Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een intentieverklaring?

Wat is een intentieverklaring?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ga je een huis kopen, dan komt er een hoop geld bij kijken. Zoveel zelfs, dat je er waarschijnlijk de komende 30 jaar geld aan moet aflossen. Om er zeker van te zijn dat jij dat kunt betalen, vraagt de bank je bij de hypotheekaanvraag om een aantal documenten. De intentieverklaring is er daar één van. Dit document biedt de bank iets meer zekerheid dat jouw werkgever voorlopig nog een salaris op je bankrekening zal storten. Wil je alles weten over de intentieverklaring? Wij vertellen het je in dit artikel.


Wat is een intentieverklaring?

Nederland telt steeds minder vaste contracten. De meeste werkgevers willen het liefst zo lang mogelijk jaarcontracten uitgeven, zolang ze dat wettelijk gezien mogen doen. Dat zorgt ervoor dat banken minder zekerheid hebben dat de hypotheek ook daadwerkelijk wordt terugbetaald. Want als jij na een jaar zonder werk komt te zitten, kun jij misschien niet meer aan je betaalverplichtingen voldoen. Om ervoor te zorgen dat de bank tóch zekerheid heeft, is de intentieverklaring in het leven geroepen. Dat is een niet-bindend document, waarin staat dat de werkgever de intentie heeft om jouw dienstverband om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Dat kan voor de bank genoeg zekerheid bieden om jou de hypotheek aan te bieden.

Waarvoor en wanneer heb je een intentieverklaring nodig?

Laten we vooropstellen dat je geen intentieverklaring nodig hebt wanneer je al een vast contract hebt. Dat is namelijk al de grootste zekerheid die je de bank kunt bieden. De intentieverklaring is dus alleen van belang voor werknemers die een 0-uren contract, tijdelijk contract of jaarcontract hebben. De intentieverklaring laat dan zien dat jij na het aflopen van die contracten, hoogstwaarschijnlijk een vast contract aangeboden krijgt.

Hypotheek

De voornaamste reden om een intentieverklaring aan te vragen is voor het krijgen van een hypotheek. Omdat de bank zeker wil weten dat je het geleende bedrag terug kunt betalen, laat dit papiertje zien dat je op de lange termijn aan die verplichting kunt voldoen.


Wat is het verschil tussen een werkgeversverklaring en intentieverklaring?

In principe is er geen verschil tussen de werkgeversverklaring en intentieverklaring. De intentieverklaring is namelijk onderdeel van de werkgeversverklaring. Heb je de intentieverklaring nodig voor het aanvragen van een hypotheek, dan moet er een volledige werkgeversverklaring aangeleverd worden. Daarin staan bijvoorbeeld al je gegevens, je maandelijkse inkomen en andere belangrijke gegevens. Je kunt de werkgeversverklaring het beste zien als bijlage op je loonstrookjes. De intentieverklaring in dat document laat zien dat dit inkomen waarschijnlijk de komende periode ook nog zo zal blijven.

Werkgeversverklaring

De werkgeversverklaring is dus een groter document dan alleen de intentieverklaring. Heb je een vast contract, dan hoef je geen intentieverklaring aan te leveren, maar is het nog steeds belangrijk dat je de werkgeversverklaring aanlevert. In dit document vult jouw werkgever alles in over je persoonlijke gegevens, dienstverband en het salaris dat je ontvangt. Werk je bij een grotere organisatie, dan heeft het bedrijf waarschijnlijk een eigen variant op de werkgeversverklaring. Deze wordt dan direct voor je ingevuld door je manager of accountant. Heeft je bedrijf dit niet, dan kun je ook een concept aanvragen bij de NHG. Zij hebben een eigen versie van de werkgeversverklaring die je uiteraard ook gewoon kunt gebruiken.


Wat staat er in de intentieverklaring?

De intentieverklaring is voor de bank één van de belangrijkste documenten die bepalen of jij een hypotheek kunt krijgen. Toch is het – op het taalgebruik na – een redelijk eenvoudig document. Er staat namelijk alleen geschreven dat de werkgever bereid is om jou na het aflopen van je contract op basis van bepaalde tijd, een contract voor onbepaalde tijd te geven. Er kunnen hier geen extra voorwaarden worden neergezet. Bijvoorbeeld dat je een interne opleiding met succes moet afronden of dat de winst van het bedrijf eerst nog moet groeien. De werkgever kan hier dus alleen ja of nee invullen.


Is een intentieverklaring bindend?

Veel werkgevers vinden het spannend om een intentieverklaring uit te geven. Ze weten dat je het nodig hebt om een hypotheek af te kunnen sluiten, maar weten soms niet of ze echt met je verder willen. Een intentieverklaring ondertekenen op het moment dat de werkgever niet zeker is over het verlengen van je dienstverband veroorzaakt dan twee problemen. Jij krijgt het idee dat je daar kunt blijven werken en de bank denkt dat jij de hypotheek zal kunnen betalen. Word je contract uiteindelijk toch niet verlengd, dan kun je in de problemen komen.

Rechtszaken
Toch is een intentieverklaring niet bindend. Er zijn meerdere rechtszaken geweest tussen bedrijven en (oud)werknemers die ontslagen zijn terwijl ze wel een intentieverklaring kregen. Een werkgever hoeft zich dus niet te houden aan de intentieverklaring. Vandaag dat het ook een ‘intentie’ verklaring wordt genoemd.

Om de werkgever in te dekken, staan er ook enkele zinnen in het document die dat bevestigen. Zo begint het document met de woorden “Bij gelijkblijvend functioneren”. Vind de werkgever dat je functioneren achteruit is gegaan, hoeft het contract niet verlengd te worden. Daarnaast staat er in een intentieverklaring dat de intentie geldt zolang er “ongewijzigde bedrijfsomstandigheden” zijn.

Gaat het ineens slecht met het bedrijf, dan kan de intentieverklaring alsnog nietig verklaard worden. Je kunt de verklaring dus het beste zien als een middel waarmee je een hypotheek krijgt en niet een middel waarmee je zekerheid krijgt op het gebied van werk.


Aan welke regels moet de intentieverklaring voldoen?

Voor de bank is het belangrijk dat het gaat om een rechtsgeldig document. En hoewel het altijd mogelijk is om handtekeningen te vervalsen of stempels van het bedrijf in handen te krijgen, moet het document wel voldoen aan enkele regels.

– Het document moet ingevuld worden door één persoon.
– Het document moet ingevuld worden met dezelfde blauwe pen.
– Het document mag geen correcties bevatten. Doorkrassen en tipp-ex zijn niet toegestaan.
– Iedere vraag op het document moet beantwoord worden.
– Alle gegevens op de intentieverklaring moeten overeenkomen met salarisstroken en andere officiële documenten.

Voorheen moest de intentieverklaring en werkgeversverklaring voorzien zijn van een stempel van het bedrijf. Stempels zijn vrij ouderwets, waardoor deze regel in 2016 geschrapt is. Heeft het bedrijf geen stempel, dan is het ook toegestaan om een schriftelijke verklaring en handtekening van de bevoegde persoon toe te voegen aan de documenten. Dit is een dubbele controle om fraude tegen te gaan. Op internet vind je namelijk genoeg verhalen van mensen die de werkgeversverklaring of intentieverklaring vervalst hebben. Hoewel de bank vrijwel alle ingevulde werkgeversverklaringen nog even extra controleert, is het voorkomen van fraude natuurlijk altijd beter.


Wat als je geen intentieverklaring krijgt?

Sommige werkgevers hebben moeite met het uitgeven van een intentieverklaring. Het kan zijn dat de toekomst van het bedrijf niet zeker is, dat de werkgever niet zeker weet of ze jou willen behouden of het kan een hele andere reden hebben. Probeer bij een ‘nee’ altijd eerst te achterhalen waarom de werkgever de verklaring niet wil geven door aan te geven dat een intentieverklaring geen bindend document is. Werkt dat nog steeds niet?

Dan kun je beter in gesprek gaan met je hypotheekadviseur. Heb je de laatste drie jaar een stabiel inkomen gehad, en ben je daarmee in staat om de hypotheek te betalen? In dat geval kun je waarschijnlijk nog steeds de hypotheek afsluiten.


Uitzendwerk en intentieverklaring

Als je een uitzendkracht bent, dan heb je verschillende werkgevers waar je voor werkt. Dat inkomen is per werkgever natuurlijk erg laag en je werkt er soms ook maar een paar diensten. Uitzendkrachten kunnen daarom een variant op de intentieverklaring aanvragen, namelijk de perspectiefverklaring. In die verklaring schrijft de uitzendorganisatie dat je een goed perspectief hebt op werk in de toekomst. Vervolgens kan ook gewoon je inkomen uit uitzendwerk meegenomen worden bij de berekening van je hypotheek. Uiteraard geldt dat een langer lopend contract met het uitzendbureau ook betekent dat je meer vertrouwen opwerkt bij de bank.


Hoewel een intentieverklaring in principe geen enkele zekerheid biedt voor zowel jou als de bank, is het een erg belangrijk document bij de aanvraag van een hypotheek. Heb je geen vast dienstverband, dan is het onder intentieverklaring namelijk een stuk lastiger om een hypotheek te krijgen. Wil je meer weten over geld lenen voor een huis? Bekijk ons artikel over de bankhypotheek en hoe je deze afsluit.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag