Het is een onderwerp waar je liever niet over nadenkt: je overlijden. Toch is het wel noodzakelijk om eens stil te staan bij je dood, want je wilt natuurlijk wel dat het je dierbaren niets zal ontbreken als jij er niet meer bent. Met een overlijdensrisicoverzekering dek je (onverwachte) financiële kosten voor bijvoorbeeld je partner, die na jouw dood misschien niet alleen de hypotheek kan betalen. Een minder gezellig thema, dus, maar wel erg belangrijk: het is een goed idee om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Misschien heb je al zo’n verzekering en wil je overstappen naar een andere verzekeraar, of wil je voor het eerst een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Vergelijken is dan handig, zodat je niet te veel betaald, maar wel een goede toekomst voor je dierbaren zeker kunt stellen. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het vergelijken en uitkiezen van een overlijdensrisicoverzekering.
Wat is een overlijdensrisicoverzekering precies?
Bij een overlijdensrisicoverzekering (oftwel een ORV) denk je misschien al snel aan de kosten van je begrafenis, maar dat is een uitvaartverzekering. Een ORV dekt de kosten na jouw overlijden voor je nabestaanden. Als jij er niet meer bent, kan je familie te maken krijgen met bepaalde uitgaven, zoals de kosten voor de hypotheek of huur, die zij zonder jouw inkomen misschien niet kunnen betalen. Met een ORV verzeker je deze kosten. Een ORV is niet verplicht, maar wel handig om af te sluiten. Zo weet je immers zeker dat na je overlijden je dierbaren niet in de financiële problemen komen te zitten. In deze alinea verhelderen we graag wat vragen die je misschien hebt over de ORV.
In welke situaties moet je een ORV af sluiten?
Omdat het afsluiten van een ORV niet bij de wet verplicht is, zul jij je misschien afvragen in welke situaties je zo’n verzekering dan moet afsluiten. Veel mensen sluiten een ORV af bij het afsluiten van een hypotheek, omdat dat gewenst in vanuit de hypotheekverstrekker. Zo heeft deze een garantie dat, ook als je overlijdt, de hypotheek nog steeds afgelost kan worden. Ook weet je dan zeker dat je nabestaanden niet met een grote hypotheekschuld achterblijven die zij misschien met één salaris niet kunnen betalen. Maar ook als je huurt is een ORV een goed idee: het zou immers vreselijk zijn als je nabestaanden plotseling moeten verhuizen omdat zij de huur niet meer kunnen betalen. Ook als je geld leent, is het handig om een ORV te nemen. Eigenlijk is een ORV altijd goed om af te sluiten als je wil dat je dierbaren hun leven kunnen voortzetten op dezelfde manier dan als jij nog zou leven. Dat geldt dus ook voor dingen als sport, studie en vakanties.
Voor welke doeleinden kan een ORV worden gebruikt?
De financiën die vrijkomen bij een ORV hoeven dus niet alleen voor de kosten van de huur of de hypotheek gebruikt te worden. Van dit geld kan bijvoorbeeld ook de studiekosten of de kinderopvang van jullie eventuele kinderen, vakanties, hobby’s uit jullie leven of vakanties worden betaald. Eigenlijk zorgt een ORV ervoor dat het leven op financieel vlak ‘gewoon’ verder kan gaan als je overlijdt. En dat geeft een goed en veilig gevoel.
Wat is de lengte van een ORV?
De lengte van een ORV hangt af van jouw persoonlijke situatie. De looptijd is afhankelijk van je woonsituatie, of je wel of geen kinderen hebt of hoe de rest van je gezinssamenstelling is. Een adviseur kan je goed helpen te bepalen hoe lang je ORV zou moeten lopen in jouw persoonlijke situatie. Bij de meeste verzekeringen geldt: hoe ouder je bent, hoe meer je betaald voor je premie van je ORV. Dat komt natuurlijk omdat het risico op overlijden groter is bij een ouder iemand dan een jonger persoon.
Verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen
Er zijn drie verschillende soorten ORV’s. Het verschil zit hem in het betalen van de premie en het uitkeren van het bedrag waarvoor jij je verzekert met een ORV. We leggen kort uit wat elke ORV betekent.
Een gelijkblijvende ORV
Bij deze ORV stel je een bepaald bedrag vast in de verzekering. Dit is dan het bedrag dat je nabestaanden krijgen als jij overlijdt.
Een annuïtair dalende ORV
Dat klinkt ingewikkeld, maar om het wat makkelijker te verworden: bij deze ORV daalt het verzekerde bedrag iedere maand. Dat is bijvoorbeeld handig als jij een huis hebt gekocht en langzaam maar zeker steeds meer hypotheek aflost, zodat je vaste lasten ook steeds lager worden. Je ORV gaat in zekere zin dan mee met de kosten van je hypotheek.
Een lineair dalende ORV
Bij een lineair dalende ORV daalt het bedrag van de verzekering elk jaar met dezelfde kosten – in een lineaire lijn, dus.
https://nl.pinterest.com/pin/825214331693559870/
Welke verzekeraars bieden een ORV aan?
Er zijn ontzettend veel verzekeraars die een ORV aanbieden. De meest populaire verzekeraars zijn bijvoorbeeld:
- Reaal
- Dela
- Zwitserleven
- ASR
- Centraal Beheer
- FBTO
- Allianz
- Scildon
- Aegon
- Rabobank
- Nationale Nederlanden
Tips voor het vergelijken van verschillende overlijdensrisicoverzekeringen
Er zijn dus vele verzekeraars die een ORV aanbieden. Omdat er zo veel keuze is, kan het soms best lastig zijn om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Daarom geven we je graag handige tips voor het vergelijken van verschillende overlijdensrisicoverzekeringen.
1. Wil je overstappen? Zeg niet direct je oude ORV op
Ook bij een ORV kan je overstappen. Als je aan het vergelijken bent omdat je een andere ORV wilt, is het belangrijk om niet direct je oude verzekering op te zeggen. Ook al ben je er helemaal over uit: zorg eerst dat je bij je nieuwe ORV bent verzekerd. Misschien is er in de tussentijd wel iets veranderd in je persoonlijke situatie en matched dat niet meer bij de nieuwe verzekeringsvoorwaarden. Zo weet je zeker dat je gewoon een ORV hebt.
2. Kijk goed naar eventuele uitsluitingen
Misschien rook je wel, heb je gerookt of heb je een chronische ziekte. Je betaalt bijna altijd een soort rokers premie voor je ORV, soms ook als je ex-roker bent. Het is bij het vergelijken van verzekeringen daarom handig om goed in de voorwaarden te kijken wat de regels zijn in de premie voor (ex) rokers. Ook bij een chronische ziekte is het goed om op de hoogte te zijn van de laatste regels per verzekering: je wilt natuurlijk niet uitgesloten worden of nog erger, voor niets een ORV hebben afgesloten omdat jij je ziekte hebt verzwegen.
3. Neem een adviseur in de arm
Het kan best lastig zijn om de juiste keuze te maken op het gebied van ORV. Je hebt, zoals je hierboven al las, drie verschillende soorten ORV´s. Het heeft alles met je persoonlijke situatie te maken welke ORV goed bij je past, dus het is lastig om op internet uit te zoeken welke ORV goed voor jou is. Gelukkig zijn er adviseurs die alles weten over deze verzekeringen en je dus goed kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Neem dus zeker een adviseur in de arm: hij of zij kan je adviseren en eventuele onduidelijkheden ophelderen.
4. Vergelijk in alle rust door middel van vergelijkingssites
Als je weet welke verzekering bij je persoonlijke situatie past, kun je tegenwoordig gelukkig heerlijk ontspannen verschillende aanbieders met elkaar vergelijken door het gebruik van vergelijkingssites. Dat kan bijvoorbeeld via de website van Independer, maar ook bij 123geldzaken.nl of de site van Geencentteveel. Zo krijg je alle aanbieders van een ORV op een rijtje en kun je ook invullen of je rookt, welk soort ORV je wenst en bij welke verzekeraars jij jezelf niet wilt verzekeren. Zo wordt de keuze al een stuk gemakkelijker!