Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kan je een buitenlandse rekening openen in Nederland?

Hoe kan je een buitenlandse rekening openen in Nederland?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er zijn verschillende redenen om een buitenlandse bankrekening in Nederland te openen. Voor mensen die langere tijd in het buitenland gaan reizen of werken, kan een buitenlandse lopende rekening erg praktisch zijn. Ook zijn er veel Nederlanders die een buitenlandse spaarrekening openen. Bijvoorbeeld vanwege een hogere rentevoet of fiscale voordelen. Toch is het geen eenvoudig proces om een buitenlandse bankrekening in Nederland te openen. In dit artikel lees je wat er bij het aanvraagproces komt kijken en waarom het (helaas) niet altijd lukt.


Buitenlandse spaarrekeningen vergelijken

jtbanka2,0% p.j. bij de Tsjechische J&T BankaBekijk aanbieding
bancobni1,81% p.j. bij de Portugese Banco BNI EuropaBekijk aanbieding
kentbank1,1% p.j. bij de Kroatische KentBankBekijk aanbieding
ckvspaarbank0,9% p.j. bij de Belgische CKV SpaarbankBekijk aanbieding

(Hoe) kan je een buitenlandse spaarrekening openen in Nederland?

In theorie mag je binnen Europa een buitenlandse rekening openen in Nederland. In de praktijk is het echter veel werk om alle gegevens van een potentiële rekeninghouder te controleren, waardoor buitenlandse banken niet erg happig zijn op verzoeken van mensen die niet in het land wonen.

Als je een buitenlandse bankrekening wil openen in Nederland, dan kun je dat het beste proberen bij een bank die een fysieke vestiging in Nederland heeft. Anders kun je langsgaan bij het kantoor in het buitenland. Het is vaak wel mogelijk om online een aanvraag te doen, maar de kans dat het lukt is een stuk kleiner. Daarbij verschilt het ook of je een lopende rekening of een spaarrekening wil openen (een spaarrekening is vaak eenvoudiger aan te vragen dan een lopende rekening).


Buitenlandse lopende rekening openen

Het is in Nederland niet zo eenvoudig om een buitenlandse rekening te openen. Buitenlandse banken zijn een snel beetje sceptisch met Nederlandse verzoeken, met name omdat het erg arbeidsintensief is om alle gegevens te controleren. Als een bank je verzoek weigert terwijl je alle papieren op orde hebt, dan weigeren ze je waarschijnlijk omdat het commercieel gezien niet aantrekkelijk genoeg is. Veel banken eisen dan ook dat je woonachtig bent in het land waar je de rekening aanvraagt. Soms werkt het in je voordeel om in levende lijve bij een bank langs te gaan. Controleer echter eerst even de mogelijkheden, voordat je straks voor niets op reis gaat. Tot slot geven sommige grote Nederlandse banken – zoals ABN Amro – de mogelijkheid om een expat rekening te openen. Dat betekent echter wel dat je ook daadwerkelijk buiten Nederland werkzaam moet zijn.

Tip: Het is niet toegestaan om geweigerd te worden op basis van je nationaliteit. Daarom kan het helpen om bezwaar aan te tekenen bij de bank die jou weigert.


Buitenlandse spaarrekening openen

Ook voor een spaarrekening buiten Nederland geldt meestal dat je woonachtig moet zijn in het land waar je de spaarrekening aanvraagt. Gelukkig zijn er ook een aantal buitenlandse banken in Nederland actief, waardoor de aanvraag een stuk eenvoudiger is. Veel mensen zijn er huiverig voor dat hun geld weg is zodra een buitenlandse bank failliet gaat, maar zolang de bank onder het Europese depositogarantiestelsel valt, krijg je een bankgarantie van €100.000. Dat controleer je gemakkelijk online. Als je wil sparen in landen buiten de EU, dan wordt het wel even een ander verhaal. Niet alleen vanwege de ontbrekende bankgarantie, maar ook in verband met hoge inflatiepercentages. Sommige mensen besluiten bijvoorbeeld om te sparen in Argentinië, waar hoge rentepercentages niet ongewoon zijn. Stel je voor dat je €10.000 op de rekening zet tegen 20% spaarrente, terwijl er later dat jaar 30% inflatie optreedt. Dan verdwijnt er toch opeens €1000 van je rekening.

Tip: Let goed op de fiscale wetgeving in het buitenland. In Nederland betaal je vanaf een bepaald spaarbedrag belasting, maar hoe zit dat in het buitenland? Met een beetje pech ben je beide landen belasting verschuldigd.

 

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag