Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste zalf tegen jeuk?

Wat is de beste zalf tegen jeuk?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Jeuk: bijna iedereen heeft er wel eens last van (gehad). Dat jeukende gevoel kan ontzettend irritant zijn, en je dag én nachtrust flink verstoren. Die drang om te krabben of te wrijven door de jeuk kan je helemaal gek maken, omdat je weet dat krabben het alleen erger maakt. Wat kun je dan doen tegen jeuk? Smeer met zalf! Er zijn ontelbaar veel zalfjes op de markt om de jeuk te stillen. Zo veel, dat het best moeilijk kan zijn om de juiste zalf te kiezen. Wij helpen je graag een handje en zetten daarom de beste zalfjes tegen jeuk voor je op een rij in dit artikel.


De reden van de jeuk bepalen

Als je jeuk hebt, kun je soms helemaal gek worden. Je wilt niets liever dan krabben of wrijven om dat vervelende gevoel maar weg te laten gaan. Op zo’n moment kan het je niets meer schelen en wil je bijna alles wel op je huid smeren wat die jeuk maar kan verhelpen. Dat snappen we heel goed, maar het is toch zeer belangrijk om eerst te bepalen wat de jeuk veroorzaakt en waar de jeuk zich bevindt. Als je vaker last hebt gehad van jeuk op een bepaalde plek weet je misschien al wat helpt of heb je jeuk door bijvoorbeeld een muggenbult, hardnekkige eczeem of een helend littekentje, dan weet je al precies wat de oorzaak is. Maar als je opeens ontzettende jeuk hebt en je weet niet waarom, is het een goed idee om de plek even te laten checken door de huisarts of dermatoloog. Zo weet je zeker dat je het goede middel gebruikt om de jeuk op te lossen, en je huid niet beschadigt of de jeuk op lange termijn juist nog erger maakt. Eerst even een tripje naar de (huis) arts, dus!


Waarom een zalf gebruiken tegen jeuk?

Heb je last van dat vervelende jeukende gevoel? Dan lijkt niets te helpen, behalve krabben. Niets is minder waar, want een goede zalf kan namelijk heel goed helpen om jeuk weg te laten gaan. Nu je weet waar de jeuk vandaan komt – door een insectenbeet, bijvoorbeeld, of door eczeem – kun je op zoek gaan naar een goede crème om het jeuken tegen te gaan. Als je last hebt van eczeem, kan de huid gaan jeuken omdat de huid gebarsten is door uitdroging. Als de huid kapot is gegaan, kunnen er bacteriën in je lichaam komen die narigheid kunnen veroorzaken. Het is dan dus belangrijk om de huid weer te voeden, om te voorkomen dat de huid barst, maar ook om die vervelende jeuk te voorkomen. Bij eczeem wordt er soms een zalf met hormonen voorgeschreven, om de immuunreactie van de huid te onderdrukken. In dit artikel gaan we alleen in op eczeem zalven zonder hormonen, die je gewoon in de drogisterij kunt aanschaffen. Voor overige jeuk zijn er ook een aantal goede algemene zalfjes, die we in dit artikel graag voor je op een rijtje zetten. Zo weet jij welke zalf jij het beste in huis kunt halen om de jeuk te verlichten.


1: Bepanthen Eczeem Crème, de nummer 1 tegen jeuk

Bepanthen Eczeem Crème is één van de beste zalven (misschien wel de beste) voor het verlichten van jeuk. Je kunt deze zalf bij, zoals de naam al zegt, eczeem gebruiken, maar ook bij een hele droge huid die jeukt of andere oorzaken van het vervelende gevoel kan Bepanthen Eczeem Crème helpen. Een aanrader!


2: VSM Derma Calendulan lotion met natuurlijke ingrediënten

Als je huid jeukt en prikt, is een andere goede zalf de VSM Derma Calendulan lotion. Dit is een crème op vette basis die het herstellend vermogen van de huid ondersteunt. De natuurlijke zalf heeft een hoge concentratie van goudbloem (Calendula officinalis), die de jeuk snel zal stoppen.


3: Tijgerbalsem stopt jeuk direct

Heb je last van jeuk door een insectenbeet? Dan is je redder in nood toch echt wel tijgerbalsem. Er zijn ontzettend veel zalven op de markt om jeuk na een insectenbeet te stillen, maar dit oosterse middeltje werkt toch het allerbeste. Smeer een dun laagje op de bult en je merk bijna direct verschil: de jeuk trekt heel snel weg! Daarbij werkt tijgerbalsem verzachtend en houdt het goedje ook insecten op afstand – wel zo fijn dus, in de zomer of tijdens je vakantie.


4: Calmurid zalf voor meer vocht in de huid

Calmurid zalf zorgt ervoor dat de huid meer vocht kan opnemen. Zoals je eerder al las, kun je flink wat jeuk krijgen door een droge huid – helemaal als je last hebt van eczeem. De zalf maakt de huid wat weker, zodat er uiteindelijk meer vocht kan worden opgenomen. Als je jeuk hebt op je handen, is dit de beste crème die je kunt gebruiken: de zalf is namelijk niet vet, zodat je na het insmeren alweer gauw beter kunt gaan met je dagelijkse routine en niet lang hoeft te wachten tot de zalf is ingetrokken.


5: Blockland Lanette crème met twintig procent vaseline

De Lanette zalf van Blockland helpt goed tegen jeuk en kan ook bij huidaandoeningen als eczeem of psoriasis gebruikt worden, die vaak voor jeuk zorgen. In deze zalf zit, naast een heleboel verzorgende ingrediënten, ook twintig procent vaseline, zodat de huid extra verzacht en gehydrateerd zal worden. Dat voorkomt ook weer jeuk in de toekomst.


6: Kruidvat Menthol Gel voor Volwassenen, een fijne budget optie

Een zalf tegen jeuk kan soms best duur zijn. De prijzen liggen vaak tussen de zes en dertig euro. Als jij een wat kleinere portemonnee hebt, of gewoon niet zo veel geld wilt uitgeven aan een crème, is de Kruidvat Menthol Gel voor Volwassenen een goede optie voor een klein bedrag. De zalf kost namelijk 2,19 en is in deze prijsklasse het beste van het beste! De zalf heeft menthol hoog in de ingrediëntenlijst staan, dat de huid verkoeld en tot rust brengt. Zo zal je snel korte metten maken met de jeuk, en dat voor een fijn prijsje!


Wat kun je naast de zalf nog meer tegen jeuk doen?

Als je met een zalf hebt gesmeerd, wil je dat de jeuk direct weg is. Dat is niet altijd het geval: soms moet je nog een beetje geduld hebben. Je kunt na het smeren ook nog een paar dingen zelf doen om de jeuk proberen te verzachten. Probeer bijvoorbeeld altijd afleiding van je jeuk te zoeken: ga een potje voetballen of iets anders actiefs doen, zodat de jeuk je hoofd niet beheerst. Daarbij is het ook een goed idee om geen wollen kleding te dragen, omdat dat de jeuk erger kan maken. Douch met lauwwarm water, en probeer de plek waar je jeuk hebt niet te vaak nat te maken: het klinkt tegenstrijdig, maar te veel vocht kan de huid juist uitdrogen. En vooral: probeer niet te krabben, hoe graag je het ook wilt! De bovenstaande zalfjes kun je gelukkig meerdere keren achter elkaar gebruiken, dus hopelijk zit jij na deze tips snel zonder jeuk.

Het gevoel van jeuk is ontzettend irritant en kan op een gegeven moment zelfs allesoverheersend worden. Om de jeuk proberen te stillen, zijn er talloze crèmes op de markt. Het is belangrijk dat je weet waar de jeuk vandaan komt, zodat je de juiste zalf kunt gebruiken tegen dit gevoel. Heb je bijvoorbeeld een beet van een insect of juist last van eczeem? De bovenstaande zalfjes kun je in bijna elk geval van jeuk gebruiken, dat scheelt weer. Als je hebt gesmeerd, kun je zelf nog een paar dingen doen om de jeuk te verminderen tot de zalf haar werk doet: niet krabben, bijvoorbeeld. Sterkte!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag