Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Is P20 zonnebrand schadelijk?

Is P20 zonnebrand schadelijk?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Tijdens zonnige periodes wordt er flink wat zonnebrand verkocht. Nog niet genoeg, vinden dermatologen. Zon is verantwoordelijk voor 95% van alle huidveroudering en voor de meeste gevallen van huidkanker. Toch worden er steeds meer zonneproducten ter discussie gesteld vanwege hun filters en ingrediënten. In dit artikel nemen we P20 zonnebrand onder de loep. We bespreken waar het product vandaan komt, of het schadelijk is en wat de sterke punten zijn. Eén ding is zeker: smeren is belangrijk.


Waarom een dagelijkse dosis zon goed is voor je welzijn.

In dit artikel gaan we vooral in op P20 zonnebrand en jezelf beschermen tegen de zon. Door teveel zon verbrand je, en zorg je voor een versnelde huidveroudering. Toch is dagelijks een kleine portie zon voor iedereen belangrijk. Zon zorgt dat je huid dikker wordt (al zal je dit niet merken) en nog belangrijker: zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D in je lichaam. Tot slot zorgt zon bij veel mensen voor een wat beter humeur. Het stimuleert je om naar buiten te gaan.


Insmeren tegen de zon is belangrijk voor kinderen en volwassenen

In de zon zijn heeft een paar gezondheidsvoordelen, maar teveel zon is niet goed. Helaas (her)kennen veel mensen het gevoel dat je hebt wanneer je flink verbrand bent. Je huid is dik, voelt pijnlijk aan en in het ergste geval slaap je niet prettig. Deze zonneschade is op het moment zelf al vervelend, maar kan ook gevolgen hebben op de langere termijn.

Enerzijds vergroot veel of ernstig verbranden de kans op huidkanker en aan de andere kant wordt de huid sneller oud. Huidveroudering treedt ook op wanneer je niet verbrand, of wanneer je al erg bruin bent.
Zonneschade kan bij iedereen optreden, of je nu een lichte of donkere huid hebt. Wel moeten mensen die gevoelig zijn voor de zon (zonneallergie) of die een hele lichte huid hebben, zich meer, en met een hogere factor insmeren.


In het kort: wat zijn de kenmerken van een goede zonnebrandcrème?

Met de grote trends die meer en meer natuurlijke producten aanprijzen, komen er steeds meer zonnebrandcrèmes (on) terecht in het verdomhoekje terecht. Deze zonnebrandcrèmes staan ter discussie vanwege schadelijke stoffen. Natuurlijke en synthetische producten kunnen allebei uitstekend werken en hoeven geen schadelijke ingrediënten te bevatten. In elk geval moet je letten op het volgende:

  • Zonnebrand moet UVA én UVB filters bevatten voor betrouwbare bescherming
  • Parfumvrije zonnebrand is het beste, omdat parfum voor irritatie kan zorgen
  • Goede filters zijn zinkoxide, titaniumoxide, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine en methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol. Een hele mond vol maar wel geschikt voor bescherming.
  • Mijd zonnebrand met het filter oxybenzone. Dit is een matig en omstreden filter dat relatief vaak huidirritatie veroorzaakt. Daarnaast kan deze stof door je bloed worden opgenomen.
  • Mijd ook de filters octinoxate en avobenzone. Net als oxybenzone zorgen ze vaak voor irritatie.

Wat is P20 zonnebrandcrème?

P20 is een in Denemarken ontwikkelde zonnebrandcrème. De ontwikkelaar, Claus Riemann wilde een product fabriceren waarvan iedereen meteen zou merken dat het echt werkt. In zijn geval was dit zonnebrand met een hoge factor, met een uitstekende waterbestendigheid die je maar één keer per dag hoeft aan te brengen. Het voordeel daarvan is dat je er niet voortdurend aan zou hoeven denken om je in te smeren.
P20 zonnebrandcrème is geschikt voor elke leeftijd en zou voor 10 uur lang bescherming moeten bieden.


Is P20 zonnebrandcrème schadelijk?

Zonnebrand P20 is in de volgende opzichten niet schadelijk:

  • Er zit geen parfum in, een belangrijke factor voor irritatie
  • Er zitten geen schadelijke filters in P20
  • In P20 zit geen hele waslijst met conserveermiddelen zoals parabenen.

Eenmaal per dag smeren: kan dat?

Een punt dat schadelijk zou kunnen zijn, is de belofte dat je P20 slechts éénmaal per dag hoeft aan te brengen. Als je intensief bezig bent in de felle zon, is meermaals zonnebrand aanbrengen altijd belangrijk. Zeker bij jonge kinderen of mensen met een lichte huid. Wellicht hoef je P20 niet zo vaak opnieuw aan te brengen als andere zonnebrandcrèmes, maar maak er een grotere frequentie van dan slechts éénmaal per dag.

De aanwezigheid van alcohol denat.

Een ander minpunt van zonnebrand P20 is de aanwezigheid van de stof ‘alcohol denat’. Deze alcohol kan irriteren. Of dit ook echt gebeurt hangt af van onder meer je huidtype.

De keuze tussen een spray of een lotion

Tot slot heb je bij P20 de keuze tussen zonnebrand uit een normale fles en zonnebrand in sprayvorm. Sprays bieden in veel gevallen een minder hoge bescherming dan ze beloven. Hoe dit precies werkt lichten we verderop in dit artikel toe. In elk geval kan je met een spray tegen het probleem aanlopen dat je toch te weinig smeert, en dat is schadelijk.


Is P20 zonnebrand geschikt voor de gevoelige huid?

Een sterk punt van zonnebrand P20 is de afwezigheid van parfum. Met name bij mensen met een gevoelige huid is dit een grote factor qua irritatie. De aanwezigheid van alcohol denat is minder geschikt voor de gevoelige huid. Deze alcohol kan zeker bij een gevoelige huid, de huidbarrière beschadigen.


Zonnebrand van P20 in een spray of als lotion: wat is beter of minder schadelijk?

Hoewel de zonnebrand van P20 niet is meegenomen in deze tests, is bij een aantal merken zonnebrand vastgesteld dat zonbescherming uit een spray significant minder goed beschermt dan zonbescherming uit een ‘normale’ fles. In zulke gevallen gebeurt het vaak dat mensen denken factor 30 aan te brengen, maar in de praktijk werkt deze factor 30 slechts als bijvoorbeeld factor 20. Dit is schadelijk voor de huid, omdat je dan te laat opnieuw smeert.

Een reden dat een spray minder betrouwbaar is dan een crème, is dat je met een spuitbus een minder dikke laag kan aanbrengen dan met een crème uit een normale fles. Daarnaast heb je minder zicht op hoeveel je nu eigenlijk doseert.

Vooralsnog belooft zonnebrand P20 dat je het product maar éénmaal per dag hoeft aan te brengen. Met een spray moet je het product in elk geval vaker aanbrengen, om zeker te zijn van een goede bescherming. Voor optimale betrouwbaarheid kan je zonnebrand P20 het beste aanschaffen in een gewone fles.


Wat zijn de sterke punten van P20 zonnebrandcrème?

Vergeleken met andere zonnebrandcrèmes heeft P20 een paar voordelen:

  • Geen parfum
  • Geen parabenen
  • Bescherming tegen UVA en UVB
  • Waterbestendig
  • Het product is ook geschikt voor kinderen.
  • P20 biedt bescherming vanaf factor 15 tot factor 50, dus voor elk huidtype.

Als we kijken naar deze eigenschappen en de paar kritiekpunten die we genoemd hebben, is P20 dus geen schadelijke zonnebrandcrème. Wel heeft P20, net als een groot aantal andere merken zonbescherming, verbeterpuntjes.


Frequent smeren met een passende factor.

Vergeleken met een aantal andere zonnebrandcrèmes, komt P20 niet slecht uit de verf. Er worden geen parfums, parabenen of onveilige filters in gebruikt. De aanwezigheid van alcohol denat is echter wel een aandachtspunt voor iedereen met een gevoelige huid.

De belofte dat de zonnebrand P20 tien uur lang zou werken is ook een aandachtspunt. Zeker in sprayvorm wordt de bescherming minder sterk. Met name op vakantie in de felle zon is het aan te raden de P20 vaker aan te brengen voor 100% betrouwbaarheid. En juist met zonbescherming is die betrouwbaarheid zo belangrijk. Zeker met kinderen, die heel wat uurtjes kunnen doorbrengen met zandkastelen bouwen, of spelen in het zwembad.

Je kan P20 dus het beste vaker aanbrengen dan het merk beloofd, maar alles bij elkaar is het een aardig product, zeker voor sporters.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag