Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een kunstgebit het beste reinigen

Hoe kun je een kunstgebit het beste reinigen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Van jongs af aan wordt het al geleerd: wees zuinig op je gebit. Je hebt er maar één van en zult er de rest van je leven mee moeten doen. Braaf volgt men doorgaans het advies op. Poetst tweemaal per dag de tanden, flost naar hartenlust en spoelt en gorgelt dagelijks alsof het leven ervan afhangt. Toch ontkom je soms niet aan een kunstgebit. Vanwege ouderdom bijvoorbeeld, maar ook een ongeluk kan ten grondslag liggen aan het krijgen van een kunstgebit. En feitelijk begint het spelletje dan opnieuw. Want ook een kunstgebit heeft onderhoud nodig. Je zult het dagelijks moeten reinigen om te voorkomen dat je in een mum van tijd alweer een nieuwe aan zult moeten schaffen. In dit artikel dan ook handige tips hoe je een kunstgebit het beste kunt reinigen, zodat je de levensduur van je kunstgebit (en de kwaliteit ervan) optimaliseert!


Een kunstgebit is niet alleen voor oudjes

De associatie is op zich logisch. We kennen allemaal wel de scenes in films waarbij een oud opaatje of omaatje een grapje uithaalt met het kunstgebit. Toch kan een tandarts of kaakchirurg je om uiteenlopende redenen adviseren om een kunstgebit te nemen. Wanneer je veel pijn hebt aan je gebit bijvoorbeeld of wanneer je een ongeluk hebt gehad en je gebit onherstelbaar beschadigd is. Daarbij hoeft het ook niet altijd per se om een geheel gebit te gaan. Tegenwoordig kun je een gedeeltelijk kunstgebit ook prima combineren met de tanden en kiezen in je gebit die nog wél helemaal picobello in orde zijn. Essentieel is in alle gevallen dat je het kunstgebit in goede conditie houdt. De aanschaf van een kunstgebit is tenslotte een dure aangelegenheid, waarbij je in veel gevallen voor een (groot) deel zelf voor de kosten op zult moeten draaien. Afhankelijk van je zorgverzekering vergoedt de zorgverzekeraar slechts een deel van de (gedeeltelijke) gebitsprothese. Goed reinigen van het kunstgebit is dus een must!


Reinigen van een kunstgebit

Het hebben van een kunstgebit betekent niet dat je niets meer aan mondverzorging hoeft te doen. Sterker nog: het dagelijks reinigen van het kunstgebit en de mond is broodnodig om gezondheidsproblemen en/of problemen met het kunstgebit te voorkomen. De reden daarvoor is simpel. De gebitsprothese wordt de gehele dag blootgesteld aan speeksel en uiteraard ook een aantal maal per dag aan voedsel. Daarnaast misschien ook wel aan kleefpasta of kleefpoeder. Je mond is warm en vochtig. Dé ideale plek voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen dus. Wat dat betreft is de situatie niet anders dan wanneer het om een gewoon gebit gaat. De bacteriën en voedselresten veroorzaken geurtjes en zorgen zodoende voor een slechte adem. Voorzie je niet in een goede hygiëne, dan kunnen er na verloop van tijd zweertjes in de mond ontstaan en/of krijg je last van ontstoken tandvlees.

Daarnaast vormen de voedselresten en bacteriën voor plak op het kunstgebit waardoor de gebitsprothese kleverig aan kan voelen. Heb je een gedeeltelijke gebitsprothese, dan kunnen er logischerwijs ook nog eens gaatjes in je echte tanden en kiezen ontstaan. Als laatste hechten bepaalde voedingsmiddelen en andere producten (denk aan koffie, thee, rode wijn en sigarettenrook) zich aan het oppervlak van het kunstgebit waardoor hardnekkige vlekken ontstaan die praktisch niet meer te verwijderen zijn. Zonde als je juist voor een witter kunstgebit hebt gekozen dan je eigen gebit was natuurlijk en al met al dus meer dan voldoende redenen om je mond en je kunstgebit van de juiste zorg te voorzien!


Tips & Tricks

Nu helder is waarom het zo belangrijk is dat je je mond en het kunstgebit dagelijks grondig moet reinigen is het tijd voor de “how”. Want hoe reinig je je kunstgebit nu precies het beste? Wat zijn de do’s en wat moet je absoluut NIET doen? We hebben een aantal tips & tricks voor je verzameld die ervoor zorgen dat je kunstgebit in optimale conditie blijft.

Een gezonde mond is een schone mond

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen valt of staat alles met de basis: een gezonde mond. Het is daarom belangrijk om het tandvlees dagelijks te poetsen met gewone tandpasta, zelfs als je zelf geen eigen tanden en kiezen meer hebt. Poets ook vooral de achterkant van de tong. Op deze plek hechten bacteriën zich tussen de papillen, dé reden voor een slechte adem. Heb je erg last van hardnekkige aanslag op je tong? Gebruik dan een speciale tongschraper om de aanslag te verwijderen. Neem ook vooral na iedere maaltijd de gebitsprothese uit en spoel je mond om voedselresten te verwijderen. Dit scheelt ‘s avonds weer bij het poetsen.

Kunstgebit poetsen

Een kunstgebit is gemaakt van kwalitatief hoogwaardige materialen en alhoewel de prothese an sich hard aanvoelt, kan het toch beschadigen. Voorzichtig schoonmaken is daarom vereist. De eerste tip die we je hierbij geven: poets het kunstgebit altijd boven een wasbak waar een laagje water in staat. Mocht de gebitsprothese onverhoopt uit je handen glippen tijdens het poetsen, dan valt het kunstgebit minder hard waardoor de kans op beschadigingen automatisch kleiner wordt.

Voor het dagelijks poetsen van het kunstgebit gebruik je geen gewone tandenborstel en ook geen gewone tandpasta. Gewone tandpasta bevat namelijk kleine schurende korreltjes die krassen kunnen achterlaten op het kunstgebit. Gebruik daarom speciale tandpasta voor protheses. Ook een speciale prothesetandenborstel is vereist. Deze is namelijk groter dan een gewone tandenborstel en veroorzaakt geen krassen of andere beschadigingen. De prothesetandenborstel is uitgerust met twee verschillende koppen waarmee je ook de moeilijk bereikbare plekjes goed kunt reinigen. Spoel na het poetsen van het kunstgebit de prothese goed af zodat alle restanten van het schoonmaakmiddel verwijderd worden.

Kunstgebit laten weken

Enkel het poetsen van het kunstgebit is niet genoeg om het in optimale conditie te houden. Periodiek weken in een waterbedje met een speciaal reinigingsmiddel is aan te raden. Zo worden ook het hardnekkige vuil en eventuele aanslag verwijderd van het kunstgebit. Je kunt de gebitsprothese laten weken in een glas, maar er zijn ook speciale bakjes verkrijgbaar waarin je het kunstgebit kunt laten weken. Door enkele druppels prothesereiniger toe te voegen aan het water worden bacteriën gedood en weekt het vuil beter los. Poets na het weken het kunstgebit weer schoon en vergeet ook vooral het afspoelen weer niet om al het reinigingsmiddel effectief te verwijderen van de prothese.

Hoe vaak je je kunstgebit moet laten weken is afhankelijk van het reinigingsproduct dat je gebruikt. Er zijn prothesereinigers verkrijgbaar die je dagelijks kunt gebruiken, maar er zijn ook reinigingsmiddelen die je slechts wekelijks mag gebruiken. Deze reinigen doorgaans intensiever en kunnen zodoende de hars aantasten als je ze vaker dan eenmaal per week gebruikt. Volg dan ook altijd het advies op wat beschreven staat op het reinigingsproduct en stap eventueel over op een andere prothesereiniger als je je kunstgebit vaker (of juist minder vaak) wilt laten weken.

Hardnekkige vlekken of aanslag verwijderen

Ondanks het dagelijks poetsen van je kunstgebit en het periodiek laten weken ervan, kunnen er na verloop van tijd hardnekkige vlekken en/of aanslag achter blijven op het kunstgebit. Veelal komt dit door voedingsmiddelen en/of roken. Van zwarte koffie, thee en rode wijn is bijvoorbeeld bekend dat ze hardnekkige vlekken achterlaten op je gebit, ongeacht of dit nu je echte tanden en kiezen zijn of een kunstgebit. Je kunt dit oplossen door je kunstgebit schoon te maken met speciale whitening tabletten voor gebitsprotheses. Een andere oplossing is om het kunstgebit te laten reinigen door de tandprotheticus of tandtechnicus. Deze kan het kunstgebit schoonmaken in een zogenaamd trilbad zodat alle aanslag en hardnekkige vlekken verwijderd worden.


Absolute dont’s bij een kunstgebit

Op het internet staan tal van tips & tricks als het om het reinigen van een kunstgebit gaat. Tips van oma of beproefde huis-tuin-en-keuken middeltjes. Alhoewel vaak goed bedoeld, doen ze doorgaans meer kwaad dan goed. Je hebt hierboven kunnen lezen wat je vooral WEL moet doen om je kunstgebit in goede conditie te houden. Wat je vooral NIET moet doen is je gebitsprothese reinigen met huishoudelijke schoonmaakproducten als chloor, bleek, (natuur)azijn of allesreiniger. Het enige huishoudproduct dat je mag gebruiken om je kunstgebit mee te reinigen is een druppeltje afwasmiddel. Alle andere schoonmaakproducten kunnen onherstelbare schade toebrengen aan je kunstgebit.

Wat je ook nooit moet doen om (hardnekkig) vuil te verwijderen van het kunstgebit, is gaan lopen porren en wroeten met scherpe voorwerpen als een mes, een schaar, een tandenstoker, een vijl of elk ander scherp, dan wel schurend object. Ook dit kan weer voor krassen en andere onherstelbare schade aan de gebitsprothese zorgen met alle mogelijk gevolgen van dien. Als je je houdt aan alle tips & tricks in dit artikel moet je kunstgebit in principe jaren mee kunnen gaan. Mocht je toch problemen ondervinden (hardnekkig vuil of beschadigingen bijvoorbeeld) aan je kunstgebit, bezoek dan altijd de expert waar je de gebitsprothese vandaan hebt. De specialist in kwestie kan je precies vertellen hoe je eventuele problemen kunt oplossen of in het ergste geval; je helpen met het verkrijgen van een nieuw kunstgebit.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag