Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is goed voor je huid?

Wat is goed voor je huid?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Onze huid wordt ook wel eens ons grootste orgaan genoemd en heeft een totale oppervlakte van 1,5 tot 2 vierkante meter. Het omhulsel van ons lichaam is enorm belangrijk, niet in de laatste plaats omdat het je herkenbaar maakt voor andere mensen. Het biedt echter ook bescherming tegen invloeden van buitenaf. Daarom kun je er maar beter goed voor zorgen! In dit artikel daarom een aantal dingen die goed zijn voor je huid.


De waarde van een goede gezondheid en goede huid

Stel je eens voor dat we rond moesten lopen zonder huid. Dat zou er niet alleen behoorlijk luguber uitzien, het zou ook onmogelijk zijn bepaalde plekken te bezoeken (of überhaupt onze huizen te verlaten). Onze huid is namelijk het pantser voor ons lichaam en biedt ons bescherming. Tegen koude of warme omstandigheden, tegen infecties en bacteriën en tegen stoten, schaven of verwondingen. Je kunt gerust zeggen dat de levensverwachting zonder huid niet bijzonder hoog zou zijn. Een ongezonde, onverzorgde huid is minder goed in staat om het lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf en infecties tegen te gaan. Daarom is het absolute noodzaak om zuinig te zijn op je huid en deze goed verzorgen.


Een frisse uitstraling is aantrekkelijker

Wie zijn huid goed verzorgt, zal daar niet alleen qua bescherming de vruchten van plukken. Een goed verzorgde huid draagt ook bij aan een frisse en gezonde uitstraling. De gezondheid van je huid bepaalt namelijk voor een groot deel je uiterlijke voorkomen. Iemand met een onverzorgde, ongezonde huid zal er al gauw véél ouder uitzien dan hij of zij werkelijk is en vragen oproepen omtrent de gesteldheid van de persoon in kwestie. Daarnaast worden mensen die hun huid goed verzorgen – en er dus verzorgd uitzien – in de regel aantrekkelijker gevonden en zullen sneller andere mensen aantrekken. Een belangrijk gegeven, zeker wanneer je een sollicitatiegesprek voor de boeg hebt of op zoek bent naar een leuke date.

Zoals je in de bovenstaande alinea’s hebt kunnen lezen, ben je dus behoorlijk gebaat bij een goed verzorgde en gezonde huid. Al is het alleen maar voor je eigen gezondheid, om ziektes te voorkomen en je comfortabeler te voelen in diverse omstandigheden (zoals koude temperaturen). Er zijn veel dingen die je kunt doen om je huid te verzorgen of een boost te geven. Daarom hebben we wat goed is voor je huid voor je op een rijtje gezet.


Een goede nachtrust

Je zult vast wel eens van een “schoonheidsslaapje” gehoord hebben. Vaak wordt gedacht dat een slaapje om de schoonheid te bevorderen een fabeltje is. Hoewel je niet mag verwachten dat je na een dutje wakker wordt als een fotomodel, is het begrip zeker geen fictie. Als je slaapt vinden er namelijk herstelprocessen in en rond het lichaam plaats. Zo worden niet alleen afvalstoffen afgebroken maar worden er ook cellen gerepareerd. Waaronder huidcellen. Als je het zo bekijkt is elk dutje dus een schoonheidsslaapje en een goede (nacht)rust is dan ook essentieel om je huid in goede conditie te houden. Zorg dat je tussen de 7 en 9 uur per nacht slaapt (afhankelijk van je persoonlijke behoefte) als je goed voor de dag wilt komen.


Hydrateren: genoeg water drinken

Aangezien het menselijk lichaam voor een groot deel uit water bestaat en we – gedurende de dag – veel vocht verliezen, is het belangrijk het tekort bij te vullen. En dus water te drinken. Wie een vochttekort heeft zal dit merken aan zijn of haar huid. Deze wordt namelijk dof en droog. Daarnaast verliest de huid zijn elasticiteit. Taak dus om de huid gehydrateerd te houden. Het drinken van voldoende water – gemiddeld zo’n anderhalve liter verspreid over de dag – draagt bij aan een gezonde gehydrateerde huid. Het zorgt voor een betere ontgifting en doorbloeding.

Het heeft overigens geen zin om méér dan 1,5 liter water per dag te drinken en dit te zien als wondermiddel voor je huid. Je huid dient namelijk van binnen en van buiten gehydrateerd te worden en water dat je drinkt kan de bovenste lagen van je huid van binnenuit niet bereiken. Zie voldoende water drinken dus als een integraal en belangrijk onderdeel van huidverzorging (en natuurlijk een bewuste levensstijl). Niet als het Ei van Columbus.


Vitaminen

Als we het hebben over huidverzorging, dan mag het effect van vitaminen niet vergeten worden. Vitaminen dragen namelijk enorm bij aan de welgesteldheid van de huid. De huid heeft immers bepaalde vitaminen nodig om cellen en weefsel aan te maken of te herstellen. Vitamine A bijvoorbeeld, welke te vinden is in lever en in vele bak- en braadproducten (door toevoeging). Maar ook vitamine C (voor de versteviging van de huid) en vitamine E (voor de bescherming tegen schadelijke deeltjes) mogen niet vergeten worden. Daarnaast bevordert het vitamine B-complex (en dan specifiek B2, B3 en B8) ook de gezondheid van de huid. B-vitaminen zijn vooral te vinden in vlees en vis, melkproducten en noten en zaden. Ook hier geldt weer: vitaminen zijn een onderdeel van een totale (huid)verzorging. Voor een optimale conditie van de huid zul je dus niet alleen moeten zorgen dat je de juiste vitaminen tot je neemt, maar dat je ook let op andere zaken (zoals voldoende slaap en genoeg drinken).


Lichaamsbeweging

Sporten (of op een andere manier je lichaam bewegen) is goed voor zowel je fysieke, als je mentale gesteldheid. Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen maak je niet alleen een geluksstofje aan (dopamine), maar zorg je ook voor een betere doorbloeding in het lichaam. En een betere doorbloeding betekent dat (essentiële) voedingsstoffen en zuurstof de bestemming (cellen) sneller bereiken en dat gifstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Bovendien zul je tijdens het sporten zweten en die transpiratie zorgt ervoor dat afvalstoffen naar buiten geduwd worden. Dat resulteert vervolgens weer in een gezonde en gladde huid. De vraag wat goed is voor de huid, kan dus zeker beantwoord worden met het begrip lichaamsbeweging.


Reiniging en verzorging van de huid

Een goede, gezonde huid is onlosmakelijk verbonden met reiniging en verzorging. Zorg er dus voor dat je elke dag je huid reinigt en verzorgt, bij voorkeur met middelen die goed zijn voor je huid. Dat zijn veelal producten waarin de volgende vitaminen te vinden zijn: vitamine C, E en A. Zoals je in de alinea over vitaminen hebt kunnen lezen, zijn dit vitaminen die enorm bijdragen aan de conditie van de huid. Bij het zoeken naar het huidverzorgingsproduct dat het beste bij je past doe je er goed aan producten te vermijden die parfum bevatten. De toevoeging van parfum maakt deze producten vaak agressiever van aard, waardoor ze juist meer kwaad dan goed doen. Ook alcohol in producten is een boosdoener, aangezien alcohol je huid uitdroogt. Verder kun je stoffen als menthol, citronel en eucalyptus ook maar beter vermijden aangezien deze de huid kunnen irriteren. Elk huidtype is anders en om erachter te komen welke verzorgingsproducten het beste bij je passen, is het aan te raden een bezoek te brengen aan de lokale drogisterij of gezondheidswinkel. De medewerkers daar kunnen je dan een gericht advies geven.


Bescherming tegen de zon

De zon is een krachtbron met zowel voordelen als nadelen. Zonlicht zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D (onder andere verantwoordelijk voor een goede weerstand en sterke botten en tanden), maar kan de huid ook ernstig beschadigen. Het is daarom verstandig – zeker wanneer de zon volop schijnt – je huid te beschermen met zonnebrandcrème met een filter tegen schadelijk UV-licht (UVA en UVB stralen). Door een crème te kiezen die goed is voor je huid (met toevoeging van vitaminen), zul je niet alleen je huid behoeden voor beschadiging, maar ook vanaf de buitenkant hydrateren. Zo sla je twee vliegen in één klap en zal je huid ongetwijfeld blij met je zijn.


De bovenstaande tips zijn slechts een greep uit de dingen die goed zijn voor je huid. Op de vraag wat goed is voor de huid zijn dan ook verschillende antwoorden mogelijk. Wat goed is om te onthouden, is dat elk van de bovenstaande punten onderdeel uitmaakt van het totaalplaatje. Ze dragen afzonderlijk inderdaad allemaal bij aan een optimale conditie van de huid, maar het beste is ze niet los van elkaar te bekijken. Drink je bijvoorbeeld voldoende water per dag, maar krijg je niet voldoende vitaminen binnen? Dan is de kans groot dat je huid niet in een optimale staat verkeert (en mogelijkerwijs dof, droog of minder elastisch is). Wil je je huid beter verzorgen? Combineer dan de bovenstaande punten en integreer ze in een bewust levenspatroon. Zo kun je je huid in optimale conditie houden, bijdragend aan jouw fysieke en mentale gezondheid. De huid wordt tenslotte niet voor niets vaak een spiegel van de gezondheid genoemd.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag