Hoe stel je de juiste spaardoelen op?

Hoe stel je de juiste spaardoelen op?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Niemand vindt het leuk om een weekendje weg af te moeten zeggen omdat ze even geen geld hebben. Geld is een noodzakelijk goed en soms is het fijn om wat extra’s te hebben, maar we zijn er ook weer niet graag heel de dag mee bezig. Een juist opgesteld spaardoel kan jou helpen om met een minimale tijdsinvestering veel geld te besparen. En het werkt echt. Veel mensen kunnen met een spaardoel zomaar een paar honderd euro per jaar meer sparen dan normaal. En dat is toch weer een leuk weekendje weg of iets anders dat op je verlanglijstje geschreven staat. Wij schrijven in dit artikel hoe jij die spaardoelen op de juiste manier opstelt.


Wat is een spaardoel?

Een spaardoel is een financieel doel dat je zelf opstelt en ook zelf bijhoudt. Stel dat je bijvoorbeeld een wereldreis wilt maken, een elektrische fiets wilt kopen of met je vrienden een weekje op wintersport wilt, dan heb je daar geld voor nodig. Maar veel mensen hebben het leven om zich heen financieel zo ingedeeld dat ze weinig kunnen sparen aan het einde van de maand. Dan kom je dus precies uit met je salaris en kun je alle dagelijkse dingen wel kopen, maar niet veel extra’s. Dat is waar het spaardoel om de hoek komt kijken. Door voor jezelf een bedrag en een datum op te schrijven wanneer je dat bedrag gespaard zou willen hebben, maak je het een doel. Want uiteindelijk gaat haar daar vaak mis. Veel mensen plaatsen een wens in de toekomst en labelen het als een droom, maar die droom blijft een wens voor de toekomst en komt dus nooit dichterbij, tot je er een doel van maakt. Een doel met haalbare stappen die je zelf kunt zetten.


Wat voor spaardoelen kun je opstellen?

Je kunt het zo groot of klein niet bedenken of het kan een spaardoel worden. Ga je dromen na en kijk of er iets is waar je heel graag extra geld voor zou willen vrijmaken. Dit kunnen korte of lange termijn doelen zijn. Hieronder zetten we enkele voorbeelden van spaardoelen op een rijtje, maar uiteraard kan het van alles zijn.

Korte termijn spaardoelen

  • Een weekendje weg met vrienden
  • Een verlovingsring voor je vriendin
  • Een nieuwe wasmachine, stofzuiger of ander huishoudelijk apparaat
  • Een nieuwe fiets
  • Nieuwe meubels in huis
  • Een zaaltje huren voor je verjaardag

Lange termijn spaardoelen


Hoeveel spaardoelen moet je opstellen?

Hoeveel spaardoelen je opstelt hangt helemaal af van je prioriteiten af. Als je direct begint met sparen voor tien korte termijn doelen, spreekt het voor zich dat dit dan waarschijnlijk automatisch lange termijn doelen zullen worden. Het is dus het belangrijks om eerst te bepalen waar je precies voor wilt sparen en kijken hoe realistisch het is dat je dat spaardoel kunt halen binnen de gestelde tijd. Heb je binnen 3 maanden een nieuwe fiets bij elkaar gespaard, maar wilde je die toch pas over een half jaar kopen, dan kun je natuurlijk ook alvast een ander spaardoel opstellen en het bedrag voor de fiets verspreiden over 6 maanden. Dan heb je misschien in dezelfde tijd ook genoeg spaargeld om een weekendje weg te gaan of je stelt juist een lange termijn doel op zodat je op de lange termijn een groter doel kunt behalen.


Hoeveel moet je sparen?

Er zijn diverse manieren om te bepalen hoeveel je moet sparen. Het meest voor de hand liggen is als je precies weet welke fiets of stofzuiger je wilt kopen. Deze zijn vaak te koop voor een vaste prijs en geven je dus een concreet idee hoeveel je ervoor zal moeten sparen. Maar niet ieder spaardoel zal even specifiek zijn. Kijk maar eens wat een wereldreis kost. Dan zie je prijzen van ca. € 5.000,- tot € 50.000,- voorbij komen. Niet bepaalt een eenduidige schatting dus. Om spaardoelen voor een hypotheek, wereldreis, auto of pensioen vast te stellen, zal je dus eerst goed na moeten denken hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt. Stel dat je op internet een idee hebt gekregen over een mooie reis over alle continenten. Je besluit een budget te maken voor zes maanden en zoekt vliegtickets en lokale kosten op, samen met ervaringen van anderen. Je komt na enkele berekeningen tot een bedrag van € 15.000 voor een reis van zes maanden. Je wilt de reis binnen drie jaar maken, dus heb je 36 maanden de tijd om dat bij elkaar te sparen. Dat betekent iets meer dan € 400,- per maand. Lukt het niet om zoveel te sparen per maand, kun je bijvoorbeeld kiezen voor het aanpassen van de reisduur, het aantal vluchten of het tijdstip van vertrek. Voordat je weet hoeveel je per maand of in totaal moet sparen, moet je altijd beginnen bij de gewenste eindsituatie. Vanaf hier kun je gaan rekenen hoeveel je moet sparen. Wil je de maandelijkse lasten graag omlaag brengen? Lees dan ons artikel hoe je zo snel mogelijk hypotheek vrij wordt.


Ideeën om je aan je doelen te houden

Natuurlijk gaat het soms weleens lastig zijn om je te houden aan je doelen. Nog even met vrienden een hapje eten in een eigenlijk nét iets te duur restaurant, of een nieuw paar schoenen dat je misschien niet echt nodig had. Dat soort beslissingen brengen je verder van je doel in plaats van dichterbij, dus is het belangrijk dat je ook herinnert wordt aan je spaardoelen. Dat kun je doen op de volgende (creatieve) manieren:

Vision board

Een vision board met spaardoelen maken is een hele goede manier om je dromen leven in te blazen. Stel dat je een nieuwe auto wilt, ga dan op zoek naar afbeeldingen van bijvoorbeeld auto’s die je zou willen kopen, bestemmingen die je zou willen bezoeken of andere visualisaties die je helpen herinneren aan je doel. Deze knip je uit en met wat lijm plak je een groot vel papier helemaal vol met afbeeldingen die jou herinneren aan je doel. Dit vision board met je spaardoel hang je op waar je er iedere dag sowieso even naar moet kijken. Bijvoorbeeld boven de spiegel bij de voordeur of heel ‘old school’, boven je bed.

Portemonnee

Natuurlijk is het lastiger om een vision board te maken met spaardoelen als je een nieuwe stofzuiger wilt. Dan kun je bijvoorbeeld ook een kaartje in je portemonnee doen met je spaardoel daarop geschreven of een afbeelding van de stofzuiger. De volgende keer als je naar de kassa loopt om af te rekenen zal je je bankpasje wel eerst even achter de herinnering vandaan moeten halen. Daardoor denk je de volgende keer waarschijnlijk nog wel een keertje extra na voordat je besluit om iets te kopen zonder af te wegen of het belangrijker is dan een nieuwe stofzuiger.

Je vrienden

Vooral voor sociale dieren is het vaak moeilijk om soms even iets te minderen. Die vaste vrijdag met vrienden naar een restaurant, vervolgens naar de bioscoop en daarna nog borrelen is erg gezellig, maar lastig te wijzigen als je vrienden niet op de hoogte zijn van je spaardoelen. Jij wilt natuurlijk niet ineens het hele feestje verpesten omdat je zo nodig een nieuwe fiets wilt kopen. Natuurlijk hoef je niet direct alle uitjes te cancelen, maar een vriendenavondje kan natuurlijk ook andere vormen aannemen. Wie weet ontstaat er wel een tweewekelijks avondje waarbij steeds iemand van je vrienden thuis kookt en jullie een filmpje opzetten met zelfgemaakte popcorn. Ook dat kan heel erg gezellig zijn, en wellicht inspireer jij je vrienden om een eigen spaardoel te maken. Ook kunnen je vrienden je stimuleren in je proces en kunnen ze eventueel met je meedenken om jou sneller bij je spaardoel te laten komen.


Hoe kun je snel meer sparen?

Een doel opschrijven zorgt er niet voor dat je dat automatisch behaald binnen de gestelde tijd. Je zult er ook wat dingen voor moeten laten liggen die je normaal gesproken wel graag had willen doen. Maar er zijn ook manieren om nóg meer te sparen, zodat je het doel sneller behaalt, maar dan met behoud van de dingen die jouw leven leuker maken. Zo kun je bijvoorbeeld enorm besparen op je energiekosten. Daarnaast zijn er ook andere kostenposten die soms ongemerkt veel meer geld kosten dan nodig. Zo kun je misschien onder andere je vaste lasten verlagen. Denk hierbij aan het verlagen van je huur of hypotheek door bijvoorbeeld te verhuizen, of door het oversluiten van je hypotheek.


Spaardoelen opstellen bij de bank

Je staat er gelukkig niet alleen voor, want ook de banken zien dat mensen steeds vaker spaardoelen willen opstellen. De meeste banken hebben daarom hun eigen versies van het zogenoemde ‘doelsparen’. Dit heeft verschillende vormen bij iedere bank, maar in het algemeen komt het neer op het aanmaken van losse spaarrekeningen binnen je eigen bankrekening. Het grootste voordeel van het opstellen van spaardoelen bij de bank is dat je veel meer overzicht hebt dan wanneer je iedere maand moet opschrijven hoeveel geld naar ieder spaardoel moet gaan.

Bij ING, SNS en andere banken kun je bijvoorbeeld een spaardoel opstellen waarbij je een einddatum en eindbedrag invult. De app houdt dan automatisch bij hoeveel geld er maandelijks in het spaarpotje gestopt moet worden om het doel te behalen. Het fijne aan deze spaardoelen is dat je ze ook een naam kunt geven en in één oogopslag ziet hoeveel je nog moet sparen. Heb je bijvoorbeeld als spaardoel om een wereldreis te maken en heb je inmiddels € 11.000 van de benodigde € 15.000 gespaard, dan zie je als je inlogt in de app bijvoorbeeld staan dat je wereldreis gefinancierd kan worden als je nog € 4.000 bij elkaar kunt sparen. Om te voorkomen dat je nog verder van je doel afraakt, zal jij volgende keer als je op het punt staat een betaling te doen, vast eerst even goed nadenken of je daarvoor geld wilt halen uit het spaarpotje voor je wereldreis. Deze visuele reminder gaat jou gegarandeerd helpen om veel sneller bij je spaardoel te komen. Zo geniet jij binnen no-time van een nieuwe fiets, weekendje weg met vrienden, wereldreis of zelfs een verlaagde hypotheek.

Wil je weten hoe je nog meer kunt besparen, kijk dan ons artikel over hoe je geld kunt sparen voor later.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2022 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag