Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips tegen een droge huid op je gezicht

8 tips tegen een droge huid op je gezicht

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een trekkerig gevoel, last van schilfertjes of rode droge plekjes, misschien zelfs jeuk of een branderig gevoel, zijn allemaal tekenen van een droge huid. Voor mensen die er last van hebben is een droge huid vaak erg vervelend. Niet alleen omdat je er last van hebt, maar ook omdat het vaak ontzettend lastig is om de juiste verzorgingsproducten voor jouw droge huid te vinden. Sommige mensen hebben alleen in de winter last van een droge huid, terwijl anderen er het hele jaar door last van hebben. Maar hoe ontstaat zo’n droge huid nu eigenlijk? En wat kun je doen om je huid minder droog te maken? Hoe kun je hem het beste verzorgen en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel vertellen we je niet alleen hoe een droge huid ontstaat, maar geven we je ook nog eens 8 tips om jouw droge huid te verzorgen, zodat ook jouw huid weer kan stralen.


Een droge huid

Om te begrijpen hoe je een droge huid het beste kunt verzorgen, is het belangrijk dat je weet waar het door ontstaat, daar je alleen op die manier rekening kunt houden met dingen die de conditie van je huid kunnen verslechten. Een droge huid is gemakkelijk te herkennen: hij voelt trekkerig, er zijn schilfertjes zichtbaar, of hij is rood en vertoont ruwe plekjes. Wanneer je last hebt van een droge huid weet je hoe vervelend bijvoorbeeld kou kan zijn op een huid die al zo gevoelig is. Maar wat is een droge huid nou eigenlijk?


Wat is een droge huid precies?

Een droge huid is een huid die zelf niet in staat is om het vochtgehalte op peil te houden, waardoor de huid te veel vocht verliest. Het verliezen van te veel vocht, zorgt ervoor dat de huid droog wordt. Het onvermogen van de huid om het vochtgehalte op peil te houden is deels genetisch. Het andere deel is afhankelijk van je leeftijd en de manier waarop je leeft. Zo kunnen verkeerde verzorgingsproducten ervoor zorgen dat de huid uitdroogt, maar ook de verwarming in huis kan een droge lucht veroorzaken waar de huid onder kan lijden. Daarnaast kunnen ook erg hoge of lage temperaturen invloed hebben op de vochtbalans van de huid. Ook hormonen hebben een grote invloed op de huid, daarom krijgen bijvoorbeeld pubers of zwangere vrouwen vaak ook te maken met veranderingen van de huid.


Wat kun je doen aan een droge huid?

Nu je weet wat een droge huid is, kun je kijken naar hoe je die het beste kunt verzorgen, zodat je je huid kunt helpen om in een betere conditie te komen. Hoe je dat kunt doen? Hieronder geven we je 8 tips die je kunnen helpen bij het herstellen en verzorgen van jouw droge huid.

1. Drink voldoende

Waarschijnlijk ben je ervan op de hoogte dat het belangrijk is om voldoende water te drinken. Je lijf heeft het nodig, en daarmee je huid dus ook. Zoals hierboven uitgelegd is een droge huid een huid die moeite heeft met het op peil houden van het vochtgehalte. Daarom is het heel belangrijk om voldoende te drinken. Door voldoende vocht in te nemen, kun je je huid van binnenuit helpen om het vochtgehalte te herstellen en op peil te houden. Drink daarom minstens 1,5 liter water per dag.

2. Eet gezond

Ook dit is misschien een cliché, maar het ding met clichés is dat ze vaak waar zijn; het is immers niet voor niets een cliché. Daarom: eet gezond. Een gezonde voeding zorgt ervoor dat de huid voldoende vitaminen binnenkrijgt die belangrijk zijn voor de het herstellen en gezond houden van de huid. Daarom: eet voldoende groenten en fruit, noten en vette vis. Voor mensen die niet zo dol zijn op vis: er bestaan voldoende supplementen (waaronder visolie) met Omega 3-vetzuren erin. Deze vetten dragen bij aan een gezonde huid en zijn ook nog eens goed voor je hart en bloedvaten.

3. Zorg goed voor jezelf

Zoals hierboven beschreven is het heel belangrijk om voldoende te drinken en gezond te eten. Ook het nemen van voldoende rust en ontspanning is belangrijk. Stress is namelijk écht niet goed voor je lijf en daarmee dus ook niet voor je huid. Probeer voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen, en producten als tabak en alcohol zoveel mogelijk te vermijden. Zorg daarnaast voor een goede nachtrust, en bescherm de huid altijd tegen schadelijke UV-straling.

4. Pas je douche-routine aan

De manier waarop je doucht, en de frequentie waarmee je dat doet, hebben een grote invloed op je huid. Ten eerste is het belangrijk dat je niet te warm doucht. Hoe warmer het water is, hoe slechter het voor je huid is. Door te warm douchen kun je namelijk de natuurlijk beschermlaag van de huid ‘wegwassen’, wat ervoor zorgt dat je huid droog wordt. Daarnaast is het goed om te kijken naar hoe lang je onder de douche staat. Ben jij iemand die het heerlijk vindt om uitgebreid te douchen? Dan ga je dit waarschijnlijk niet heel leuk vinden, maar lang douchen is écht heel slecht voor je huid. Daarom: douche niet langer dan nodig en zeker niet te warm.

5. Gebruik de juiste reinigingsproducten

Denk ook om de producten die je (onder de douche) gebruikt. Als je last hebt van een droge huid is het niet verstandig om bijvoorbeeld een washandje te gebruiken om je gezicht schoon te maken. Daarnaast is het belangrijk dat je kiest voor reinigingsproducten die niet te agressief zijn. Heb je bijvoorbeeld last van een trekkerig gevoel na het wassen van je gezicht met een face wash? Dan is dit product niet geschikt voor jouw huid. Kies in plaats daarvoor voor reinigingsproducten op oliebasis (of eventueel melkbasis) die vrij zijn van alcohol en zeep. Er zijn voldoende reinigingsproducten te vinden die speciaal gemaakt zijn voor de droge en gevoelige huid, dus zoek vooral iets uit wat bij jouw huid past. En als laatste: blijf uit de buurt van scrubcrèmes. Deze zijn vaak veel te agressief voor een droge huid en zullen de klachten daardoor alleen maar verergeren.

6. Stop met het afdrogen van je gezicht

Een fout die veel mensen maken, is dat ze hun gezicht en lichaam droogwrijven met een (ruwe) handdoek. Dit is superslecht voor je huid. In plaats van het droogwrijven met een handdoek, is het beter om de huid droog te deppen met je handdoek. Voor wie last heeft van een hele droge huid, is het verstandig om de huid vochtig te laten en er vervolgens een olie op te smeren. Doordat de huid nog vochtig is, wordt de olie beter opgenomen en zal je huid er sneller door opknappen.

7. Gebruik goede crèmes en/of oliën

Het is belangrijk dat je een droge huid goed insmeert. Gebruik daarvoor altijd een goede voedzame crème die speciaal gemaakt is voor een droge (en gevoelige) huid. Sommige mensen vinden het prettiger om een olie te gebruiken, dit is vooral aan te raden wanneer de huid echt heel droog is. Kies voor een olie als arganolie of abrikozenpitolie, of gebruik olijfolie als de huid echt kurkdroog is. Zoals hierboven al beschreven: breng de olie op een vochtige huid aan, zodat deze goed wordt opgenomen. Hetzelfde geldt trouwens voor vaseline, ook dat kun je op een vochtige huid smeren als je last hebt van een hele droge huid. Vind je olie te vet voor overdag of werkt het niet prettig als basis voor je foundation? Kies er dan voor om overdag een goede voedende dagcrème te gebruiken, en gebruik de olie eventueel als nachtcrème.

Tip: probeer producten met alcohol en parfum te vermijden, daar deze de huid alleen maar verder zullen uitdrogen.

8. Kies de juiste make-up

Als laatste tip in dit rijtje: zorg dat je de juiste make up voor jouw huid gebruikt. Kies als je last hebt van een droge huid bijvoorbeeld nooit voor een foundation in poedervorm. Hierdoor zullen niet alleen de schilfertjes op je gezicht duidelijk zichtbaar worden, maar je droogt je huid ook nog verder uit doordat het poeder vet absorbeert. Kies in plaats daarvan voor een vloeibare of cream foundation, en breng deze altijd met een daarvoor gemaakte kwast of spons aan. De zoektocht naar de juiste foundation voor jouw droge huid kan een lastige zijn. Gelukkig bestaan er veel foundations die speciaal voor een droge huid gemaakt zijn, maar vaak is het dan toch nog lastig om er een te vinden waar je blij van wordt. Dit heeft alles te maken met het feit dat niet elke droge huid hetzelfde is. Daarom: laat je adviseren door iemand die er verstand van heeft. Ga langs bij een visagist in een goede parfumerie, of ga eens naar een schoonheidsspecialist. Deze mensen hebben de kennis die nodig is om jou van een deskundig advies te voorzien.


Een droge gezichtshuid

Je weet nu precies waardoor een droge huid kan ontstaan en wat je kunt doen om je huid te ondersteunen. Eet gezond, drink voldoende en zorg ervoor dat je huid de kans krijgt om te herstellen door niet te vaak en te warm te douchen. Kies voor de juiste verzorgingsproducten en make-up, om ervoor te zorgen dat je de huid niet nog droger maakt dan hij al is. Weet je niet goed welke producten het meest geschikt zijn voor jouw huid? Laat je dan vooral adviseren door een medewerker van een goede drogist of parfumerie, of ga eens langs bij een schoonheidsspecialist. Het fijne aan een advies op maat is dat je met producten thuiskomt waar jouw huid echt baat bij heeft.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag