Wat is de beste vitamine A crème?

Wat is de beste vitamine A crème?

Laatst bijgewerkt: 17 juni 2019

Vitamine A is één van de sterkste ingrediënten uit de cosmeticawereld. Het staat bekend als een krachtig middel tegen acne. Daarnaast verbetert het de huidstructuur en werkt de vitamine verzachtend en preventief tegen rimpels. Wat is nu eigenlijk de beste crème op dit gebied? Op die vraag geven we antwoord in deze blog. Ook vertellen we iets over de verschillende soorten vitamine A. Er is namelijk een verschil tussen de vitamine A (zuur) crèmes die je met een recept bij de apotheek haalt, en de crèmes die je in de winkel kan kopen. In deze blog vind je vooral informatie over de laatste variant.


Wat doet vitamine A crème en welke varianten zijn er?

In de eerste plaats waren crèmes met vitamine A zuur vooral bekend als middel tegen acne. Zulke crèmes zijn erg krachtig en worden alleen op recept bij de apotheek verstrekt. Als je zware last hebt van acne, kan zo’n crème, voorgeschreven door de huisarts of dermatoloog, een goede oplossing zijn. Een crème met vitamine A zuur wordt ook wel een tretinoïne crème genoemd, en valt onder de geneesmiddelenwet.

De werking van vitamine A is uitgebreid onderzocht. Inmiddels is bekend dat de vitamine ook erg effectief is tegen rimpels. Het verbetert de huidstructuur zichtbaar en gaat de afbraak van collageen tegen. Daarom komen er steeds meer crèmes met vitamine A op de markt, die je buiten de apotheek aan kan schaffen. In deze vitamine A crèmes zit wel een iets andere variant van het vitamine A zuur dat je bij de apotheek kan halen.
Vitamine A in cosmetische crèmes wordt meestal aangeduid met ‘retinol’. De vitamine zit in een lage concentratie toegevoegd aan crèmes. Vitamine A ofwel retinol, kan de huid namelijk behoorlijk irriteren. Ook bij cosmetische crèmes met vitamine A zuur moet je altijd uitkijken. Zeker wanneer je een gevoelige huid hebt.

In het kort doet vitamine A crème het volgende voor je huid:

 • verbetert de huidstructuur
 • voorkomt verstopte poriën
 • gaat rimpels tegen
 • maakt de huid egaal

Een goede crème met vitamine A zuur is door deze eigenschappen geschikt voor de jonge, onrustige huid én voor de oudere en rijpere huid.
Het gebruik van een product met vitamine A moet je rustig opbouwen. In het begin kan het irritatie veroorzaken, en er zijn mensen voor wie zo’n crème helaas minder geschikt is. Met name als je een zeer gevoelige huid hebt, kan het gebruik van retinol soms lastig zijn. Bijwerkingen die je dan kan ervaren zijn:

 • roodheid
 • irritatie
 • schilferende huid

Kijk dus goed hoe je huid reageert op een vitamine A zuur crème. Bij de meeste mensen heeft de huid tijd nodig om aan de crème te wennen. Na deze fase verbetert de huid aanzienlijk wat betreft puistjes en huidveroudering.

Hieronder zie je twee voorbeelden van vitamine A producten van Paula’s Choice. Deze bespreken we hieronder uitgebreid.

https://nl.pinterest.com/pin/113786328069912747/

https://nl.pinterest.com/pin/500392208595726441/


Vitamine A crème aanschaffen

Nog lang niet elk merk verkoopt betrouwbare vitamine A crèmes die daadwerkelijk iets doen voor je huid. De crème moet goed verpakt zijn (bij voorkeur in een flesje of nog beter: een luchtdichte verpakking), en mag geen parfum of irriterende ingrediënten bevatten. Ook moet de hoeveelheid vitamine A in het product voldoende zijn om echt te werken.
De merken Paula’s Choice en Uncover Skincare zijn in Nederland veruit de enige merken die aan de eisen voldoen van een goed werkende vitamine A zuur crème, buiten de tretinoïne crèmes van de apotheek.


Vitamine A crèmes van Paula’s Choice

Het merk Paula’s Choice loopt voorop als het gaat om goed verpakte Vitamine A crèmes. De vitamine A in de crèmes van Paula’s Choice wordt aangeduid met retinol. Het merk heeft maar liefst zes verschillende crèmes met vitamine A ofwel retinol in haar collectie. Dit zijn:

 • De Retinol Booster van de resist lijn (witte verpakking) om tekenen van huidveroudering tegen te gaan
 • Clinical Retinol Treatment (paarse verpakking) om tekenen van huidveroudering tegen te gaan
 • Clinical Ceramide resist nachtcrème met retinol
 • Resist Anti-Ageing repair nachtcrème
 • Resist anti-ageing barrier Repair nachtcrème
 • Skin Smoothing Retinol Body Treatment

Paula’s Choice heeft niet alleen prima verpakte vitamine A crèmes, maar ook nog eens verschillende, voor de verschillende huidbehoeftes. Dit is zowel een voordeel als een nadeel, omdat sommige mensen niet goed reageren op bepaalde ingrediënten uit de crèmes (sommige mensen zijn namelijk overgevoelig voor andere ingrediënten in zo’n crème).
Het kan bij het merk Paula’s Choice dus mogelijk even zoeken zijn voor je jouw perfecte vitamine A crème ontdekt. Wees extra voorzichtig bij een zeer gevoelige huid!

https://nl.pinterest.com/pin/125608277094516126/

Wennen

Zoals we al eerder in dit artikel hebben besproken, moet je huid mogelijk wennen aan vitamine A of vitamine A zuur. Zelfs bij retinol, dat nog altijd wat minder krachtig is dan tretinoïne van de apotheek. Doseer de Paula’s Choice crèmes daarom voorzichtig op je gezicht. Dit geldt vooral voor de eerste dagen. Daarna merk je vanzelf welke hoeveelheid en welke frequentie van smeren past bij jouw huid.
De reden dat de vitamine A crèmes van Paula’s Choice veelal nachtcrèmes zijn, is dat je moet uitkijken met zonlicht als je vitamine A smeert. Zo’n crème werkt ‘s nachts dus het best.

Dit maakt de vitamine A crèmes van Paula’s Choice zo goed

Naast het sterke vitamine A, bevatten de crèmes van Paula’s Choice nog meer goede ingrediënten, zoals zoethoutwortelextract en groene thee extract. Daarbij zijn de crèmes luchtdicht, mooi en hygiënisch verpakt. Bij het ontwikkelen van de crèmes is er rekening gehouden met de verschillende huidbehoeften.
En met de Skin Smoothing Body Treatment, heeft het merk zelfs een mooie vitamine A crème voor het lichaam ontwikkeld.

Het kan even lastig zijn om uit te zoeken welke vitamine A crème van Paula’s Choice bij je past. Hiervoor kan je eventueel contact opnemen met de klantenservice. Ook als je overgevoelig reageert op een product denken ze met je mee over een oplossing, of krijg je je geld terug.

Prijzen

Het is niet goedkoop om goed werkende retinol in crèmes te verwerken. De prijzen van de vitamine A crèmes van Paula’s Choice variëren van 30 tot ongeveer 60 euro. Ook de andere (kostbare) ingrediënten die al of niet in de producten worden verwerkt, spelen een rol.


Vitamine A serum van Uncover Skincare

Het merk Uncover Skincare is ontwikkeld door cosmetisch dermatologe Dr. Jetske Ultee. Zij doet al jaren onderzoek naar huidverzorging en is voor haar eigen producten altijd op zoek naar de meest sterke werkzame ingrediënten, die zo vriendelijk mogelijk zijn voor de huid. Ook voor de gevoelige huid! Haar merk heet Uncover Skincare.

Zodoende zit er in de collectie van Uncover Skincare het ‘Vitamin A Serum’. Het merk is eigenlijk geen voorstander van serums, maar dit vitamine A product heeft toch de naam serum omdat de substantie ervan meer lijkt op een serum dan op een crème.
Je gebruikt het serum na je reinigingsroutine, bij voorkeur voordat je gaat slapen. Zo komt je huid niet in aanraking met zonlicht terwijl het product zijn werk kan doen. Vitamine A zuur maakt de huid namelijk wat gevoelig voor zonlicht.

Gebruik van het Vitamin A Serum

Net als andere vitamine A crèmes, kan het ook bij de Uncover Vitamin A serum zo zijn dat je aan het begin van het gebruik wat irritatie ervaart. Dr. Jetske Ultee raadt daarom aan om het gebruik van dit product voorzichtig op te bouwen.

Het Vitamin A serum van Uncover Skincare kost 49,50 euro en is zeer zuinig in het gebruik. Voor een optimaal resultaat wordt aangeraden om ook de moisturizer en de gezichtsreiniger van Uncover Skincare te gebruiken. De ingrediënten uit de producten zijn namelijk slim op elkaar afgestemd.
Het wordt echter wel heel prijzig als je alles van dit merk aan wilt schaffen. Als je je huid goed reinigt en het product aanbrengt voor de nacht, zou het al een zichtbaar resultaat op moeten leveren.

Uniek

Er is geen enkele andere crème of product met dezelfde stabiele, huidvriendelijke vitamine A variant, als in het Vitamin A serum van Uncover skincare. Het product kan ook bij de jongere huid met puistjes voor verbetering zorgen. Wat dit betreft is het Vitamin A serum de meest huidvriendelijke en werkzame keuze. Blijf wel alsnog uitkijken als je huid erg gevoelig is.

https://nl.pinterest.com/pin/456693218451562412/


Vitamine A crème is nog maar beperkt verkrijgbaar in een goed werkzame vorm.

Vitamine A ofwel retinol, die je buiten de apotheek kan kopen, is nog niet veel verkrijgbaar in Nederland. Oorspronkelijk zijn vitamine A crèmes ontwikkeld als product tegen acne. Inmiddels worden ook de anti-ageing eigenschappen van vitamine A steeds bekender.
Helaas is het niet makkelijk om een goed werkzame dosering en juist verpakte vitamine A als crème te kopen.
In een potje gaat de werking van vitamine A al deels verloren, door het contact met lucht en licht. Ook mag de crème verder geen irriterende ingrediënten bevatten voor je huid. Door de sterke werking kan vitamine A zelf namelijk al wat irriteren. Kijk met een gevoelige huid dus altijd uit.

De beste merken op het gebied van vitamine A zuur crèmes zijn Uncover Skincare en Paula’s Choice. Zij hebben hun vitamine A crèmes goed verpakt, en met name Uncover Skincare heeft een uniek vitamine A product op het gebied van huidvriendelijkheid.
Een voordeel van Paula’s Choice is de grote keuze in verschillende crèmes met vitamine A, zodat je een product kan vinden dat goed bij je huid past.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag