Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Is appelazijn goed voor je huid?

Is appelazijn goed voor je huid?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Appelazijn: je kunt er vlees of groenten in marineren of het goedje gebruiken als dressing voor een lekkere salade. Maar appelazijn is ook onmisbaar in je badkamer: het schijnt namelijk een wondermiddel voor je huid te zijn. Vele vrouwen zweren bij appelazijn als beautyoplossing omdat het helpt tegen puistjes en bijdraagt aan een strak gezicht. Ook zou appelazijn goed zijn bij het genezen van blauwe plekken en verbranding van de huid. Wij zoeken in dit artikel voor je uit of appelazijn echt zo goed is voor je huid.


Wat is appelazijn?

Appelazijn bestaat uit sap van gepureerde appel. Als het sap van de appel gist, worden de suikers van de appel omgezet in alcohol. Als bij die alcohol lucht bij wordt gelaten, ontstaat er appelazijn. Dit komt doordat alcohol met zuurstof zich omzet in zuur. Appelazijn wordt ook wel vinaigre of appelciderazijn genoemd. Een beetje verwarrend misschien, maar het zijn verschillende benamingen voor hetzelfde product. Je kunt appelazijn gebruiken in recepten, drinken, smeren of slikken in capsulevorm.

Eeuwenoud goedje

Appelazijn wordt al eeuwen gebruikt in de keuken: men conserveerde er voedsel mee en gebruikte het in gerechten. Later werd het goedje ook benut als schoonmaakmiddel en zowaar als oplossing voor medische ongemakken: zelfs Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde, schreef het voor aan zijn patiënten als geneesmiddel bij verschillende kwalen. Ook werden met appelazijn wonden ontsmet. Veelzijdig spul, hé?

Troebel of helder

Je kunt twee verschillende soorten appelazijn in een fles kopen: troebele appelazijn of heldere. Heldere appelazijn is eigenlijk de gefilterde versie van het troebele goedje. In dat proces worden ook veel voedingsstoffen verwijderd. Als je appelazijn voor je huid wilt gebruiken, kun je dus het beste de troebele versie aanschaffen, hier zitten de meeste goede stofjes in. Waarom wordt er dan heldere appelazijn gemaakt, zou je denken? De reden hiervoor is dat mensen toch graag heldere substanties in de keuken gebruiken. Troebel ziet er minder smakelijk uit dan heldere appelazijn, daarom worden er twee soorten gefabriceerd.

Waar koop je het?

Je koopt flessen pure appelazijn gewoon in de supermarkt. Wel zo makkelijk! Je vindt de appelazijn in het schap met andere azijnsoorten en saladedressing. Appelazijn in de vorm van capsules koop je bij elke drogisterij, ze liggen daar bij de multivitaminen. Een fles appelazijn kost tussen de negentig cent en drie euro, de prijs van een potje met zestig capsules is ongeveer vijf euro.


Appelazijn voor je huid

Appelazijn reguleert de pH-waarde, oftewel de zuurgraad van de huid, erg goed. Dat geeft een boel voordelen: je huid wordt onder andere minder vet, zodat je weinig last hebt van puistjes en onzuiverheden. De doorbloeding van je huid verbeterd en wordt door het zuur van appelazijn goed gereinigd. Ook doet appelazijn (ouderdoms)vlekjes vervagen en het heelt beschadigingen aan de huid door bijvoorbeeld de zon. Daarbij werkt het antibacterieel en is dus goed in te zetten voor ontsmetting van de huid.

Het is voor het resultaat doorslaggevend dat je de appelazijn op de juiste manier gebruikt. Wil jij appelazijn op je huid smeren? Het is een goed idee om het middeltje eerst te testen op een klein stukje van je kin of de achterkant van je hand. Zo weet je zeker dat je lijf goed reageert op de appelazijn en dat er geen allergische reactie ontstaat. Gebruik appelazijn alleen ’s avonds op je gezicht en onbedekte lichaamsdelen: het spul in combinatie met zonlicht overdag kan zorgen voor zonneallergie of vlekken op je huid. Let op: gebruik appelazijn nooit onverdund op de huid, daar is het zuur te agressief voor.

Als je appelazijn wilt drinken, is het belangrijk om dat met een rietje te doen. De hoge zuurgraad van het goedje kan namelijk je tandglazuur aantasten. Poets ook niet direct je tanden: wacht minimaal dertig minuten voordat je de tandenborstel pakt.


Hoe gebruik je het?

Dat appelazijn goed is voor de huid, staat buiten kijf. Wil je appelazijn ook eens gebruiken voor je huid? Wij zetten alle manieren van gebruik voor je op een rijtje.

Op het gezicht

Appelazijn is een prima gezichtsreiniger. Je kunt je make-up verwijderen en je huid ontsmetten met het goedje. Gebruik een watje met de appelazijn en haal al het vuil van je gezicht. Je huid zal direct frisser en zachter aanvoelen! Als je appelazijn voor het eerst als gezichtsreiniger gebruikt, kun je de eerste week het beste nog de appelazijn na het reinigen van je gezicht spoelen. Als je huid gewend is aan het spul, kun je het ook ´s nachts laten zitten.

Een gezichtsreiniger van appelazijn kun je gemakkelijk zelf maken: je gebruikt één deel appelazijn op drie delen water. Je kunt op deze manier ook grotere hoeveelheden maken, zodat je elke avond je gezicht kunt schoonmaken met deze reiniger. Let op: bewaar en goedje in de koelkast voor de houdbaarheid en schudt het flesje voor gebruik, zodat het water en de azijn goed met elkaar mengen. Zorg er ook voor dat de appelazijn niet in je ogen komt, dat prikt namelijk heel erg. Fijn, een natuurlijk product waarvan je precies weet wat erin zit – en nog goedkoop ook!

Ook kun je een druppeltje appelazijn toevoegen aan je vertrouwde gezichtscrème. Zo profiteer je alsnog van alle voedende ingrediënten en de lekkere geur van je crème, maar wordt je huid nog soepeler en gladder.

Op puistjes en onzuiverheden

Het is balen als een stekker: je hebt een grote puist op je gezicht, of al tijden last van kleine pukkeltjes. Appelazijn is een goede oplossing tegen puistjes, mee-eters en andere onzuiverheden. Na een paar dagen heb jij geen last meer van oneffenheden op je huid. Meng voor behandelen van puistjes en bultjes de appelazijn met hetzelfde deel water. Voor het slapengaan kun je met een wattenstaafjes de pukkeltjes aanstippen met het goedje. Appelazijn helpt om verstopte poriën weer vrij te maken en maakt je huid minder vet. Binnen no time ben jij dus af van die puistjes, en misschien wel het beste: appelazijn werkt ook preventief tegen onzuiverheden. Ze zullen dus niet snel weer terugkomen.

Op ouderdomsvlekken

Appelazijn is ook goed in te zetten als behandeling voor ouderdomsvlekjes. Er zijn veel dure crèmes en pillen te koop om ouderdomsvlekken te verminderen, maar appelazijn werkt net zo goed, misschien zelfs wel beter. Het zuur van de azijn, om precies te zijn: de werkende stof alfahyroxyzuur, verwijdert namelijk dode huidcellen en maakt de huid strakker. Erger je je aan je ouderdomsvlekken? Behandel deze dan zes weken lang elke dag met een mengsel van een eetlepel azijn in honderd ml water. Je huid zal er snel jonger uit zien en de vlekken zullen veel minder zichtbaar zijn.

Op kneuzingen en verbranding

Blauwe plekken kunnen erg gevoelig zijn en zien er ook niet mooi uit. Als je een blauwe plek hebt, wil je daar snel vanaf. Appelazijn werkt ontstekingsremmend en kalmeert de beschadigde huid. Zo doet de plek al gauw minder zeer. Ook verbetert je bloedsomloop door het goedje, zodat de blauwe plek sneller kan genezen. Bij een blauwe plek kun je de appelazijn puur op de huid smeren. Laat het dertig minuten op de plek zitten, spoel het af en smeer de plek dan in met een zachte crème.

Appelazijn kan ook gebruikt worden op de verbrande huid: dan is het wel raadzaam om de azijn te mengen met water. Gebruik één deel appelazijn en drie delen water, dan is het goedje niet te agressief voor de huid. Ook op de verbrande huid kun je de appelazijn een half uur laten zitten voordat je het afspoelt. Verbranding alleen met natuurlijke producten behandelen? Smeer dan na het afspoelen nog wat sap van de Aloë Vera plant op de verbrande plek en je huid herstelt zich helemaal in een oogwenk.

In bad

Ben jij een bofkont met een bad in huis? Appelazijn is ook te gebruiken als badolie. Je kan dit ook combineren met gewone olie of een badparel voor een lekker geurtje. Voeg ongeveer dertig ml appelazijn toe aan je badwater en na het badderen voelt je huid super zacht en fris aan. Het kan geen kwaad om de appelazijn door het putje te spoelen: het spul werkt zelfs ontstoppend voor de leidingen.


Appelazijn drinken

Als je appelazijn drinkt, heeft dat ook een goede uitwerking op je huid. Naast dat het helpt bij een verbetering van de stofwisseling voor het afvallen, zal je huid er ook beter uit gaan zien. Je kunt tot twee keer per dag de azijn drinken om optimaal te genieten van de gezondheidsvoordelen. Voeg twee eetlepels appelazijn toe aan een glas water en drink het goedje met een rietje. Heel lekker is het niet, maar gezond is het zeker! Drink de azijn niet vaker dan twee keer per dag, dan kun je last van je maag krijgen. Na een paar dagen merk je al dat je huid meer gaat stralen en dan bultjes en vlekjes verdwijnen.


Is appelazijn goed voor je huid? Het antwoord is kort, maar krachtig: JA! Appelazijn is een goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen wondermiddel voor je huid. Het helpt tegen puistjes, vlekjes, verbranding en blauwe plekken en helpt de huid jong, gezond en fris te houden. Appelazijn is ook nog eens erg goedkoop: wat wil je nog meer?Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag