Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste dagcrème voor een oudere huid?

Wat is de beste dagcrème voor een oudere huid?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Geen van ons ontkomt eraan: de huid die ouder wordt. De een heeft er geen enkele moeite mee dat zijn of haar huid ouder wordt, terwijl de ander toch wel erg baalt van de rimpeltjes die ineens zichtbaar worden. Voor beiden geldt: een goede verzorging van een oudere huid is belangrijk. Daarom vertellen we je in dit artikel hoe je een oudere huid kunt herkennen, want je kunt doen om deze zo goed mogelijk te verzorgen en ondersteunen, en natuurlijk welke dagcrème je het beste kunt gebruiken.


De veroudering van de huid

De veroudering van de huid begint eigenlijk al vrij jong, al merk je daar op dat moment weinig van. Wanneer je tussen de 20 en 30 jaar oud bent, begint de huid namelijk al met het verliezen van vocht. Hierdoor worden de eerste tekenen van (huid)veroudering langzaam zichtbaar.

  • Zo rond je 30e zullen de eerste fijne lijntjes zichtbaar worden. Dit komt omdat de huid rond je 30e minder lipiden aanmaakt.
  • Vanaf je 40ste begint de huid dunner te worden, ook verliest het zijn elasticiteit en wordt hij minder stevig. Dit zie je vooral rond de mond en ogen, waar lijnen zullen verschijnen. Op dit punt zal de huid zich ook langzamer herstellen door een vermindering van celactiviteit.
  • Vanaf je 50ste vermindert het volume van de huid, doordat het collageen verliest.
  • Zo rond je 60ste is de huid een stuk minder dik en soepel. Ook worden de eerste ouderdomsvlekken rond deze leeftijd zichtbaar.

Hoe weet ik of ik een oudere huid heb?

Niet iedere huid is hetzelfde, en dus is het zo dat ook niet elke huid op dezelfde manier verouderd. Waar de een al voor zijn 30e last heeft van lijntjes rond de mond en ogen, en het dunner worden van de huid, begint dat bij een ander pas rond zijn 50e. De leeftijden die in bovenstaande tekst genoemd worden, zijn dan ook vooral een richtlijn; algemene informatie die (vanzelfsprekend) niet voor iedereen geldt. Maar hoe weet je dan of je een rijpe of oudere huid hebt? Eigenlijk is dit vrij simpel. Een oudere huid laat zich kenmerken door:

  • Verlies van volume en elasticiteit
  • Zichtbare fijne lijntjes en rimpels
  • Een dunner wordende huid

Over het algemeen wordt gezegd dat je de huid vanaf je 30ste a 35ste zult moeten gaan verzorgen met een dagcrème die daar speciaal voor gemaakt is.


Veroudering tegengaan

De veroudering van de huid is een natuurlijk proces. Toch zijn er veel mensen die moeite hebben met het ouder worden van hun huid. Het is niet voor niets dat er zo veel producten op de markt worden gebracht die beloven huidveroudering tegen te gaan. Maar bestaat er eigenlijk wel zoiets als het tegengaan van huidveroudering of zelfs het verjongen van de huid? Of is het allemaal onzin?


Een goede verzorging

Om antwoord te geven op de vorige vraag: je kunt zeker iets doen om je huid zo mooi mogelijk te houden, maar het tegengaan van huidveroudering is niet mogelijk. Natuurlijk kun je de huid een handje helpen door hem zo goed mogelijk te verzorgen, waardoor je de huidveroudering iets kunt remmen, maar smeren met een crème zal diepe rimpels niet laten verdwijnen. Daarom is het wellicht beter om te accepteren dat de huid nu eenmaal ouder wordt, en hem zo mooi mogelijk houden door de juiste producten gebruiken en een gezonde levensstijl te hebben.


Houd je lichaam gezond

De huid verzorg je niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit. De veroudering van je huid hangt dan ook nauw samen met de manier waarop je leeft. Mensen die roken, veel stress hebben of een ongezonde levensstijl hebben, zullen vaak sneller last hebben van huidveroudering dan mensen die veel bewegen, gezond eten en zorgen voor rust en ontspanning. Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar verzorgingsproducten die de huidveroudering wellicht ietwat kunnen remmen, maar ook naar de manier waarop je leeft. Probeer altijd voldoende water te drinken, om de huid zo vochtrijk mogelijk te houden. Door voldoende te drinken kun je de huid langer gezond en mooi houden. Ook je voeding is belangrijk bij het tegengaan van huidveroudering. Zorg dat je voor voeding kiest die je lijf voorziet van vitaminen en mineralen. Zorg vooral voor voldoende vitamine C, vitamine E en Omega-3. Kies voor gezonde en gevarieerde voeding, voldoende lichaamsbeweging, en probeer het gebruik van tabak en (een teveel aan) alcohol zoveel mogelijk te vermijden.


Dagcrème voor een oudere huid

Natuurlijk is het ook belangrijk om de huid van buitenaf te verzorgen en te beschermen. Een goede verzorging van de huid is op elke leeftijd belangrijk, maar hoe weet je nou welke dagcrème je het beste kunt gebruiken bij een oudere huid? Op die vraag valt geen eenduidig antwoord te geven. Dat komt omdat iedere huid anders is, en de benodigde verzorging ervoor dus ook. Waar de ene oude huid bijvoorbeeld droog is, kan de andere juist snel vet zijn. En je begrijpt wellicht wel dat je voor beiden huidsoorten een andere dagcrème nodig hebt. Daarom is het goed om te kijken naar jouw huid en wat die nodig heeft, om zo tot een goede keuze qua dagcrème te komen. Ondanks dat we je niet kunnen vertellen welke dagcrème het beste is voor jouw huid, kunnen we je wel voorzien van tips en adviezen, waardoor je zelf tot een goede keuze kunt komen.


Bestandsdelen

Wanneer je op zoek gaat naar een dagcrème is het belangrijk dat je er een koopt die biedt wat je nodig hebt. Kijk hierbij naar het type huid dat je hebt. Heb je een vette huid? Dan is dagcrème die de huid nog vetter zal maken natuurlijk niet aan te raden. Staar je daarom niet alleen blind op de leeftijd van je huid, maar kijk ook vooral naar wat voor type huid je hebt om tot een goede keuze te komen. Zorg er in ieder geval voor dat je ook met een oudere huid kiest voor een dagcrème met SPF erin, om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling en zo (meer) schade aan de huid te voorkomen. Daarnaast kun je kiezen voor een crème met Q10 erin. Q10 is een huideigen stof die de huidcellen stimuleert om zich te herstellen en opnieuw op te bouwen. Verder is het fijn om een crème te kiezen die de huid hydrateert, omdat het vochtgehalte in de huid vaak lager wordt naarmate je ouder wordt.


Dagcrèmes die hoog scoren

Ondanks dat we je niet van een advies kunnen voorzien die gebaseerd is op jouw huid en zijn behoeften, kunnen we je natuurlijk wel laten weten welke dagcrèmes voor de oudere huid als beste uit de test komen. Daarom hebben wij er hier een aantal (in willekeurige volgorde) voor je op een rijtje gezet:

Cien Q10 Anti-wrinkle Day Cream

Deze anti-rimpelcrème van de Lidl viel een aantal jaar geleden in de prijzen. Zo zie je maar dat duur absoluut niet altijd beter is. Deze dagcrème van de Lidl is namelijk in de winkel verkrijgbaar voor nog geen 3 euro voor een potje van 50ml.

Eucerin Hyaluron-Filler dagcrème

Deze anti-rimpel dagcrème met SPF 15+ bescherming zorgt voor het verminderen van bestaande rimpels. De crème maak de huid gladder en beschermt de huid tegen schadelijke UV-stralen. Deze dagcrème van Eucerin is verkrijgbaar vanaf 30 euro voor een potje van 50ml.

Nivea Q10 Power Anti-rimpel crème

Deze anti-rimpel dagcrème met SPF 30 bescherming verhoogt het natuurlijke Q10 gehalte van de huid, waardoor rimpels bestreden worden en zichtbaar verminderen. Daarnaast biedt de crème bescherming tegen schadelijke UV-straling, waardoor verdere schade aan de huid wordt voorkomen. Deze dagcrème van Nivea is verkrijgbaar vanaf ongeveer 15 euro voor een potje van 50ml.

Olaz Total Effects Touch of Sunshine

Deze dagcrème is een combinatie van een goede anti-rimpel dagcrème en een lichte zelfbruiner. Dit betekent dat je de huid niet alleen beschermt tegen de 7 tekenen van ouder worden, maar ook nog eens voorziet van een zomers tintje. Daarnaast is de crème voorzien van SPF 12. Deze dagcrème van Olaz is verkrijgbaar vanaf ongeveer 16,50 euro voor een flesje van 50ml.


De beste dagcrème voor jouw (oudere) huid

Wat de beste dagcrème voor jouw (oudere) huid is, hangt af van wat voor soort huid je hebt. Daarom is het onmogelijk om één crème te noemen die voor iedereen het beste zou zijn. Kijk goed naar het type huid dat je hebt (bijvoorbeeld droog, gemengd of vet) en zoek een crème uit die zowel geschikt is voor de oudere huid, als speciaal voor jouw type huid. De kans dat je hierdoor een dagcrème uitzoekt die bij je past, is groter dan wanneer je zomaar een crème koopt die goed uit de test komt.

Wil je écht weten welke dagcrème het beste is voor jouw huid? Ga dan naar een (schoonheids)specialist die alle kennis in huis heeft om je te voorzien van goed advies. Je kunt immers beter eenmalig een bedrag uitgeven aan goed advies, dan veelvuldig een bedrag aan een dagcrème die tóch niet de juiste voor jouw (oudere) huid blijkt te zijn. Daarnaast: zorg goed voor jezelf, drink voldoende water en zorg voor gezonde en gevarieerde voeding om de conditie van je huid ook van binnenuit te ondersteunen, dan weet je zeker dat je er alles aan doet om jouw oudere huid zo goed mogelijk te verzorgen.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag