Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar kun je een bankrekening openen?

Waar kun je een bankrekening openen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je kunt eigenlijk niets beginnen zonder een bankrekening. Iedereen heeft een bankrekening en daarnaast soms ook een spaarrekening, internetrekening of zakelijke rekening. Het begint als kind al met een kinderrekening, gaat over in een jongerenrekening en wordt uiteindelijk een volwaardige bankrekening. Wil jij graag een nieuwe of extra bankrekening openen en ben je benieuwd waar dat kan? Of wil je eerst nog banken vergelijken en je oriënteren op de beste bank voor jou? 

Wil je een uitgebreide vergelijking van verschillende banken en reviews lezen over alle Nederlandse bankrekeningen? Bezoek dan BankNu.nl.

Soorten bankrekeningen

Als je jezelf afvraagt “Waar kun je een bankrekening openen?”, heb je het dan over een betaalrekening, een spaarrekening of internetrekening? We leggen hieronder kort het verschil uit.

Betaalrekening

De meest voorkomende bankrekening is de betaalrekening. Hiermee kun je betalingen doen naar andere rekeningen, betalingen ontvangen en contant geld opnemen.

Spaarrekening

Een spaarrekening is uiteraard een extra rekening om geld op te sparen. Voor het sparen van geld ontvang je rente, al is de rente tegenwoordig niet meer zo hoog. De meeste spaarrekeningen moeten gekoppeld zijn aan een betaalrekening. Hier zijn nauwelijks uitzonderingen op.

Internetrekening

Dit is eigenlijk de ‘online versie’ van jouw bankrekening. Hiermee kun je online transacties maken. Dit wordt ook wel internetbankieren genoemd.

Zakelijke bankrekening

De meeste (al dan niet alle) bedrijven gebruiken vaak een aparte, zakelijke rekening. Deze kun je eenvoudig online openen of langsgaan op een vestiging van je gewenste bank.


Bankrekeningen vergelijken

Voordat je een bankrekening opent wil je natuurlijk eerst weten waar dat het beste kan. Oftewel, waar kun je de bankrekening openen die het beste bij je past?

Om bankrekeningen te vergelijken kun je het beste een vergelijkingssite zoals deze gebruiken. Er zijn ook andere websites waarop je alle soorten rekeningen naast elkaar legt. Waar let je dan op tijdens het vergelijken?

Gemak van internetbankieren

Het merendeel van de Nederlandser maakt wekelijks gebruik van ‘internetbankieren’. Hiermee regel je bepaalde bankzaken online. Je kunt geld overmaken, je saldo checken, betaalverzoeken doen en geld van en naar je spaarrekening overboeken. Wil jij hier ook gebruik van maken? Kies dan voor een bank met een gebruiksvriendelijke app voor internetbankieren.

Hoogte van de rente

Voor een spaarrekening kijk je naar de hoogte van de rente bij het sparen. Die moet zo hoog mogelijk zijn. Voor een betaalrekening let je op de hoogte van de rente voor het rood staan. Die moet zo laag mogelijk zijn.

Bankkosten vergelijken

Voor elke bankrekening betaal je vaste kosten. Bij de ene bankrekening is dat €3 per kwartaal, bij de andere €100 per jaar. Het ligt maar net aan de mogelijkheden waar je naar op zoek bent. Houd ook rekening met kosten voor een tweede betaalpas, een creditcard, geld opnemen in binnen- en buitenland en kosten om rood te staan. Selecteer alle banken die je overweegt en schrijf per categorie op wat de kosten zijn. Zo kun je onder de streep zien waar je het goedkoopste uit bent.

Goedkoopste bankrekening

Ga er maar vanuit dat je hoe dan ook íets moet betalen voor je betaalrekening, spaarrekening of zakelijke rekening. Hoe hoog dat bedrag is verschilt heel erg per bank. Ook ligt het aan de opties die jij wil. Als je meerdere spaarrekeningen en creditcards wil, of als je rood wil kunnen staan, kost het meer dan als je een simpele betaalrekening met één pasje wil. De Consumentenbond heeft in ieder geval onderzocht dat mensen het goedkoopste uit zijn met rekeningen van SNS, Knab Plus, ASN en ABN AMRO Standaard rekening.

Gratis bankrekening

Gratis bankrekeningen en spaarrekeningen zijn nauwelijks verkrijgbaar (vooral betaalrekeningen). Er zijn een paar online banken die een gratis rekening aanbieden, zoals N26, maar het is de vraag of je daar een rekening wilt openen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als student, is een gratis bankrekening wél mogelijk. Ook zijn veel spaarrekeningen, zoals kinderspaarrekeningen, gratis.


Waar kun je een bankrekening openen?

Een bankrekening moet je openen bij een bank met een vestiging in Nederland. Bijna elke bank kan jou een bankrekening aanbieden. Voorbeelden van grote banken in Nederland zijn: ING, Rabobank, ABN Amro, SNS Bank, ASN Bank, Knab et cetera.

Langskomen op kantoor

Een aantal banken zullen van je verwachten dat je langskomt op hun kantoor. Dat geldt met name als je een nieuwe betaalrekening wil openen. Want het is vaak nodig om de papieren – zoals een officiële identificatie – snel in orde te kunnen brengen en je bankpas direct mee krijgen (meestal). Daarnaast kun je ter plekke advies krijgen over betaalopties en spaaropties en of het gebruik van internetbankieren.

Online bankrekening openen

Sommige banken (met name de grote banken zoals ING en moderne banken zoals Knab) bieden de mogelijkheid aan om via het internet een betaalrekening te openen. Hiervoor moet je enkele documenten uploaden maar hoef je niet langs te komen op het kantoor. Als je een betaalpas hebt aangevraagd komt deze via de post. Of jij een online bankrekening kan openen hangt wel af van jouw persoonlijke financiële situatie, of je al een klant bent, waar je woonachtig bent et cetera.


Waar kun je een buitenlandse rekening openen?

In theorie mag je in Nederland bij elke bank in Europa een bankrekening openen. Het is in de praktijk echter niet altijd 1,2,3 geregeld. Er moeten namelijk veel zaken gecontroleerd worden, waardoor buitenlandse banken vaak sceptisch zijn en het lang duurt voordat jouw bankrekening er is. Als je echt graag een buitenlandse rekening vanuit Nederland wil openen dan raden we je aan om een bank te kiezen met een fysieke vestiging in Nederland. Dan ben je in ieder geval in de gelegenheid om langs te komen op kantoor. Ten slotte is een spaarrekening een stuk eenvoudiger dan een betaalrekening. Meer informatie over dit onderwerp vind je in dit artikel.


Speciale bankrekeningen openen

In bovenstaande tekst refereerden we vooral naar het openen van een nieuwe bankrekening of spaarrekening voor een volwassene. Maar hoe zit het als je een kinderrekening wil openen? Of een jongerenrekening? Of simpelweg een extra bankrekening? Wij zochten het voor je uit.

Extra bankrekening openen

Er zijn verschillende redenen op een extra bankrekening te willen openen. De meest voorkomende reden voor een extra betaalrekening is ‘samenwonen’. Je wilt dan een gezamenlijk potje voor huishoudelijke uitgaven. De meest voorkomende reden voor een extra spaarrekening is anticiperen op grote kosten. Zoals een wereldreis, het kopen van een huis et cetera. Een extra rekening is bij sommige aanbieders gratis, bij andere aanbieders niet. Soms kost bank A €20 en bank B €30, maar biedt bank B wel de optie voor een extra, gratis rekening.

Jongerenrekening openen

Veel grote banken bieden een gratis jongerenrekening aan voor kinderen en jongvolwassenen Soms krijg je zelfs een cadeau bij het afsluiten van een jongerenrekening. Zo biedt de ING momenteel een gratis koptelefoon aan.

Niet alle banken hebben dezelfde leeftijdsdefinitie omtrent ‘jongeren’. De Rabo Jongerenrekening is voor kinderen van 6 tot 18 jaar, de Triodos Jongeren Rekening van 10 tot 18, de ING jongerenrekening van 12 tot 18 en de ABN Jongerengroeirekening zelfs van 0 tot 18. De SNS Jongerenrekening en de ASN Jongerenrekening hebben de ruimste definitie van ‘jongeren’. Daar loopt een jongerenrekening tot en met het 25e levensjaar.

Bankrekening openen kind (kinderrekening)

Zoals bovenstaande alinea liet zien, zijn sommige jongerenrekeningen al geschikt voor kinderen onder de 12 jaar. Dat zijn dan de beste opties voor jouw kind. Houd er wel rekening mee dat kinderen onder de 12 jaar geen eigen bankpas krijgen. Ze zijn dan nog te jong om zelf met geld om te gaan. In ieder geval kunnen ze met hun eigen rekening al wel gevoel krijgen met geld en leren sparen. Let op: tot 18 jaar moet een bankrekening altijd met toestemming van de ouders worden aangevraagd.

Studentenrekening openen

Sommige jongerenrekeningen, zoals die van de ING, veranderen automatisch in een studentenrekening. De studentenrekening is een mooie vervolgstap na de jongerenrekening. Bijna iedere bank biedt een studentenrekening aan. Je hoeft de studentenrekening niet per se bij je huidige bank te openen. Bovendien ben je na je 18e zelf bevoegd om een rekening te openen. Dus je kunt op eigen houtje banken vergelijken en eentje uitkiezen die goed bij je past.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Knab
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag