Wat is slakkencreme en waar is het goed voor?

Wat is slakkencreme en waar is het goed voor?

Laatst bijgewerkt: 18 januari 2019

Slakkencrème of slakkengel is al jaren een bekend product in de wereld van huidverzorging en schoonheid. Er zullen dan ook maar weinig mensen zijn die nog nooit van een van deze producten hebben gehoord. Maar wat is slakkencrème eigenlijk precies? En waar kun je dit middeltje voor gebruiken? In dit artikel lees je er alles over.


Wat is slakkencrème?

Slakkencrème wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van slakkenslijm. De sporen die slakken achterlaten als ze over een oppervlakte kruipen, zitten namelijk vol met stoffen die een gunstig effect hebben op het herstel van cellen. Die stoffen zorgen ervoor dat het huisje van de slak hersteld wordt wanneer deze beschadigd raakt. Diezelfde stoffen hebben een positief effect op de huid van de mens. De vernieuwing van cellen wordt gestimuleerd, waardoor de huid zich beter kan herstellen en er gezonder en jonger uitziet.


Slakkencrème of slakkengel?

Slakkenslijm wordt op verschillende manieren aangeboden. Zo kun je dit slijmerige goedje in de vorm van een crème kopen, maar bijvoorbeeld ook als gel. Het verschil tussen deze twee producten zit hem niet in de werking, maar in de toepassing waar ze het meest geschikt voor zijn en de voorkeuren die mensen daarin kunnen hebben. Slakkencrème is doordat het een crème is bijvoorbeeld heel geschikt voor op het gezicht, waarbij het ook als basis voor make-up goed zijn werk doet. Gel is daar minder geschikt voor, maar doet het wel heel goed op de rest van het lichaam. Verder is de keuze tussen een crème en een gel vooral heel persoonlijk, het hangt namelijk voornamelijk af van wat jij prettiger vindt.


De werking van slakkencrème

Slakkencrème heeft door het gebruik van slakkenslijm een positief effect op de cellen in onze huid. De cellen worden gestimuleerd om zich te vernieuwen en te herstellen, wat zorgt voor een gezondere en jeugdigere huid. De werkzame stoffen in slakkenslijm zijn onder andere allantoïne, collageen en glycolzuur. Allantoïne zorgt ervoor dat de cellen in je huid gestimuleerd worden om zich te vernieuwen, waardoor je huid zich (sneller) zal herstellen. Collageen is een eiwit (of eigenlijk een groep eiwitten) dat ervoor zorgt dat de huid stevig en soepel blijft. De aanmaak van deze lichaamseigen stof neemt af als je ouder wordt, wat ervoor zorgt dat de huid slapper en dunner wordt en er rimpels in ontstaan. Het collageen in slakkencrème helpt je huid stevig en elastisch te blijven. Glycolzuur zorgt er daarnaast voor dat de toplaag van de huid gereinigd wordt, waardoor littekens en vlekjes verminderen en de huid er egaler en stralender uitziet.


Waarom slakkencrème gebruiken?

Slakkencrème heeft dus een aantal hele fijne eigenschappen die je kunnen helpen om de conditie van je huid zo goed mogelijk te krijgen of houden. Niet alleen helpt het om je huid stralend en gezond te houden, maar het kan ook helpen bij het verminderen van:

  • Acne of puistjes
  • Littekens
  • Rimpels
  • Droge huid
  • Pigmentvlekjes

Slakkencrème kan voor verschillende ‘kwaaltjes’ gebruikt worden. De gunstige werking van collageen, allantoïne en glycolzuur zorgen ervoor dat een aangedane huid sneller herstelt en beter ondersteund wordt, wat een gunstig effect heeft op bijvoorbeeld acne of puistjes. Daarnaast zorgt dat herstellende vermogen er ook voor dat de huid minder droog wordt en dat de littekens die door een huidbeschadiging gevormd zijn beter helen. Ook zorgt de combinatie aan stoffen in slakkencrème ervoor dat nieuwe rimpels minder kans maken en bestaande rimpels minder diep worden.


Hoe kun je slakkencrème het beste gebruiken?

Hoe je de slakkencrème het beste kunt gebruiken, hangt een beetje af van het product dat je gebruikt. Sommige crèmes hoef je slechts een keer per dag op te smeren, terwijl er bij andere crèmes wordt aangeraden om dit minstens twee keer per dag te doen. Verder gebruik je de crème zoals je dat ook met een normale (dag)crème doet. Je brengt de crème aan op een goed gereinigd gezicht, en zorgt ervoor dat de crème gelijkmatig over je gezicht verspreid wordt. Dit kun je het beste doen door een aantal stippen crème op je gezicht aan te brengen, waarna je deze met je vingertoppen over je gezicht verspreidt. Het beste kun je dit met draaiende bewegingen doen.


Soorten slakkencrème

Er zijn verschillende soorten slakkencrèmes verkrijgbaar. Zo heb je slakkencrème speciaal voor de droge huid, maar ook slakkencrème voor een oudere huid. Ook zijn er crèmes verkrijgbaar waar bijvoorbeeld aloë vera of jojoba-olie aan toegevoegd zijn. De goedkoopste varianten vind je onder andere bij de Action en de Wibra, terwijl er ook duurdere varianten verkrijgbaar zijn van dit ‘wondermiddeltje’. De een zweert bij een goedkope variant van de slakkencrème, terwijl de ander claimt dat alleen de duurdere versies werkelijk werken. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat het checken van de ingrediënten in beide gevallen het slimst is. Wat zit er naast slakkenslijm nog meer in de crème? En hoe goed kan jouw huid tegen die andere bestandsdelen? Zit er bijvoorbeeld parfum of alcohol in de crème? Dan kun je beter verder zoeken, vooral als je last hebt van een gevoelige huid.


De nadelen van slakkencrème

Een van de nadelen van het gebruik van slakkencrème is dat sommige crèmes voor een trekkerig gevoel van de huid zorgen. Vooral in het gezicht kan dit ervoor zorgen dat de huid niet alleen vervelend aanvoelt, maar ook droog wordt en zelfs kan gaan schilferen. Vooral voor wie (snel) last heeft van een droge huid, of voor wie een erg gevoelige huid heeft, kan het vinden van een juiste slakkencrème daardoor moeilijk zijn. Door te zoeken naar een slakkencrème speciaal voor de droge huid heb je meer kan dat de crème prettig aanvoelt op je huid. Mocht dat niet voldoende zijn, en mocht je nog steeds last hebben van een trekkerige of droge huid, dan kun je er eventueel voor kiezen om na het aanbrengen van de slakkencrème een andere (hydraterende) crème te gebruiken.


De beste slakkencrème voor jouw huid

Welke slakkencrème nu eigenlijk het beste is, is lastig te zeggen. Dit komt omdat het onder andere afhankelijk is van jouw huidtype. Voordat je zomaar een potje slakkencrème aanschaft, is het daarom slim om de reviews van de verschillende crèmes eens grondig door te nemen. Zo kom je erachter wat andere gebruikers ervan vinden en kun je bepalen of de crème wel of niet iets voor jou is. Check voordat je een potje crème aanschaft ook altijd even voor wat voor huidtype de crème gemaakt is, zodat je niet per ongeluk een crème voor een vette huid aanschaft terwijl die van jou heel droog is. Door te kijken naar het huidtype waarvoor de crème gemaakt is, de reviews te lezen, en de ingrediënten te checken, is de kans groter dat je een crème aanschaft die goed is voor jouw huid. Voor persoonlijk advies kun je het beste naar een (natuur)drogist of parfumerie gaan, daar kunnen ze je precies vertellen welke crème het meest geschikt is voor jouw huid.


Slakkencrème vs. andere (dag)crèmes

Veel van de bestandsdelen die je in slakkencrème tegenkomt, vind je ook in andere (dag)crèmes. Dat maakt dat er discussie is ontstaan over de toegevoegde waarde die een ‘pure’ slakkencrème zou hebben ten opzichte van die andere crèmes. Zowel allantoïne als glycolzuur en collageen zijn namelijk veelgebruikte stoffen in (dag)crèmes. Dat maakt dat je je af kunt vragen waarom je een speciale (en vaak prijzige) pot slakkencrème zou kopen. Toch zijn er veel mensen die pleiten voor het gebruik van slakkencrème, omdat de combinatie van deze stoffen en het gebruik van slakkenslijm toch echt een gunstiger effect op hun huid hebben dan andere crèmes. Of slakkencrème voor jou ook zo goed werkt, kun je alleen ondervinden door het zelf uit te proberen.


Slakkencrème heeft dus een gunstige werking op je huid, waardoor je huid er niet alleen egaler uitziet, maar ook soepeler en gezonder is. Acne en puistjes kunnen afnemen, rimpels kunnen minder diep worden, en littekens en vlekjes kunnen vervagen. De fijne eigenschappen die deze crème worden toegeschreven, maken dan ook dat het al een aantal jaar een zeer geliefd product is. Hoewel veel mensen erg blij zijn met deze crème en de gevolgen die het gebruik ervan heeft gehad voor hun huid, zijn er ook mensen die minder enthousiast zijn over dit product. Of slakkencrème voor jou dé manier is om je huid te verzorgen, is iets waar je alleen achter kunt komen door het zelf uit te proberen. Kies in elk geval altijd voor een slakkencrème die past bij jouw huidtype en probeer het product minimaal een aantal weken uit om te bepalen of de crème wel of niet doet wat je ervan verwacht had.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag