Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de nadelen van botox?

Wat zijn de nadelen van botox?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Botox is een van meest gebruikte middelen om rimpels weg te werken. En dat is niet gek, aangezien het een hoop voordelen heeft. De behandeling duurt niet lang, je rimpels zijn nagenoeg direct verdwenen en je hebt er lang plezier van. Toch zitten er ook een hoop nadelen aan het laten inspuiten van botox. Wanneer je twijfelt over een behandeling, is het van belangrijk om ook van de nadelen op de hoogte te zijn. Je hebt maar één lichaam, dus een goede zorg hiervoor is noodzakelijk.


Botox verslaving

Eén van de grootste valkuilen van het gebruik van botox is de verslavende werking ervan. Wanneer je er eenmaal aan begonnen bent en het werkt, dan is de drempel veel lager om het vaker te doen. En dan bijvoorbeeld niet alleen meer in je voorhoofd, maar ook boven je lip of naast je ogen. Wanneer het hek van de dam is, zijn de gevolgen minder snel goed te overzien. Wil je zo’n verslaving voorkomen, dan zul je echt met jezelf duidelijke afspraken moeten maken over de hoeveelheid botox die je wilt gaan (blijven) gebruiken en de plekken waarin je het wilt laten spuiten.


Botox is duur

Het laten inspuiten van botox is zeer prijzig. Voor een behandeling van alleen je fronsrimpels ben je al gauw zo’n €100 kwijt. Nu zou het kunnen zijn dat je dit bedrag voor een keertje te overzien vindt. Maar helaas werkt het bij botox zo: om de paar maanden moet je weer opnieuw behandeld worden, want dan is het stofje dat je spieren verlamd uitgewerkt. Op die manier ben je zo €500 per jaar kwijt aan behandelingen. Dat is een hoop geld, waar je ook andere leuke dingen van kunt doen.


Kans op bijwerkingen

De meeste Botox behandelingen slagen, maar in enkele gevallen kunnen er wel verschillende bijwerkingen optreden.  Onderstaand een lijst van bijwerkingen na een Botoxbehandeling en in hoeveel procent van de gevallen dit voorkomt:

 • 3% Hangende oogleden
 • 3% Misselijkheid
 • 2% Afname van spierkracht
 • 2% Pijn in het gezicht
 • 1% Buikklachten en brandend maagzuur
 • 1% Tandproblemen
 • 1% Verhoogde bloeddruk
 • 1% Gezwollen oogleden

Als je last hebt van bijwerkingen kan het soms even duren voordat je hier weer vanaf bent. De stoffen die in botox zitten, moeten door je lichaam worden afgebroken. Dit duurt zo’n drie tot zes maanden. Wanneer de botox zijn werk goed doet, is dit natuurlijk prettig. Maar bij veel mensen komt het voor dat de oogleden gaan hangen door het gebruik van botox in het voorhoofd. De spieren in je voorhoofd zorgen er namelijk voor dat je wenkbrauwen hoog genoeg blijven. Wanneer die spieren verlamd worden, kun je last krijgen van hangende oogleden. Hier is dan helaas niets aan te doen, behalve dan te wachten tot de botox is uitgewerkt.


Beperkingen na een behandeling

Na een botoxbehandeling zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er activiteiten die je eerst niet mag ondernemen. Zo wordt geadviseerd om:

 • Geen alcohol te drinken
 • Niet te zweten
 • Geen druk op het behandelde gedeelte uit oefenen
 • Geen bloedverdunners gebruiken
 • Geen overmatige inspanning te leveren

Er kunnen rimpels op andere plekken ontstaan

Het kan zijn dat door de verslapping van de ene spier, de andere spier juist meer wegzakt. Wanneer je bijvoorbeeld je kraaienpootjes laat behandelen, kunnen er juist nog meer ontstaan boven of onder het behandelde gedeelte. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt, want dat betekent dat je ook op die plekken botox moet zult gaan gebruiken. En zo blijf je aan de gang.


De behandeling kan pijn doen

Een ander nadeel aan jezelf laten behandelen met botox is de pijn. De injecties worden met kleine naalden in je huid gespoten, welke pijn kunnen doen. Dit is heel onprettig. Zeker wanneer je weet dat botox na een aantal maanden is uitgewerkt, en je dan dus opnieuw behandeld moet worden. Naast de pijn kan het voorkomen dat er kleine tijdelijke blauwe plekken ontstaan op het behandelde stuk huid. Deze zijn snel weer weg, maar zijn absoluut niet flatteus.

Kortom: aan botox zitten naast een hoop voordelen, ook een hoop nadelen verbonden. Voordat je een behandeling ondergaat is het daarom belangrijk om met alle informatie een goede afweging te maken: ‘wil ik dit écht?’foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag