Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kan je besparen op je vaste lasten?

Hoe kan je besparen op je vaste lasten?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er zijn veel manieren om te besparen op je vaste lasten. Dit is belangrijk als je op je geld moet letten, maar kan je ook helpen om een spaarrekening op te bouwen. Een spaarrekening is belangrijk voor als je financiële tegenvallers hebt of als je wilt sparen voor bijvoorbeeld een mooie reis. Wij geven je hier een aantal handige tips om je vaste lasten zo laag mogelijk te houden. We geven daarnaast tips over hoe je een goede vergelijkingswebsite vindt.


Allereerst: wat verstaan we onder de vaste lasten?

De vaste lasten zijn de lasten die je met vaste regelmaat betaald. Je vaste lasten gaan vooral over contracten. Dit zijn bijvoorbeeld je huur, je hypotheek, energie, verzekeringen, (telefoon) abonnementen en contributies. Kortom, je vaste lasten zijn de vaste bedragen die je per maand betaalt om te wonen en te leven. In deze blog leggen we uit hoe je die zo laag mogelijk kan houden. Daarnaast gaan we ook in op kosten die niet zozeer vaste lasten zijn, maar die toch maandelijks terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan kosten die je maakt voor je auto.


Hoe ziet een goede vergelijkingswebsite eruit?

We gaan verderop in dit artikel uitgebreid in op het bezuinigen op je verzekeringen, energie en telefoon of internet abonnementen. Wat je helpt om makkelijk een voordelige keuze te maken in dit soort zaken, zijn vergelijkingswebsites. Daar zijn er natuurlijk veel van. Hoe herken je een goede vergelijkingswebsite?
Een vergelijkingswebsite is nuttig voor jou zodra deze aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • De huidige kosten en de belangrijkste voorwaarden van een product moeten bekend zijn.
  • Overstappen van het ene naar het andere product moet mogelijk zijn.

Op deze websites heb je een betrouwbaar overzicht en de vrijheid om eventueel over te stappen wanneer jij dat wil.


Is vergelijken en overstappen ingewikkeld?

Veel mensen zien overstappen van het ene naar het andere abonnement, of van de ene naar de andere verzekering als gedoe. Ze zijn bang dat ze het niet begrijpen of dat het lastig is. Tegenwoordig is dit allang niet meer het geval. Vergelijkingswebsites zijn overzichtelijk en het afsluiten van een ander abonnement gaat makkelijk. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken.


Besparen op verzekeringen

Mensen hebben vaak al heel lang hun verzekeringen lopen bij dezelfde verzekeraar. Het is vertrouwd, of ze hebben zich nooit afgevraagd of het beter of goedkoper kon. Hoe langer je al verzekerd bent door dezelfde verzekeraar, hoe groter de kans is dat je relatief duur uit bent. Verzekeraars zullen je namelijk niet uit zichzelf een goedkopere verzekering aan gaan bieden met een beter passende dekking. Daarnaast verandert jouw eigen woon – of leefsituatie misschien ook, waardoor je verzekeringen misschien toch al minder goed bij je passen.
Vergelijken en zoeken naar een andere verzekering en/of verzekeraar kan je dan per jaar veel opleveren!


Andere tip voor je verzekeringen: betaal ze in één keer

Het klinkt niet erg aanlokkelijk voor veel mensen: de verzekering per jaar in één keer betalen. Toch is het dat wel, omdat je dan korting krijgt op de premie. Je bespaart hier geen spectaculair bedrag mee, maar wel weer een stukje. Een ander voordeel is dat je er dan in één keer vanaf bent voor het desbetreffende jaar.


Verhoog je eigen risico van de zorgverzekering

Deze tip is voor de mensen onder ons die het geluk hebben dat ze niet vaak ziek zijn. Als je altijd maar heel weinig ziektekosten opmaakt, kan je overwegen om je eigen risico te verhogen tot bijvoorbeeld 500 euro. Per maand kan je hier tot 25 euro mee besparen. Een nadeel is dat wanneer je onverhoopt toch medische problemen krijgt, je toch plotseling hoge kosten zal hebben.


Zuinig autorijden

Voor veel mensen is de auto belangrijk. Je komt overal en je bent lekker flexibel. Het nadeel is dat een auto een behoorlijk grote vaste last is. Vaste lasten van je auto kan je met de volgende tips beperken:

  • Rustiger autorijden, dus anticiperen op stoplichten en kruisingen. Door rustiger te rijden bespaar je op de langere termijn benzine.
  • Hou je bandenspanning op orde. Hiermee bespaar je 2 tot 5% op je brandstofkosten.
  • Een auto schrijft gemiddeld de eerste 5 jaar 50% van zijn waarde af. Het kan heel lonend zijn om een zeer nieuwe auto in te ruilen voor een auto van 5 jaar of ouder.
  • Kies voor het woon-werk verkeer voor de fiets in plaats van de auto.
  • Verhuur je auto aan anderen als dat mogelijk is. Zo kan je passief wat bijverdienen.

Uit onderzoek is gebleken dat een (dure) auto voor veel mensen nog altijd een statussymbool is. Voor het geld dat je uitgeeft aan een dure auto kan je echter ook veel andere zaken doen. Er zijn veel betrouwbare auto’s (tweedehands) te koop voor een aardige prijs. Dit is zeker het moeite van het overwegen waard!


Autorijden en verzekeringen

Aan het verzekeren van je auto hangt ook een stevig kostenplaatje. Gelukkig zijn er twee manieren waarop je hierop kan bezuinigen. Wist je dat bijna de helft van de Nederlandse auto’s teveel verzekerd is? Hier kan je het volgende aan doen:

  • Na aanschaf daalt een auto snel in waarde. De verzekering is in eerste instantie vaak ‘all risk’, maar deze kan op den duur worden omgezet naar een WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering. Een all risk verzekering keert de schade uit naar de dagwaarde en dat is bij een oudere auto niet veel meer. Het omzetten van een all risk naar een WA verzekering, is iets waar je zelf achteraan moet gaan, de verzekeraar komt niet zelf met dit initiatief.
  • Stap over op een andere (auto) verzekeraar. Al levert dit maar een paar procent op, dan is dit toch een besparing.

Geld besparen op telecom kosten

Als je al heel lang hetzelfde telefoon abonnement hebt, is de kans groot dat je hier iets op kan winnen. Wat in elk geval de nummer één is om te besparen op telefoonkosten, is het sim only abonnement. Vergeleken met een abonnement waarbij je ook de telefoon afbetaald, is sim only veel goedkoper. Op jaarbasis kan je hier honderden euro’s mee besparen.
Je Alles-in-1 pakket kan je het beste jaarlijks vergelijken. Welke pakketten bieden hetzelfde of zelfs meer, voor dezelfde prijs?


Geld besparen op internet, tv en vaste telefonie

Internet en TV zijn onmisbaar voor de meeste mensen, maar niet iedereen maakt er een strategische keuze in. Hoe kan je je kosten voor internet en tv zo laag mogelijk houden?

  • Zorg dat je je televisie, internet (en telefoon) abonnement hebt lopen bij één provider. Vaak krijg je dan een aantrekkelijke pakketkorting.
  • Kijk goed welk abonnement bij je past: als je alleen naar basiszenders kijkt en nauwelijks internet gebruikt heb je geen uitgebreid abonnement nodig
  • Kies voor een abonnement zonder telefonie als je geen huistelefoon gebruikt
  • Bel je maar weinig met de huistelefoon? Dan kan je het beste voor een abonnement naar verbruik kiezen
  • Bel je veel met de huistelefoon, kies dan voor ‘onbeperkt bellen’
  • Kies de Mb/s internetsnelheid die bij je past. Hoe meer apparaten je aan wil sluiten op internet, des te sneller is de Mb/s internet verbinding die je nodig hebt.

Net als voor veel andere vaste lasten, kan een vergelijkingswebsite je overzicht geven betreft internet, tv en telefonie.


Kies je bank bewust en ga slim om met je creditcard.

Momenteel geven de Nederlandse banken maar weinig rente. Daarom kan het lonen om je geld te storten bij de bank met de hoogste spaarrente. Tussen de hoogste en de laagste spaarrente zit nog altijd een groot verschil. Per huishouden kan er met gunstig sparen 220 per jaar ‘gewonnen’ worden.

Aan de andere kant zijn er de kosten van de bank zelf. Elke bank biedt verschillende pakketten aan voor allerlei situaties. Je kan online verschillende overzichten vinden met betaalrekeningen van banken, de pakketten die ze bieden en welke bank het meest gunstige pakket aanbiedt voor jouw situatie.

Gebruik je je creditcard niet maar betaal je hier nog wel voor? Annuleer de creditcard dan.


Geld besparen op je hypotheek

De hypotheek is één van de grootste vaste lasten voor veel mensen. Ook hiermee kan je overstappen, bij een hypotheek heet dit ‘oversluiten’. Als je rentevaste periode is afgesloten kan dit zonder boete, als je nog wel in je rentevaste periode zit, betaal je een boete. Toch is zelfs met deze boete overstappen in sommige gevallen zeer lonend. Je kan er tot 800 euro per jaar mee besparen. Wel maak je bij het oversluiten kosten voor advies en voor de notaris.


Geld uitsparen door een lagere energierekening

Je energierekening is één van de bekendste kostenposten waarop je kan besparen. Dit kan door over te stappen op (een) andere leverancier(s) van gas, water en licht. Ook dit is het makkelijkst om voor elkaar te krijgen op een vergelijkingswebsite. Bij energie kan dit je erg veel opleveren. Zeker omdat ook energieleveranciers jou niet zelf zullen benaderen met een gunstiger aanbod.

Je kan echter ook op andere manieren besparen op gas en elektra:

  • Bespaar op stookkosten met dubbel glas
  • Investeer in betere isolatie
  • Zet je verwarming voortaan eens een graadje lager
  • Gebruik geen warm water als dat niet nodig is.
  • Let erop dat grote huishoudelijke apparaten (wasmachine e.d) energiezuinig zijn.
  • Plaats een zonneboiler
  • Gebruik LED verlichting
  • Zorg voor dimmers voor je verlichting (hier kan je nog een fijne sfeer mee creëren ook)

Wil je besparen op je vaste lasten, dan is je energierekening – en leverancier dus een belangrijk aspect om door te nemen!


Vraag ontheffing voor de gemeentelijke belastingen

Op de gemeentelijke belastingen kan je alleen besparen wanneer je een laag inkomen hebt. Dit kan heel veel schelen! Twijfel je of jouw inkomen in aanmerking komt voor vrijstelling van deze belastingen, dan kan je dit checken en aanvragen met een speciaal formulier. Dit formulier vraag je aan op de website van je eigen gemeente.


Op welke toeslagen heb je recht?

Toeslagen kunnen zorgen voor nét weer een stukje extra inkomen. Toch zijn verrassend veel mensen niet op de hoogte van alle toeslagen. Er zijn verschillende websites waarop je kan uitrekenen op welke toeslagen je recht hebt. Dit zijn de toeslagen waar je aan kunt denken:

  • Huurtoeslag
  • Zorgtoeslag
  • Kinderbijslag
  • Kindgebonden budget
  • Kinderopvangtoeslag
  • Tegemoetkoming arbeidsongeschikten

Voor een aantal toeslagen, zoals zorgtoeslag, geldt dat je deze zelf moet aanvragen voordat je ze krijgt. Als je vragen of twijfels hebt over je rechten op bepaalde toeslagen, kan je het beste de belastingtelefoon raadplegen. Een lange tijd toeslagen ontvangen waar je geen recht op blijkt te hebben, kan je een vervelende boete opleveren.


Geld besparen op je krant en andere abonnementen

Een abonnement op de krant, Netflix en de sportschool is voor veel mensen belangrijk. Het zijn dierbare gewoontes. Je hoeft deze abonnementen niet persé op te zeggen als je lagere maandlasten wil. Met de volgende tips kan je besparen op je kranten, sportschool en streaming abonnementen:

  • Je kan beter via een verkoper op straat lid worden van een krant, dan via de website van de desbetreffende krant. Vaker is het via een straatverkoper of een eenmalige aanbieding op internet goedkoper.
  • Beëindig het lidmaatschap van de krant na de voordelige actieperiode van bijvoorbeeld 6 maanden.
  • Bekijk zoveel mogelijk Netflix op je Wifi of kijk je series en films offline, om data te besparen.
  • Je kan gebruikmaken van Netflix via een buitenlands abonnement. Dit is goedkoper. Online kan je hier diverse artikelen over vinden (er zijn wel wat zaken waar je op moet letten).
  • Een sportschool in het centrum van de stad is vaak relatief duur. Buiten de stad is de sportschool goedkoper.
  • Kies voor een fitness abonnement dat aansluit bij jouw ritme (je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een daluren abonnement).

Bespaar honderden euro’s per jaar

Tel alle besparingstips bij elkaar op en je kan flink wat besparen op je vaste lasten. En besparen betekent (als het goed is) dat je niets in hoeft te leveren, maar wel minder betaalt. Wat je minder betaalt kan je gebruiken om te sparen of om iets anders mee te doen dat belangrijk is voor jou.
Als je niet gewend bent om op deze manier naar je vaste lasten te kijken, kunnen onze tips wellicht wat tijd kosten. Dit levert echter wel flink wat op, en na een tijdje weet je beter waar je op moet letten.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag