Wat is de beste oogcrème?

Wat is de beste oogcrème?

Laatst bijgewerkt: 20 juni 2019

Je ogen zijn misschien wel het meest sprekende deel van je gezicht. Veel mensen, vrouwen vooral, willen ze graag goed verzorgen. Donkere kringen, wallen, rimpels en fijne lijntjes worden door veel mensen als storend ervaren. Is er een oogcrème die je ogen wat extra verzorging geeft en zoja, wat is dan de beste? Geen enkele oogcrème doet wonderen, maar er zijn enkele oogcrèmes die je ogen toch een boost geven, of in elk geval erg prettig aanvoelen. In deze blog bespreken we de beste oogcrèmes met de meest vriendelijke en werkzame ingrediënten.


Wat kan je verwachten van een goede oogcrème en wat zijn werkzame ingrediënten?

De huid rondom je ogen is erg gevoelig. Daarom mag een goede oogcrème alleen de allerzachtste ingrediënten bevatten. Wat dat betreft zijn de meeste oogcrèmes ook geschikt om de rest van je gezicht een boost te geven. Helaas is dit in de praktijk niet altijd haalbaar: oogcrèmes zijn vaak wat prijziger.
Van een oogcrème kan je geen wonderen verwachten. Geen enkele crème verwijderd zomaar kraaienpootjes, donkere kringen of wallen. Ook kan geen enkele oogcrème een slechte nachtrust of zware stress verbloemen. Wat kan een goede oogcrème wél doen:

 • Wallen wat verzachten en verkoelen, zodat ze iets sneller verdwijnen.
 • Zorgen voor een (tijdelijke) kleine ‘lift’ zodat rimpeltjes minder opvallen
 • Hydrateren en verzorgen
 • Het vervagen van donkere kringen. Ze vervagen echter niet bij iedereen, en ook nachtrust speelt een grote rol bij donkere kringen.
 • In lichte mate tegengaan van het verouderingsproces.

Een oogcrème kan dus op verschillende manieren verzorgen, maar het is geen toverstokje. Goede nachtrust en je gezicht beschermen tegen de zon blijven altijd belangrijk.

Aan deze eisen voldoet een goede oogcrème

Eigenlijk is het jammer dat niet elke crème zo’n rekening houdt met de gevoelige huid zoals een oogcrème dat doet. Aan de andere kant zijn er helaas nog veel oogcrèmes op de markt die nauwelijks werkzame ingrediënten bevatten, waar parfum in zit of die slecht verpakt zijn. Aan een oogcrème uit een potje heb je vaak niet zoveel. De beste bestanddelen gaan namelijk vaak verloren als ze in contact komen met zuurstof en licht. Daarbij is een potje niet erg hygiënisch, omdat de crème bij elk gebruik in aanraking komt met de bacteriën aan je vingers. En hé, het zijn wel je ogen.
Hieraan voldoet een goede oogcrème:

 • parfumvrij
 • verpakt in een tube of airless pompflacon
 • bevat ingrediënten zoals cafeïne, hyaluronzuur, niacinamide of zoethoutwortelextract. Dit zijn hydraterende bestanddelen die ook werken tegen veroudering.

Natuurlijk moet een goede oogcrème de huid rond je ogen ook hydrateren. Dit voelt prettig aan en zorgt dat droogtelijntjes en kraaienpootjes verzacht worden.

blank


Vichy Liftactiv Supreme oogcrème

Deze oogcrème van Vichy belooft een liftend effect te geven voor je oogopslag, zelfs voor de meest gevoelige ogen. Dat doet de crème met deze mooie ingrediënten:

 • Rhamnose, een plantaardige suiker met anti-aging eigenschappen en een verzachtende werking op je huid.
 • Cafeïne, dat helpt tegen donkere kringen onder je ogen. De vochtafdrijvende werking van cafeïne zorgt er ook voor dat wallen sneller verdwijnen.
 • Aescine, extract van de paardenkastanje dat kalmerend werkt voor je huid, en samen met de cafeïne helpt tegen wallen.

Deze oogcrème bevat mooie, werkzame ingrediënten en is netjes verpakt in een hygiënische tube. Daarbij is de afwezigheid van parfum ook een groot pluspunt, zeker voor je ogen. Naast een liftend effect, hydrateert deze crème het gebied rond je ogen. Zo verdwijnen droogtelijntjes en worden kraaienpootjes minder zichtbaar.

Je gebruikt de oogcrème door deze één of twee keer per dag (‘s ochtends en ‘s avonds) na je reinigingsroutine aan te brengen. De huid rond je ogen is kwetsbaar, dus masseer de crème in door lichte klopjes te geven met je vingers. Zo’n kloppende beweging voelt prettiger aan en helpt lichtjes mee om eventuele wallen te verminderen.

Conclusie

De prijs van deze Vichy oogcrème ligt in de meeste (web) winkels rond de 18 euro. Voor een goed verpakte crème met prima werkzame ingrediënten, is dat een mooie prijs.
Door de redelijk beperkte ingrediëntenlijst van deze Vichy oogcreme, is de kans op irritaties beperkt. Daarbij bevat deze oogcrème geen parabenen.


Clinique Smart Custom Repair Eye Treatment

Clinique is één van de beste merken op het gebied van huidverzorging. Een groot pluspunt is dat ze veel aandacht besteden aan hypoallergene producten die iedereen kan verdragen. Daarbij zijn een aantal van de crèmes van Clinique erg mooi verpakt, en dat geldt ook voor deze oogcrème.
De Clinique Smart Custom Repair Eye Treatment crème maakt onder meer gebruik van ingrediënten zoals cafeïne en algenextract om de ogen te verzachten, te verzorgen en wallen te beperken.

Hoewel Clinique niet zozeer bekend staat als ‘natuurlijke’ huidverzorging, bevat deze oogcrème wel allerlei natuurlijke ingrediënten. Naast cafeïne en algenextract zit er in deze crème:

 • squalaan
 • grapefruit extract
 • tarwe extract
 • plankton extract
 • komkommer
 • moerbei

De oogcrème is vrij van parfum en parabenen.

Kritiekpunt op deze crème is de lange ingrediëntenlijst met allerlei natuurlijke ingrediënten waarbij niet van allemaal is aangetoond dat ze ook echt werken. Squalaan, cafeïne, algenextract en planktonextract zijn mooie bestanddelen, maar de verzachtende – of anti ageing eigenschappen van grapefruit en moerbei zijn waarschijnlijk verwaarloosbaar.

Conclusie

Deze oogcrème van Clinique is veilig wat betreft ingrediënten en bevat uitstekende werkzame bestanddelen. Veel ingrediënten uit deze crème zijn bovendien op natuurlijke basis. De lijst met bestanddelen van deze crème is echter wel erg lang, en het is de vraag of alle bestanddelen ook echt werken. Daarbij is deze oogcrème niet goedkoop met een prijs van 52,50 euro op de website van Clinique.


Resist Anti Aging Oogcrème van Paula’s Choice

Het merk Paula’s Choice heeft zo haar eigen visie op het gebruik van een oogcrème, namelijk dat je er eigenlijk geen nodig hebt. Maar als je er toch graag eentje wilt, dan verdienen je ogen de allermildste en beste ingrediënten. De Resist Anti Aging oogcrème van Paula’s Choice bevat peptiden en karitéboter ofwel shea butter.
De peptiden verzachten en gaan het verlies van stevigheid tegen. Zo ontstaan er minder snel fijne lijntjes. Karitéboter is één van de beste hydraterende natuurlijke ingrediënten die er zijn. Het is vriendelijk voor de huid en bevat vitamine A.
Een ander werkzaam, mooi ingrediënt uit de Resist Anti Ageing oogcrème is het beredruif extract. Dit extract heeft antioxiderende eigenschappen en zorgt voor een frisse teint van je huid.

De oogcrème is geschikt voor alle huidtypes en bevat geen parabenen of parfum. De ingrediëntenlijst is gemiddeld lang en bevat op het eerste gezicht inderdaad uitstekende, milde ingrediënten.

Prijzig is de Resist anti Aging oogcrème wel: voor een tube van 15 ml betaal je 36 euro. Een voordeel van de online shop van Paula’s Choice is dat ze geen (hoge) verzendkosten rekenen en dat je altijd op de klantenservice kan rekenen als je niet goed reageert op een product.


Een goede oogcrème is mild, parfumvrij en hygiënisch verpakt.

Of een oogcrème wel nodig is, daar zijn de meningen over verdeeld. Toch kan het soms erg prettig zijn om zeker tijdens het ouder worden, de ogen wat extra verzorging te geven. Vooral ‘s nachts is dit prettig, zodat je het gevoel hebt dat je met een frisse, open blik opstaat. Een oogcrème is echter geen vervanger voor een goede nachtrust en gezond eten!

Belangrijk aan een oogcrème is de aanwezigheid van werkzame ingrediënten zoals niacinamide, cafeïne, en bijvoorbeeld zoethoutwortelextract. De crème moet wel echt wat doen voor je ogen. Heel belangrijk is ook dat de oogcrème geen parfum bevat of andere irriterende ingrediënten, en dat hij hygiënisch verpakt is. Bij je ogen wil je geen vervelende bacteriën.

De beste oogcrèmes met werkzame ingrediënten zijn de Vichy Liftactiv Supreme, de Clinique Smart Custom Repair Eye treatment, en de Resist Anti Ageing oogcrème van Paula’s Choice.
De Vichy Liftactiv oogcrème komt misschien het allerbeste uit de test: uitstekende ingrediënten, een mooie verpakking en, met ongeveer 20 euro, de meest gunstige prijs voor wat je krijgt.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag