Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe vind je de beste kinderspaarrekening?

Hoe vind je de beste kinderspaarrekening?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kinderen kosten geld, daar waren we allang achter. En dat is het helemaal waard. Hoewel het kind vanaf 18 jaar officieel volwassen is, stoppen de kosten nog niet. Want de meeste kinderen gaan op kamers en studeren. Grote kostenposten die ze zelf nog niet kunnen betalen. Voor dat soort doeleinden is er de ‘kinderspaarrekening’. In dit artikel waarom je er één zou afsluiten en hoe je de beste kinderspaarrekening vindt.


De geschikte kinderspaarrekening

Ben je van plan om een kinderspaarrekening te openen? De zoektocht naar de beste kinderspaarrekening begint vaak bij je eigen bank. Jouw bank en/of financieel adviseur heeft het meeste inzicht in jouw financiën. Bovendien loont het soms om een kinderspaarrekening te openen via je eigen bank. Veel banken belonen loyaliteit door het geven van leuke extra’s, zoals een kantoor of korting. Wellicht is dat bij jouw bank niet het geval. Of wil je graag verder kijken, zodat je zeker weet dat jij de beste spaarrekening afsluit. Een logische vervolgstap is het online vergelijken van kinderspaarrekeningen. Waar moet je precies op letten?


Waar let je op bij het online vergelijken van kinderspaarrekeningen?

Er zijn tientallen financiële instellingen die kinderspaarrekeningen aanbieden. Om een goede keuze te maken is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal verschillende factoren: het soort spaarrekening, hoogte van de rente, kosten spaarrekening, extra’s (zoals kortingen of welkomstgeschenk), voorwaarden en klantwaarderingen. We bespreken deze facetten één voor één.

Klantwaarderingen

Wat zeggen anderen van de dienst? Hoe is de klantenservice? Hoe strikt zijn de voorwaarden? Het internet zorgt over het algemeen voor veel transparantie rondom producten en diensten. Veel consumenten maken dan ook gretig gebruik van (online) klantwaarderingen. Hiermee probeer je jouw toekomstige tevredenheid over een product of dienst te voorspellen. Klantwaarderingen geven een goed beeld van de kwaliteit van een bank, maar zijn natuurlijk niet het enige criterium waarop je een bank en/of spaarrekening kunt beoordelen.

Soort kinderspaarrekeningen

Kinderspaarrekeningen zijn in de basis hetzelfde als andere spaarrekeningen. De verschillen zijn het welkomstgeschenk, papieren rekeningafschriften en een iets hogere rente. Verder is het vooral belangrijk dat je het goede soort rekening kiest:

  • Deposito spaarrekening. Dit een rekening waarbij het geld voor een langere tijd vaststaat. Geld kan ten alle tijden gestort worden, maar pas na een afgesproken datum opgenomen worden.
  • Spaarrekening met BEM-clausule. Bij deze constructie kunnen zowel ouders als kind niet bij het geld komen. Tenzij hier een geldige reden voor is, zoals een medische ingreep of een andere uitzonderlijke gebeurtenis. Hiervoor is toestemming van de kantonrechter nodig.
  • Reguliere spaarrekening. Dit is een spaarrekening waar je ten alle tijden geld op kunt storten. Eenmalig, of via een maandelijkse incasso. Je kunt het geld ten alle tijden weer opnemen.
  • Speciale kinderspaarrekening. In principe hetzelfde als een deposito spaarrekening, behalve dat je iets hogere rente krijgt. Meestal blijft de rente stabiel totdat het kind 18 jaar wordt.
  • Eenmalige schenking. Ouders en grootouders mogen eenmalig belastingvrij een schenking doen aan kinderen. Mocht je na de schenking graag controle houden, kies dan voor een ‘schenking onder bewind’.

Hoogte van de rente

De afgelopen jaren daalt de bankrente drastisch. Vroeger kon je nog teren op opgebouwde rente. Tegenwoordig merk je nauwelijks verschil. Gelukkig zijn de rentes van kinderspaarrekeningen nog enigszins intact gehouden. Over het algemeen geldt: hoe flexibeler de rekening, hoe lager de rente. De bank beloont iedereen die het geld voor een langere tijd vastzet. Volgens de Consumentenbond behaal je de hoogste rentes bij de kinderspaarrekeningen van Tridios Bank (Kinder Toekomst Plan), ASN Bank (Jeugdsparen) en Zilvervloot Sparen.

Kosten kinderspaarrekening

Meestal is het gratis om een (kinder)spaarrekening te openen bij jouw eigen bank. De spaarrekening wordt dan gekoppeld aan een bestaand rekeningnummer op jouw naam (of op de naam van je partner of kind, zolang hij/zij ook bij dezelfde bank zit). Wil je liever een kinderspaarrekening openen bij een andere bank? Houd er dan rekening mee dat je ook een reguliere rekening moet openen. Hoeveel dat kost verschilt per bank.

Extra’s zoals het welkomstgeschenk

Banken staan erom te springen dat jij een kinderspaarrekening bij hen afsluit. Zo zijn zij verzekerd van een klant die – gemiddeld – zo’n 18 jaar mee gaat. Met een beetje geluk blijft het kind ook op latere leeftijd nog klant. Geen wonder dat banken je graag verleiden met een welkomstgeschenk. Wat voor soort geschenken zijn dat meestal? Verwacht er niet teveel van. Bij de ene bank is het een spaarpot (zodat het kind alvast kan leren omgaan met geld). Bij de andere bank weer een knuffel, dvd of een eenmalig bedrag (vaak niet meer dan een paar tientjes). Maar wie weet loont het om op zoek te gaan naar de kinderspaarrekening met het leukste welkomstgeschenk.

Voorwaarden van de kinderspaarrekening

Elke kinderspaarrekening is gebonden aan bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld tot welke leeftijd je een rekening kan openen, wie er allemaal bij de rekening kan komen en tot wanneer het geld ‘vast staat’. Als het überhaupt vaststaat. Lees altijd de kleine lettertjes, of laat deze lezen door je partner. Toch goed om alvast te weten welke voorwaarden er gelden en wat er gebeurt als je onverhoopt niet (meer) aan de voorwaarden kan voldoen.


De voordelen van een kinderspaarrekening

Een kinderspaarrekening is allereerst de perfecte methode om te sparen voor later. Want zodra het kind uit huis gaat om te studeren of werken, heeft hij/zij nog geen stabiele financiële situatie. Dit wordt opgevangen met het geld op de kinderspaarrekening. Maar er zijn nog meer voordelen. Zo kan een kind op jonge leeftijd leren omgaan met geld (en/of internetbankieren). Ten slotte behaal je met een kinderspaarrekening relatief meer rente dan met een reguliere spaarrekening.


Hoeveel geld zet je op een kinderspaarrekening?

Het ligt er heel erg aan wat voor kosten je verwacht dat het kind gaat maken. Je moet keuzes maken over wie er verantwoordelijk is voor de kosten. De ouders, het kind zelf of wordt het een gezamenlijke missie? Je kunt denken aan kosten als huur voor een studentenkamer, collegegeld, kosten voor het openbaar vervoer, kleedgeld en overige vaste lasten. Verwacht je dat je kind een baan neemt naast zijn of haar studie? Accepteer je het als je kind gaat lenen bij DUO, of leg je liever zelf wat extra geld in? Dit soort vragen beïnvloeden allemaal het antwoord op de vraag: “Hoeveel geld zet je op een kinderspaarrekening?”. Een vast antwoord is er eigenlijk niet. Mocht je er echt niet uitkomen, neem dan contact op met je bank of een financieel adviseur.


De kinderspaarrekening is een onderdeel van de totale kosten voor een kind

Een kinderspaarrekening is een extra kostenpost waar je rekening mee moet houden. Dus voordat je aan kinderen begint moet je jezelf goed bewust zijn van de kosten van een kind. Dat begint al met de kosten voor een baby, nog voordat je bevallen bent. En na het lezen van dit artikel weet je dat de kosten doorgaan, zelfs na de 18e verjaardag van je kind. Hoe lang en voor welk bedrag je jouw kind wil steunen moet je natuurlijk zelf weten.

Andere kostenposten van een kind

Al eerder hebben we berekend dat een baby ongeveer €100 tot €300 per maand kost. Daar krijg je een heleboel liefde voor terug. En wat poepluiers natuurlijk, maar dat neem je voor lief. Daarna groeit het kind op en zal je ook moeten investeren in andere dingen. Zoals de juiste kleding, schoolspullen, een fiets, kinderspeelgoed et cetera. Naar verwachting kost een kind tot 12 jaar per maand €360 en tussen de 12 en 18 jaar €400 per maand. De kosten voor het starten van een kinderspaarrekening zijn hierbij inbegrepen.


Meer informatie over ‘sparen voor kinderen’

Na het lezen van kinderen weet je hoe je de beste kinderspaarrekening selecteert. Hopelijk heb je ook een beeld van het bedrag dat je erop wil zetten. Mocht je nog meer informatie willen over het onderwerp ‘sparen voor je kind’, dan raden we je dit artikel aan. Hier komen we uitgebreid terug op de redenen om te sparen voor je kind. Ook staan er allerlei overige tips. Onder andere over de belastingdienst, het soort rekening, de afspraken die je met je kind maakt en de planning voor het sparen.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag