Wel of geen zakelijke rekening openen? Wanneer wel of niet?

Wel of geen zakelijke rekening openen? Wanneer wel of niet?

Laatst bijgewerkt: 21 januari 2019

Ondernemers starten hun eigen bedrijf meestal vanuit een passie, omdat ze het beter weten dan hun baas of omdat ze een ontzettend goed idee hebben dat zij op de markt willen brengen. Zij willen al hun tijd aan hun eigen dienst of product besteden, en hebben daarbij natuurlijk weinig zin om zich bezig te houden met alle administratieve rompslomp. Om dat gedeelte makkelijker te maken is het van belang om goed van start te gaan. En voor sommige ondernemers betekent dit dat zij het best direct een zakelijke rekening openen om de kosten gescheiden te houden. Maar voor anderen geldt dit niet per se. In dit artikel leggen wij uit wat de voordelen zijn, de nadelen, en voor wie het is aangeraden om een zakelijke rekening te openen.


Wat is een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is eigenlijk niets anders dan een aparte bankrekening voor de geldzaken van jouw bedrijf. Het is niet voor iedere ondernemer verplicht er een te hebben en er is niets spannends aan. ZZP’ers kunnen er zelfs voor kiezen om dit geldverkeer gewoon via hun persoonlijke rekening te laten lopen. Alleen kan dit aan het eind van het jaar bij de belastingaangifte voor verwarring zorgen. Een zakelijke rekening is dus gewoon een extra rekening, waar je vaak dan ook extra voor betaalt. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen. 


Wat zijn de voordelen 

Het grote voordeel van een zakelijke rekening is dat het overzicht dat je houdt tussen privé en zakelijke kosten. Dit is van belang voor je boekhouding én de belastingdienst. Daarbij komen nog andere voordelen kijken zoals een professionele uitstraling, en workshops voor starters die jouw bank organiseert.

Overzicht houden

Het grootste voordeel van een zakelijke rekening is dat je de bankzaken gescheiden houdt. Aan het eind van ieder jaar moet je aangifte doen bij de belasting over je inkomsten en op dat moment is het fijn als je gewoon een overzicht hebt van jouw zakelijke inkomsten en uitgaven, zonder dat je de aankopen voor hondenvoer, de supermarkt en tennisclub eruit hoeft te filteren.

Privacy

Bijkomend voordeel hiervan is, dat wanneer je een accountant in dienst neemt, deze geen toegang heeft tot jouw privé uitgaven. Nu is een accountant dat natuurlijk gewend en zal hij heus niet in jouw privézaken gaan zitten rondneuzen, maar een beetje privacy is altijd fijn.  

Professionaliteit 

Vraag jij jouw klanten om geld over te maken naar jouw rekening, dan staat het natuurlijk een stuk professioneler als dit naar de bedrijfsrekening gaat dan een privérekening. Het staat meer alsof je jouw eigen bedrijf serieus neemt, en je klant zal dit gevoel dus ook krijgen. Met een zakelijke rekening komt de naam van jouw bedrijf op de afschriften te staan, in plaats van jouw voor- en achternaam. 

Startersbijeenkomsten en workshops 

Sommige banken bieden meer dan alleen simpelweg een rekeningnummer. Bij de Rabobank wordt je bijvoorbeeld begeleid als starter door middel van een intakegesprek. Hierbij lopen ze met je na of je aan alles hebt gedacht qua verzekeringen, ondernemingsplan, etc. Ook bieden zij bijeenkomsten aan waar je lezingen krijgt van succesvolle ondernemers en andere ZZPers of ondernemers kunt leren kennen. Het is dus een plek om te netwerken maar ook waar je advies kunt inwinnen!


Wat zijn de nadelen 

Het enige nadeel dat aan een zakelijke rekening zit zijn de extra kosten. Voor een zakelijke rekening betaal je al gauw minstens €5,00 per maand. Daarbij komen nog kosten die je moet betalen per transactie. Maar deze kosten haal je er meestal wel uit met de tijd die het je bespaart in administratie voor de boekhouding en belasting.

Veel banken willen starters tegemoetkomen door hen het eerste jaar of de eerste 6 maanden korting te geven. Zo betaal je bij veel banken de eerste periode helemaal niets! Let wel op dat de kosten die je daarna moet betalen dus per bank verschillen, zowel de maandelijkse kosten als de kosten per transactie en de kosten voor een extra kaart of creditcard. 


Wel of geen zakelijke rekening openen?

Je vraagt je onderhand misschien af waarom je geen zakelijke rekening zou openen, de voordelen springen er namelijk uit! Maar toch is het niet voor iedereen nodig of rendabel om zo’n zakelijke rekening af te nemen bij een bank. En dat is dan vaak voor kleine, part-time ondernemers. Voor de fulltime ondernemers is het toch altijd wel aangeraden. Veel banken accepteren trouwens niet eens dat een privérekening als zakelijke rekening wordt gebruikt, wanneer hier dergelijk grote geldstromen in omgaan. 

Wel

Een zakelijke rekening hoeft niet duur te zijn, en al helemaal niet het eerste jaar. Bij veel banken krijg je deze het eerste jaar gratis. Waardoor je je dus pas het tweede jaar zorgen hoeft te maken om het behalen van een bepaalde inkomsten, om voor je rekening te betalen. Maar zelfs daar hoef je je geen zorgen om te maken, omdat het voor kleine ondernemingen niet boven de €100,00 per jaar hoeft uit te komen. 

Houd jij dus graag je privé en zakelijke kosten gescheiden (voor jezelf én voor je accountant), heb jij te maken met het aftrekken van bepaalde kosten via de Belastingdienst, wil jij graag deelnemen aan startersbijeenkomsten en andere ondernemers ontmoeten via jouw bank, én proffessioneel overkomen? Dan raden we je aan om direct een zakelijke rekening te openen bij het starten van jouw bedrijf. 

Wacht niet te lang met het openen van deze rekening. Veel bedrijven maken gebruik van een geautomatiseerd boekhoudingssysteem. Wanneer jij dan na een paar maanden ineens van bankrekeningnummer wisselt, vraagt dat natuurlijk om problemen… 

Niet

Voor part-time ondernemers die af en toe eens wat bijklussen kan het handig zijn om gewoon de privé rekening te houden. Als jij een omzet hebt tussen de €500,00 en €2000,00 per jaar is het toch zonde om te investeren in zo’n zakelijke rekening. Daarbij mag je van de belastingdienst naast je loondienst baan bijklussen voor een bepaald bedrag, zonder dat je ingeschreven hoeft te staan als onderneming. Dus dan heb je ook niet echt een zakelijke rekening nodig. Heb je echter een groots toekomstplan voor ogen, kun je beter gelijk goed beginnen en die extra rekening openen. 

Om er zeker van te zijn dat je jouw privé rekening voor zakelijke doeleinden mag gebruiken, kun je het best even contact opnemen met jouw bank. Soms is het ook mogelijk om een tweede privérekening te openen en deze te gebruiken. Zo heb je toch al het betalingsverkeer gescheiden van elkaar, maar zit je niet met de kosten voor de zakelijke rekening. 


Verschillende banken en prijzen

Om de cirkel compleet te maken geven we je graag ook nog een overzicht van verschillende banken en kosten waar we het steeds over hebben. Let wel op, dit is geen compleet overzicht van banken die zakelijke rekeningen aanbieden en prijzen kunnen veranderen. Daarnaast moet je goed onderzoek doen naar extra kosten die jij maakt bij de bank, zoals een extra zakelijke pas, een creditcard of papieren afschriften. Zoek dus vooral ook zelf op wat het voordeligst is voor jou! 

Knab

Knab is al een paar jaar achter elkaar uitgeroepen tot beste zakelijke bank. De kosten bij Knab zijn relatief laag, en de bank staat bekend om de klantvriendelijkheid. Knab geeft zelfs aan op de website dat je als ZZPer in de eerste 2 jaar €76,30 meer overhoudt wanneer je bankiert bij Knab, dan bij de Rabobank.

Het eerste jaar krijg je korting bij de bank. Je betaalt namelijk voor het hele jaar maar 35 euro. Daarna zijn de kosten als volgt:

 • €5,00 per maand 
 • 1.000 gratis transacties per jaar

ABN Amro

Bij de ABN Amro krijg je in de eerste 6 maanden korting op je zakelijke rekening. In het eerste halve jaar is alles namelijk gratis. Daarna zijn de kosten als volgt: 

 • €9,00 per maand 
 • Overboeken: 8 cent per betaling 
 • Overboeken: 15 cent voor ontvangen

Rabobank

Bij de Rabobank krijg je het gehele eerste jaar de zakelijke rekening en alle transacties gratis. Daarna zijn de kosten als volgt: 

 • €9,95 per maand 
 • 9 cent per transactie

ING Bank

In de eerste 6 maanden krijg je een gratis pakket van de ING Bank voor jouw zakelijke rekening. Daarna moet dit worden omgezet naar een ondernemerspakket of een verenigingen en stichtingen pakket. De kosten hiervan zijn als volgt: 

 • €9,90 per maand 
 • 10 cent per transactie 

SNS bank

Bij de SNS Bank is niets bekend over een korting in de eerste periode dat je jouw zakelijke rekening aanschaft. De kosten van de rekening zijn als volgt: 

 • € 6,58 per maand
 • Kosten per transactie vanaf 7 cent tot 2.500 transacties daarna goedkoper.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag