Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Bij welke Nederlandse banken kun je groen sparen?

Bij welke Nederlandse banken kun je groen sparen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Groen sparen is een indirecte vorm van investeren. Je spaargeld wordt namelijk geïnvesteerd in projecten die bijdragen aan de verduurzaming van de wereld. Je draagt dus bij aan een groenere samenleving en bovendien geniet je van belastingvoordelen. Tot nu toe hebben alleen Rabobank en ING een erkenning van de overheid gekregen zodat ze zich als groene instelling mogen certificeren. Dit biedt uitkomsten voor de consument die groen wil sparen. Dit duurzaam sparen levert echter niet veel op, vaak minder dan bij een gewone spaarrekening. Je maakt de keuze dus echt voor een betere wereld en belastingvoordelen. In dit artikel leggen we uit wat groen sparen inhoudt en bij welke banken het kan.


Wat is groen sparen?

De instelling waarbij je groen spaart investeert minimaal 70% van je spaargeld in duurzame projecten zoals windenergie, zonne-energie, duurzaam bouwen, biologische landbouw, milieubeschermingsprogramma’s, natuur en een circulaire economie. Het bedrag dat je op zo’n groene rekening stort staat voor 1 tot 5 jaar vast. Houd er dus rekening mee dat je er niet bij kunt wanneer je wilt en het geld in deze periode niet als back-up kan dienen mocht je in financiële nood komen te zitten. Gedurende deze fase kan de rente fluctueren omdat deze variabel is. Na de periode van 1 tot 5 jaar kun je kosteloos bij het bedrag op de groene spaarrekening. Slechts een aantal Nederlandse banken hebben een certificaat om klanten groen te laten sparen volgens de wettelijk vastgelegde principes. Naast dat je vooral investeert in een betere, groenere wereld, levert groen sparen ook belastingvoordelen op.


Waarom groen sparen?

Zoals gemeld draag je als groenspaarder bij aan een betere wereld in de vorm van een terugdringing van het broeikaseffect dat schadelijke gevolgen heeft voor de aarde en de mens. Je maakt je hard voor duurzame projecten en bent bereid een deel van je spaargeld daar in te laten investeren door gerenommeerde banken als ING en Rabobank. Naast groene overwegingen krijg je ook belastingkorting wanneer je in een groenfonds spaart. Dit noemt men ‘korting voor maatschappelijke beleggingen’. Zo mag je in 2018 tot ruim €57.000 groen sparen zonder vermogensrendementheffing te betalen. Ook krijg je vaak korting op je inkomstenbelasting. Als je samen met je man of vrouw groen spaart loopt deze korting op tot ruim €115.000. Een mooi voordeel dus! Nog even in het kort de punten waarom je groen zou moeten sparen:

  • Mileuoverwegingen
  • Belastingvoordeel sparen
  • Voordeel inkomstenbelasting

Groen sparen bij Rabobank

De Rabobank heeft als een van de weinige banken een groencertificaat. Dit houdt in dat de bank zich strikt houdt aan de richtlijnen die de overheid heeft vastgesteld en ook controleert. Omdat veel klanten groen willen sparen is de Rabobank vaak genoodzaakt om een klantenstop op groene rekeningen te zetten. Houd het dus regelmatig in de gaten zodat je niet te laat bent. Als het lukt om een groene rekening te openen bij de Rabobank kun je gebruik maken van fiscale voordelen. Bovendien investeert Rabo met minimaal 70% (wettelijk vastgelegd) van je spaargeld in groene beleggingen. Sinds 1995 hebben ze al meer dan anderhalf miljard euro geïnvesteerd in duurzame projecten waaronder: groenlabelkassen, biologische landbouw, windenergie, zonne-energie, restwarmte-industrie, bodem- en aardwarmte, duurzaam bouwen, circulaire economie, natuur, waterzuivering en duurzaam transport.

Hoe werkt het?

Voordat je een groene rekening aanvraagt bij de Rabobank is het slim om te bedenken dat een storing op een groene rekening voor een jaar geblokkeerd staat. Je kunt er dus niet bij. Met andere woorden: je moet het geld echt kunnen missen, want als je er écht bij wil kost het je geld. De rente is variabel gedurende het jaar dus dat kan alle kanten opgaan. Maar maak je geen zorgen. Het gaat om minimale percentages. Geld storten en opnemen kan simpelweg via internetbankieren op de website, app, Rabofoon, of ouderwets via overschrijvingsformulieren.

Belastingvoordeel

Rabo is samen met ING de enige bank die officieel is aangewezen als groenfonds, daardoor kun je genieten van fiscale voordelen. Ten eerste betaal je over je tegoed in de meeste gevallen geen vermogensrendementsheffting. Normaal gesproken betaal je deze heffing over je eigen vermogen dat boven de wettelijk vastgestelde heffingsvrije grens uitkomt. In geval van groen sparen bij de Rabobank niet. Een ander belastingvoordeel is dat je voor deze officiële groene belegging een korting van 0,7% krijgt. Deze kun je aftrekken van je inkomstenbelasting. Voor de duidelijkheid: deze voordelen zijn alleen van toepassing als je groen spaart bij erkende groene spaarrekeningen. Voor alsnog uitsluitend de Rabobank en de ING-bank.

Rente

De rente op Rabo GroenSparen is zoals bij alle groene rekeningen variabel en kan dus ieder moment veranderen. De Rabobank vergoedt op bedragen boven de €116.000 euro gek genoeg geen rente. Ga bij groen sparen uit van een rente van 0,01% op jaarbasis. Dat is zeer weinig, maar daar tegenover staat uiteraard de belastingvoordelen en een investering in een groenere wereld. Niet voor niets zijn er vaak wachtrijen voor het openen van een groene spaarrekening bij Rabo.


Groen sparen bij ING

In tegenstelling tot de Rabobank leg je bij ING Groen je spaargeld vast voor maar liefst 5 jaar. Ook ING zal 70% of meer van je spaargeld investeren in milieuvriendelijke projecten die zijn goedgekeurd volgens allerlei regelingen. Omdat het redelijk wat moeite kost voor banken om aan deze voorwaarden te voldoen kan niet iedereen een groene rekening openen, net zoals bij de Rabobank. Bij ING is het ook nog eens zo dat je met minimaal €5000 mag sparen en maximaal €25000. Ze hanteren een looptijd van 5 jaar. Wel kun je genieten van belastingvoordelen.

Hoe werkt het?

Via de website van ING kun je een ING Groen Spaardeposito aanvragen, als ze op dat moment beschikbaar zijn. Ook kan het op locatie of via de telefoon. Houdt er dus goed rekening mee dat je spaargeld voor 5 jaar vaststaat. Je kunt er in principe niet bijkomen, mits je er flink voor wilt betalen. De rente is variabel, maar meestal rond de 0%. In principe niet veel verschil met de Rabobank. Het gaat toch vooral om de investering in een betere wereld en belastingvoordelen gaat. ING investeert vooral in windenergie en duurzame bouw.

Belastingvoordeel

Omdat de overheid je graag beloont als je investeert in een betere en groenere wereld geniet je met groen sparen van fijne belastingvoordelen. Precies zoals eerder bij de Rabobank werd uitgelegd. Je bespaart fors op vermogensrendementheffing. De hoogte hangt per situatie af. De precieze korting is te achterhalen door te bellen met een medewerker van de ING-bank of belastingadviseur. De hoogte van heffingskorting staat wel vast en is 0,7%. Dit kun je aftrekken van je inkomstenbelasting. Het fijne van deze belastingvoordelen kun je overigens ook vinden op de website van de belastingdienst.

Rente

De rente fluctueert omdat het variabel is. Het kan zowel positief als negatief uitpakken. Ga uit van een rente van 0%. Met andere woorden: groen sparen moet je niet doen om de rente, want deze zijn nog lager dan normale spaarrekeningen waar al amper rente op zit. Doe het voor een groene toekomst, een betere wereld en belastingvoordelen.

Lees hier waarom de consumentenbond ING boven Rabobank verkiest wat betreft groen sparen.


Groen sparen bij banken zonder certificaat

Omdat banken aan behoorlijk veel voorwaarden moeten voldoen, hebben op dit moment slechts twee banken het certificaat om klanten groene rekeningen bij hun te laten openen. Helaas zitten deze rekeningen vaak ‘vol’. Je moet vaak lang wachten voordat er weer plek is bij ING of Rabo om zo’n rekening te openen. Maar voor de mensen die toch snel groen willen sparen is er een oplossing: een overstap naar een andere bank. Een goed voorbeeld hiervan is de Triodos bank. Bij deze bank draag je automatisch bij aan een groenere wereld als je een spaarrekening bij hun opent. Ze financieren met je spaargeld in groene lokale ondernemingen. Ook bij hun krijg je bepaalde belastingvoordelen, ondanks dat ze geen officieel certificaat hebben.

De Triodosbank spant de kroon wat betreft groenste bank, maar ook de ASN-bank heeft zogeheten groenprojectfondsen waar je groen kunt beleggen in erkende projecten. Risico’s in zulke projecten zijn vaak miniem, omdat deze banken natuurlijk geen klanten willen wegjagen.


Conclusie

Al met al zijn er dus genoeg mogelijkheden om groen te sparen en je steentje bij te dragen aan een betere wereld. De manier waarop kun je zelf bepalen: ten eerste kun je bij de gecertificeerde ING en Rabobank groen sparen met de meeste belastingvoordelen. Als je meer dan €25.000 groen wilt sparen kun je dat het best bij de Rabobank doen, omdat de ING maar tot €25.000 accepteert. Wil je iets meer voordeel eruit halen? Kies dan voor ING, deze looptijd is echter wel langer, namelijk 5 jaar tegenover 1 jaar bij de Rabobank. Groen sparen bij andere banken zonder certificaten kan ook. Beste voorbeelden hiervan zijn de  Triosdosbank en de ASN-bank. Groen sparen doe je dus niet direct voor je portemonnee, maar vooral voor een betere toekomst van de aarde en een beetje belastingvoordeel.foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Duurzaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag