Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de populairste bankrekening voor studenten?

Wat is de populairste bankrekening voor studenten?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zodra je student wordt moet je vaak meteen veel meer financiële zaken zelf gaan regelen. Een goede bankrekening die niet te duur is maar waarmee je wel veel opties tot je beschikking krijgt is daarvoor heel belangrijk. Als student kun je een studentenrekening openen die veel voordeliger is dan een bankrekening voor volwassenen. Verschillende banken hanteren echter uiteenlopende voorwaarden en niet elke bank heeft een studentenrekening. In dit artikel laten we je daarom zien waar je als student allemaal op moet letten voor je een bankrekening kiest en welke banken bij Nederlandse studenten het populairst zijn.


De beste studentenrekeningen

Wat zijn nu de beste studentenrekeningen? In het overzicht hieronder bespreken we er een aantal waarmee je als student altijd goed zit. Welke je kiest hangt af van wat je allemaal met je rekening van plan bent behalve het betalen van je vaste lasten en de andere dagelijkse uitgaven. Bij elk van deze studentenrekeningen krijg je in elk geval de volgende zaken:

  • Een betaalrekening met een betaalpas zodat je kunt pinnen.
  • De mogelijkheid om online te bankieren.
  • Een app voor je mobiele telefoon om geld over te maken of direct met iDeal te betalen.

Elke bank hanteert zijn eigen voorwaarden voor bijvoorbeeld bestedingslimieten, maximale roodstand en meer. Soms worden er ook unieke opties aangeboden die voor jou interessant kunnen zijn, zoals korting op bepaalde studentenverzekeringen. Voor elke bank bespreken we daarom uitgebreid waar de betreffende studentenrekening uniek in is en waarom je dus speciaal voor die bank zou kunnen kiezen.


1. Openbank – Gratis rekening & pinpas

De internetbank Openbank is momenteel de absolute nummer 1 voor studentenrekening. Allereerst omdat je volledig gratis een rekening kan aanvragen, daarnaast omdat je alles regelt via een superhandige app. Voor een bankrekening hoef je tegenwoordig niet meer naar een kantoor, dat regel je gewoon direct via internet.

  • Super handige mobiele app
  • Volledig gratis rekening & pinpas
  • Zonder extra kosten geld opnemen in het buitenland
  • Apple pay & contactloos betalen

Ga naar de website van Openbank »


2. Rabobank Studentenpakket

Een Rabobank Studentenpakket mag je openen op de dag dat je 17 jaar wordt. Je mag het pakket tot je 34ste houden, mits je nog studeert op die leeftijd natuurlijk. Een creditcard kost € 15,- op jaarbasis en rood staan doe je momenteel tegen een rente van 8,2%.

De maximale bestedingslimiet van de Rabobank creditcard is € 1.000,-. Datzelfde bedrag mag je ook maximaal rood staan op je betaalrekening. Betalen met je mobiele telefoon is vooralsnog helemaal gratis voor studenten bij de Rabobank.

Wanneer je ook bepaalde verzekeringen af wilt of moet sluiten dan kun je daar met een Rabobank Studentenpakket korting op krijgen wanneer je ze afsluit bij Interpolis. Dat is bijvoorbeeld heel handig als je een inboedelverzekering af wilt sluiten om de spullen op je kamer te verzekeren.

Ook goed om te weten is dat betalen met je mobiele telefoon bij Rabobank voorlopig gratis is.


3. ING Studentenrekening

Vanaf je 16e verjaardag kun je bij de ING al terecht om een studentenrekening af te sluiten. Die mag je aanhouden tot de dag dat je 30 jaar oud wordt, want dan wordt hij automatisch omgezet naar een gewone betaalrekening. Ook bij de ING is mobiel betalen op dit moment nog gratis.

De creditcard die je bij de ING studentenrekening als extra optie kunt nemen kost € 12,60 per jaar en heeft een maximale bestedingslimiet van € 1.000,-. Je mag ook rood staan op je betaalrekening tot een maximum van € 1.000,- en daar wordt een relatief laag rentepercentage van 7,2% voor in rekening gebracht.

Heel handig is dat ING bij elke studentenrekening een pakketje verzekeringen met korting aanbiedt. Het gaat om de 3-in-1 Studentenverzekering, die een aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering en ongevallenverzekering bevat. Deze korting is alleen voor studenten en ook alleen wanneer je ook een studentenrekening bij de ING hebt geopend.

Bij de ING is mobiel betalen met je smartphone gratis.


4. SNS Bank Studentenrekening

De SNS studentenrekening kun je afsluiten vanaf je 17e verjaardag en mag doorlopen tot je 27 bent. Je kunt als je al een kinderrekening had bij SNS die automatisch laten voortzetten als studentenrekening. Nadat je 27 jaar bent geworden of niet meer studeert wordt er ook automatisch een bankrekening voor volwassenen van je studentenrekening gemaakt.

De SNS studenten creditcard (bestedingslimiet € 800,-) is bij SNS heel voordelig, want die kost op jaarbasis slechts € 11,25. Daar staat tegenover dat het rood staan naar verhouding vrij duur is in vergelijking met de andere hier genoemde banken, want er wordt een rente van 8,3% over berekend. Maar let op: dat geldt pas vanaf de vierde dag dat je rood staat, want de eerste drie dagen kost het juist helemaal niets.

Daarnaast ontvang je over het saldo op je studentenrekening bij SNS ook rente, al is dit een dusdanig laag percentage (momenteel 0,15%) dat je hier beter niet specifiek SNS voor hoeft uit te kiezen. De meeste studenten hebben het nu eenmaal niet heel breed dus de rente die je over je saldo zal ontvangen is eerder symbolisch dan dat je er echt wat aan hebt.


5. ASN Bank Studentenrekening

Net als bij SNS Bank mag je bij ASN drie dagen per maand rood staan zonder bijkomende kosten. Het maximale bedrag dat je in de min mag staan op je ASN studentenrekening is met zijn limiet van € 250,- wel lager dan gemiddeld. Vanaf de vierde dag roodstand betaal je een rente van 7%, wat het voordeligste percentage is van de hier genoemde banken.

Een creditcard is bij ASN daarentegen weer relatief duur in vergelijking met andere banken, want die kost € 20,- per jaar. De bestedingslimiet van de creditcard is als enige bank in dit rijtje afhankelijk van je inkomen, net zoals dat bij een normale creditcard het geval is. Betalen met je mobiele telefoon is bij ASN gratis voor studenten.


6. ABN Amro Studenten Pakket

Een ABN Amro studenten pakket kun je afnemen vanaf het moment dat je 16 jaar bent geworden en gaat studeren. Wanneer je 30 wordt of geen student meer bent wordt de rekening omgezet naar een bankrekening voor volwassenen waardoor je automatisch meer moet gaan betalen.

Een ABN Amro studenten creditcard kost € 14,- per jaar. De bestedingslimiet van deze creditcard is € 500,- wanneer je een inkomen hebt tot maximaal € 500,- per maand. Verdien je meer dan € 500,- elke maand dan kun je de limiet verhogen tot maximaal € 1.000,-.

Wanneer je als student rood wil kunnen staan is dat bij ABN Amro wat anders geregeld dan bij andere banken omdat het gekoppeld is aan je opleidingsniveau. Wanneer je een opleiding volgt op mbo-niveau kun je maximaal € 500,- rood staan. Volg je een opleiding op hbo-niveau dan wordt de limiet verhoogd naar € 1.000,-. Studeer je tenslotte aan een universiteit dan mag je maximaal € 1.500 rood staan. De rente die je betaalt over het bedrag dat je rood staat is in alle gevallen 8,1%.


Goedkoper dan een gewone bankrekening

Een bankrekening voor studenten is goedkoper dan een bankrekening voor volwassenen. Dat komt vooral doordat je bij een studentenrekening (net zoals bij een jongerenrekening) geen vast bedrag per jaar betaalt voor je bankrekening maar alleen variabele kosten hebt.

Neem je bij je rekening ook een creditcard of sta je regelmatig rood? Dan zijn daar vaak wel extra kosten aan verbonden. De rente voor rood staan is echter wel veel lager voor studenten dan voor volwassenen, waardoor het altijd beter is om een speciale studentenrekening te openen dan een gewone bankrekening.


Wanneer kun je een studentenrekening openen?

Wanneer je een studentenrekening of jongerenrekening mag openen verschilt per bank. Veel banken hanteren een minimum leeftijd van 16 of 17 jaar. Daarnaast moet je studiefinanciering ontvangen en dat elke maand op de betreffende rekening laten storten. Tot slot moet je ook een fulltime opleiding volgen op mbo-, hbo- of wo-niveau. Bij een aantal banken kun je als kind al een bankrekening openen en die om laten zetten naar een studentenrekening wanneer je gaat studeren.


Voordeliger rood staan

Op de meeste studentenrekeningen kun je een negatief saldo hebben, wat handig kan zijn als de maand net iets te lang duurt voor je weer studiefinanciering of het salaris van je bijbaantje ontvangt. Goedkoper rood staan is natuurlijk wel relatief, want dat is vooral in vergelijking met roodstand op een betaalrekening voor volwassenen. Bij een studentenrekening betaal je op jaarbasis een rente van tussen de 7 en 8,5 procent, wat natuurlijk nog altijd fors is te noemen. Rood staan beperk je daarom nog altijd maar het beste zoveel mogelijk.


Studentenrekening met creditcard

Bij veel studentenrekeningen kun je aanvullend aan creditcard nemen. De kosten daarvan verschillen per bank, maar bedragen meestal tussen de € 10,- tot € 20,- per jaar. Daarmee heb je wel direct het gemak van een creditcard in huis, zoals snel hotelovernachtingen boeken, vliegtickets kopen en makkelijker aankopen doen in buitenlandse webshops. Vaak moet je wel minimaal 18 jaar zijn voor je de creditcard kunt aanvragen en let er ook op dat je vaak een kleinere limiet hebt dan een creditcard voor volwassenen. Het maximale kredietbedrag varieert voor banken onderling tussen € 500,- tot € 1.000,-.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag