Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips als je zelf je haar wilt knippen

8 tips als je zelf je haar wilt knippen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ben je toe aan een korter kapsel, of moet je haar slechts een beetje bijgepunt worden, maar heb je geen zin om daarvoor naar de kapper te gaan? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om je haar zelf te knippen. Wil je weten hoe je dat het beste kunt doen? Dan zit je hier goed. In dit artikel geven we je namelijk 8 tips voor als je zelf je haar wilt knippen.


Zelf je haar knippen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je graag zelf je haar zou willen knippen. Misschien zit het financieel even niet mee en is een kappersbezoekje echt even te prijzig nu. Of misschien vind je het vervelend om elke keer weer naar de kapper te moeten gaan, en wil je het gewoon liever zelf doen. Wat de reden ook is dat je je haar zelf wilt knippen: zet nooit zomaar een schaar in je haar zonder dat je weet wat je aan het doen bent. Doe je dat wel, dan zul je waarschijnlijk óf eindigen met een te kort en/of mislukt kapsel, of alsnog naar de kapper moeten om de schade die je hebt aangericht te herstellen. Lees daarom eerst even rustig onze tips door.


1. Koop een goede kappersschaar

Allereerst is de schaar die je gaat gebruiken heel belangrijk, en geloof ons als we zeggen dat die keukenschaar écht geen goed idee is. Zorg er daarom voor dat je een goede kappersschaar koopt. Deze scharen zijn superscherp, wat het knippen van je haar een stukje makkelijker maakt. Kappersscharen zijn in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. Zo koop je bij een drogist al een exemplaar voor nog geen 10 euro, en vind je online professionele scharen vanaf 30 euro. Welke schaar je kiest, is aan jou.


2. Was je haar

Nat haar is makkelijker te knippen dan droog haar. Was je haar daarom eerst en kam het daarna goed door. Zorg er daarnaast voor dat je een plantenspuit vult met water om je haar tijdens het knippen opnieuw nat te kunnen maken. Heb je heel droog of pluizig haar? Dan kun je ervoor kiezen om een paar druppeltjes conditioner bij het water in de plantenspuit te doen.


3. Zorg voor een goede plek

Het knippen van je haar kun je het beste op een goed verlichte plek doen. Zo kun je goed zien wat je doet en voorkom je dat je door een gebrek aan goed licht plotseling een stuk van je haar knipt dat er niet af moest. Daarnaast is het handig als er een spiegel in de ruimte aanwezig is, en dat je genoeg plek hebt om de spullen die je nodig hebt neer te zetten/leggen.


Verschillende manieren om je haar te knippen

Het zelf knippen van je haar kan op verschillende manieren. De manier die je het beste kunt gebruiken is onder andere afhankelijk van het soort haar dat je hebt en het resultaat dat je wilt bereiken. Houd er in ieder geval altijd rekening mee dat je je haar niet in een keer te kort afknipt. Je haar zal namelijk wanneer het opdroogt altijd nog een paar centimeter korter worden. Je kunt je haar beter nog een keertje bij moeten knippen omdat het nog te lang is, dan dat je het te kort hebt geknipt.


4. Je haar recht afknippen met een elastiekje

Je haar recht afknippen met behulp van een elastiekje is het makkelijkst als het haar wat langer is. Je doet dit zo:

 • Zorg dat je haar vochtig en goed gekamd is, en maak dan een lage paardenstaart in je haar.
 • Zorg dat de staart goed in het midden van je hoofd zit en dat hij recht is.
 • Wikkel het elastiekje strak om je haar, en schuif deze vervolgens recht naar beneden tot op het punt waar je het haar af wilt knippen.
 • Pak het haar nu over je schouder naar voren en houdt het elastiekje stevig met een hand vast. Met de andere hand knip je het haar onder het elastiekje af.
 • Haal het elastiekje vervolgens uit je haar. Maak een scheiding in je haar en verdeel het haar vervolgens in tweeën.
 • Hang allebei de helften over je schouder om te kijken of het gelijk is, en knip indien nodig de puntjes nog bij.

5. Je haar recht afknippen door op de kop te hangen

Een andere manier om je haar recht af te knippen, is door op je kop te gaan hangen. Ook deze methode werkt het beste met lang haar. Buig hiervoor voorover en kam je haar zorgvuldig over je hoofd naar voren. Knip je haar vervolgens van links naar rechts (of andersom) in een lengte af. Hiervoor moet je goed kunnen bepalen wanneer je recht knipt, dus mocht je van jezelf weten dat je daar niet goed in bent, dan kun je deze methode beter niet gebruiken. Ook voor mensen met erg dik haar is deze methode niet de beste.


6. Je haar recht afknippen met behulp van je vingers

Deel je haar in tweeën (onder en boven) en zet het bovenste gedeelte van je haar met een klip bovenop je hoofd vast. Zorg er hierbij voor dat er geen plukken los hangen. Scheid de onderste laag van je haar nu in twee delen (links en rechts) en hang deze over je schouders naar voren. Vervolgens doe je het volgende:

 • Pak een lok haar tussen de wijs- en middelvinger van de hand waarmee je niet zult gaan knippen.
 • Beweeg je vingers naar beneden en stop op het punt waar je het haar af wilt knippen. Zorg dat het haar goed recht en plat tussen je vingers zit.
 • Houd de schaar nu horizontaal onder je vingers en begin voorzichtig met het afknippen van het haar. Verschuif je vingers hierbij niet.
 • Doe dit vervolgens bij de volledige onderste laag van je haar tot je alles op een lengte hebt afgeknipt.
 • Heb je al het haar van de onderste laag geknipt? Check dan of het overal even lang is door aan beide kanten van je hoofd op dezelfde hoogte een pluk haar vast te pakken en je vingers vervolgens op dezelfde snelheid naar beneden te bewegen. Heb je aan de ene kant sneller geen haar meer tussen je vingers dan aan de andere kant? Dan is het haar daar korter. Knip het haar dan nog iets bij.
 • Is al het haar van de onderste laag op een lengte? Dan kun je de bovenste laag gaan knippen.
 • Maak daarvoor de bovenste laag van je haar los en herhaal dezelfde stappen als net.

Tip: Wil je graag een iets minder rechte onderkant van je haar? Houdt je schaar dan na het afknippen van een lok verticaal en knip voorzichtig nog wat van de puntjes van je haar af. Hierdoor worden de punten iets ‘luchtiger’.


7. Haar in laagjes knippen

Allereerst willen we even zeggen dat je het in laagjes knippen van je haar écht beter aan een professional over kunt laten. Wil je het toch zelf doen? Dan doe je dat zo:

Haar dat al in laagjes geknipt is

Als je haar al in laagjes geknipt is, kun je deze laagjes iets korter knippen. Dit doe je zo:

 • Deel je haar in lagen en zet de bovenste lagen vast.
 • Pak een pluk haar tussen wijs- en middelvinger vast en kijk goed hoe die pluk geknipt is (vaak is dit een beetje schuin). Knip vervolgens een stukje van het haar af op dezelfde manier als dat dat al gedaan was.
 • Knip overal een gelijk stuk van de plukken af, zodat het model behouden blijft.
 • Check vervolgens of de plukken aan beide kanten van het hoofd even lang zijn, door ze beide recht naar beneden te trekken.
 • Doe dit bij alle lagen.

Haar dat nog niet in laagjes geknipt is

Is je haar nog niet in laagjes geknipt en wil je dit zelf proberen? Buig dan naar voren en kam al je haar goed over je hoofd naar voren. Maak vervolgens een strakke paardenstaart op je (voor)hoofd. Trek het elastiekje naar beneden tot waar je het haar wilt afknippen. Zorg ervoor dat het elastiekje goed recht zit, en knip het haar eronder vervolgens recht af. Knip het liefst eerst een kleine stukje af, zodat de schade beperkt blijft als het niet goed gaat. Haal het elastiekje nu uit je haar, ga weer rechtop staan, kam je haar even goed door, en bekijk het resultaat. Indien nodig kun je het haar nog iets bijknippen.


8. Je pony knippen

Je pony iets korter knippen kun je best makkelijk zelf doen. Dat doe je zo:

 • Maak je pony nat en kam het haar vervolgens goed door.
 • Pak een pluk haar tussen je wijs- en middelvinger vast en schuif je vingers naar beneden tot waar je het haar wilt afknippen.
 • Knip het haar onder je vingers af.
 • Check of je pony overal even lang is.

Schuine pony knippen

Een schuine pony maak je eerst vochtig en kam je vervolgens zoals je hem altijd draagt, daarna doe je het volgende:

 • Houd je hoofd iets naar voren, zodat het haar los van je voorhoofd komt.
 • Houd de schaar schuin in de richting van hoe je haar geknipt moet worden en begin bij het gedeelte dat het kortst is.
 • Knip steeds een klein plukje haar af, tot de pony helemaal geknipt is.
 • Check of je tevreden bent met de lengte en het model van de pony als je haar droog is. Knip zo nodig nog wat bij.

Tips en waarschuwingen

 • Knip je haar niet gelijk te kort. Zo kan de kapper je kapsel nog herstellen al het misgaat.
 • Als je dik of krullend haar hebt, kun je dit beter door de kapper laten knippen.
 • Probeer geen nieuw model in je haar te knippen als je geen ervaring hebt.
 • Wees voorzichtig met de scherpe schaar.

Je haar zelf knippen

Bovenstaande tips kunnen je helpen als je graag zelf je haar wilt knippen. Bij twijfel, of bij een soort haar of kapsel dat lastig te knippen is, raden we je aan om gewoon naar de kapper te gaan. Mocht je het toch zelf willen doen, houd er dan rekening mee dat je een goede schaar gebruikt, dat je je haar knipt als het nat is, en dat je niet te veel haar in een keer afknipt. Mocht er dan iets misgaan, dan is het niet direct een enorme ramp.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag