Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 tips om te sparen voor later

7 tips om te sparen voor later

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Geld sparen is natuurlijk heel belangrijk voor de toekomst. De een spaart misschien om een studie te kunnen betalen, de ander voor een kinderwens, weer een ander voor vakantie- of verbouwingsplannen en je kunt natuurlijk ook gewoon sparen om een financieel buffertje op te bouwen. Wat je spaarplannen ook zijn; het is heel verstandig om hier op ieder moment mee bezig te zijn. Wil jij weten hoe je het beste geld kunt sparen? Dan vertellen we jou hieronder 7 tips om te sparen voor later.


Spaarrekening kiezen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Door te kiezen voor een goede spaarrekening, verzeker je jezelf van de beste rente op je toekomstig kapitaal. Hieronder geven we enkele suggesties voor spaarrekeningen.


Tip 1. Sparen is besparen

De eerste tip die misschien wel het belangrijkste is, gaat om besparen. Wil je geld sparen voor later dan zul je eens kritisch moeten kijken naar waar je op kunt besparen. De meeste mensen hebben niet eens door hoeveel geld ze eigenlijk per maand uitgeven of hebben geen idee hoeveel geld er wel niet elke maand opzij wordt geschoven voor luxegoederen en boodschappen.

De eerste tip is om geld te besparen op de auto. Kosten van een auto kunnen behoorlijk in de papieren lopen; wegenbelasting, verzekering, onderhoud, APK en benzine kunnen er voor zorgen dat een auto je al gauw honderden euro’s per maand kost. Vervoer met de auto is nou eenmaal duur, dus denk er eens twee keer over na voordat je de auto pakt en ga vaker op de fiets voor korte afstanden. Een bijkomende voordeel is, dat je ook nog eens aan je lichaamsbeweging werkt.

De tweede tip om geld te besparen is om te kijken naar je zorgverzekering. Heb je allerlei aanvullende pakketten waar je geen gebruik van maakt of zie je dat je voordeliger uit bent bij een andere zorgverzekeraar, onderneem dan actie. Je kunt namelijk elke maand veel geld besparen op je zorgverzekering. Ook andere verzekeringen (autoverzekering, wa-verzekering) en op andere diensten, zoals gas, water, electra, televisie en internet kun je vaak enkele tientjes per maand besparen.

De derde tip is om geld te besparen op je boodschappen. Ga wat vaker naar de Lidl of de Aldi om boodschappen te doen, gooi geen eten weg en eet minder vlees. Kijk goed welke producten in de aanbieding zijn. Als je weet dat je deze producten vaak gebruikt kun je wellicht meer aanschaffen en opslaan in de vriezer. Deze bewuste manier van boodschappen doen zul je behoorlijk in je portemonnee gaan merken. Daarnaast kun je door minder vlees te eten en minder eten weg te gooien je steentje aan het milieu bijdragen. Andere producten die vaak overbodig zijn en waar je gemakkelijk op kunt besparen zijn:

  • Frisdrank; vervangen door water of siroop
  • Gesneden groenten of aardappels; bespaar geld en snij het zelf
  • Geen kruidenpakjes; vaak zijn deze samenstellingen een stuk goedkoper als je het los aanschaft
  • Probeer eens de huismerk versie van je favoriete producten

De laatste tip om geld te besparen is om eens naar alle overbodige luxe te kijken in je huis. Heb je dure spullen die je eigenlijk niet meer gebruikt? Verkoop deze dan op Marktplaats. Heb je dure abonnementen zoals abonnementen voor je mobiel, Netflix, internet, tijdschriften, de krant, de sportschool en de televisie? Zeg deze dan op, zodat je elke maand flink wat minder geld kwijt bent aan abonnementen.


Tip 2. Stel spaardoelen

Wil je graag sparen voor later dan kan het enorm handig zijn om spaardoelen te stellen. Misschien spaar je wel voor iets specifieks of wil je bijvoorbeeld over vijf jaar een bepaald bedrag hebben gespaard. Door het inzichtelijk brengen van je doelen, wordt het makkelijker om je te houden aan dit spaardoel. Bedenk wat je doel is of hoeveel geld je ongeveer wil sparen per jaar. Vervolgens kun je makkelijk uitrekenen hoeveel geld je dan per maand zou moeten sparen om dit doel te behalen. Zo kun je meteen inschatten of het spaardoel misschien iets te ambitieus is of dat je nog wat extra aan de kant moet leggen. Stel dus bepaalde doelen op voor jezelf en verdeel deze doelen weer op in kleinere subdoelen. Zo wordt jouw spaardoel behapbaar en kun je het financiële overzicht goed behouden.


Tip 3. Zet een bedrag apart

De derde tip is om een vast bedrag apart te zetten om te sparen. Dit kun je het beste doen door naast je lopende rekening een spaarrekening te hebben waarop je je spaargeld kunt zetten. Ook hierbij geldt weer dat sparen het effectiefste werkt als je een bepaalde doelstelling voor jezelf hebt. Weet je wat er elke maand binnenkomt en uitgaat dan weet je ook wat voor bedrag je elke maand overhoudt. Zet dit bedrag dus elke maand apart op een rekening om te sparen. Het is verstandig om dit meteen te doen als je je loon ontvangt en niet af te wachten op hoeveel geld je nog over hebt aan het einde van de maand. Een ander idee is om geld apart te houden in een spaarpotje. Zet een potje neer waar jij of waar je samen met je partner al het kleingeld in stopt. Dit lijken misschien allemaal nutteloze en kleine bedragen, maar je zult zien dat je aan het einde van het jaar toch een leuk bedrag hebt gespaard. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit bedrag weer op je spaarrekening te zetten of hiervan bijvoorbeeld een leuk uitje te doen. Zo heb je dus gespaard voor iets zonder dat je het eigenlijk doorhebt.


Tip 4. Wees niet te materialistisch

Wil je sparen voor later dan is het handig om niet te materialistisch te zijn ingesteld. Vaak is de drang om iets te hebben uiteindelijk groter dan het daadwerkelijke bezit ervan. Vraag jezelf dus af of je dat nieuwe jurkje wel echt nodig hebt of dat je per se behoefte hebt aan een grotere televisie. Het lijkt misschien even alsof je behoeften worden vervuld, maar spullen blijven toch echt spullen en zijn minder waardevol dan je denkt. Je kunt daarom beter investeren in een fantastische vakantie ervaring of samen genieten van een dagje uit, want dat zijn uiteindelijk de dingen waar je waarde aan hecht. Daarnaast helpt deze instelling jou om niet altijd grotere, bredere, snellere en duurdere spullen te willen kopen, maar verstandige keuzes te maken.


Tip 5. Overweeg om over te stappen naar een andere bank

Is het rentetarief van jouw eigen bank gedaald of bij andere banken gestegen? Dan kan het voordelig zijn voor jou om over te stappen naar een andere bank. Zo kun je voorkomen dat je spaargeld minder waard wordt en kun je een beter rentepercentage krijgen. Uiteraard wil je wel voorkomen dat je blijft switchen van bank, dus houd de ontwikkelingen goed bij en controleer hoe stabiel andere spaarrekeningen zijn. Er zijn op internet verschillende vergelijkingssites te vinden die kunnen berekenen of het voordeliger is voor jou om over te stappen. Daarnaast is het overstappen naar een andere bank echt niet zo’n administratieve rompslomp als je misschien denkt. Het switchen naar een andere bank is meestal al binnen een paar dagen geregeld en kan voor een groot deel online geregeld worden.


Tip 6. Investeer je geld

Een andere tip om geld te sparen voor later kan door het geld te investeren. Heb je op dit moment geld op je bankrekening staan dan is het niet altijd gunstig om dit hier te laten staan met een lage rente. De inflatie op de Euro zorgt er namelijk voor dat het geld dat je op de bank bewaard jaarlijks ±2% minder waard wordt. In plaats daarvan kun je soms beter je geld investeren. Uiteraard moet je je er wel van bewust zijn dat hier de nodige risico’s bij komen kijken. Je geld investeren kan bijvoorbeeld door je geld te beleggen in aandelen of obligaties, maar je kunt ook je geld investeren in onroerend goed. Op dit moment is het erg gunstig om je geld te investeren op de vastgoedmarkt. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het verhuren van woningen, zoals een studentenhuis, een appartement of een zorgwoning. Wees je ervan bewust wat je rechten en plichten zijn als verhuurder en laat je goed adviseren over jouw financiële situatie.

Andere populaire producten om je geld in te investeren zijn bijvoorbeeld:

  • Domeinnamen
  • Kunst
  • Bitcoin en andere cryptovaluta
  • Lokale ondernemers (via crowdfunding)

Hulp nodig, bij beleggen? Deze beleggingsbrokers kunnen je op pad helpen.


Tip 7. Bouw pensioen op

Je pensioen lijkt misschien een ver-van-je-bed-show maar het kan toch handig zijn om hier alvast over na te denken. De meeste mensen hebben namelijk niet alleen genoeg aan hun AOW-uitkering en kunnen een extra centje wel gebruiken. Check dus of jouw werkgever een gunstige pensioenregeling heeft voor jou of dat je zelf nog aanvullend pensioen moet opbouwen. Als je weinig of geen pensioen kunt opbouwen via je eigen werkgever dan kun je je eigen pensioen opbouwen via een zogeheten reserveringsruimte. Op de website van de belastingdienst kun je berekenen of je reserveringsruimte hebt en hoe groot dit bedrag is. Vervolgens kun je zelf geld apart zetten op een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering met een fiscaal voordeel om zelf je eigen pensioen op te bouwen.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Beleggen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag