildebras is, veel buiten is, of omdat je in de buurt van een drukke weg woont? Dan kan het slim zijn om een kattenverzekering af te sluiten. Zo weet je zeker dat je het beestje de zorg kan bieden die hij of zij nodig heeft als er onverhoopt iets gebeurt.

Tegen

Dit is waarom je niet zou moeten kiezen voor een kattenverzekering:

  • Verzekering dekt niet alles. Zelfs als je een uitgebreide verzekering hebt, zal deze niet alles vergoeden. Sterker nog: voor sommige behandelingen moet je vooraf toestemming vragen. Doe je dit niet, dan wordt het niet vergoed. Je betaalt dus een maandelijkse premie voor een vergoeding die mogelijk (gedeeltelijk) uitblijft.
  • Oudere kat is haast niet te verzekeren. Haal je een kat uit het asiel en is deze ouder dan een jaar of vijf? Dan zal het lastiger worden om het beestje te voorzien van een goede verzekering. De premie hangt namelijk gedeeltelijk af van de leeftijd van het beestje. Zo zal een verzekering voor een kat van een jaar of tien bijvoorbeeld enorm duur zijn. Daarom is een kattenverzekering (waarschijnlijk) niet interessant voor mensen die een oudere kat in huis nemen.
  • Weggegooid geld. Als je geen gebruik maakt van de verzekering, is de premie die je al die jaren hebt betaald weggegooid geld. Daarom kun je het bedrag dat je anders aan premie kwijt bent, misschien beter zelf apart zetten. Op die manier heb je geld achter de hand voor het geval dat er iets met je kat gebeurt, en heb je een leuk bedrag over op het moment dat hij of zij gezond oud wordt.

De beste keuze

Waar de een het nut van een kattenverzekering niet inziet omdat hij zelf in staat is om hoge dierenartsrekeningen te betalen, kan het voor een ander een enorme geruststelling zijn om te weten dat zijn kat goed verzekerd is. Aangezien alles voor- en nadelen heeft, is het belangrijk dat je vooral goed kijkt naar jouw situatie en wat voor jou handig is. Uiteindelijk is het afsluiten van een kattenverzekering, en wat voor verzekering je kiest, een persoonlijke keuze.


Kattenverzekering afsluiten

Omdat de behandelingen bij een dierenarts vaak voorzien zijn van een flink prijskaartje, kan het verstandig zijn om een verzekering af te sluiten voor jouw geliefde kater of poes. Check bij het afsluiten van een kattenverzekering altijd goed de voorwaarden die de verzekeraar hanteert en wat er wel en niet onder de dekking valt. Kijk daarbij ook naar de maximale vergoeding, het eigen risico, en de premie die je maandelijks zult moeten betalen. Zorg er tijdens het uitzoeken van een verzekering ook voor dat je je kat niet onder- maar zeker ook niet oververzekerd. Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Dan kun je altijd contact opnemen met een of meerdere verzekeraars.

Tip: Twijfel je of je wel of niet moet kiezen voor een kattenverzekering? Dan zou je eventueel altijd nog voor de goedkoopste verzekering met een hoog eigen risico kunnen kiezen. Zo ontvang je in ieder geval een gedeeltelijke vergoeding op het moment dat er iets met je kat gebeurt, en is het bedrag dat je kwijt bent aan premie verwaarloosbaar.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag