Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips om zuinig te leven

8 tips om zuinig te leven

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Voor de wil om zuinig(er) te leven, kunnen een hoop redenen bestaan. Misschien wil je graag sparen voor die ene droomreis, maar lukt het je niet om het geld bij elkaar te krijgen als je zo blijft leven zoals je nu doet. Of misschien wil je graag je milieubewuster leven en je ecologische voetafdruk verminderen, en ben je op zoek naar tips over hoe je dat het beste kunt doen. Wat de reden ook is dat je graag zuinig(er) wilt leven: in dit artikel geven we je 8 handige tips.


Zuinig leven

Zuinig leven betekent niet dat je nooit meer iets leuks kunt gaan doen. Het betekent ook niet dat je alleen nog maar droog brood kunt eten en dat je geen hobby’s meer kunt beoefenen. Zuinig leven betekent vooral weloverwogen keuzes maken. Zuinig(er) leven kun je op verschillende manieren bereiken. Je kunt ervoor kiezen om een aantal grote veranderingen in je leven door te voeren, maar je kunt ook beginnen met een aantal kleinere aanpassingen die samen een hoop opleveren.


1. Energie

Het slim om eens kritisch te kijken of je je energieverbruik of de kosten daarvoor kunt verlagen. Daarbij is het slim om te kijken naar wat je aan energie verbruikt en hoe je dat anders zou kunnen doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

Lampen

Vervang de lampen in huis voor energiezuinige varianten (spaar- of LED lampen). Zorg er daarnaast voor dat je de lampen uitzet als je niet in een ruimte bent.

Apparaten

Zet je apparaten uit in plaats van op stand-by, dit omdat een apparaat in stand-by nog steeds stroom verbruikt. Het beste kun je de stekker van apparaten die je niet of nauwelijks gebruikt zelfs uit het stopcontact halen. Een stekkerdoos is een goede manier om alle aangesloten apparaten in een keer uit te zetten. Kies daarnaast voor energiezuinige apparaten (A++).

Wasmachine

Om zuinig te wassen, kun je het beste alleen een was draaien als de trommel vol is. Was daarbij het liefst om lage temperaturen. En bepaal of het laten luchten van de kleding niet voldoende is, voordat je het in de wasmachine gooit. Daarnaast kun je de was beter ophangen dan in de droger stoppen.

Andere tips om energie te besparen:

  • Verkort de tijd dat je onder de douche staat
  • Was pannen af met de hand, zodat de vaatwasser minder snel vol is
  • Zet de verwarming uit als je niet thuis bent
  • Dicht kieren onder de deur af met een tochtstrip

2. Je auto

Heb je een auto? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om daarop te besparen. Allereerst is het goed om te kijken naar de grootte van je auto. Een kleinere auto is namelijk niet alleen goedkoper, maar verbruikt daarnaast vaak ook minder. Wil je graag dat je auto minder negatieve invloed op het milieu heeft? Dan kun je natuurlijk voor een schonere auto gaan, waarbij de elektrische auto waarschijnlijk de schoonste is. Om zuinig(er) te leven, kun je er beter voor kiezen om de auto niet meer voor kleine stukjes te gebruiken. Kies vaker voor het reizen met het openbaar vervoer of per fiets, of zoek iemand met wie je een rit kunt delen. Moet je de auto wel gebruiken? Probeer dan rustig en zuinig te rijden.


3. Je huis

Beetje drastisch misschien, maar een ander huis zou ervoor kunnen zorgen dat je een stuk zuiniger kunt leven. Door kleiner te gaan wonen, bespaar je op het gebruik van energie en de kosten daarvoor. Wil je niet verhuizen? Dan kun je natuurlijk ook aanpassingen in huis doen om geld te besparen, zoals zorgen voor een goede isolatie. Met zonnepanelen wek je je eigen energie op. En met een zonneboiler kun je bijna de helft besparen op de energie die nodig is voor warm water. Ook waterbesparende kranen en douchekoppen zijn een goed middel om je verbruik te verminderen. Daarnaast zou je voor een kraan kunnen gaan waar ook kokend water uitkomt, zodat je geen waterkoker hoeft te gebruiken.


4. Boodschappen

Je boodschappen hebben een grote invloed op hoe zuinig je leeft. Financieel gezien is het bijvoorbeeld slim om de aanbiedingen in de gaten te houden. Is een product dat je altijd koopt in de aanbieding? Dan loont het om er extra van in te slaan. Andere tips om geld te besparen op boodschappen zijn:

  • Koop B-merken
  • Koop minder alcohol en frisdrank
  • Vermijd kant-en-klaarmaaltijden
  • Ga naar goedkopere supermarkten
  • Koop bij een groothandel of op de markt

Bijdragen aan een beter milieu

Ook op jouw invloed op het milieu hebben je boodschappen een grote invloed. Wil je de negatieve impact die jouw manier van eten en drinken op het milieu heeft graag verminderen? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

Eet minder vlees

De vleesindustrie is behoorlijk slecht voor het milieu. Voor 1 kilo rundvlees is bijvoorbeeld 25 kilo veevoer en 15.500 liter water nodig. Door minder vlees te eten, zorg je automatisch dus ook voor minder ‘onnodig’ gebruik van bijvoorbeeld water.

Kies voor duurzame vis

Eet je graag vis? Koop dan het liefst alleen vis met een MSC- of ASC-keurmerk. Het MSC-keurmerk geeft aan dat de vis duurzaam gevangen is. Het ASC-keurmerk doet eigenlijk hetzelfde, alleen wordt dit keurmerk voor duurzaam gekweekte vis gebruikt.

Koop seizoensproducten

Als het niet het seizoen voor bepaalde groenten of fruit is, dan betekent dat dat die producten in een kas verbouwd moeten worden. Het probleem met kassen is dat ze niet erg goed zijn voor het milieu. Een voorbeeld: een tomaat die in een kas verbouwd wordt zorgt voor een ecologische voetafdruk die 7 keer zo groot is als die van een tomaat die gewoon uit de grond komt.

Plan slim

Jaarlijks gooit een gemiddeld huishouden ongeveer 250 euro aan voedsel weg. Koop daarom niet teveel in en zorg dat je de producten die je koopt zo kunt gebruiken dat je niets hoeft weg te gooien.

Tip: Ken je de app Too Good To Go? Veel supermarkten hebben zich hierbij aangesloten en bieden je een pakket aan dat uit producten bestaat die bijna de uiterste houdbaarheidsdatum hebben bereikt. Hierdoor hoeft het eten niet weggegooid te worden en kun jij het voor slechts een fractie van de prijs kopen.


5. Kleding en spullen

Veel mensen kopen maandelijks nieuwe kleding. Vraag jezelf de volgende keer dat je nieuwe kleding wilt kopen eerst eens af of je het echt nodig hebt. Heb je werkelijk een zesde spijkerbroek nodig? Probeer om duurzame kleding te kopen en om aankopen die ‘fast fashion’ zijn zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast kun je je kleding heel goed tweedehands (ver)kopen. Zo krijgt kleding die eigenlijk nog in goede staat is een tweede kans. Hetzelfde geldt uiteraard voor spullen. Heb je bijvoorbeeld nieuwe meubels nodig? Een nieuwe tv? Speelgoed of nieuw tuinmeubelen? Check dan eens websites als Marktplaats, of ga eerst eens langs de kringloop.


6. Check je abonnementen

Als je graag financieel zuiniger wilt leven, dan is het checken van je abonnementen een slimme zet. Weet jij uit je hoofd hoeveel abonnementen je hebt? De kans dat je ‘nee’ antwoordt, is groot. Daarom is het verstandig om je abonnementen eens kritisch onder de loep te nemen. Kun je het nieuws niet gewoon online lezen? En hoe zit het met tv, kijk je dat nog? En zo ja, kun je dat wat je kijkt niet gratis online kijken? En hoe zit het met dat sportschoolabonnement? Kun je niet buiten of thuis aan je conditie werken? Door te kijken naar wat voor jou belangrijk is en wat niet, kun je bepalen welke abonnementen ‘nodig’ zijn.

Telefoonabonnement

Veel mensen kiezen elk jaar (of elke twee jaar) een nieuwe telefoon met een abonnement uit. Dit is niet alleen belastend voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Bekijk eens of dit niet anders kan. Doe bijvoorbeeld langer met je telefoon en sluit een sim-only-abonnement af. Ben je iemand die eigenlijk nooit belt, sms’t of buiten de deur (lees: daar waar geen wifi is) gebruik maakt van internet? Dan je oude telefoon ook van een prepaidkaart voorzien.


7. Verzekeringen

Ook het bekijken van je verzekeringen is handig als je graag wat geld zou willen besparen. Hoeveel verzekeringen heb je eigenlijk? En welke daarvan zijn nodig? Check bijvoorbeeld elk jaar of je zorgverzekering goedkoper kan en welke aanvullende pakketten je echt nodig hebt. Ook het kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico scheelt een hoop in de maandelijkse kosten. Houd er wel rekening mee dat de kosten daardoor wel flink kunnen oplopen als je wél zorg nodig hebt. Kijk ook eens of de verzekering voor bijvoorbeeld je inboedel, auto of scooter goedkoper kan.

Huisdierenverzekering

Als je twee katten hebt, betaal je al snel 30 a 40 euro per maand om ze allebei te verzekeren. Dat is 360 of 480 euro per jaar. Sommige mensen kiezen ervoor om het bedrag voor een huisdierenverzekering zelf aan de kant te zetten. Op die manier kun je een buffer opbouwen voor als er wel iets met de huisdieren gebeurt. Gebeurt er niets? Dan heb je een leuk bedrag bij elkaar gespaard.


8. Andere bespaartips:

  • Gebruik zo min mogelijk plastic
  • Bestel minder vaak afhaalmaaltijden
  • Probeer je afval netjes te scheiden
  • Ga naar de bibliotheek in plaats van dat je nieuwe boeken koopt
  • Verkoop spullen die je niet gebruikt of breng ze naar de kringloop
  • Boek vakanties dichtbij huis om vliegen of ver met de auto rijden te voorkomen
  • Kies voor (wc-) papier dat gerecycled is
  • Plak een nee/nee-sticker op je brievenbus
  • Probeer dingen die kapot zijn te maken in plaats van weg te gooien

Zuinig leven

Zuinig leven betekent niet dat je niets meer mag of kan doen. Het betekent wel dat je scherpere keuzes maakt. Kijk eens kritisch naar de manier waarop je leeft. Wat voor aanpassingen kun je doen om jouw manier van leven beter voor je portemonnee en/of het milieu te laten zijn? Daarnaast is het slim om je koopgedrag aan te passen. Koop bijvoorbeeld alleen iets als je het echt nodig hebt.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Duurzaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag