Hoe kun je rimpels op je bovenlip tegengaan?

Hoe kun je rimpels op je bovenlip tegengaan?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Rimpels op de bovenlip worden ook wel ‘rokerslijntjes’, ‘plooirokje’ of ‘barcode’ genoemd. Wanneer je er last van hebt kun je je flink onzeker door voelen. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je het voorkomen van rimpels op je bovenlip het best aan kunt pakken. Als de rimpels al zichtbaar zijn, zijn er ook manieren om de rimpels minder zichtbaar te maken. Dit leggen we allemaal uit in onderstaand artikel.


Waardoor ontstaan rimpels op je bovenlip?

Rimpels ontstaan doordat de spieren in je gezicht slapper worden, de huid minder stevig en dunner wordt. Er zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken voor rimpels op de bovenlip, de belangrijkste zullen we hieronder met je bespreken.

Roken

Rimpels in je bovenlip kunnen ontstaan door langdurig roken. Als je al heel wat jaren rookt is de kans groot dat er te zijner tijd rimpels op je bovenlip ontstaan. De reden hiervoor is ten eerste omdat je je lippen natuurlijk vaak getuit houdt tijdens het roken, maar belangrijker nog omdat roken de collageenaanmaak tegengaat. Dit verslapt de huid, waardoor rimpels ontstaan.

Zonlicht

Een andere belangrijke oorzaak van rimpels op de bovenlip is een teveel aan blootstelling aan zonlicht. Ook dit gaat de aanmaak van collageen tegen. Mensen die bijvoorbeeld vanwege hun werk veel tijd buiten doorbrengen hebben dan ook een grotere kans op rimpels, wanneer zij hun huid niet voldoende tegen de zon beschermen.

Ongezonde levensstijl

Een ongezond eetpatroon kan er ook voor zorgen dat rimpels ontstaan. In een gezond voedingspatroon zitten alle stoffen die ons lichaam nodig heeft om zichzelf te onderhouden. Krijg je dat veelal niet binnen, dan is de kans groot dat je belangrijke stoffen mist. Dit kunnen bijvoorbeeld de stoffen zijn die zorgen voor de collageenaanmaak van je huid. Zo voorkomt Vitamine A de afbraak van collageen. Vitamine C en E zorgen dat collageenvezels minder snel beschadigen en je huid stevig blijft.

Stress

Stress is tevens een grote oorzaak van rimpels in de bovenlip. Wanneer het lichaam stress ervaart, maakt het cortisol (het stresshormoon) aan. Dit hormoon kan ervoor zorgen dat de aanmaak van collageen verhinderd wordt en de elastine in de huid aangetast wordt. Daarbij zorgen mensen die lijden aan stress vaak minder goed voor zichzelf, waardoor ze bijvoorbeeld slecht slapen en niet goed eten, factoren die rimpels kunnen verergeren.

Wanneer je een erg expressief gezicht hebt, zou de kans op rimpels en dus ook op rimpels op de bovenlip groter kunnen zijn. Het gezicht maakt dan immers meer gezichtsplooien en door de vele herhalingen van deze plooiingen, zullen deze plooiingen uiteindelijk blijvend zichtbaar blijven.


Hoe kun je de rimpels op je bovenlip tegengaan?

Het helemaal voorkomen van rimpels überhaupt en dus ook op je bovenlip, is niet mogelijk. Het is onderdeel van het ouder worden. Wanneer je ouder wordt, maakt je huid minder collageen aan, wordt de huid dunner en minder soepel. Het is gebruikelijk dat dit begint na je 25e. Doordat de huid minder soepel en dunner wordt, kunnen gezichtsplooien ontstaan en trekt de huid nadat deze plooien ontstaan niet vanzelf meer strak.

Rimpels geheel voorkomen is dus lastig, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het proces nog even uit te stellen. En mocht je al rimpels op je bovenlip hebben en de schade graag zoveel mogelijk beperken, dan hebben we daarvoor hieronder een aantal tips.

Niet roken

Vanzelfsprekend helpt het om te stoppen met roken, gezien roken funest is voor de huid, zoals we hierboven al beschreven.

Niet langdurig (en nooit zonder bescherming) in de zon zitten

Zoals we hierboven schreven is het niet goed voor je huid om veel tijd onbeschermd in de zon door te brengen. Draag daarom altijd een gezichtscrème met SPF-factor en wanneer je langere tijd buiten bent, vergeet dan niet regelmatig opnieuw te smeren. Als je bijvoorbeeld voor je werk veel buiten moet zijn, wen jezelf dan aan om in ieder geval op de zonnige dagen een hoedje of pet te dragen en je gezicht te beschermen met een SPF-factor.

Een gebalanceerd eetpatroon volgen

Zoals voor heel veel aspecten voor onze gezondheid, is het volgen van een gebalanceerd eetpatroon ook heel goed om rimpels op de bovenlip te voorkomen. Wanneer je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt is je lichaam in staat zichzelf te onderhouden en dat zie je ook van de buitenkant. Als je eraan twijfelt of je huidige voedingspatroon gezond is, of wanneer je zelf niet zo goed weet hoe je dit aan kunt pakken, neem dan eens contact op met een diëtist. Hij of zij kan je helpen met het opstellen van een voedingspatroon dat bij je past en samen met je kijken of je eventueel voedingsstoffen mist in je huidige eetpatroon. Vaak wordt een of een aantal afspraken bij een diëtist vergoed door je zorgverzekeraar.


Wat kun je doen als je eenmaal rimpels in je bovenlip hebt?

Als je eenmaal rimpels in je bovenlip hebt zullen ze niet meer op natuurlijke wijze verdwijnen. Mocht je het echt te storend vinden dan is het echter wel mogelijk om met cosmetische ingrepen de zichtbaarheid van de rimpels te laten afnemen of zelfs verdwijnen. Bij een plastisch chirurg is het mogelijk om bovenlip-fillers te laten plaatsen of botox te nemen.

Bovenlip-fillers

Bovenlip-fillers kunnen gebruikt worden om rimpels die dieper in de huid liggen op te vullen. Bovenlip-fillers worden geïnjecteerd in de huid. Door middel van een injectienaald wordt een bepaald middel (bijvoorbeeld siliconen) aangebracht in de rimpels. Hierdoor zullen de rimpels opvullen en de huid weer strak en glad tonen.

Er zijn verschillende middelen die gebruikt worden als bovenlip-filler. Dit kunnen stoffen zijn die het lichaam zelf weer afbreekt en fillers die het lichaam niet zelf kan afbreken.

Botox

Botox is een methode die de spiertjes in het gezicht tijdelijk ontspant. Hierdoor zullen rimpels die ontstaan door spierspanning afnemen. Door middel van kleine naaldjes wordt de stof Clostridium botulinum geïnjecteerd in de spiertjes in de gezichtshuid. Houd er echter ook rekening mee dat het hierdoor vaak moeilijk is expressie in je gezicht te tonen, omdat de botox de spiertjes ontspant en het dus moeilijk is deze aan te spannen. Dit kan onnatuurlijk voelen en ogen en is daarom niet voor iedereen geschikt.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag