12 tips om breken van haar tegen te gaan

12 tips om breken van haar tegen te gaan

Laatst bijgewerkt: 18 februari 2019

Je kapsel is een belangrijk onderdeel van je uiterlijk. Je wilt natuurlijk het liefste glanzende, volle en gezonde lokken – maar helaas doet je haar niet altijd wat jij wilt. Heb jij last van afbrekend haar? Dat kan heel vervelend zijn: niet alleen voor je voorkomen, maar je blijft ook maar haren van je kussen en je bank opruimen. Om ervoor te zorgen dat jouw haardos weer helemaal gezond is en niet zal afbreken, hebben wij twaalf tips voor je op een rijtje gezet om het breken van haar tegen te gaan. Zo hoef jij niet meer onzeker te zijn over je kapsel!


Tip 1: Kijk eens goed naar de elastiekjes die je gebruikt

Ben jij gezegend met lange lokken? Dan gebruik je vast af en toe een elastiekje. Een elastiekje helpt je om je haar uit je gezicht te houden, om je haren in bijvoorbeeld een knot of een staart te knopen. Daarbij ziet het er ook nog eens leuk uit. Wist je alleen dat een elastiekje in sommige gevallen de oorzaak kan zijn van het breken van je haar? Elastiekjes met een ijzeren verbindingsstukje kunnen je haar flink beschadigen. Kies daarom altijd voor een zacht elastiekje zonder ijzer om je haar in een staart of knot te binden, of ga voor de elastiekjes die op een telefoondraadje lijken. Helemaal fijn, omdat bij zulke elastiekjes de staart niet snel uit je haar zal glijden, omdat door het materiaal de haren perfect bij elkaar houdt.


Tip 2: Probeer je haar niet al te vaak te wassen

Je haar niet vaak wassen klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, want je wilt natuurlijk schoon en gezond haar. Maak je geen zorgen, want je haar kan zichzelf prima schoon houden! Je hoeft echt niet elke dag je haren te wassen voor een schoon kapsel, want ook met minder wassen zul jij er echt niet raar bij lopen. Dat helpt ook weer om het breken van je haar tegen te gaan, want met shampoo verwijder je de natuurlijke talg van je hoofdhuid. Die talg is nodig om je haar schubben te bedekken. Bedekte haar schubben zonder voor gezond haar dat niet zal afbreken. Maak je haar dus niet onnodig kwetsbaar en probeer je haren minder te wassen. Je kunt het langzaam afbouwen: als je elke dag je haren wast, kun je dat om de dag doen. Zo kun je steeds minder je haren wassen, zonder dat je haar vet wordt. Dat scheelt ook nog eens een hoop tijd!


Tip 3: Gebruik altijd die conditioner na het wassen!

Als je jouw haar dan wast, is het een goed idee om elke keer een conditioner te gebruiken. Je haar wordt hier vele malen zachter (en glanzender!) van, zodat je jouw haren gemakkelijk kunt door kammen. Dat scheelt weer, want als je niet meer die klitten uit je haren moet kammen (al dan niet met grof geweld), zal je haar ook een stuk minder snel afbreken. Ook zorgt de conditioner er voor dat de haar schubben sluiten, zodat je ook na het wassen van je haren die talg op je hoofdhuid kunt beschermen. En het ruikt ook nog eens heel lekker!


Tip 4: Dep je haar droog in plaats van wrijven

Als je last hebt van haar dat afbreekt, kun je ook je droog ritueel omgooien. Misschien wrijf jij je haren na het douchen altijd stevig droog, of draai jij je handdoek zelfs als een soort tulband op je hoofd. Omdat je die hoofdmassage een fijn gevoel vind, je natte haren zo niet op je rug hangen of omdat je haar zo sneller droog is. Niet doen! Je haren kunnen hierdoor flink beschadigen en uiteindelijk afbreken. Je kunt het beste het haar droog deppen met een handdoek. Als je het helemaal goed wilt doen, kun je jouw haren droogmaken met een t-shirt – dat is nog een stuk zachter voor je kapsel.


Tip 5: Borstel je haar absoluut niet als het nog nat is

Als je klaar bent met douchen, is het belangrijk om niet direct je haar te gaan borstelen. Als jij je haar nog nat gaat kammen, kunnen de haren nog sneller afbreken dan als je het haar droog borstelt. Het haar is nat namelijk vele malen kwetsbaarder dan droog haar. Het lijkt misschien een goed idee om je haar ’s avonds voor het slapen gaan nog even goed door te kammen, om in de ochtend een soort leeuwenkapsel te voorkomen, maar wacht dus toch nog even tot je haar droog is!


Tip 6: Bescherm je haar goed tijdens het stylen

Heb jij een krultang, föhn of stijltang nodig om je haar in bedwang te houden? Deze manieren van stylen zijn niet goed voor je haar. Probeer het gebruik van zulke hittebronnen zo veel mogelijk te vermijden. Sommige mensen kunnen echter echt niet zonder deze tangen of de föhn. Als je echt je haar op deze manieren wilt stylen, is het aan te raden om je haar goed te beschermen. Gebruik bijvoorbeeld een speciale hittebescherming, zodat het haar door de warmte niet kan afbreken. Zo’n hittebeschermer (in bijvoorbeeld een spray-vorm of als serum) legt een soort laagje om je haar, zodat de hitte de kern van het haar niet bereikt, maar dat jij wel je haren naar wens kunt stylen. Bij het föhnen kun je er ook voor kiezen om de föhn op de koudste stand te zetten. Dat duurt wel wat langer, maar is stukken beter voor je haar!


Tip 7: Probeer styling producten met heftige chemicaliën erin te vermijden

Misschien gebruik je ook mousse, gel of lak om je kapsel in model te krijgen. In de meeste producten die je bij de drogisterij of de supermarkt koopt, zitten een hoop chemicaliën die niet goed zijn voor een gezonde haardos. Je kunt hierbij denken aan alcohol, sulfaten en geurstoffen waardoor het haar kan uitdrogen en uiteindelijk afbreken. Je kunt, om er zeker van te zijn dat je geen spul in je haar smeert dat het kan beschadigen, ook zelf je favoriete styling product namaken. Maak bijvoorbeeld gel van lijnzaad, of gebruik kokosolie als serum. Zulke producten zijn ook nog eens heel gezond voor je haar! Het is zelfs zo dat kokosolie de eiwitaanmaak van je haren stimuleert, zodat afgebroken haar weer gezonder wordt. Is dit iets te ‘geiten wollen sokken’ voor je? Gebruik dan producten op natuurlijke basis, zoals argan olie of styling producten op basis van aloë vera.


Tip 8: Ga slapen op een kussensloop van zijde

Het klinkt natuurlijk luxer dan luxe, een kussensloop van zijde of satijn, maar dit kan echt heel verschil maken als je last hebt van haar dat snel afbreekt. Omdat deze stoffen erg glad zijn, zal je haar – in tegenstelling tot het ruwere katoen waar kussenslopen vaak van gemaakt zijn – minder snel beschadigen, omdat er nauwelijks wrijving is. Zo zullen je haar schubben niet zo snel kapot gaan, waardoor je weer mooi en gezond haar zult krijgen. Een kussensloop van de gladde stof is misschien ietsje duurder dan een katoenen sloop, maar het slaapt ook nog eens heel lekker. Het is je geld echt waard!


Tip 9: Verzorg je haar ook van binnenuit

Bovenstaande tips zijn allemaal gericht op het uiterlijk verzorgen van je haar. Maar ook wat je eet en drinkt heel veel invloed op de gezondheid van je haren. Als je last hebt van haar dat afbreekt, is het dan ook een goed idee om je eetpatroon eens goed onder de loep te nemen. Vitamine E helpt bijvoorbeeld voor het versterken van het haar, en vitamine A is goed voor de talgproductie. Eet dus genoeg producten waar deze vitaminen inzitten, zoals bloemkool, zuivelproducten en fruit als sinaasappels. Met een goed eetpatroon zul je al gauw de invloed op je haren merken!


Tip 10: Let op bij het zwemmen en in de zon

Chloor, zout uit de zee en UV-straling zijn killing voor gezond haar. Als je bijvoorbeeld twee keer per week wat baantjes gaat trekken in het zwembad, kan dat zorgen voor beschadigd haar. Je kapsel wordt immers vaak blootgesteld aan chloor. Je hoeft natuurlijk niet te stoppen met zwemmen en zonnebaden, maar je kunt je haren wel beschermen tegen deze invloeden. Smeer bijvoorbeeld voor het zwemmen wat kokosolie in je haren, zodat het laagje je kapsel beschermd tegen chloor en zout. Bij het zonnebaden kun je een hoed dragen, of een mooie sjaal in je haar wikkelen.


Tip 11: Gebruik elke week een haarmasker

Om je beschadigde haar zo veel mogelijk liefde te geven, is het ook fijn om eens per week een haarmasker te gebruiken. Als je haar al erg is afgebroken, kan deze extra verzorging een hoop goedmaken. Let bij het aanschaffen van het haarmasker wel op de ingrediënten, zie tip 7.


Tip 12: Je komt er niet onderuit – ga regelmatig naar de kapper!

Voor degene met lang haar is dit een nachtmerrie, maar om het breken van het haar tegen te gaan is het toch belangrijk om vaak je puntjes te laten knippen. Als je dat nauwelijks laat doen, zal het haar gaan splijten, en uiteindelijk afbreken. Daarbij ziet je haar er stukken verzorger uit als je regelmatig even bij de kapper binnenloopt. Wil je meteen je haar een ander kleurtje geven, als je er toch zit? Vermijd dan chemische behandelingen, want die tasten je haar schubben aan.


Om het breken van je haren tegen te gaan, kun je van alles ondernemen. Ga jij bijvoorbeeld je haar minder vaak wassen, of toch echt wat vaker naar de kapper? Met bovenstaande tips zul je binnen no time weer een gezonde bos haar hebben.Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag