Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een kunstgebit?

Wat kost een kunstgebit?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er bestaat best wel veel verwarring over de kosten voor een kunstgebit (gebitsprothese). Bovendien verschillen deze prijzen per individu, omdat niet iedereen dezelfde wensen heeft. In dit artikel proberen we zo goed en zo kwaad als het kan toe te lichten waar de kosten voor een kunstgebit uit bestaan. Ook vertellen wij wat het kunstgebit gemiddeld gezien kost. Tot slot staan we stil bij de kosten die je zelf moet maken en de bijdrage die een zorgverzekeraar (eventueel) levert. 


Waar bestaan de kosten voor het kunstgebit uit?

De totale kosten voor een kunstgebit zijn opgebouwd uit een aantal verschillende facetten. Deze facetten bespreken we hieronder in grote lijnen.

Kosten voor het tandartsconsult

Een kunstgebit is een op maat gemaakt product. Dat betekent dat de tandarts van tevoren met de cliënt in gesprek wil gaan om te kunnen betalen wat er precies nodig is en hoeveel dit gaat kosten. Meestal houdt dit consult dus in dat er een gesprek wordt gevoerd, het huidige gebit wordt gecontroleerd en dat er een foto wordt gemaakt.

Omvang van de behandeling

Het spreekt voor zich dat een volledige nieuwe prothese een stuk kostbaarder is dan een gedeeltelijke prothese. De tandarts zal daarom uitrekenen hoeveel tanden er moeten worden getrokken en hoeveel protheses (of aanpassingen aan protheses) er geplaatst moeten worden. Hoe meer dit er zijn, hoe hoger de kosten zullen uitvallen. Wij kunnen – zonder advies van de tandarts – geen uitspraak doen over jouw persoonlijke situatie. Daarom zijn de prijzen die genoemd worden in dit artikel ook meer een hypothetische richtlijn in plaats van een keiharde claim.

Soort kunstgebit (techniek- en materiaalkosten)

Misschien wist je al dat er meerdere soorten kunstgebitten bestaan. Of beter gezegd, kunstmatige hulpstukken voor in je mond. Maar weet je ook wat dit concreet betekent voor de kosten? Er zijn grofweg drie soorten kunstgebitten:

  • Immediaatprothese: dit kunstgebit krijg je als overbrugging naar een volledige prothese of een klikgebit. Dat komt omdat de tanden en kiezen na het trekken even moeten wennen voordat er direct een kunstgebied in komt.
  • Gedeeltelijke prothese (plaat- of frame): kunstmatige reparaties of toevoegingen aan uw gebit.
  • Volledige prothese (kunstgebit): dit wordt ook wel een vervangingsprothese genoemd. Dit kan een definitieve oplossing zijn voor mensen die geen gezonde tanden of kiezen meer hebben, waar geen reparatiemogelijkheid voor bestaat.
  • Klikgebit (met implantaten): een klikgebit is een stevig type kunstgebit dat goed blijft zitten als je eet, praat en lacht. Ook als de kaak al heel ver geslonken is, blijft dit kunstgebit goed op z’n plaats zitten.

De meeste mensen ontkomen niet aan een immediaatprothese, in ieder geval niet als ze een volledig kunstgebit willen. Dus je moet daar in ieder geval rekening mee houden. Verder geldt dat een gedeeltelijke prothese automatisch goedkoper is dan een volledige prothese. Daarnaast is het zo dat een klik kunstgebit (met implantaten) over het algemeen duurder is dan een ‘normale’ prothese.

Vergoeding vanuit de zorgverzekeraar

De totale kosten worden niet beïnvloed door de zorgverzekeraar, maar de kosten voor jouzelf kunnen natuurlijk wel veranderen. Het is namelijk zo dat zorgverzekeraars bereid zijn om een (groot) gedeelte van het kunstgebit te vergoeden. Hoeveel er precies vergoed wordt, hangt ook af van het tandartspakket dat je hebt afgesloten. Hier zullen wij in een andere alinea uitgebreid op terugkomen.

Tandartskosten

Los van de kosten voor het materiaal heb je ook te maken met de tandartskosten. Het team van de tandartspraktijk moet natuurlijk tijd vrij maken om de behandeling uit te voeren. Daaronder kunnen een aantal dingen vallen. Bijvoorbeeld het maken van foto’s, het trekken van de tanden, het plaatsen van de protheses of implantaten, nabehandeling, adviesgesprek, administratie… Noem maar op. Tandartspraktijken kunnen de behandelingen op verschillende manieren uitvoeren, wat invloed kan hebben op de prijs. Gelukkig is het wél zo dat tandartspraktijken sinds kort dezelfde tarieven moeten hanteren voor tandheelkundige behandeling (met uitzondering van sommige cosmetische behandelingen). De tarievenlijsten zijn openbaar en gratis in te zien.


Wat kost een kunstgebit?

Zoals hierboven te lezen viel, zijn de exacte kosten voor het kunstgebit afhankelijk van het soort kunstgebit, de gebruikte materialen, de moeilijkheid van de behandeling, de kosten voor techniek en de kosten voor eventuele voor- en nabehandelingen. Het is dan ook lastig om nu een keiharde prijs te communiceren. Daarom gaan wij in dit artikel uit van de prijzen voor een gemiddeld kunstgebit.

Gemiddelde kosten kunstgebit

Onderstaande kosten zijn gebaseerd op een volledig kunstgebit. Deze schatting baseren we op de kosten voor een prothese. Voor een klikgebit (op basis van implantaten) geldt een ander tarief.

  • Kosten volledig volledige prothese: €900- €1300, neigt meestal naar de bovengrens
  • Kosten gedeeltelijke prothese onderkaak: €650
  • Kosten gedeeltelijke prothese bovenkaak: €600

Gemiddelde kosten klikgebit

Een klikgebit is een stuk complexer dan een kunstgebit. De behandelingsmethode en de materialen zijn dan ook heel anders. Voor een klikgebit kun je dan ook rekenen op een kostprijs van boven de €2000.Vaak betaal je per implantaat (frame). Bovendien is het belangrijk om te weten dat de vergoedingen vanuit zorgverzekeraars NIET hetzelfde zijn voor kunstgebitten en klikgebitten. Je kunt alleen in enkele specifieke gevallen aanspraak maken op een vergoeding vanuit de aanvullende tandartsverzekering. Als je behoefte hebt aan specifieke informatie over de kosten voor een klikgebit, dan raden we je aan om contact op te nemen met je tandarts of zorgverzekeraar.


Krijg je een vergoeding voor een kunstgebit?

Op moment van schrijven is het zo dat de meeste zorgverzekeraars vanuit de basisbeurs 75% van het kunstgebit (de gebitsprothese) vergoeden. Dat betekent dat je – in theorie- bij een bedrag van €1000, €750 vergoed krijgt. Let op: er is een addertje onder het gras. Het is namelijk zo dat deze kosten eerst van je eigen risico worden afgehaald. Dus het eigen risico dat jij nog niet hebt verbruikt, wordt dan ‘besteed’ aan de kosten voor het kunstgebit. Het minimale eigen risico op moment van schrijven is €385. Sommige mensen hebben echter een hoger eigen risico omdat ze hierdoor een lagere premie krijgen. Controleer eerst jouw persoonlijke polis voordat je jezelf rijk rekent met een vergoeding!

Daarnaast moet je de kosten die niet worden gedekt, alsnog zelf betalen. Stel, het kunstgebit kost €1000, dan kan dat leiden tot de volgende financiële situaties:

  • Eigen risico verbruikt: €750 vergoed, €250 bijbetalen
  • Eigen risico niet verbruikt: €750 vergoed, €385 betalen uit eigen risico en €275 extra bij betalen (in totaal dus €660 aan eigen bijdrage)

Aanvullende verzekering dekt soms het volledige kunstgebit

Als je een kunstgebit wilt laten maken, dan kan het lonend zijn om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Met de juiste aanvullende tandartsverzekering wordt je kunstgebit namelijk volledig vergoed. Soms zijn deze ‘besparingen’ meer waard dan de extra premie die je betaalt. Helaas ontkom je ook in dit scenario niet aan de bijdrage vanuit je eigen risico.

Raadpleeg altijd je eigen zorgverzekeraar

Dit artikel baseert zich op de gemiddelde zorgverzekeraar en op de gemiddelde situatie van een verzekerde. Daarom is het van groot belang dat je bij jouw eigen zorgverzekeraar nagaat of jij recht hebt op een vergoeding. En hoeveel deze vergoeding dan precies bedraagt. Sommige tandartspraktijken kunnen dit ook voor je uitzoeken. Zij kijken in het systeem welke zorgverzekeraar jij hebt en wat hun voorwaarden zijn. Je hoeft het dus niet in je eentje uit te zoeken!


Aantrekkelijke optie: kunstgebit op afbetaling

Het hebben van een heel slecht gebit, of het missen van tanden, heeft een grote impact op je dagelijks leven. Daarom wil je het liefst zo snel mogelijk een (gedeeltelijk) kunstgebit, óók als je nog niet genoeg gespaard hebt. Gelukkig zijn er vele tandartspraktijken die een afbetalingsregeling kunnen afspreken. In dat scenario krijg je van tevoren een prijsopgave, waarbij het volledige bedrag vervolgens wordt opgedeeld in betalingstermijnen. Bij de meeste tandartspraktijken bedragen deze betalingstermijnen ongeveer 30 dagen.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Financieel Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag