Het bleken van tanden is allang niet meer alleen weggelegd voor Hollywoodsterren en rijke voetbalvrouwen: je kunt tegenwoordig vrij goedkoop je tanden thuis witten of één van de vele salons met spotprijzen bezoeken. Ook staan behandelingen voor het bleken van de tanden vaak op koopjessites als Vakantieveilingen.nl, zodat je helemaal voor een prikkie die stralend witte lach kunt bemachtigen. Het lijkt allemaal zo mooi, maar wat zijn eigenlijk de nadelen van tanden bleken? Dat lees je in dit artikel.
Waarom je tanden laten bleken?
Als je je tanden laat bleken, worden ze een paar tinten lichter. Witte tanden worden in de westerse wereld gezien als een schoonheidsideaal: ken jij een beroemde acteur of zangeres met gele tanden? Veel mensen vinden een mooi gebit belangrijk, naast het nemen van een beugel voor rechte tanden, is ook de kleur van het gebit belangrijk.
Niet iedereen is gezegend met een witte lach: er bestaan extrinsieke en intrinsieke verkleuringen. Bij die eerste zijn de tanden verkleurd door middelen die van buiten de mond komen: denk hierbij aan aanslag door het drinken van koffie of wijn, of aan roken. Daardoor kunnen je tanden geler worden. Bij intrinsieke verkleuring zijn de tanden minder wit door het zwakker worden van het glazuur, een dode tand, tandenvullingen of de kleur is anders omdat de tand kan doorschemeren. Ook kan een verkleuring op de tanden aangeboren zijn, als de moeder tijdens haar zwangerschap bijvoorbeeld bepaalde antibiotica gebruikte.
Een hoop mensen willen graag van verkleuring van de tanden af, of dat nou door intrinsieke of extrinsieke verkleuring komt. Dat is een reden waarom tanden bleken populair is. Ook als er slechts een paar tanden verkleurd zijn kan men door middel van het bleken eenzelfde kleur in het gebit krijgen.
Verschillende manier om tanden te bleken
Dat tanden bleken, hoe werkt dat dan precies? Er zijn verschillende manieren om je tanden te bleken. Het bleken kan bij de tandarts, bij speciale salons of in sommige gevallen ook thuis. Of dat eigenlijk wel werkt, lees je verderop in dit artikel.
Lasertechniek
Je kunt je tanden witter krijgen door het laseren va je tanden. Door het licht van de laser worden je tanden lichter. Deze methode is zeer kostbaar en je moet meerdere keren terugkomen om de witheid van je gebit te behouden. Daarbij werkt het laseren van de tanden niet voor iedereen.
Blekende stoffen
Er zijn verschillende stoffen om de tanden witter mee te maken. Een bekend middel om tanden te bleken is waterstofperoxide: dit wordt wel wat minder vaak gebruikt, omdat het zeer slecht is voor het gebit. Er is zelfs een wet voor in het leven geroepen: vanaf november 2012 mag er alleen maar door de tandarts met maar met 6% peroxide gebleekt worden – en een blekend resultaat krijg je pas bij 20% peroxide of meer.
De tanden worden op deze manier gebleekt met een (op maat gemaakt) bitje, waar de vloeistof in zit. Het gevulde bitje neem je in je mond, zodat de vloeistof op je tanden kan inwerken, zonder dat het tandvlees of de dunne huid rondom je lippen wordt aangetast. Vaak wordt er ook een UV-lamp gebruikt om met de warmte het inwerkproces te versnellen – het is immers geen pretje op uren met een bitje in je mond te zitten.
Van binnenuit
Ook kunnen tanden van binnenuit gebleekt worden met natriumperboraat. Bij deze manier duurt het proces een stuk langer: het witter worden van de tanden zelf vindt namelijk tussen de behandelingen plaats. De tand wordt gevuld met natriumperboraat en afgesloten met een tijdelijke vulling. Na een aantal uren of dagen wordt het goedje uit de tand gehaald en wordt dit proces nog een paar keer herhaald als dat nodig is. Als de tand de juiste kleur heeft, wordt de tand afgesloten met een definitieve vulling.
Het is ook zo dat tanden niet gebleekt kunnen worden als je last hebt van ontstoken tandvlees of gaatjes. In zulke gevallen zullen de tanden verschillend gekleurd worden en dat is geen resultaat waar iemand op zit te wachten.
De nadelen van tanden bleken
Het lijkt heel makkelijk: in een paar behandelingen krijg je een prachtige witte glimlach. Toch kleven er heel wat nadelen aan het bleken van je tanden. Wij zetten hieronder voor je op een rijtje welke nadelen dat zijn.
Het werkt vaak niet en het resultaat kan tegenvallen
Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat het bleken van de tanden niet altijd het resultaat geeft waar je naar verlangt. De tandenbleekproducten die je in de drogisterij koopt zijn vaak misleidend: op het doosje van het product zie je een breed lachende man of vrouw met hagelwitte tanden. Dat jij na gebruik ook zulke stralend witte tanden hebt, is vaak helemaal niet waar. De producten bij de drogist zijn vaak goedkoop, maar het goedje werkt vaak niet goed en het belangrijkste: het spul is helemaal niet goed voor je gebit. Volgens de warenwet van de Europese Unie mogen zulke producten bijna geen bleekmiddel bevatten: je tanden zullen dus nauwelijks lichter worden. Die wet is er niet voor niets: je kunt via internet producten buiten Europa bestellen waar wellicht meer bleekmiddel in zit, maar dat is ontzettend slecht voor je tanden.
Ook als je bij een professional je tanden laat bleken kan het resultaat tegenvallen. Dat kan het geval zijn als je bijvoorbeeld kronen hebt: deze bleken niet mee met de rest van je gebit. Het eindresultaat kan niet zo wit worden als je had gehoopt. Het bleken van je tanden is tamelijk onvoorspelbaar, elk gebit is anders dus ook elk resultaat kan anders uitvallen. Je weet van tevoren dus bijna nooit hoeveel lichter je tanden zullen worden bij het bleken van je gebit.
Gevoelige tanden
Dat het resultaat niet helemaal naar wens is, kan heel vervelend zijn. Maar het grootste nadeel van het bleken van je tanden is dat het niet geheel zonder risico is. Door de agressieve producten waarmee de tanden lichter worden gemaakt kan er blijvend gevoeligheid en irritatie ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van warme en koude sensaties: onbezorgd een ijsje eten of die heerlijke warme chocolademelk zit er dan niet meer in. Hoe vervelend is dat!
Meerdere herhalingen voor een blijvend effect
Als je één van de gelukkigen bent waarbij het bleken van de tanden naar wens is verlopen, is het helaas resultaat niet blijvend. Voor het bleken van je tanden moet je vaak meerdere behandelingen ondergaan, maar ook om het resultaat bij te blijven houden. Bedenk je ook dat sommige verkleuringen op de tanden komen door producten die je eet of drinkt, zoals koffie, of door het roken van sigaretten of sigaren. Als je hiermee door blijft gaan, gaat het effect van het bleken van je tanden snel verlopen – zelfs nog sneller dan vóór de behandeling.
Het glazuur wordt kwetsbaar, sneller last van verkleuringen
Dat brengt ons meteen op het volgende nadeel van het bleken van de tanden: je glazuur wordt kwetsbaar na een tandenbleekbehandeling. Naast dat je tanden gevoeliger zijn en je tandvlees kan irriteren, is het ook zo dan het glazuur dunner wordt en de bescherming daardoor afneemt. Bij het drinken van bijvoorbeeld koffie krijg je op deze manier nog vlugger opnieuw verkleuringen dan voordat je je gebit ging bleken.
De twijfelachtige betrouwbaarheid van ‘wittetandenwinkels’ en bleekmiddelen
Naast dat je je tanden thuis kunt bleken of bij de tandarts, zijn er ook verschillende salons waar je terecht kunt voor een hagelwit gebit. Of deze salons nou heel betrouwbaar zijn, daar twijfelen velen aan. De Consumentenbond noemt de salons zelfs ‘wittetandenwinkels’: uit hun onderzoek blijkt dat de behandelingen vaak werden uitgevoerd door mensen die dit helemaal niet mogen doen. Het tanden bleken moet volgens de Consumentenbond alleen gebeuren door tandartsen en mondhygiënisten.
Ook de bleekmiddelen voor thuis kunnen twijfelachtig zijn. Laatst kwam het bedrijf Perfectsmile nog in opspraak: er zou een stof in zitten die ook gebruikt wordt voor industriële reiniging. De stof zou de tanden onherstelbaar kunnen beschadigen. Het onderzoek naar deze stof in het product van Perfectsmile is nog bezig. Dat je dus beter niet zelf aan de slag kan met het bleken van je tanden blijkt maar weer. Als je geen blijvende schade aan je gebit wilt, kun je het beste naar een professional.
Tandarts: zeer kostbaar
Als je dan naar die professional gaat voor het bleken van je tanden kan dat een aardige duit kosten. Niet elke tandarts wil je gebit voor je bleken: sommigen zijn er fel op tegen en voeren de behandeling dus niet uit. Als je wel een tandarts vindt die het aandurft, betaal je tussen de driehonderd en vijfhonderd euro per behandeling. Als je de tanden van binnenuit wil laten behandelen, reken je daar nog een paar honderd euro bij op. Het professioneel laten bleken door de tandarts kan dus heel wat geld kosten.
Dat het bleken van de tanden best wat nadelen kan hebben, las je in dit artikel. Naast dat het resultaat niet altijd naar wens is (elk gebit is anders, dus elk resultaat ook) kan het bleken van je gebit erg slecht zijn voor de gezondheid van je tanden. Daarbij is het belangrijk om de behandeling door een professional te laten uitvoeren, wat erg kostbaar is. Jammer, maar de gezondheid van je gebit is het belangrijkste!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Hoe kun je thuis je tanden bleken?
- Zelf je tanden bleken, hoe werkt dat?
- Zit er verschil in opzetborstels voor elektrische tandenborstels?
- Waarom houtskool tandpasta gebruiken en welke is het beste?
- Wat is het effect van kokosolie op je tanden?
- Wat kost een implantaat?
- Elektrisch flossen; met een monddouche, flosapparaat of waterpik?
- Hoe kun je een gouden tand laten zetten?