Wat is de beste bank in 2021?

Wat is de beste bank in 2021?

Laatst bijgewerkt: 1 februari 2021

Ben jij tevreden over de bank waar je nu zit? Of wil je graag een nieuwe bank voor een extra (spaar)rekening? Dan is het hoog tijd om je te oriënteren aan de beste bank anno 2021.

Het is lastig om één specifieke bank uit te kiezen, maar we gaan deze vraag beantwoorden aan de vraag van drie belangrijke pijlers: de kosten van een bank, het beleid van een bank en de mogelijkheden omtrent internetbankieren. Daarna kun je zelf je oordeel vellen en overstappen naar een betere bank!


Top 4 beste banken

Wat ‘de beste bank is’ verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Er zijn wel een aantal kenmerken waaraan je een waardeoordeel kunt hangen. Factoren waarvan iedereen wel wil dat ze goed geregeld zijn.

De beste bank voor jou is dan waarschijnlijk de bank die het beste scoort op een aantal categorieën: kosten, internetbankieren, duurzaamheid, klantenservice et cetera. We belichten de vier beste banken volgens ons:


blank

1. Openbank – Gratis rekening & betaalkaart

Volgens onze redactie is de opkomende Openbank de beste en goedkoopste bank van 2021. Deze bank is namelijk volledig online. De bank pakt het anders aan dan andere banken: een bankrekening aanvragen met betaalkaart & creditkaart is namelijk helemaal gratis. Het aanvragen van een rekening is daarnaast binnen enkele minuten geregeld.

 • Super handige mobiele app
 • Volledig gratis bankrekening aanvragen
 • Gratis pinpas en creditcard
 • Zonder extra kosten geld opnemen in het buitenland
 • Apple pay & contactloos betalen

Ga naar de website van Openbank »


blank

2. N26 – Gratis bankrekening

Het relatieve nog jonge bedrijf maakt bankieren betaalbaar en heel eenvoudig. Ook N26 is een internetbank met een Europese bankenlicentie. Dit betekend dat je kapitaal (tot €100.000,-) net als bij bekendere banken gewoon verzekerd is onder het Europese garantiestelsel. N26 werkt met een mobiele applicatie om je bankzaken te regelen.

 • Fijne klantenservice die snel reageert
 • Gratis bankrekening, pinpas zonder verborgen kosten
 • Gemakkelijk inzicht in je financiën, spaargeld en uitgaven d.m.v. handige tools

Ga naar de website van N26 »


blank

3. Knab – Goedkoopste rekening

De voordelen van Knab op een rijtje:

 • Goedkoopste particuliere rekening van Nederland voor een vast bedrag van €5,- per maand. (eerste jaar 50% korting, €2,50 per maand)
 • Stap over op een rekening bij Knab en ontvang direct €50,-
 • Eenvoudig je bankrekening beheren met een app
 • Spaarrekening met een hoge rente
 • Slimme tools om je financiën overzichtelijk te houden
 • Open zo veel rekeningen als je wilt

Ga naar de website van Knab »


De kosten van een bank

Zonder bankrekening kom je echt niet ver. Dus je moet hoe dan ook een betaalrekening afsluiten. Sommige mensen sluiten ook meteen een (extra) spaarrekening af, of een rekening voor hun kinderen. Daarnaast maken veel Nederlanders gebruik van services zoals het hebben van een creditcard of de mogelijkheid om rood te staan.

Gemiddeld gezien bedragen de kosten voor een bank €35. Bij de ene bank heb je al een betaalpakket voor €17 per jaar, de ander kost €90 per jaar. Daartegenover staan echter wel een aantal dingen waar je gebruik van kan maken. Hoe duurder je pakket, hoe meer kans er is dat je gebruik mag maken van een:

 • Extra betaalpas. Handig als je een gezamenlijke rekening hebt, bijvoorbeeld met huisgenoten of met je partner. Of als je een reservepas wil hebben.
 • Een creditcard. Een creditcard zit niet standaard inbegrepen bij ieder betaalpakket. Bij sommige duurdere pakketten kun je zelfs een tweede creditcard krijgen (mits je er financieel goed voor staat).
 • Kosten buitenland. Meestal moet je ervoor betalen om geld op te nemen in het buitenland. Dat geldt met name voor landen buiten de Eurozone.
 • Kosten voor rood staan. Heb je geen zin in dat gênante moment aan de kassa, als je transactie geweigerd wordt? Te weinig saldo? Dat kun je voorkomen door rood te staan. Onthoud dat de meeste banken hier kosten voor in rekening brengen.

Goedkoopste bank

De goedkoopste particuliere rekening van Nederland vind je bij Knab. Voor een vast bedrag van €5,- per maand kun je zo veel mogelijk rekeningen & spaarrekeningen aanmaken. Ook het AD heeft begin dit jaar een onderzoek gedaan van de kosten van banken anno 2021. In dit artikel bespreken ze onder andere de kosten van verschillende banken. Onderaan het artikel zie je de prijsvergelijking. Zoals je kunt zien lopen de kosten erg uiteen. De vraag ‘welke bank is het goedkoopst’ moet dus beantwoord worden aan de vraag ‘wat verwacht je van een betaalrekening?’.

Knab


blank


Het beleid van banken

Banken zijn financiële instellingen en daar heeft iedereen wel een mening over. Sommige mensen vinden het dan ook heel belangrijk dat de bank openheid van zaken biedt en transparant is over het beleid dat ze voeren. Voor een aantal onder ons is een ‘slecht beleid’ een reden om van bank te veranderen. Wat moet je allemaal verstaan onder het beleid van banken? Bijvoorbeeld hoe ze omgaan met duurzaamheid. Ook zetten veel mensen hun vraagtekens bij de hoge bonussen die bankdirecteuren en managers ontvangen. Om die reden is de ‘Eerlijke Bankwijzer’ in het leven geroepen. Deze partij licht alle maatschappelijke kwesties rondom banken uit. Vind jij het beleid de belangrijkste factor? Dan zijn dit de beste banken van 2021:

Beste beleid bank anno 2021

Hieronder twee banken die zeer hoog scoren op de factor ‘goed beleid’. Deze twee banken staan erom bekend dat ze een plafond hebben voor de inkomsten van directie. Maar bovenal scoren deze banken hoog op ‘duurzaamheid’.

Triodos Bank

Triodos Bank zet zich in voor natuur en milieu, sociale economie en kunst en cultuur. Want ze doen alleen zaken met organisaties die actief bijdragen aan een gezond milieu. Bijvoorbeeld duurzame energiebedrijven en projecten voor natuurbehoud. Daarnaast investeert Triodos bank in sociale huisvesting en fair-trade bedrijven. Ook staan ze volledig achter bedrijven die duurzaam ondernemen. Ten slotte verbindt Triodos Bank zich zoveel mogelijk met kunst en cultuur.

ASN Bank

“Met € 1.000 op een rekening bij ASN Bank, bespaar je jaarlijks net zoveel CO2 als wanneer je 1 heel jaar geen wasjes zou draaien. Weten hoeveel CO2 jij met jouw geld kunt besparen? Het Databeessie heeft het voor je uitgerekend.” – Aldus ASN Bank. Dit is een concreet voorbeeld van de duurzame ontwikkeling die ASN Bank ondersteunt. Ze stellen hun eigen duurzaamheidsdoelen en zijn één van de aanjagers van duurzaamheid in de financiële wereld. Bovendien is ASN Bank door KPMG uitgeroepen tot de meest klantvriendelijke bank van Nederland (juni 2018), met name vanwege haar persoonlijke benadering en integriteit.


Hoe modern is een bank?

Banken waren lange tijd traditionele bedrijven die veel werkten met fysieke kantoren en verzegelde brieven (post). Tegenwoordig is internet echter een wezenlijk onderdeel geworden van het bankieren. Consumenten die ergens willen pinnen en ineens te weinig saldo hebben, kunnen ter plekke iets overmaken via een app. Hetzelfde geldt voor moderne betalingsverzoeken onder vrienden, bijvoorbeeld via de dienst ‘Tikkie’. Met één betaallink worden financiële oneffenheden onderling opgelost. Daarnaast wordt internetbankieren ontzettend veel gebruikt om online aankopen te voltooien. Voor de meeste mensen is het dus belangrijk dat de beste bank anno 2021 goede mogelijkheden tot internetbankieren biedt.

Verschil in internetbankieren

Bijna iedere bank anno 2021 biedt de mogelijkheid tot internetbankieren. Het is echter niet bij elke bank hetzelfde geregeld, let hier goed op! Zo verschilt het heel erg hoe lang een bank afschriften bewaart. Is het 1, 2, 5 of 10 jaar? Voor de belastingdienst is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de bankschriften een x aantal jaar betaalt. Ook bieden sommige banken een digitaal huishoudboekje aan.

Opties voor mobiel bankieren

Bovenstaande voorbeelden van internetbankieren hebben veelal betrekking op ‘mobiel bankieren’. Sommige banken hebben een hele handige app waarmee je je saldo kunt checken, geld kunt overmaken, instellingen kunt overmaken en nog veel meer. Bij de ene bank kun je geld overmaken naar ieder geldig IBAN-nummer, bij de andere bank alleen naar ‘vertrouwde contacten’. Waar je bijvoorbeeld de afgelopen tijd ook geld naar hebt overgemaakt. Houd er ook rekening mee dat je bij sommige banken een ‘random reader’ moet gebruiken om geld over te maken. Aan de enige kant een extra beveiliging, aan de andere kant heel vervelend als je ‘m kwijtraakt of een keer niet bij je hebt. Goed, we kunnen hier lang of kort over schrijven, maar als jij mobiel bankieren belangrijk vindt dan kun je het beste kiezen voor de bank met de beste app.

Meest innovatieve bank 2021

Bijna elke bank is redelijk modern. Er zijn echter een paar banken die wat progressiever zijn dan de rest. Zij gaan als eerste op onderzoek uit naar nieuwe technologieën en verwerken dit zoveel mogelijk in hun producten.

ING

ING is één van de meest innovatieve banken van Nederland. Ze ontwikkelen voortdurend nieuwe functionaliteiten aan de hand van technologie. Hun mobiele bankieren app is dan ook één van de meest uitgebreide bankieren app die er bestaat. Je kunt bijvoorbeeld betaalverzoeken versturen, kijken naar financiële vooruitzichten of transacties inplannen. En dat is slechts nog een klein onderdeel van de vele mogelijkheden van deze app. Daarnaast is ING constant bezig om de klant een zo goed mogelijke ervaring te geven. Er is een heel team van klantexperts en klantmarketeers die zich hier dagelijks mee bezig houden.


Conclusie

Bepaal voor jezelf welke facetten je belangrijk vindt aan een bank. Voor de hoogte van de rentes hoef je het nauwelijks meer te doen; die zijn namelijk minimaal. Je kunt nu beter kijken naar de kosten van het pakket dat je wil. Ook kun je kijken naar gebruiksgemak, functionaliteit van de app, het beleid van een bank et cetera. Om toch een beetje antwoord te kunnen geven op de vraag “Wat is de beste bank 2021?” kunnen we in ieder geval de Bankenmonitor van de Consumentenbond aan je presenteren. Nu maar afwachten of ze dit resultaat in 2021 ook waarmaken!

blankfoto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Knab
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag