Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is progesteron crème en waar is het goed voor?

Wat is progesteron crème en waar is het goed voor?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Progesteron crème is iets waar je misschien weleens van gehoord hebt. Deze crème, die het hormoon progesteron bevat, kan in sommige gevallen een uitkomst zijn voor vrouwen. De crème kan ervoor zorgen dat bepaalde (lichamelijke) klachten verminderen en dat de vrouw zich weer fitter en prettiger voelt. Maar wat is progesteron crème nou eigenlijk precies? Waar is het goed voor? En hoe moet je deze crème gebruiken? In dit artikel vertellen we je er alles over.


Progesteron

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon. Dit hormoon zorgt er samen met oestrogeen voor dat onder andere de menstruatiecyclus van de vrouw goed geregeld wordt. Dit hormoon wordt aangemaakt in de bijnier en de eierstokken en speelt een zeer belangrijke rol in de vruchtbaarheid van de vrouw. Oestrogeen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de eicellen van de vrouw rijpen en progesteron zorgt er onder andere voor dat de omstandigheden in de baarmoeder ideaal zijn voor het innestelen van het bevruchtte eitje.


Hormonale disbalans

Naarmate je ouder wordt, verandert de balans tussen oestrogeen en progesteron. De aanmaak van deze hormonen neemt af, waardoor je als vrouw uiteindelijk in de overgang terecht zult komen. Hierbij begint de verminderde aanmaak van progesteron eerder en verloopt deze vaak sneller. Hierdoor zul je in verhouding meer oestrogeen dan progesteron in je lijf hebben, wat ook wel oestrogeendominantie genoemd wordt. Dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van diverse (gezondheids)klachten. Deze klachten kunnen al jaren voor de daadwerkelijke overgang optreden, doordat de afname van de aanmaak van progesteron al op jongere leeftijd kan beginnen.


Op welke leeftijd ontstaat oestrogeendominantie?

Bij sommige vrouwen ontstaat de zogenoemde oestrogeendominantie door afname van progesteron al als ze in de 30 zijn, terwijl het bij andere vrouwen pas begint als ze zo halverwege de 40 zijn. Wanneer je daar last van krijgt, hangt van diverse factoren af. Zo heeft het onder andere te maken met je genen. Als de vrouwen in jouw familie over het algemeen vroeg in de overgang terechtkwamen, of als ze al op jongere leeftijd last kregen van klachten die te maken hadden met de afbraak van progesteron, dan is de kans groter dat jij daar ook vrij vroeg mee te maken zult krijgen.

Bijnieruitputting

Omdat progesteron in de bijnieren wordt aangemaakt, kan een uitputting van die bijnieren ervoor zorgen dat het hormoon minder goed aangemaakt wordt. Ook dit kan een reden zijn dat vrouwen al op jongere leeftijd te maken krijgen met een hormonale disbalans en klachten die lijken op de overgang. Mede daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.

Gezonde leefstijl

Door je leefstijl gezond te houden, kun je je lichaam ondersteunen. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om gezond te eten en bewerkte voeding zoveel mogelijk links te laten liggen. Maar ook voldoende beweging is belangrijk. Daarnaast is het zoveel mogelijk vermijden (of verminderen) van stress een goede manier om je lichaam te helpen. Dit kun je onder andere bereiken door bewegen, rust nemen en mediteren.

NB. Een gezonde leefstijl zal de afbraak (of verminderde aanmaak) van progesteron niet tegenhouden, maar kan er wel voor zorgen dat de afbraak later of minder snel gebeurt.


De klachten

Als je als vrouw te maken krijgt met oestrogeendominantie, dan kan dit voor een hoop klachten zorgen. Zo zou je onder ander te maken kunnen krijgen met overgangssymptomen als:

  • Een onregelmatige menstruatiecyclus
  • Gewichtstoename
  • Acne of een droge huid
  • Stemmingswisselingen
  • Slaapproblemen
  • Hoofdpijn of zelfs migraine
  • Verminderd libido
  • Het vasthouden van vocht
  • Opvliegers
  • Nachtelijk zweten
  • Plotselinge allergische reacties

Psychische klachten

Daarnaast zijn er ook geestelijke klachten te noemen die te maken hebben met die afname en/of disbalans van de hormonen. Zo kun je last krijgen van:

  • Angsten
  • Depressie of neerslachtigheid
  • Vergeetachtigheid
  • Concentratieproblemen

Tip: Wil je weten of je te maken hebt met oestrogeendominantie? Dan kun je contact opnemen met je huisarts om dit te laten testen.


De klachten verminderen

Een tekort aan progesteron kan dus voor veel vervelende klachten zorgen. Omdat deze klachten al jaren voor de daadwerkelijke overgang de kop op kunnen steken, kan het prettig zijn om daar iets aan te doen om zo het ongemak te verminderen. Zo is het ook in dit stadium aan te raden om op je leefstijl te letten om je lichaam te ondersteunen. Dit kun je doen door gezond te eten, voldoende te bewegen en te zorgen voor rust en ontspanning. Daarnaast kan ook het gebruik van progesteron crème een gunstig effect hebben.


Progesteron crème

Progesteron crème kan gebruikt worden als je last hebt van oestrogeendominantie. Hierbij heb je de keuze uit natuurlijke en synthetische progesteron, waarbij de natuurlijke vorm voor veel vrouwen prettiger is, omdat hier minder bijwerkingen bij komen kijken. Je smeert de crème op je huid, waarna de progesteron via de huid in de bloedbaan terechtkomt. Nu zul je je misschien afvragen waarom je de progesteron via je huid je lijf in ‘moet’ loodsen en niet via bijvoorbeeld een supplement in de vorm van een capsule of iets dergelijks.

Geen afbraak

Als de progesteron via je huid in je bloedbaan terechtkomt, dan gebeurt dit zonder tussenkomst van je lever. Zou je de progesteron in de vorm van een pil of een capsule innemen, dan zal de lever ervoor zorgen dat het hormoon (deels) wordt afgebroken, waardoor de pil niet het gewenste effect zou hebben. Daarom is ervoor gekozen om dit hormoon in de vorm van een crème aan te bieden.


Natuurlijk progesteron

Natuurlijk (of bio-identiek) progesteron zal door het lichaam herkend worden als een ‘eigen’ hormoon. Dit heeft als voordeel dat het lijf er niet of nauwelijks vreemd op zal reageren, zoals dat met synthetische hormonen wel degelijk het geval kan zijn. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat je met het gebruik van natuurlijk progesteron minder kans hebt op bijvoorbeeld borstkanker, dan wanneer je de synthetische variant gebruikt.

De progesteron crème van dokter John R. Lee

De Amerikaanse arts John R. Lee heeft tijdens zijn loopbaan veel onderzoek gedaan naar de menopauze. Uiteindelijk heeft hij een crème ontwikkeld die gebruikmaakt van natuurlijk progesteron. Deze crème is dan ook een van de bekendste en meest gebruikte progesteron crèmes op de markt.


Wat doet progesteron crème?

Progesteron crème helpt om de balans tussen oestrogeen en progesteron in je lijf weer enigszins te herstellen. Hierdoor nemen de klachten die met deze disbalans gepaard gaan af, waardoor je er dus minder (of zelfs geen) last van hebt. Omdat de klachten die worden veroorzaakt door een oestrogeendominantie erg vervelend kunnen zijn en het leven van een vrouw behoorlijk kunnen beïnvloeden, kan het gebruik van de crème een goede manier zijn om je weer beter te voelen.


Hoe gebruik je progesteron crème?

Progesteron crème is, zoals eerder al gezegd, een crème die je op de huid aanbrengt. Hierbij is het verstandig om de crème aan te brengen op plekken waar de huid dun is, omdat de onderliggende bloedvaatjes de progesteron dan gemakkelijker en sneller kunnen opnemen. De plekken waar de crème kan worden aangebracht zijn onder andere in de knieholten, op de binnenkant van je armen en op de borst(en). Hoe vaak je het product dient te gebruiken hangt onder andere af van of je al in de overgang bent of niet (meer). Meer informatie hierover vind je onder andere in de gebruiksaanwijzing van het product.


Progesteron crème bij een kinderwens of zwangerschap

Progesteron crème wordt meestal gebruikt door vrouwen die last hebben van een verstoorde balans tussen de hormonen oestrogeen en progesteron. Maar deze crème kan ook in andere gevallen gebruikt worden. Zo kan de crème bijvoorbeeld ook gebruikt worden door vrouwen met een kinderwens, in dat geval wordt de crème tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus gebruikt om zo de kans op zwangerschap te vergroten. Ook kan de crème in sommige gevallen gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Meer informatie over het gebruik van de crème bij een kinderwens of zwangerschap kun je verkrijgen bij de huisarts of verloskundige.


Bijwerkingen van progesteron crème

Hoewel de bijwerkingen van natuurlijk progesteron een stuk minder aanwezig zijn dan bij de synthetische variant, kan het toch zijn dat je last krijgt van bepaalde klachten. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van vaginale bloedingen, zelfs als de laatste bloeding al maanden geleden was. Ook kun je last krijgen van gevoelige of pijnlijke borsten. Deze klachten kunnen vanzelf afnemen of te maken hebben met een te hoge of te lage dosis. Wanneer je last krijgt van heftige of langdurige bijwerkingen, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.


Progesteron crème gebruiken

Als een vrouw ouder wordt, neemt de aanmaak van progesteron en oestrogeen langzaam af. Hierbij begint de afbraak van progesteron vaak eerder en die afbraak gaat vaak sneller. Hierdoor kan er een disbalans ontstaan die voor allerlei klachten kan zorgen. Als je als vrouw last hebt van dit soort klachten, dan kun je eventueel progesteron crème gebruiken om die klachten te verminderen. Wil je de crème gaan gebruiken of heb je vragen over het gebruik van de crème? Dan kun je een afspraak met je huisarts maken om dit te bespreken. Vooral als je te maken hebt met gezondheidsproblemen is overleg met een arts voordat je de crème gaat gebruiken zeer belangrijk.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag