Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Welke verzekeringen heb je nodig?

Welke verzekeringen heb je nodig?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je weet waarschijnlijk wel dat je als volwassen persoon in Nederland bepaalde verzekeringen nodig hebt. Maar als je zo eens om je heen kijkt lijken er wel zo veel verschillende soorten verzekeringen te zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke verzekeringen heb je nou echt nodig? Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet.


Wat is een verzekering eigenlijk?

Het woord ‘verzekering’ kom je overal tegen. Al helemaal in reclames. Maar wat wordt er precies mee bedoeld? Hoewel er veel verschillende soorten verzekeringen bestaan, hebben ze wel iets met elkaar gemeen. Een verzekering houdt in dat je een bepaald bedrag weglegt (meestal per maand) voor het geval je dat later nodig hebt. In zijn vroegste vorm was een verzekering dan ook een soort spaarpotje dat mensen opzij legden. Zo ben je ‘verzekerd’ dat je bijvoorbeeld ook nog rond kan komen als er een jaar een slechte oogst is of als je bestolen wordt.

Hoewel je natuurlijk zelf geld weg kunt leggen voor het geval van tegenslag in de toekomst, krijg je met grotere aantallen natuurlijk veel meer voor elkaar. Ooit is onder boeren het idee ontstaan om allemaal ieder voor zich kleine bedragen weg te leggen om zo tot één grote spaarpot te komen. Als er dan met één van de boeren iets zou gebeuren, zou deze het geld uit de spaarpot kunnen gebruiken. Dit systeem heeft zich ontwikkeld tot de verzekering die we vandaag de dag kennen. Iedereen die verzekerd is betaald een bepaald bedrag per maand. Van al dat geld bij elkaar worden de mensen uitbetaald die dat nodig hebben. Het kan zijn dat jij er ook een keer gebruik van moet maken. Dankzij je verzekering kan dat ook. Dat geeft een fijn en zeker gevoel.


Welke verzekeringen heb je echt nodig?

Basis Zorgverzekering (verplicht!)

In Nederland is iedere burger boven de 18 verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekering sluit je af bij een zorgverzekeraar. Dit zijn particuliere organisaties die losstaan van de overheid. De basale medische kosten die je moet maken, worden vergoed door je basis zorgverzekering. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen, afspraken bij je huisarts of operaties in het ziekenhuis. Het kan goed zijn dat je hier nog nooit over nagedacht hebt, omdat je zorgverzekering het betaald, maar één nacht doorbrengen in het ziekenhuis kost al snel honderden euro’s. Maar goed dat de zorgverzekering verplicht is, dus. Anders zou je na een verblijf in het ziekenhuis flink in de schulden komen te zitten. Dit soort praktijken zie je wel in landen waar de zorgverzekering niet verplicht is, zoals de Verenigde Staten.

Iedere volwassen burger is dus verplicht om een basis zorgverzekering te hebben. Hoewel deze vorm van zorgverzekering de meest basale zorgkosten dekt, ben je hiermee niet verzekerd voor alle medische kosten. Je kunt aanvullende zorgverzekeringen afsluiten om zo verzekerd te zijn voor meer zorg. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld fysiotherapie, geestelijke gezondheidszorg, tandartskosten of de kosten van een opticien. Je kunt je zorgverzekering zo uitgebreid maken als je wilt. Hoe meer zaken je opneemt in je zorgverzekering, hoe hoger echter de maandelijkse premie wordt die je betaald. Dit maandbedrag kun je weer omlaag krijgen door een hoger eigen risico af te sluiten. In dat geval moet je echter wel beseffen dat je, indien je aanspraak maakt op je verzekering, je de eerste rekeningen (tot je eigen risico is afbetaald) zelf moet betalen.


Optioneel, maar wel aan te raden

WA verzekering voor motorvoertuig

Als je een auto, brommer of motor hebt, dan ben je verplicht om een WA verzekering voor motorvoertuig af te sluiten. Met deze verzekering ben je verzekerd voor de schade die je met je voertuig maakt bij iemand anders. Rijd je dus een deuk in een geparkeerde auto? Dan dekt je WA verzekering voor motorvoertuig de schade. Met de standaard versie van deze verzekering ben je echter niet verzekerd voor de schade die jouw eigen voertuig kan oplopen. Wil je ook hiervoor verzekerd zijn, dan kun je een beperkt casso of volledig casso autoverzekering afsluiten. Daarnaast zijn er diverse aanvullende autoverzekeringen, zoals een ongevallen-inzittenden verzekering. Deze aanvullende autoverzekeringen zijn niet verplicht.

Inboedelverzekering

Het is niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten, maar het is wel verstandig om dit alsnog te doen. Met een inboedelverzekering verzeker je namelijk alle ‘losse’ spullen in je huis. Hierbij kun je denken aan je meubels, je elektronica, schilderijen en ga zo maar door. Met een inboedelverzekering zijn alleen de spullen verzekerd die je zou kunnen oppakken en meenemen. Bezittingen die vastzitten aan het huis en wat je niet kunt weghalen zonder het te beschadigen, valt niet onder de inboedelverzekering. De premie van een inboedelverzekering valt doorgaans erg mee in vergelijking met andere vormen van verzekeringen. Daarnaast geeft het een prettig gevoel dat je dierbare spullen verzekerd zijn tegen inbraak en schade. Bij elkaar opgeteld zijn ze namelijk vaak toch heel wat geld waard.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is vaak verplicht om af te sluiten als je een koophuis hebt. Meestal is zo’n verzekering niet per wet verplicht om af te sluiten, maar is het wel een verplichte eis van de hypotheekverstrekker. Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen alle mogelijke schade aan je huis. Ook schade die aan het huis wordt verzekerd door inbraak, brand of storm wordt gedekt door je opstalverzekering. Bij deze verzekering kun je er ook voor kiezen om een uitgebreid of minder uitgebreid pakket af te sluiten.

Overlijdensrisicoverzekering

Net als met de opstalverzekering, kan de overlijdensrisicoverzekering verplicht zijn om af te sluiten vanuit je hypotheekverstrekker als je een koophuis hebt. Deze verzekering betaalt jouw nabestaanden een bepaald bedrag per maand uit in het geval jij komt te overlijden. Niet leuk om over na te denken waarschijnlijk, maar wel verstandig. Vanuit de wet is het niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Een hypotheekverstrekker zal dit echter meestal wel verplichten. Zij willen er immers ook zeker van zijn dat er nog steeds hypotheek betaald kan worden, ook als jij overlijdt voordat de hypotheek is afbetaald.

Aansprakelijkheidsverzekering

Het is niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar het is desalniettemin toch verstandig om dit te overwegen. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt namelijk de schade die jij bij een ander veroorzaakt. Het is niet hetzelfde als de WA-verzekering voor je auto. Die dekt namelijk alleen de schade die je maakt met je motorvoertuig. De algemene aansprakelijkheidsverzekering vergoedt ook andere vormen van schade die je veroorzaakt bij anderen. Als je peuter bijvoorbeeld met krijtjes op het dure schilderij van je vriendin gaat schilderen, is een aansprakelijkheidsverzekering best handig. Deze verzekering dekt schade tot maar liefst 1,2 miljoen en kost slechts een paar euro per maand. Zonde om niet te doen, dus.

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering vergoedt de kosten van jouw uitvaart wanneer je komt de overlijden. Het is niet verplicht om deze verzekering af te sluiten. Sommige leggen liever zelf wat geld opzij voor hun uitvaart. Het is in ieder geval verstandig om hier wel tijdig aan te denken. Je houdt je er namelijk waarschijnlijk niet al te veel mee bezig in het dagelijks leven, maar de kosten voor een uitvaart kunnen flink oplopen. En dan wil je niet je nabestaanden belasten met allerlei kosten die zich opstapelen.


Het afsluiten van verzekeringen is één van die dingen die nou eenmaal hoort bij het volwassen worden. De zorgverzekering is de belangrijkste van allemaal. Deze is namelijk voor iedere Nederlandse burger verplicht om af te sluiten en hij dekt de meest basale medische kosten die je eventueel moet maken. Heb je een auto of motor, dan is een WA verzekering voor motorvoertuig ook verplicht. Als je een koophuis met hypotheek hebt, dan zijn vaak een opstalverzekering en overlijdensrisicoverzekering verplicht vanuit je hypotheekverstrekker. Daarnaast zijn er nog een aantal verzekeringen die niet verplicht zijn om af te sluiten, maar die wel verstandig zijn om te overwegen. Denk hierbij aan een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Daarmee voel je je net even wat zekerder.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Verzekering

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag