Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost pinnen in het buitenland?

Wat kost pinnen in het buitenland?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Pinnen, tegenwoordig doen we haast niets anders. Er zijn maar weinig mensen die nog de moeite nemen om met contant geld op zak te lopen. En zelfs als je wel contant geld moet hebben, dan kun je dit gewoon even uit een pinautomaat halen. Het gemak waarmee we dat hier in Nederland gratis kunnen doen, geldt niet overal. In het buitenland kunnen er namelijk extra kosten verbonden zijn aan het pinnen en opnemen van geld. Wil je weten wat pinnen in het buitenland kost? Wij zochten het voor je uit.


Pinnen binnen de eurozone

Ga je op vakantie naar een euroland? Dan hoef je meestal geen rekening te houden met extra kosten voor het pinnen of opnemen van geld. Het pinnen en geld opnemen met je pinpas is namelijk vaak gewoon gratis. Er zijn echter (anders dan sommige mensen denken) wel degelijk situaties waarin het opnemen of betalen wél extra kost. In sommige eurolanden is het namelijk zo dat je extra kosten betaalt als je geld opneemt bij de automaat van een bepaalde bank. Zo kun je zomaar ineens een paar euro’s extra kwijt zijn wanneer je geld opneemt. Het is wel zo dat de banken dit duidelijk aan horen te geven, zodat je van tevoren kunt bepalen of je het geld wel of niet bij deze bank opneemt. Soms is het namelijk zo dat er bij een andere bank geen extra kosten worden berekend voor het opnemen van geld. Hierdoor zou je ervoor kunnen kiezen om op zoek te gaan naar een andere bank.


Pinnen buiten de eurozone

Als je op vakantie gaat naar een land dat geen euroland is, krijg je standaard te maken met extra kosten als je wilt pinnen of geld op wilt nemen. Zo rekenen banken bijvoorbeeld extra kosten voor het omzetten van een bedrag in euro’s naar die in een vreemde valuta, en zul je daarbij vaak ook nog een vast bedrag moeten betalen per opname of betaling. Daarnaast is het pinnen in landen buiten de eurozone vaak minder veilig dan hier. Daarom is het belangrijk dat je goed oplet wanneer je in het buitenland gebruikmaakt van een pinautomaat.


Kosten voor pinnen en geld opnemen in het buitenland

Aan het pinnen en geld opnemen in het buitenland (buiten de eurozone) zijn dus extra kosten verbonden. Deze kosten kunnen bestaan uit een vast bedrag per opgenomen of gepind bedrag + extra kosten die bovenop de wisselkoers van de valuta komen. Dit wordt ook wel koersopslag of valutaopslag genoemd. Bij de meeste banken is het doen van een betaling per pin minder duur dan het opnemen van geld. Alleen de banken Knab en Bunq rekenen voor zowel een betaling als een opname een even hoog percentage aan koersopslag. Soms is het zo dat er, buiten de kosten die jouw bank rekent, nog extra kosten in rekening worden gebracht wanneer je ergens geld opneemt. Dit kun je dan vaak zien op de automaat zelf. Hieronder hebben we de kosten per betaling en opname buiten de eurolanden voor je op een rijtje gezet:

Betalen met pinpas Geld opnemen
Rabobank 1,1% €3,50 + 1,1% (geldt niet voor alle pakketten)
ABN Amro 1,2% €2,25 + 1,2%
ING 1,1% €2,25 + 1,1%
SNS €0,15 €2,25
Knab 0,5% 0,5%
Bunq 1,5% 1,5%
ASN €0,15 €2,25
Triodos Bank 1% €2,25 + 1%
Regiobank €0,15 €2,25

Opname- en betaallimiet

Standaard zorgen banken ervoor dat er een opnamelimiet op de bankpas zit. Voor het opnemen van geld met een betaalpas in een land buiten de EU hanteren alle banken hetzelfde standaard limiet, namelijk: 500 euro per dag. Dit bedrag kan (vaak) niet verhoogd worden. Ook voor het betalen met een betaalpas worden er limieten gesteld. Deze limieten verschillen per bank. Zo kun je bij de ING Bank en ABN Amro bijvoorbeeld tot 2500 euro per dag betalen met je pinpas. Bij Knab is dit 1000 euro en bij Triodos Bank is dit bedrag 3000 euro. Deze bedragen liggen bij de Rabobank en SNS Bank een stuk lager. Bij de Rabobank is het limiet namelijk 500 euro en bij SNS Bank 750 euro. Check dus altijd even de limieten die jouw bank hanteert, zodat je weet welke bedragen je dagelijks zou kunnen betalen en opnemen.


Je pinpas buiten Europa gebruiken

De meeste banken hebben de betaalpassen die zij aan de klanten leveren standaard zo ingesteld dat deze alleen binnen Europa te gebruiken zijn. Mocht je je pinpas dus willen gebruiken in een land dat niet tot de Europa behoort, dan zul je die mogelijkheid handmatig moeten activeren. Bij de meeste banken kun je dit simpelweg in een paar klikken online regelen, waardoor je je pas vaak direct in landen buiten de EU kunt gebruiken. Ook zijn dit soort wijzigingen vaak gemakkelijk via de app van de bank door te voeren. Houd er rekening mee dat er altijd landen zullen zijn waar je je pinpas niet kunt gebruiken. Op de website van jouw bank kun je vinden welke landen dat zijn. Wanneer je afreist naar een van die landen, kan het nodig zijn om een creditcard te gebruiken.


Betalen of geld opnemen met een creditcard

Een andere manier om in het buitenland te betalen of geld op te nemen, is door middel van een creditcard. In sommige landen is dit de enige optie die je hebt, maar in andere landen kan het ook zo zijn dat het alleen in een bepaalde winkel of bij een bepaalde bank niet mogelijk is om met je pinpas te betalen. Dan kan een creditcard de oplossing zijn. Bij het betalen of geld opnemen met een creditcard krijg je (net als wanneer je je pinpas gebruikt) te maken met koersopslag/valutaopslag.

Het nadeel van een creditcard is dat je vaak (flink) extra moet betalen als je geld op wilt nemen bij een automaat. Het bedrag dat je extra moet betalen is afhankelijk van wat voor soort creditcard je hebt. Check daarom altijd even de voorwaarden die gelden voor jouw creditcard, zodat je op de hoogte bent van de extra kosten. Over het algemeen is het zo dat het betalen en geld opnemen met je pinpas voordeliger is, dus mocht je die mogelijkheid hebben dan kan je op die manier geld besparen.


Contant geld

Er zijn mensen die graag contact geld op zak willen hebben tijdens hun vakantie in het buitenland. Op die manier kunnen ze beter in de gaten houden wat ze nog te besteden hebben en voorkomen ze dat ze meer geld uitgeven dan ze van plan waren. Ook als je wel gewoon met je pinpas gaat betalen op vakantie, is het toch slim om wat contant geld op zak te hebben. Mocht je dan ergens niet kunnen pinnen, dan heb je altijd geld achter de hand. Als je een vreemde valuta moet hebben, is het vaak het goedkoopst om dat geld in het land van bestemming op te nemen. Dit komt omdat Nederlandse banken vaak een hoger bedrag vragen wanneer je daar vreemde valuta’s bestelt. Daarnaast is het vaak het voordeligst om het gehele bedrag in een keer op te nemen, omdat je dan maar een keer de extra kosten voor een opname hoeft te betalen. Houd er wel rekening mee dat het wellicht niet heel verstandig is om met een enorm hoog bedrag aan contant geld op zak rond te lopen. Wanneer je veel geld op wilt nemen, kun je beter een keer extra pinnen.


Pinnen in het buitenland

Wanneer je geld opneemt in het buitenland of wanneer je daar een betaling wilt doen met je pinpas, kan het zijn dat je te maken krijgt met extra kosten. Deze kosten kun je van tevoren checken, zodat je weet waar je aan toe bent. Vergeet ook vooral niet om je pas zo in te stellen dat je hem wereldwijd kunt gebruiken. Dit kun je vaak eenvoudig online of via de app van je bank doen. Is het niet mogelijk om in het land waar je naartoe gaat met je pinpas te betalen? Dan kan het nodig zijn om een creditcard aan te schaffen. Zorg daarnaast dat je altijd wat contact geld op zak hebt, wanneer je in een vreemd land bent. Zo heb je altijd iets achter de hand voor het geval je ergens niet kunt pinnen. Heb je vragen over de landen waar je wel of niet met je pinpas kunt betalen, of over de extra kosten waar je mee te maken krijgt? Dan kun je altijd contact opnemen met je bank.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Creditcard

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag