Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste zakelijke rekening voor ZZP’ers?

Wat is de beste zakelijke rekening voor ZZP’ers?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Voor velen is het een droom die uitkomt. Voor jezelf starten brengt zoveel vrijheid met zich mee en je staat aan het begin van een avontuur waarvan je waarschijnlijk nog geen idee hebt hoe dat er komende jaren uit komt te zien. Natuurlijk wil je ook geld verdienen als ZZP’er en kun je je bankrekening soms al snel tot een indrukwekkend formaat zien groeien. Maar je geld moet natuurlijk wel goed, veilig en goedkoop opgeborgen worden. Daarom schrijven wij in dit artikel over de beste zakelijke rekeningen voor ZZP’ers.


Waarom een rekening voor ZZP’ers?

Zodra je eerste klussen binnenkomen, zal het geld niet veel later volgen. Dat geld moet op een rekening gestort worden dat jij op de factuur zet, maar op welke rekening laat je dan binnenkomen? Op je privé rekening? Dat mag van de fiscus en de staat wel, maar wordt door sommige banken niet op prijs gesteld. Zij kunnen je dan verzoeken om daar een extra rekening voor af te sluiten.

Daarnaast moet je je voorstellen dat de belastingdienst een controle zou kunnen komen uitvoeren op je inkomsten. Dat houdt in dat je inzage moet geven in al het betalingsverkeer dat met jouw onderneming te maken heeft. Als jij dan een enorme lijst aan boodschappen, verjaardagscadeaus en sportschoolabonnementen tussen je inkomsten van je onderneming hebt staan, kan dat lastig zijn om uit te zoeken. Want wat zijn dan precies wel of niet de zakelijke inkomsten en uitgaven geweest die je aan de belastingdienst moet overhandigen?

Een zakelijke rekening speciaal voor ZZP’ers is dus in ieder geval handig om voor een klein bedrag een beter overzicht te krijgen in de financiële status van je onderneming en al het betalingsverkeer dat daarbij komt kijken.


Wat is een ZZP rekening?

Je zou zeggen dat een ZZP rekening hetzelfde is als iedere andere zakelijke rekening, maar dat is niet zo. Een standaard zakelijke rekening kan namelijk vele malen duurder uitvallen. Waar je bij een ZZP rekening vaak tot tien euro per maand kwijt bent en verder geen kosten hebt, betaal je bij een zakelijke rekening regelmatig geld voor iedere transactie, voor de bankpas en om ook te kunnen internetbankieren. Een standaard zakelijke rekening is dus helemaal niet zo gunstig voor ZZP’ers die vaak maar een aantal transacties per week of maand hebben. Daarom hebben enkele banken, met heldere restricties, een speciale rekening gemaakt voor ZZP’ers.


Welke banken bieden een speciale ZZP rekening?

Knab

Knab is een bank die probeert alles anders te doen en daarom zelfs het woord ‘bank’ achterstevoren heeft geschreven en als naam gekozen. Zij geven aan dat ze het liefst zien dat jij je bezig houdt met wat je leuk vindt, om vervolgens voor jou alles zo goedkoop een eenvoudig mogelijk te houden. Als dochter van de Aegon onderneming probeert Knab zich nu echt te ontpoppen als ‘place to be’ voor ZZP’ers die een zakelijke rekening willen.

Hoe ze dat doen? Door een starterspakket te bieden aan startende ondernemers die korter dan drie jaar staan ingeschreven bij de KVK. Hiermee krijg je het eerste jaar 50% korting op je pakketkosten, waardoor je uitkomt op slechts € 30,- per jaar in plaats van € 60,- per jaar. Daarvoor kun je 1000 transacties voldoen zonder transactiekosten. Ben je geen starter, betaal je direct € 60,- per jaar voor het pakket.

Voordelen Knab

 • De voordeligste aanbieder van ZZP rekeningen
 • Gewoon alleen een rekening, zonder extra’s
 • Je ontvangt een rentepercentage van 0,03% tot een hoogte van € 250.000

Nadelen Knab

 • Knab werkt met een cardreader (soms boven bepaalde bedragen)

SNS

Ook SNS heeft een rekening die exclusief voor ZZP’ers geldt. Deze rekening verschilt op de meeste punten weinig van de rekening die Knab biedt. Ook hier krijg je 1.000 transacties gratis en krijg je een standaard bankpas waar je mee kunt betalen. Zoals bij Knab moet je ook bij SNS extra betalen als je spoedbetalingen wilt maken, geld overstort naar het buitenland of opneemt in het buitenland. Daarnaast ontvang je bij SNS 0,1% rente over de eerste € 5.000,- op je rekening.

SNS biedt geen starterspakket of een andere korting aan voor het gehele jaar. De prijs voor het basis pakket bedraagt in december 2018 € 7,50 per maand.

Voordelen SNS

 • De hoogste rente van alle ZZP rekeningen

Nadelen SNS

 • De hoogste jaarlijkse pakketkosten
 • Je krijgt alleen rente over de eerste € 5.000,-

ASN

ASN is de volgende in de rij met banken die een ZZP rekening aanbieden en komt ook op de meeste punten overeen met de vorige twee banken. Ook hier geldt dat je tot 1000 transacties geen extra kosten hoeft te betalen. Opmerkelijk is dat de rente bij de zakelijke rekening drie keer lager is met een variabele rente van 0,03%, maar in dit geval wel tot een bedrag van € 50.000. Per saldo krijg je hier dus meer rente dan bij SNS, wanneer je op ieder moment meer dan € 33.000 op je rekening hebt staan.

Net als bij Knab, kun je bij ASN ook gebruik maken van kortingen. Zo gelden er regelmatig aanbiedingen waarmee je de eerste 6 maanden helemaal niets hoeft te betalen voor je ZZP rekening. Hoewel dit in de kosten scheelt, zijn de pakketkosten daarna uiteraard ook belangrijk. Deze bedragen in het geval van ASN € 72,- per jaar.

Voordelen ASN

 • Een hoger bedrag waarover je rente kunt ontvangen
 • Kortingen bij aanschaf van het pakket

Nadelen ASN

 • Niet de goedkoopste aanbieder

N26

Een vrij nieuwe bank, gevestigd in Duitsland en is volledig digitaal. Alle bankzaken regel je zelf via de app of via de helpdesk. De bankrekening is volledig gratis en soms biedt de bank ZZP’ers de mogelijkheid om zelfs een gratis Mastercard te ontvangen bij de rekening, die normaal gesproken € 2,90 per maand kost. Maar alles wat gratis is heeft vaak een keerzijde. Hoewel dat bij N26 niet zo is, moet het je wel liggen dat de app volledig in het Engels is. Daarnaast kun je geen betalingen via IDEAL regelen via app en je hebt een smartphone nodig omdat je alles alleen met de app kunt doen. Zijn dit geen struikelblokken voor jou, zou het zomaar kunnen zijn dat jij

Voordelen N26

 • Volledig gratis bankieren

Nadelen N26

 • Geen Nederlandse app
 • Geen IDEAL betalingen
 • Je kunt alleen een ZZP of particuliere rekening afsluiten, niet beide
 • Geen rente

Welke bank heeft de beste ZZP rekening?

Hier is niet heel gemakkelijk antwoord op te geven. Veel hangt af van je persoonlijke situatie. Omdat vrijwel alle banken dezelfde opties bieden, moeten we onderscheid maken op de twee belangrijkste verschillen. Dat zijn de jaarlijkse kosten en de rentepercentages die je krijgt over je geld op de zakelijke rekening.

Pakketkosten

Als we alleen kijken naar de pakketkosten, dan is Knab overduidelijk de winnaar van de Nederlandse banken. Ze bieden het eerste jaar een rekening aan voor slechts € 30,- en daarna ga je € 60,- betalen. Zelfs na het eerste jaar is Knab de goedkoopste bank, waarna ASN volgt met € 72,- per jaar. De echte goedkoopste is natuurlijk N26, omdat zij soms totaal geen pakketkosten rekenen. Wil je dus een bank kiezen aan de hand van alleen de pakketkosten, dan is N26 de beste keus. Wil je liever bij een Nederlandse bank, dan moet je gaan voor Knab.

Rentepercentages

Hoewel rentes tegenwoordig erg laag staan, kunnen ze nog wel flink wat verandering aanbrengen in het eindoordeel welke bank je moet kiezen voor je ZZP rekening. Bij N26 krijg je namelijk helemaal geen rente, bij ASN en Knab krijg je 0,03% en bij SNS krijg je 0,1%. Maar het bedrag dat je op je rekening hebt staan, gaat van doorslaggevend belang zijn. ASN geeft namelijk rente tot een bedrag van € 50.000,- terwijl Knab dat tot € 250.000,- doet. SNS betaald wel een hogere rente, maar slechts tot € 5.000,-. Hieronder een rekensom zodat je weet voor welke bank je moet kiezen als het gaat om rente percentages

Bij € 5.000,- op de rekening, rente na 1 jaar:

SNS: € 50,-

ASN: € 15,-

Knab: € 15,-

Bij € 15.000 op de rekening, rente na 1 jaar:

SNS: € 50,-

ASN: € 45,-

Knab: € 45,-

Bij € 150.000 op de rekening, rente na 1 jaar:

SNS: € 50,-

ASN: € 150,-

Knab: € 450,-

Het mag duidelijk zijn dat de lagere rente die je krijgt bij Knab, opweegt tegen het renteplafond van € 5.000,- euro dat je tegenkomt bij SNS. Let dus niet alleen op de paar tientjes die het je kan besparen met betrekking tot de pakketkosten, maar kijk ook naar de verwachte financiële situatie van je onderneming.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Knab
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag