Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Minoxidil lotion voor haaruitval, alle informatie.

Minoxidil lotion voor haaruitval, alle informatie.

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Haaruitval wordt door veel mensen als storend ervaren. Zeker wanneer dit erg veel is, en het niet stopt. Zo willen sommige mannen bijvoorbeeld graag opkomende kaalheid tegengaan. Een haartransplantatie is dan een optie, maar voor veel mensen is dit een te rigoureuze ingreep. Het kan ook anders; een middel tegen haaruitval is minoxidil lotion, dat al jarenlang bekend is, en in de tussentijd sterk verbeterd. Hoe werkt dit middel en werkt het bij iedereen? En waar moet je op letten tijdens het gebruik? In deze blog vertellen we alles over deze lotion die de haargroei kan stimuleren, en wat het voor je kan doen. Ook lees je hier waar je het aan kunt schaffen en wat het kost.


Minoxidil lotion kan gebruikt worden door mannen en vrouwen

Minoxidil lotion wordt in de meeste gevallen door mannen en vrouwen gebruikt bij een dunner wordende, of kalende haardos. Zoals je waarschijnlijk al weet, is haarverlies bij mannen en vrouwen niet hetzelfde. Mannen worden met de jaren vaak wat kaler op bepaalde plekken op hun hoofd, maar dit kan ook andere oorzaken hebben. Dat kan op het midden van hun hoofd zijn, of meer bij de haargrens aan de voorkant (inhammen). Met name mannen kunnen (beginnende) kaalheid vervelend vinden, omdat het bij hen vaak wat meer opvalt. De één vindt het prima, maar de ander vindt het niet mooi.

Vrouwen worden vrijwel nooit kaal zoals mannen dat worden. Bij vrouwen wordt met de jaren het haar vaak geleidelijk aan wat dunner, over het hele hoofd. Dit wordt ‘diffuus haarverlies’ genoemd. Hoewel vrouwen dit ook storend kunnen vinden, zijn ze er vaak wat minder mee bezig dan mannen. Het valt bij hen ook minder op, omdat er geen kale of zeer dunne plekken ontstaan.

Minoxidil kan door zowel mannen als vrouwen worden gebruikt. Het verschil is dat een man het alleen op de dunner wordende of kale plekken zal aanbrengen, en een vrouw het over haar gehele hoofdhuid zal gebruiken.

blank


Bij welke soorten haaruitval werkt minoxidil lotion?

Hierboven hebben we het voornamelijk over haaruitval gehad die leeftijdsgerelateerd is, dus die samenhangt met ouder worden. Vooral bij mannen is dit het geval. Minoxidil lotion is een veilig en goed product om te gebruiken tegen haaruitval door het ouder worden.
Er zijn ook andere soorten haarverlies waarbij minoxidil lotion kan helpen, en haaruitval waarbij het middel níet werkt. Bij deze situaties met haaruitval kan minoxidil lotion helpen de haargroei te stimuleren:

 • In het geval van erfelijke haaruitval
 • Mannen of vrouwen die na het douchen veel haren in het putje aantreffen, of die veel haren in hun kam of borstel aantreffen.
 • Als je het model van je haar niet kan dragen zoals je wilt, omdat het erg dun wordt.

Wanneer je lijdt aan een haarziekte, zal minoxidil lotion niet werken. Bij sommige mensen kan haaruitval ontstaan door stress. In dat geval is het belangrijk om die oorzaak eerst aan te pakken. Een andere oorzaak van haaruitval op de hoofdhuid is het teveel gebruiken van shampoo, of gebruik van een shampoo die jou erg irriteert. Het is belangrijk om je haar te wassen met een goede shampoo, en zeker niet te vaak. Als je al kalend bent, kan overmatig wassen met een matig product, dit mogelijk verergeren.

Voor je begint met minoxidil lotion, is het dus verstandig om eerst na te gaan waar het haarverlies vandaan komt, en of je geen producten gebruikt die het probleem verergeren. Als je al eerder flinke hoofdhuidproblemen hebt gehad, dan is het raadzaam om eerst advies te vragen aan je dermatoloog. Deze kan vaststellen waar het haarverlies vandaan komt.


Hoe en waarom werkt minoxidil lotion om de haargroei te stimuleren?

Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit waarom minoxidil lotion zo’n goed effect heeft op de haargroei. Het grootste vermoeden is dat het middel minoxidil de bloedtoevoer naar de haarzakjes verbetert. Hierdoor kunnen de haarzakjes die zijn ‘verschrompeld weer actief worden en nieuwe haartjes laten groeien. Een hormoon dat de haarzakjes doet verschrompelen, is  dihydrotestosteron.
Een andere oorzaak van de goede werking van minoxidil, is dat het middel de haarzakjes sneller naar de groeifase brengt, én groeifase van de haren zou verlengen.

Wat kan je verwachten van het resultaat van minoxidil?

Minoxidil blijkt te werken bij 60 tot 80 procent van de mensen die het middel gebruiken. Het werkt dus niet bij iedereen. Bij 30% van de mensen bij wie het product werkte, was het resultaat ‘cosmetisch’ bevredigend. Je kunt er in de meeste gevallen dus niet al je haar mee terugkrijgen, het is geen wondermiddel.

Minoxidil wordt verkocht in een oplossing van 2% en een oplossing van 5%. Vrouwen ervaren van de 2% minoxidil lotion meer gewenst effect dan mannen. Bij vrouwen onder de 40 jaar is de lotion het meest effectief.


Minoxidil aanbrengen, zo doe je dat.

Minoxidil lotion kan je het beste aanbrengen, ongeveer een half uur na het wassen van je haar. Je haar is dan droog, en dan zie je beter waar je het product aanbrengt. Breng je de minoxidil aan vóór het wassen, wacht dan minimaal vier uur met je wasbeurt. Lees ook altijd eerst de verpakking, want de instructies van de leverancier van jouw lotion zijn het belangrijkst.
We hebben in elk geval een paar tips voor het gebruik:

 • Als je je handen niet onnodig wilt irriteren, trek dan latex handschoenen aan. gebruik je deze niet, was dan je handen naderhand met zeep.
 • Laat het product inwerken zoals staat aangegeven op de verpakking van de lotion.
 • Minoxidil mag niet in wondjes of in je mond komen.
 • Het is niet erg om minoxidil een keer te vergeten.
 • Als de minoxidil op je voorhoofd of gezicht komt (kortom, op plekken waar het niet hoort), spoel het dan meteen af.

Als je minoxidil aanschaft kan je vaak kiezen tussen een lotion en de schuimoplossing. Sommige mensen vinden de schuimoplossing praktischer, maar zoals we al omschreven kan het daarbij wel langer duren voor je resultaat ziet.

Omdat er in minoxidil alcohol zit, blijft het een middel dat potentieel irriterend is. Dat is de reden dat je het echt alleen mag gebruiken op de plekken waar je de haargroei wilt stimuleren. Hou ook de conditie van je hoofdhuid in de gaten.


Zo lang moet je minoxidil gebruiken

Minoxidil lotion geeft bij de meeste mensen na 3 à 6 maanden resultaat. Minoxidil wordt verkocht als lotion en als schuimoplossing. Met de lotion kan er na drie maanden al merkbaar resultaat zijn. Met de schuimoplossing duurt dit meestal een half jaar. Er zijn ook mensen die na een jaar pas het gewenste effect zien.

Minoxidil is een middel dat je moet blijven gebruiken om het resultaat te behouden. Als je stopt met de lotion of de schuimoplossing, dan verdwijnt ook het resultaat en wordt je haar weer dunner. Dit komt doordat de minoxidil lotion niet de oorzaak van de haaruitval aanpakt, maar alleen de haaruitval zelf (dus helpen de haren terug te laten groeien).


Minoxidil lotion kopen

Minoxidil was tot enkele jaren terug, vrij verkrijgbaar. Nu kan je het in enkele apothekerswinkel online kopen, of bij de apotheek halen. De apotheek is de meest betrouwbare leverancier van het middel. Daar zit je dus altijd goed.
Minoxidil lotion is verkrijgbaar in een oplossing van 2% en een oplossing van 5%. Afhankelijk van de haaruitval die je ervaart, kan je kiezen voor één van deze twee varianten. De lotion van 5% minoxidil geeft meer resultaat, zeker bij mannen. Voor de 5% variant heb je een recept nodig van je arts. Deze kan je niet online kopen.

Als je 2% minoxidil online wilt kopen, zal het product 12 à 15 euro kosten per flacon. Erg duur is het dus niet.
De erkende webwinkel John Beerens verkoopt het modernere broertje van minoxidil, nanoxidil in een luxe product. Dit is ook meteen een stuk prijziger, een flacon kost 43 euro.
Bij de apotheek of online apothekerswinkels, zit je dus het beste.


Heeft minoxidil bijwerkingen en waar moet je rekening mee houden?

Minoxidil is een veilig middel, waardoor er bij de meeste mensen geen bijwerkingen optreden. Wél kan er overgevoeligheid optreden voor (een van de) bestanddelen van minoxidil. Als je merkt dat het middel bij jou irriteert, moet je natuurlijk meteen stoppen met het gebruik. Minoxidil is al een oud middel om te helpen met haaruitval, en het product is in de tussentijd flink verbeterd. Daarmee is de kans op bijwerkingen nog kleiner geworden.

Waar moet je wel rekening mee houden:

 • Minoxidil is brandbaar
 • Minoxidil mag niet gebruikt worden tijdens zwangerschap
 • Bij een zeer klein percentage van de mensen kan minoxidil het vasthouden van vocht veroorzaken.
 • Als je een zwaar geïrriteerde hoofdhuid hebt, kan het gebruik van minoxidil onverstandig zijn. Overleg dit eerst met je huisarts of dermatoloog.
 • Als je helaas geen minoxidil verdraagt, kan het moderne broertje nanoxidil een alternatief zijn.

Bij sommige mensen valt er de eerste weken bij het gebruik van minoxidil meer haar uit. Dit verschijnsel wordt ook wel ‘shedding’ genoemd. Dit is normaal en wijst er meestal op dat het product zal werken. De eerste weken vallen er alleen haren uit die toch al uit zouden vallen, maar zonder de minoxidil lotion pas later. In de plaats van deze haren, komt er bij veel mensen dikker haar terug.


Minoxidil lotion is erg effectief, maar niet bij iedereen.

Minoxidil lotion is één van de meest bekende middelen om de haargroei te stimuleren als je teveel haaruitval ervaart. Hoe het middel precies werkt is niet met zekerheid bekend. Waarschijnlijk stimuleert het de bloedtoevoer naar de haarzakjes, zodat verschrompelde haarzakjes weer actief worden.

Minoxidil is te koop in een oplossing van 2% en een oplossing van 5%. De 2% oplossing is vrij verkrijgbaar. Meestal wordt het middel bij apotheken of online apotheek shops verkocht. Voor de 5% oplossing heb je een recept van de huisarts nodig. Overleg met een arts is in elk geval verstandig voor je het middel gebruikt, want het werkt alleen bij erfelijke haaruitval. Bij andere oorzaken zoals auto immuunziektes of stress helpt het niet. Heb je een snel geïrriteerde hoofdhuid, dan moet je ook uitkijken met minoxidil lotion, dit kan het probleem verergeren. Een alternatief kan in dat geval nanoxidil zijn.

Minoxidil is effectief bij 60 – 80% van de mensen die het gebruiken. Bij vrouwen is de 2% lotion vaak al voldoende, mannen hebben meestal meer baat bij de 5% lotion. Bij de meeste mensen komt het haar deels terug, en bij een klein percentage komt het haar terug zoals voorheen.
Omdat minoxidil het haar helpt groeien, maar niet de oorzaak van de uitval aan kan pakken, moet je het middel blijven gebruiken als je er effect van wilt blijven hebben. Het effect van minoxidil wordt meestal zichtbaar na 3 tot 6 maanden, maar bij sommige mensen kan dit een jaar duren.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag