Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Zelf je tanden bleken, hoe werkt dat?

Zelf je tanden bleken, hoe werkt dat?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel mensen zijn niet tevreden over de witheid van hun tanden en kopen een whitener tandpasta die garandeert dat je tanden zullen stralen van witheid! Echter zie je in de meeste gevallen weinig tot geen verschil. Wat daarentegen wél snel resultaat geeft is het zelf bleken van je tanden. Maar hoe en waarmee bleek je je tanden effectief en verantwoord?


Bitjes met vloeistof

Verschillende websites bieden vloeistoffen aan die je tanden bleker zullen maken. Echter zijn lang niet alle middelen even gezond voor je tandvlees en kiezen. Daarom is het van belang, als je overweegt zelf je tanden te bleken, om een verantwoorde keuze te maken. Een product die veel goede recensies heeft is bijvoorbeeld Optimal White. Een basispakket kost zo’n €50,- en is inclusief bitjes op maat, bleekgel en een opbergdoosje. BeConfiDent is ook een product wat aangeraden wordt. De prijs ligt net als bij Optimal White rond de €50,-. Beide zijn betrouwbaar aangezien ze de Europese richtlijnen hiervoor naleven.

Bleken

Het proces van tandenbleken gaat als volgt: Als eerst dompel je het bitje volgens de instructies in een bakje warm water. Vervolgens plaats je het bitje om je tanden, eerst boven dan onder. Door de constructie van het materiaal vorm het bitje zich perfect om je tanden, op maat dus. Vervolgens vul je de bitjes met de vloeistof en brengt ze daarna weer in. Dit moet je ongeveer 20 à 30 minuten laten zitten en iedere dag herhalen. Stoppen kun je wanneer je tevreden bent met het resultaat.

Betrouwbaar

Zoals eerder aangegeven zijn er sinds 2012 Europese richtlijnen voor de verkoop van middelen die je tanden bleken. Voorheen zat er namelijk te veel waterstofperoxide in wat zeer slecht zou zijn voor de gezondheid van je tanden en tandvlees. In sommige middelen zat zelfs meer dan 30%! Om het in context te brengen: tandartsen gebruiken maximaal 6% en sinds 2012 mogen whiteners maximaal 0,1% waterstofperoxide bevatten. Het resultaat is hierdoor minder snel en aanwezig te zien, maar het is wel een stuk beter voor de gezondheid van je tanden. Toch zijn er nog buitenlandse websites waar je wel onverantwoorde tandenblekers kunt kopen met bovengemiddeld veel waterstofperoxide.

Onderhoud van het gebit

Zelf je tanden bleken is niet een tovermiddel dat voor altijd resultaat geeft. Om je tanden witter krijgen dien je goed om te gaan met je gebit. Simpele maar erg bruikbare tips zijn bijvoorbeeld het gebruiken van fluoride tandpasta, het minimaal twee keer per dag elektrische poetsen, je tong mee poetsen en stoken en flossen. Naast deze vrij algemene tips zijn er nog een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden zoals bijvoorbeeld voeding.

Voeding

Te veel suiker is zeer slecht voor de kleur en gezondheid van je tanden. Het tast de glazuurlaag aan waardoor je tanden minder wit worden. Wanneer je goede suikers consumeert, zoals in de vorm van een vruchtensap is het aan te raden om het via een rietje te drinken. Daarnaast is ook koffie erg slecht voor de kleur van je tanden.

Naast voeding wat slecht is voor je tanden is er ook eten wat de gezondheid van je tanden bevordert. Voorbeelden hiervan zijn verschillende groenten die bijdragen aan het verwijderen van tandplak en tandsteen. Dus wil je je gebit wit houden of witter krijgen? Analyseer dan eens goed je voedingsgedrag.

Roken

Roken is funest voor de witheid van je tanden. Het teer en nicotine wat je binnen hijst plakt zich vast aan je tandglazuur. Teer heeft van nature een donkere kleur en nicotine is van nature kleurloos, maar in combinatie met zuurstof kleurt het geel. Het krijgen en behouden van glanzend witte tanden wordt dus lastig als je rookt!

Azijn

Een natuurlijke manier om bij te dragen aan de witheid van je tanden is het spoelen met azijn. Ondanks de vieze smaak doodt het wel de bacteriën! Ook bijten op een citroentje met zout kan bijdragen aan wittere tanden.

Al met al genoeg verantwoorde mogelijkheden om je tanden stralend wit te krijgen. Succes!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag