Kun je tandsteen zelf verwijderen?

Kun je tandsteen zelf verwijderen?

Laatst bijgewerkt: 26 juni 2019

Tandsteen, daar krijgt iedereen weleens mee te maken. Voor een optimale mondhygiëne is het echter heel belangrijk om tandsteen te voorkomen én te verwijderen. In dit artikel bespreken we hoe je tandsteen zelf kunt verwijderen, hoe je tandsteen kunt voorkomen en wanneer je de tandsteen moet laten verwijderen door een tandarts of mondhygiënist. Ook staan we even stil bij de kosten van deze behandeling.


Kun je tandsteen zelf verwijderen?

Ja, je kunt tandsteen zelf verwijderen. Sommige websites beweren dat dit met een tandenborstel of met speciale tandpasta kan, maar dit is onmogelijk. Een goed tandpasta tegen tandsteen helpt weliswaar om je gebit te beschermen tegen tandsteen, maar zal nooit de tandsteen verwijderen. Hoe kun je dan toch zelf tandsteen verwijderen?

Met een tandartshaakje

Wellicht herinner je je de grote stellage van de tandarts, vol met apparatuur. Je weet niet wat het precies allemaal is, maar één ding weet je zeker: je hebt geen idee hoe je het moet gebruiken. En eigenlijk zie je er ook tegen op dat de tandarts met die spullen tekeergaat. Gelukkig is ‘het tandartshaakje’ uitgevonden. Deze is speciaal ontwikkeld voor consumenten, zodat iedereen het gemakkelijk zelf kunt gebruiken. Het is uiteraard iets minder scherp dan het materiaal van de tandarts, want je wilt jezelf natuurlijk niet per ongeluk verwonden. Je kunt het tandartshaakje perfect gebruiken om bij jezelf tandsteen te verwijderen.

Hoe ga je te werk?

Voor een goede mondhygiëne is het essentieel om twee keer per dag je hele gebit te flossen. Op deze manier voorkom je dat je tandsteen en tandplak op je tanden krijgt. Daarnaast is het aan te raden om mondwater te gebruiken, want bepaalde soorten mondwater zorgen ervoor dat tandsteen losweekt. Vervolgens kan je de losgeweekte tandsteen tijdens het tandenpoetsen verwijderen. Naast het flossen en mondwater is het een goed idee om met een tandenstoker je gebit bij langs te gaan. Hiermee kun je namelijk stukjes tandsteen da tussen de tanden zit, verwijderen. Na deze stappen te hebben gevolgd kun je met het tandartshaakje de rest van het tandsteen los schrapen. Gebruik altijd een spiegel en zet niet door als het pijn doet. Kom je er niet uit? Aarzel dan niet en bel een tandarts. Voor een tandarts of mondhygiënist is het een kleine moeite om jouw tandsteen te verwijderen.

Let op: sommige mensen irriteren zich heel erg aan de tandsteen en schrapen met hun nagels (of een ander scherp object) de tandsteen los. Dit is echter heel erg slecht voor je tandglazuur. Hierdoor worden je tanden gevoeliger voor rottende plekken en gaatjes. Dus ga liever niet zelf krabben als het niet nodig is.


Wanneer tandsteen laten verwijderen door een specialist?

Sommige tandsteen is vrij hardnekkig, dat kun je lang niet altijd zelf verwijderen. Daarnaast is het soms heel lastig om bij jezelf tandsteen te verwijderen. Het zit namelijk in je mond, en dat kun je slecht zien. Ten tweede moet je even goed letten op het soort tandsteen dat je hebt. Zit het zichtbaar op je tanden of heb je het idee dat het onder de tanden zit? Tandsteen onder het tandvlees (sunbingivaal tandsteen) kun je het beste laten verwijderen door een specialist. Soms moet er een diamantboor aan te pas komen om een gaatje eruit te laten boren.

Tandarts

Als je op controle gaat bij je tandarts zal hij of zij waarschijnlijk de status van je mond beoordelen. Tandartsen checken standaard op gaatjes en tandsteen. Dus als jij tandsteen hebt, zal de tandarts hier zeker een melding van maken. Met een beetje geluk verwijdert de tandarts het tandsteen ter plekke, maar het kan ook zo zijn dat je een nieuwe afspraak moet maken met de tandarts of met een mondhygiënist.

Mondhygiënist

De mondhygiënist is erin gespecialiseerd om alles wat niet in de mond hoort, te verwijderen. De meeste ‘problemen’ die mondhygiënisten zien zijn tandplak en tandsteen. Dus als je een afspraak maakt bij de mondhygiënist zit het verwijderen van tandsteen eigenlijk standaard inbegrepen. Het is niet het meest leuke bezoekje, mensen ervaren tandsteen laten verwijderen niet per se als prettig. Maar je bent dan in ieder geval weer verzekerd van een goede mondhygiëne, én je kunt er vanaf nu alles aan doen om tandsteen te voorkomen.


Hoe duur is het om tandsteen te laten verwijderen?

Gemiddeld kost het €12.50 per 5 minuten om tandsteen te laten verwijderen (code M03 voor tandsteen op de tand zelf). De meeste tandsteenbehandelingen bedragen ongeveer 30 minuten, waardoor je rekening moet houden met een totaalbedrag van om en nabij de €75. De kosten om tandsteen te laten verwijderen hangen af van een aantal verschillende factoren, waaronder:

  • Bij welke tandarts of mondhygiënist je jouw tandsteen laat verwijderen
  • Of de behandeling wel of niet vergoed wordt door je zorgverzekeraar (bekijk hiervoor je poliswaarden. Je moet een tandartspakket afsluiten en bovendien heb je dan een maximaal aantal behandelingen. Verschilt per individu).
  • Of je veel of weinig tandsteen hebt
  • Of je naast tandsteen nog last hebt van andere klachten, zoals tandplak of infecties.
  • Of je parodontale pockets hebt met een diepte van meer dan 3 mm. Dat is een ontsteking van het tandvlees.

Uiteraard hanteren tandartspraktijken net zoals mondhygiënisten hun eigen tarieven. Je kunt dus geld besparen door je bij een andere tandartspraktijk aan te melden. Bovendien heb je met een beetje geluk een tegemoetkoming vanuit je zorgverzekering.

Kosten tijdens periodieke behandeling

Zoals eerder gezegd, verwijderen sommige tandartsen het tandsteen ook direct. Vaak worden hier wel 5 tot 10 minuten extra voor gedeclareerd. Hierbij wordt een behandeling van 7 minuten afgerond naar 5 minuten, maar een behandeling van 8 minuten naar 10 minuten.

Kosten parodontaal onderzoek

Als je hevige tandsteenklachten hebt kan het zijn dat je bepaalde ontstekingen hebt. De tandarts kan adviseren om hier een onderzoek naar te doen. Dat kost gemiddeld €150 per onderzoek. Als de kosten hoger worden, is de tandarts verplicht om een offerte uit te brengen. Het is echter maar de vraag of de tandarts zich hieraan houdt. Vraag daarom altijd naar het kostenplaatje. Hoewel je eigenlijk niet onder dit onderzoek uit kunt komen, want je wil zelf natuurlijk ook een goede mondhygiëne.


Hoe kun je tandsteen voorkomen?

Stel, je hebt de tips uit dit artikel opgevolgd en hebt zelf tandsteen verwijderd. Of je hebt tandsteen laten verwijderen. Dan wil je jouw tanden natuurlijk het liefst mooi en schoon houden, zonder dat je binnen de kortste keren weer last hebt van tandsteen. Dus, hoe kun je tandsteen het beste voorkomen?

Tanden goed poetsen

Open deur, toch? Maar het is echt cruciaal om je tanden goed te poetsen. Het liefst minstens twee keer per dag, 2 minuten lang. Gebruik indien nodig een tandsteen remmende tandpasta en sluit je poetsbeurt af met mondwater.

Tanden poetsen met baking soda

Baking soda is echt een wonderproduct. Het helpt tegen allerlei diverse klachten en dingen. Ja, dus ook tegen tandsteen. Van baking soda schijn je wittere tanden te krijgen en wordt het tandsteen los geschuurd. Toch raden tandartsen het gebruik van baking soda af, omdat het je glazuur kan aantasten.

Kauw op xylitol kauwgom

Kauwgom stimuleert de speekselproductie én zorgt ervoor dat tandplak zich niet (of in ieder geval minder makkelijk) kan hechten aan je gebit. Let er wel op dat de kauwgom xylitol bevat, want het is juist dit stofje dat helpt tegen tandsteen. Kies ook een kauwgom zonder al te veel suiker, anders los je het ene probleem op (tandsteen) maar krijg je er direct een nieuwe bij: gaatjes.

Flossen en tandenstoken

Veel mensen zijn al heel trots als ze twee keer per dag hun tanden poetsen. Wist je dat dit onvoldoende is om tandsteen te voorkomen? Je moet namelijk ook met een stoker actief stukjes uit jouw tanden verwijderen. Daarnaast moet je goed flossen om alles wat niet op je tanden hoort, uit je mond te halen. Vergeet de achterste kiezen niet mee te pakken! Het is verleidelijk om ze over te slaan (want je kan er niet bij), maar dit is wel de plek waar het snelste gaatjes ontstaan.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag