Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe verzorg je de gecombineerde huid?

Hoe verzorg je de gecombineerde huid?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De gecombineerde huid is het meest voorkomende huidtype van allemaal. Een kenmerk van dit huidtype is dat je huid simpelweg bestaat uit drogere en vettere zones. De gecombineerde huid is met goede verzorging prima gaaf en glad te houden. Wél kan dit huidtype bij mensen onderling verschillen, en kan dit huidtype in sommige gevallen ook ontstaan – of heftiger worden – door irritatie. Een geïrriteerde, gemengde huid moet eerst in balans komen. In deze blog lees je alles over het verzorgen van de gecombineerde huid, zodat deze in goede conditie blijft. Ook lees je hier alles over de geschikte producten voor dit huidtype, en hoe je ze gebruikt.


Wat verstaan we onder de gecombineerde huid, en heeft dit huidtype een oorzaak?

Vaak hebben mensen met een gecombineerde huid een wat drogere huid op de wangen en rond de neus en ogen. Ook onder de neus, boven je mond, kan je huid wat sneller uitdrogen. De vettere zones hebben mensen met de gemengde huid vaak op het voorhoofd, de neus en de kin. Deze vettere zones noemen we ook wel de T-zones. Vaak hebben mensen hier wat sneller grote poriën en puistjes, terwijl ze die op de rest van hun gezicht nauwelijks hebben.
Je kan ook een gecombineerde huid krijgen als je huid voorheen wat droger was. Dit kan bijvoorbeeld komen door verandering van de pil of zwangerschap, kortom, hormonen.

Een gecombineerde huid met als oorzaak het gebruik van producten die niet geschikt zijn voor jouw huid.

Een gecombineerde huid kan ook ontstaan door het gebruik van verzorgingsproducten die niet passen bij jouw huidtype. Denk aan een crème die te vet is voor jou en die je poriën verstopt, of aan irriterende cosmetica ingrediënten die zorgen voor een verhoogde talgproductie. Uitdrogende producten zorgen er namelijk voor dat je huid meer talg gaat aanmaken. Het gevolg is dat je huid (zones) gaat glimmen en onzuiverheden kan vertonen.
Vaak herken je dit type gecombineerde huid aan geïrriteerde plekjes op je gezicht, of bijvoorbeeld een trekkerig gevoel. Als je dit signaleert, wordt het belangrijk om effectieve, milde producten te gebruiken. Zo komt je gemengde huid weer in balans.

Zeker als je irritatie hebt ondervonden van verkeerde of matige verzorgingsproducten kan de gecombineerde huid óók een gevoelige huid zijn. Door het gebruik van milde producten wordt dit huidtype weer wat minder gevoelig.


Basisverzorging: een dagcrème of moisturizer voor de gemengde huid.

Een gemende huid heeft niet overal dezelfde verzorging nodig. Je gezicht heeft immers drogere en vettere zones als je dat huidtype hebt. Je kan de gecombineerde huid eigenlijk op twee manieren verzorgen:

 • Met een moisturizer die niet heel erg voedend is, maar wel genoeg voor de vettere en minder vette zones op je gezicht.
 • Je brengt alleen op de drogere delen van je gezicht een moisturizer aan. De vettere zones kan je verzorgen met een goede toner. Verderop in deze blog vertellen we meer over het gebruik van een toner.

Zijn de verschillen tussen de droge en vette zones van je gezicht behoorlijk groot, dan is het waarschijnlijk het meest optimaal om toch te kiezen voor een moisturizer of dagcrème voor de normale tot droge huid. De kans bestaat anders dat je de droge zones niet voldoende geeft wat ze nodig hebben. De vettere zones verzorg je in dat geval dus met een toner.

Wat zijn goede dagcrèmes voor de gemengde huid?

Eigenlijk geldt voor elk huidtype dat een kwalitatief goede dagcrème of moisturizer ingrediënten bevat die de huid sterker maken. Irriterende ingrediënten zouden er niet in mogen zitten. Dat geldt zeker voor de gecombineerde huid die ook enigszins gevoelig is. Bij welke merken kan je goed slagen voor een moisturizer of dagcrème:

 • Clinique
 • Oil of Olaz
 • Uncover Skincare
 • Squalane
 • Paula’s Choice

Voor al deze merken geldt dat ze volledig, of gedeeltelijk (in het geval van Oil of Olaz) parfumvrij zijn.


De gecombineerde huid reinigen

Voor het reinigen van de gecombineerde huid geldt eigenlijk hetzelfde wat ook geldt voor de moisturizer en dagcrème: gebruik vooral een product dat niet teveel uitdroogt. Bij twijfel kunnen de meeste mensen het beste kiezen voor een reiniger voor de normale tot droge huid. Ook zijn er van sommige merken goede cleansers te koop voor de gevoelige huid. Deze zijn meestal prima geschikt voor de gemengde huid.
Belangrijk aan een cleanser is dat deze geen alcohol denat, benzyl alcohol of parfum bevat. Ook hoeft de cleanser niet per se te schuimen. Schuim zorgt bij veel mensen voor een extra fris en schoon gevoel, maar het kan ook een beetje uitdrogen. Mild schuimende producten kunnen meestal geen kwaad.

Deze merken hebben goede cleansers voor de gecombineerde huid:

 • Neutral
 • Uncover Skincare
 • Squalane
 • Paula’s Choice
 • Dr. Van der Hoog
 • Eucerin

https://nl.pinterest.com/pin/121315783700241302/


Waarom een toner zo prettig is voor de gemengde huid

Een milde toner is voor elk huidtype eigenlijk wel een pré. Maar misschien nog een beetje extra voor de gemengde huid. Wat een goede toner doet, is het kalmeren en verzorgen van de huid na het reinigen. Daarbij verwijdert de toner de laatste restjes van je cleanser of reinigingsmelk, en soms nog een laatste spatje make-up.
Omdat een goede toner verzachtend, verzorgend en licht reinigend werkt, is het voor de gemengde huid zo’n handig product om in huis te hebben. Gebruik hem na het reinigen van je gezicht om een extra gladde, zachte huid te creëren, en gebruik hem ‘s morgens om je T-zone gauw even minder te laten glimmen.
Na het gebruik van een toner is je huid klaar om je verzorgingsproducten optimaal op te nemen!

Net als bij vrijwel alle andere huidverzorging én huidtypen, is het bij een toner essentieel om voor een mild product te kiezen. Dat houdt in:

 • parfumvrij
 • geen alcohol denat. of benzyl alcohol
 • liefst een verzachtend, verzorgend ingrediënt zoals bijvoorbeeld niacinamide, panthenol of allantoïne.
 • Een neutrale toner of een toner die past bij jouw huidtype. Dat betekent net als bij de andere producten van je verzorgingsroutine, dat je even goed moet kijken of je huid meer problemen oplevert door droge plekken, of door vettere zones.

Suggesties van merken die goede toners verkopen zijn Neutral, Paula’s Choice en Uncover Skincare. Daarbij is Neutral het meest gunstig geprijsd, én deze toner (Neutral Skin Tonic) bevat goede, kalmerende ingrediënten.


De gecombineerde huid verzorgen met een exfoliant

Een exfoliant is voor alle huidtypes een heel mooi product. Een exfoliant zorgt dat dode huidcellen makkelijker loslaten, waardoor je poriën minder snel verstoppen. Daarmee voorkom je puistjes en je huid blijft er fris en stralend uitzien. De exfoliant is nog niet zo’n grote speler op de Nederlandse cosmeticamarkt, maar hier is nu verandering in aan het komen. Het is namelijk beter dan scrubben, omdat je met scrubben je huid kan beschadigen. Daarnaast geeft exfoliëren een meer zichtbaar resultaat dan scrubben. In Nederland verkrijgbare merken die goede producten verkopen op dit gebied zijn Paula’s Choice en Uncover Skincare.

Er bestaan twee exfolianten:

 • De exfoliant met glycolzuur, ook wel AHA exfoliant genoemd.
 • De exfoliant met salicylzuur, ook wel BHA genoemd.

De exfoliant met glycolzuur is geschikt voor de droge huid, maar minder voor de gevoelige huid. Hij dringt wat dieper in de huid door, en kan ook wat meer irriteren. Deze exfoliant kan wel effectief zijn tegen pigmentvlekjes.

Met de exfoliant met salicylzuur zit je altijd goed voor de gemengde huid. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de BHA exfoliant is geschikt voor de onzuivere huid én de gevoelige huid. Je kan hem ook goed gebruiken voor het drogere huidtype.

Een exfoliant voor de gecombineerde huid op de goede manier gebruiken.

Een exfoliant geeft mooie resultaten op het gebied van puistjes voorkomen en een mooiere teint van de huid. Daarbij is het essentieel om het gebruik ervan rustig op te bouwen. Begin met één keer in de week als je het product net hebt aangeschaft, en bouw het rustig op. Reageert je huid met roodheid, schilfers en jeuk, dan ga je te snel.
Als je dit product geduldig opbouwt, kan het je huid mooi laten stralen en maakt het je T-zones minder gevoelig voor onzuiverheden. Je kan de exfoliant over je hele gezicht gebruiken en je hebt er maar weinig van nodig.

Begin ook met een exfoliant die een niet te hoog percentage glycol – of salicylzuur bevat. Denk bijvoorbeeld aan 1 – à 2 procent. Als je huid dit type product nog niet gewend is, is dit om te beginnen voldoende.

https://nl.pinterest.com/pin/39125090497079897/

https://nl.pinterest.com/pin/154177987232679564/

https://nl.pinterest.com/pin/105412447515298344/


Je huid verzorgen met olie: welke past het beste bij de gemengde huid?

Liefhebbers van natuurlijke producten verzorgen hun huid vaak graag met olie. Een pure olie zonder toevoegingen is inderdaad een veilige en effectieve manier om je huid te verzorgen. Welke oliën zijn hier dan het meest geschikt voor?

 • Squalaan: deze olie is adaptogeen, wat wil zeggen dat deze zich aanpast aan de behoeften die de huid op dat moment heeft. Daarom kan je hem goed voor elk huidtype gebruiken en uitstekend voor de gemengde huid! Squalaan komt als hoogwaardig ingrediënt voor in goede huidverzorging, en er is pure squalaan te koop van het Nederlandse merk squalan. Het is een huideigen olie die door iedereen goed verdragen wordt.
 • Jojoba olie: een vochtinbrengende olie die zeer goed intrekt en geschikt is voor elk huidtype.
 • Camellia Japonica olie: voedende olie die aardig intrekt en ook zeer geschikt is voor de gevoelige huid.

Kijk uit met de vettere oliën als kokosolie, amandelolie en arganolie. Voor de vettere delen van de gemengde huid kunnen deze oliën makkelijk ‘teveel’ zijn. Daarnaast kunnen mensen met een gecombineerde huid en eczeemklachten niet altijd goed tegen dikke of vette oliën. Deze kunnen eczeemplekken en jeuk triggeren.

https://nl.pinterest.com/pin/344806915219103984/


Zaken die je beter achterwege kunt laten als je een gecombineerde huid hebt.

De gecombineerde huid is met de juiste verzorging dus prima in een goede conditie te houden. Er zijn wel een paar zaken die je bij de verzorging van dit huidtype beter níet kan doen. Dat zijn bijvoorbeeld:

 • Heel veel, zeer vette producten gebruiken.
 • Sterk uitdrogende producten gebruiken.
 • Geen rekening houden met de seizoenen, en het hele jaar door stug dezelfde producten gebruiken. Koud of vochtig weer, hormonen of veel zon, kunnen om een andere verzorgingsroutine vragen. Je hoeft dan niet meteen allerlei nieuwe producten aan te schaffen, maar smeer bijvoorbeeld net wat meer dagcrème als je huid daarom vraagt, of koop een kleine verpakking van een extra hydraterende crème. In de winter kunnen de verwarming en koude lucht, bijvoorbeeld zorgen voor een drogere huid.
 • Scrubben, omdat je hiermee je huidbarrière kan beschadigen. Daarnaast kan je door te scrubben, de puistjes op je T-zone(s) verergeren, iets waar je niet op zit te wachten.
 • Last van puistjes op je T-zone en wil je een groene of rode klei masker gebruiken? Breng dit dan alleen aan op de vette zones of op de puistjes zelf. Voor de rest van je gezicht (de droge zones) kan het te uitdrogend werken.

Kijk bij de gecombineerde huid dus vooral hoe je huid reageert, en waar deze behoefte aan heeft.

blank

De gecombineerde huid: het meest voorkomende huidtype

Veel mensen hebben een gecombineerde huid. Het houdt in dat je een vettere T-zone hebt, maar dat je wangen, het gebied onder je neus en de zone bij je ogen, wat droger zijn. Je kin, neus en voorhoofd zijn wat vetter.
De gecombineerde huid is niet per se moeilijk om te verzorgen, maar het kan wel zijn dat het slim is om alleen de drogere delen van je gezicht te verzorgen met een dagcrème. De T-zone kan je verzorgen met bijvoorbeeld een goede toner.

Net als bij eigenlijk elk huidtype, heeft de gecombineerde huid baat bij milde producten. De gemengde huid kan tegelijk ook een gevoelige huid zijn, en dan is dit extra belangrijk! Kies daarom voor producten zonder bijvoorbeeld parfum en alcohol denat. Dit geldt voor zowel je moisturizer, cleanser als toner.
Je kunt je gecombineerde huid ook verzorgen met een olie, maar kies dan niet voor een olie die erg vet is. Jojoba olie en squalaan zijn geschikt voor dit huidtype en niet te dik of vet.
Een uitstekend product voor de gemengde huid is de exfoliant. In dit product zit een klein percentage glycolzuur of salicylzuur, dat ervoor zorgt dat dode huidcellen makkelijker loslaten. Hierdoor oogt de huid fris en ontstaan er minder snel onzuiverheden.

Tot slot is het belangrijk om bij de gecombineerde huid goed te kijken wat deze nodig heeft. Dat kan per seizoen soms wat verschillen.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag