Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je wallen wegwerken?

Hoe kun je wallen wegwerken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

‘Ben je moe?’, ‘Korte nacht gehad?’, ‘Leuke avond gehad gister?’, ‘Gaat het wel goed met je?’: zomaar wat opmerkingen die je vaak gehoord zult hebben als je last hebt van wallen. Wallen zorgen vaak voor een vermoeide, verouderde of norse indruk. En zo’n indruk wil je natuurlijk niet maken. Ben je klaar met die opmerkingen? In dit artikel vertellen we je over de verschillende manieren waardoor wallen kunnen ontstaan, hoe je ze kunt voorkomen en hoe je ze wegwerkt als je ze eenmaal hebt. Succes!


Waardoor krijg je wallen?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen wallen en donkere kringen. Donkere kringen ontstaan wanneer de aderen doorschijnen bij de dunne huid onder je ogen. Dit kan erfelijk bepaald zijn, doordat de huid onder je ogen dunner is dan gemiddeld. Voorkomen is dan lastiger, maar er zijn wel veel tips om de kringen weg te werken.

Wallen zijn een teveel aan huid of een vet-of vochtophoping. Het gaat dus om twee verschillende soorten wallen: vetwallen en vochtwallen. Vetwallen zijn veelal erfelijk bepaald, het is dan ook erg moeilijk deze te voorkomen. Heb je permanent last van wallen onder je ogen, ook als je een prima slaapritme hebt, genoeg drinkt en op je voeding let? Dan is de kans groot dat jouw wallen erfelijk bepaald zijn. Vochtwallen ontstaan doordat vocht zich ophoopt onder je ogen, hier kun je heel vaak wel iets aan doen om ze te voorkomen.

Heb je niet altijd last van wallen? Dan kunnen je wallen verschillende oorzaken hebben. Veel voorkomende redenen zijn vermoeidheid, stress, voeding, te weinig drinken, alcoholconsumptie en roken.


Hoe kun je wallen voorkomen?

Liever nog dan wegwerken wil je natuurlijk je wallen voorkomen. Dat is helaas niet altijd mogelijk, maar wanneer de oorsprong van je wallen niet erfelijk bepaald is, kun je er zeker iets aan doen.

Ten eerste is het goed om eens te kijken of je wel voldoende slaap krijgt, of misschien meer last hebt van stress dan je denkt. Ongeveer 8 uur slaap per nacht is belangrijk om voldoende uitgerust te zijn. Wanneer je dit vaak niet haalt, dan raak je vermoeid, waardoor je bleker wordt en je bloedvaten onder je ogen meer doorschijnen. Hierdoor kunnen dus donkere kringen of wallen ontstaan. Het kan dus goed zijn om je slaapritme eens goed onder de loep te nemen, om daarmee wallen te voorkomen.

Verminder je zoutconsumptie en alcoholgebruik

Een tweede belangrijke oorzaak van wallen is het consumeren van teveel zout. Zout zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt. In je gezicht kan dit dus voor vochtwallen zorgen. Het kan dus helpen om eens goed op je zoutinname te letten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door zo weinig mogelijk uit pakjes en zakjes te koken en zelf geen (of zo weinig mogelijk) zout aan je eten toe te voegen. Waar je normaal vaak zout gebruikt, kun je dit vervangen door andere smaakmakers als peper, knoflook, paprikapoeder, kruidnagel of mosterdzaad. Je kunt ook gewoon zout (natrium-chloride) vervangen door kaliumzout. Als je gewend bent veel zout te eten, dan zal dit aan het begin even wennen zijn, maar na een poosje zul je merken dat je het niet meer mist en dat je wallen hopelijk verdwijnen!

Wat ook veel verschil kan maken is het verwijderen van je oogmake-up (als je dit draagt natuurlijk!) voordat je gaat slapen. Wanneer je je make-up ophoudt wanneer je gaat slapen, kunnen je ogen ‘s nachts gaan tranen. Hierdoor krijg je vochtophopingen onder je ogen: wallen dus. Probeer jezelf dus aan te wennen iedere avond netjes je make-up te verwijderen. Je kunt jezelf hierbij een handje helpen door bijvoorbeeld make-up remover naast je tandenborstel neer te zetten.

Diep in het glaasje gekeken? Zorg ervoor dat je voordat je gaat slapen nog één of twee glazen water drinkt om je vochthuishouding iets meer op peil te houden. Alcohol onttrekt namelijk vocht, waardoor je huid uitdroogt en wallen of donkere kringen kunnen ontstaan. Water drinken na een avond stappen vult je vochtpeil dus weer iets bij. Waarschijnlijk zul je je wallen hiermee niet helemaal voorkomen, maar het is een manier om de schade nog iets te beperken. Let er daarnaast op dat je niet te vaak veel drinkt, gezien alcohol ervoor zorgt dat je minder diep slaapt, waardoor je dus gauw vermoeid raakt en dus ook wallen ontstaan.

Bescherm jezelf

Zorg er bovendien voor dat je je gezicht goed beschermt tegen de zon. UV-stralen zorgen voor huidveroudering, waardoor rimpels, maar ook wallen kunnen ontstaan. Smeer je gezicht dus iedere dag in met een gezichtscrème met een SPF-factor (bescherming tegen de zon). Wanneer je een dagje strand plant of een middag op het terras zit, en dus lang in de volle zin zit, is het extra belangrijk om te blijven smeren met een zonnebrandcrème.

Tenslotte een inkoppertje, je weet het zelf vast al lang, maar natuurlijk moeten we het hier nog wel noemen. Als je rookt, dan kun je wallen voorkomen door hiermee te stoppen. Wallen door roken ontstaan doordat de kwaliteit van je aderen achteruit gaat. Dit zul je ook zien bij de aderen onder je ogen. Wil je eindelijk van je wallen af, dan is dit dus nog een goede reden om te stoppen met roken!


Hoe kun je wallen wegwerken?

Als je dan toch eenmaal wallen hebt, dan wil je natuurlijk graag weten wat je het best kunt doen om ze weg te werken. Zo verschijn je toch fris en fruitig op die sollicitatie, een eerste date of een gewone werkdag.

Een laagje make-up doet natuurlijk wonderen. Teken met concealer een v-vorm onder je ogen, dit geeft een liftend effect. Bovendien zorgt het ervoor dat verkleuringen en vlekkerigheid verdwijnen en je een egale tint krijgt. Het toevoegen van wit oogpotlood onder of op je wimperrand zorgt voor een frissere blik.

Wat ook goed werkt is het wegtrekken van de aandacht op je ogen. Dit kun je doen door het accent ergens anders te leggen, door bijvoorbeeld een felle kleur lippenstift te dragen of een vrolijke blouse aan te trekken. Je zult zien dat de opmerkingen over je vermoeide blik hierdoor minder worden.

Heb je echt een zwelling onder je ogen wanneer je opstaat? Dan kun je de zwelling laten afnemen door het te verkoelen. Die oldskool-komkommerplakjes op je ogen leggen zijn dus echt zo gek nog niet. Een koud washandje kan ook helpen.

Iedere dag een oogcrème smeren kan helpen om je wallen weg te werken. De oogcrème zorgt er namelijk voor dat je huid gehydrateerd wordt. Hierdoor zullen de wallen die ontstaan zijn door vochttekort in de huid verdwijnen.


Permanent wallen

Heb je al het bovenstaande al eens geprobeerd, maar heb je echt permanent last van wallen? Dit kan soms erg vervelend zijn, doordat mensen denken (en misschien ook vaak zeggen) dat je altijd moe bent en je je daardoor misschien wel onzeker voelt over je uiterlijk. Het is dan mogelijk om je wallen te laten verwijderen door middel van een cosmetische ingreep. Heb je echt last van wallen dan kun je een onderooglidcorrectie overwegen. Hierbij wordt de overtollige huid onder je ogen verwijderd. Je kunt ook denken aan een PRP-behandeling, waarbij de huid versterkt wordt en dikker zal worden, waardoor je aderen minder zullen doorschijnen.

 



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag