Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 Tips om gemakkelijk te sparen

10 Tips om gemakkelijk te sparen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Geld uitgeven is vaak veel leuker dan sparen en dat is dan ook precies de reden dat het voor veel mensen zo lastig is om langere tijd geld opzij te zetten. Zelfs wanneer je het geld uiteindelijk voor iets heel leuks wilt gebruiken schiet het er vaak bij in. Daarom is het verstandig om het jezelf in elk geval zo makkelijk mogelijk te maken om geld op je spaarrekening te zetten. In dit artikel geven we je daar 10 handige tips voor. Zo hou je makkelijker de motivatie om geld te sparen en groeit je spaarrekening makkelijker.


Tip 1: Stel een of meer spaardoelen

Wanneer je een spaardoel of spaarplan hebt wordt het sparen een stuk makkelijker. Bij een doel hoort namelijk vaak ook een deadline. Het kan gaan om een grote vakantie, een nieuwe auto, een verbouwing en nog veel meer. Wanneer je een dergelijk spaardoel hebt wordt het makkelijker om er geld voor opzij te zetten. Want hoe sneller je het beoogde bedrag bij elkaar hebt, hoe eerder dat leuke spaardoel is bereikt. Heb je meerdere spaardoelen? Dan kun je het jezelf makkelijker maken door voor elk spaardoel een aparte rekening aan te maken. Via internetbankieren doe je dat helemaal zelf want elke Nederlandse bank ondersteunt dit inmiddels.


Tip 2: Bereken hoeveel je kunt sparen

Om op een verantwoorde manier te kunnen sparen is het goed om te weten hoeveel je maandelijks kunt missen. Dat doe je door eerst een goede analyse te maken van de kosten die je elke maand moet maken en welk bedrag je nodig hebt om nog prettig van te kunnen leven. Het bedrag dat overblijft is wat je kunt sparen. Vervolgens bepaal je helemaal zelf welk deel ervan je op een rekening voor onverwachte uitgaven plaatst en welk bedrag je in wilt zetten om je spaardoel(en) te behalen. Dat is ook afhankelijk van hoeveel geld er nu al in je financiële buffer zit natuurlijk. Het is heel belangrijk om zo’n reservepotje voor onverwachte uitgaven te hebben, bijvoorbeeld wanneer je wasmachine kapot gaat of je auto gerepareerd moet worden. Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) raadt aan om ongeveer 10% van je inkomen op een aparte spaarrekening te zetten om niet door onverwachte kosten in de problemen te komen.


Tip 3: Zet spaargeld opzij zodra je salaris binnen is

Wanneer je moeite hebt om geld dat op je lopende rekening staat niet uit te geven, boek dan je spaarbedrag meteen naar je spaarrekening zodra je salaris is gestort. Het lijkt verleidelijk om tijdens de maand zoveel mogelijk geld te besparen en dan aan het eind het bedrag dat overblijft weg te boeken, maar in de praktijk vinden veel mensen dat lastig. Door eerst te sparen, zelfs nog voordat je de vaste lasten hebt betaald, garandeer je dat je elke maand zult sparen. Geld dat je niet tot je beschikking hebt kun je nu eenmaal ook niet makkelijk uitgeven.


Tip 4: Gebruik automatisch sparen

Maak het jezelf bij stap 3 nog makkelijker door automatisch sparen in te stellen. Elke bank ondersteunt dit inmiddels. Bij automatisch sparen gaat het om een vooraf ingestelde periodieke overschrijving van je gewone rekening naar je spaarrekening, bijvoorbeeld op dezelfde dag dat ook je salaris wordt gestort. Dit heeft twee voordelen: je kunt nooit vergeten om zelf geld over te boeken en geld dat niet meer op je rekening staat kun je ook niet uitgeven.


Tip 5: Zet financiële meevallers op je spaarrekening

Wanneer je automatisch sparen aan hebt gezet wordt er elke maand een vast bedrag overgemaakt naar je spaarrekening. Maar dat is niet de enige manier waarop je kunt sparen. Je hoeft zelfs niet eens elke maand hetzelfde bedrag opzij te zetten, maar kunt er ook voor kiezen om alle meevallers en extraatjes op je spaarrekening te zetten. Veel werkenden krijgen vakantiegeld, een dertiende maand of winstdeling. Dat bedrag kun je ook ineens naar je spaarrekening storten. Hetzelfde geldt voor een eventuele belastingteruggave en andere financiële meevallers. Zo kun je makkelijk sparen zonder je maandelijkse uitgavepatroon te hoeven veranderen.


Tip 6: Check of je kunt pinsparen bij je bank

Geef je net als veel andere mensen ook net wat te makkelijk geld uit omdat pinnen zo snel en handig is? Check dan of je bij jouw bank gebruik kunt maken van pinsparen. Bij pinsparen wordt er elke keer dat je iets met je pinpas afrekent een bedrag naar je spaarrekening geboekt. Je moet dit natuurlijk eerst zelf instellen. Je kiest dan ook meteen welk percentage van je aankoop moet worden toegevoegd aan je spaargeld. Vaak kun je kiezen voor een percentage tussen 1 en 10 procent. Ongemerkt groeit je je spaargeld dus telkens wanneer je pint.

Let op: het extra bedrag wordt alleen weg geboekt wanneer je daardoor niet (verder) rood komt te staan.


Tip 7: Blijf jezelf motiveren en hou het leuk

Als het je een maand niet is gelukt om meer geld op je spaarrekening te zetten, hou jezelf dan gemotiveerd door voor ogen te houden dat je ook geen geld van de rekening af hebt gehaald. Het bedrag is dus weliswaar niet gegroeid, maar ook niet geslonken. De ene maand is nu eenmaal duurder dan de andere en dat is dus helemaal niet erg. Het is verder ook best wel belangrijk om het sparen niet al te beladen te maken, want als je het leuk houdt wordt het veel makkelijker om het vol te houden. Gun jezelf dus ook af en toe een pleziertje, want jezelf alles moeten ontzeggen alleen maar om te sparen is gedoemd te mislukken.


Tip 8: Visualiseer je streefbedrag

Wanneer je een bedrag in je hoofd hebt dat je bij elkaar wilt sparen kan het heel motiverend werken om dit te visualiseren of tastbaar te maken. Stel dat je in totaal 10.000 euro wilt sparen. Dan kun je in huis, bijvoorbeeld op je prikbord, een overzicht ophangen met een schaalverdeling van 1 tot 10 en voor elke 1.000 euro die je hebt gespaard een nieuw vakje groen maken. Het klinkt een beetje kinderachtig, maar veel mensen hebben hier baat bij omdat ze het als een positieve stimulans ervaren. Een balk steeds groener kunnen kleuren is namelijk net iets tastbaarder dan een getalletje op een spaarrekening. Het saldo is nu eenmaal het grootste deel van de tijd aan je zicht onttrokken, terwijl je het groene balkje telkens ziet. Dat motiveert je automatisch om goed te blijven sparen.


Tip 9: Open een spaarrekening bij een andere bank

Hoe fijn het ook is om makkelijk geld van de ene rekening naar de andere te kunnen overboeken, wanneer het om spaargeld gaat kan dat ook wel lastig zijn. Want net zo eenvoudig als je geld overmaakt van je lopende rekening naar je spaarrekening boek je het ook weer terug. Die drempel kun je een stuk hoger maken door je spaargeld bij een andere bank te zetten. Zolang het een bank is die onder het depositogarantiestelsel valt is dat geen enkel probleem. Het kan dus ook een buitenlandse bank zijn. Je zit zo niet vast aan het rentebedrag dat je eigen bank hanteert, maar kunt een bank uitzoeken die je het beste percentage kan bieden. Het enige wat je wilt kunnen doen is er je spaargeld neerzetten dus het kan ook nog eens een heel goedkope en soms zelfs volledig gratis bankrekening zijn. Uiteindelijk moet je natuurlijk wel bij je geld kunnen, maar het kan echt geen kwaad om dit wat lastiger te maken dan normaal zodat je er makkelijker vanaf blijft.


Tip 10: Zet het spaargeld vast

Heb je direct een groter bedrag beschikbaar, en weet je dat het lastig voor je gaat zijn om daar de komende tijd vanaf te blijven? Dan kun je er ook voor kiezen om het bedrag voor langere tijd vast te zetten in een zogenaamde deposito. Je kunt vaak al vanaf drie maanden een deposito nemen zodat het ook weer geen jaren duurt voor je weer over je geld kunt beschikken. Daar staat tegenover dat het rentebedrag dat je ontvangt wel groter wordt naarmate de looptijd toeneemt, dus het kan zeker de moeite waard zijn om in elk geval een deel van je spaargeld voor wat langere tijd vast te zetten. Uiteraard geldt dit niet voor je financiële buffer voor onverwachte uitgaven, want daar moet je op elk moment bij kunnen.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag