8 tips om te besparen op de kapper

8 tips om te besparen op de kapper

Laatst bijgewerkt: 23 augustus 2018

Het kappersbezoek. Je ontkomt er eigenlijk niet aan, tenzij je als een soort verslonsd type met gespleten haarpunten rond wil lopen. Vooral mannen moeten regelmatig naar de kapper, want anders gaat hun korte coupe eruit. Als je nagaat dat je volgens de kapper minimaal één keer in de twee maanden een knipbeurt nodig hebt, dan kom je al snel tot de conclusie dat dit – gebaseerd op een gemiddeld kniptarief van €25 per beurt – €150 per jaar kost. Als je zelfs maandelijks naar de kapper gaat, wat heel veel mensen nodig hebben om hun model in tact te houden, dan wordt dit bedrag zelfs €300 per jaar. Hoog tijd om eens uit te zoeken hoe je dit bedrag naar beneden kunt brengen! Dit artikel geeft dan … tips om te besparen op de kapper. 


Tip 1: zoek een goedkope(re) kapsalon

Kapsalons zijn vrij om hun eigen tarieven te betalen. Dat betekent dat je bij een relatief onbekende kapper in een zijstraatje misschien €10 per knipbeurt betaalt, terwijl je elders bij een hippe salon €30 neer legt voor hetzelfde kapsel. Door goed kappers in de buurt te vergelijken, kan je per knipbeurt al gauw €10 besparen. Op jaarbasis tikt dat toch lekker aan! De prijs van een kapper hoeft niet per se iets te zeggen over de kwaliteit van de kapper. Een ‘gewone’ knipbeurt moet in elke kapsalon wel lukken. Als je echter een speciale behandeling wil, waar behoorlijk wat ‘mis’ kan gaan (bijvoorbeeld een permanentje of een hele andere kleur verf in je haar) is het belangrijk om te kijken of ook dát bij de goedkope kapper kan. En of de mensen daar ook tevreden zijn over de behandeling. Gelukkig is er het internet: hier kun je naar hartenlust recensies lezen over kapsalons!


Tip 2: verleng de periode tussen kappersbezoeken

Ga je maandelijks naar de kapper? Dan kost dat je – laten we zeggen – 300 per jaar. Maar als je tussen elk bezoek een week langer wacht, dus dat je elke 5 weken naar de kapper gaat, dan heb je uiteindelijk ‘slechts’ 10/11 kapbeurten per jaar in plaats van 12/13. Dan bespaar je dus algauw €50, wat 20% is van je totale kappersbudget per jaar! Het zijn kleine bedragen, maar we kennen allemaal de uitspraak: “Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd…”


Tip 3: laat je niet verleiden door extra’s bij de kapper

Een kapsalon kan veel meer dan knippen. Vaak zullen ze je dat laten weten ook. Ze kijken kritisch naar je hoofd en vragen zich mijmerend af of een ander kleurtje of een highlight niet leuk zou staan. Je kijkt zelf ook eens een extra keer in de spiegel en denkt: verrek! Dat ziet er fris uit. Pas bij het afrekenen vraag je jezelf af of die ‘frisse’ look wel in jouw budget past. Dit is misschien een overdreven voorbeeld, maar er zijn ook een heleboel ‘kleine’ extra’s waar je extra voor moet betalen. Bijvoorbeeld het haar wassen. Het voelt heerlijk, maar je schiet er in feite niets mee op. Terwijl je er wel voor betaald. Of het haar nog even stylen/krullen/opsteken na een kappersbeurt. Niet nodig! Tenzij je naar een feestje gaat.

Koop je haarverzorgingsproducten online

Het laatste punt dat we willen aanstippen zijn de vaak (dure) haarproducten in de kapsalon, die je ab-so-luut nodig hebt om het kapsel mooi te houden. Dat kan dan wel zo zijn, maar koop deze beauty producten nooit rechtstreeks bij de kapper! Daar zijn ze sowieso een stuk duurder dan in webshops. Allereerst is het de vraag of je deze shampoo’s en andere producten écht nodig hebt. Bij speciale haarverf is het soms wel de moeite waard, want dan blijft het langer mooi. Maar bij andere dingen moet je jezelf afvragen of het niet gewoon een verkooppraatje is. In ieder geval, als je tóch de haarproducten wil kopen, dan moet je het bij een webshop aanschaffen! Een goedkope webshop met professionele haarproducten, die je ook bij de kapper kunt kopen, is: www.barberstore.eu.


Tip 4: laat je knippen bij een kappersacademie

Het beroep kapper is een erg praktisch beroep. Natuurlijk moet je wel heel veel leren over het haar en alle verschillende technieken, maar dat betekent nog niet dat je goed kan knippen. Daarom bestaat de kappersopleiding ook uit een groot gedeelte praktijk. En voor de praktijk zijn er modellen nodig! Vaak zijn de modellen schaars om te vinden, daarom worden ze gratis geknipt. Soms zelfs tegen een kleine beloning. Dus als jij gratis naar de kapper wil, moet je eens kijken of er bij jou in de buurt een kappersschool is waar zes nog modellen zoeken. Nu hoor ik je denken: een kapper in opleiding? Dat komt nooit goed met mijn kapsel! Je hoeft je gelukkig niet druk te maken. De kappers in spé hebben al geoefend op pruiken, en willen jouw haar zelf zo mooi mogelijk maken. Hun cijfer hangt er immers vanaf. Daarnaast is er ook altijd een ervaren kapper bij, die bij kan sturen als jouw kapsel dreigt te mislukken.


Tip 5: zoek een goede thuiskapper

Er zijn een aantal thuiskappers. Eigenlijk heeft elke stad er wel een paar. Dit zijn kappers – meestal vrouwen – die naar je huis komen om een knipbeurt te geven. Het zijn redelijk goede kappers, waar je vaak een stuk minder voor betaalt dan dat je in een salon betaalt. Dat komt onder andere omdat de thuiskappers geen duur pand en duur meubilair hoeven te betalen. Maar het heeft nog meer voordelen: zo hoef jij zelf helemaal niet de deur uit! Daarmee bespaar je benzinekosten en tijd. Tijd is uiteindelijk voor veel mensen geld.


Tip 6: kies een kapsel dat ‘lang’ mee gaat

Leuk, zo’n schuine boblijn. Maar het ziet er niet meer uit als je een poosje niet naar de kapper gaat. Dan is het niet meer dan een slordige, ‘scheve’ bos haar. Hetzelfde geldt voor een pony: hartstikke leuk, totdat ie in je ogen prikt (hoewel een aantal kappers de pony gratis bijknippen!). Deze kapsels zijn vooral voor vrouwen, maar hetzelfde geldt voor mannen. Veel mannen kiezen voor een opgeschoren kapsel, maar dit kapsel verliest al heel snel z’n charme. Dus als je graag wil besparen op de kapper, dan kan het lonen om een kapsel te kiezen dat ‘lang’ mee gaat en dat er nog goed uit ziet als je iets langer wacht met de knipbeurt. Ben je benieuwd naar de kapsels die wat langer mee kunnen gaan? Bekijk online naar wat voorbeelden of vraag je kapster om raad.


Tip 7: volg een korte kapperscursus

Als particulier kun je korte kapperscursussen volgen. Vanzelfsprekend ga je hier veel minder de diepte in dan tijdens de kapperacademie, maar het geeft je net genoeg handvatten om jezelf een beetje bij te knippen. Hiermee stel je de volgende kappersbeurt een beetje uit. Het is echter niet heel handig om jezelf te knippen, dus deze tip is vooral van toepassing op mensen die thuis kinderen hebben. Want met door de kapperscursus ben je behoorlijk handig geworden in het knippen van ‘simpele’ kapsels, en we gaan ervanuit dat jouw kinderen niet de meest ingewikkelde coupes hebben! Als je per kind 10 kappersbeurten per jaar bespaart, levert dat je algauw honderden euro’s besparing op. Dan haal je de kosten voor de kapperscursus er zo uit! Bovendien kun je op termijn misschien ook wel buurtkinderen, neefjes, nichten en andere vriendjes en vriendinnetjes gaan knippen. Wellicht tegen een kleine vergoeding, waarvan jij vervolgens je eigen kappersbezoek kunt gaan betalen!


Tip 8: verf je haar zo min mogelijk

Heel veel vrouwen verven hun haar. Volgens sommige bronnen is het aantal vrouwen met geverfd haar zelfs 90%. Of dat wel of niet waar is, doet er even niet toe. Feit blijft dat deze verf in de kapsalon ontzettend duur is! En als je het een keer hebt geverfd ben je nog niet klaar. Want na verloop van tijd begint de gevreesde ‘uitgroei’ en wil je het liefst zo snel mogelijk naar de kapper om dit te laten ‘bijwerken’. Hopsakee, weer zo’n €50 ‘weg’! Als je zo min mogelijk geld aan de kapper uit wil geven, raden we je aan om ook zo min mogelijk je haar te laten verven. Als je het al laat verven, vraag dan of ze de verf als een ‘balayage’ kunnen aanbrengen. Dat betekent dat het haar geleidelijk overgaat in de natuurlijke kleur in de kruin. Hierdoor valt de uitgroei niet op, maar gaat het over in de rest van het haar. Ten slotte kun je er ook voor kiezen om het haar zelf te verven, maar dan moet je wel goed weten waar je mee bezig bent!


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag