Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is het effect van kokosolie op je tanden?

Wat is het effect van kokosolie op je tanden?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kokosolie is niet meer weg te denken uit het gemiddelde Nederlandse huishouden. Ook in het buitenland wordt dit wondermiddel voor veel toepassingen gebruikt. Onder andere voor mondhygiëne. Wil jij kokosolie gaan gebruiken voor je tanden? Waarom wel en waarom niet? In dit artikel maak je kennis met de belangrijkste effecten van kokosolie op je tanden. Omdat er overwegend positieve effecten zijn, sluiten we dit artikel af met uitleg over hoe je kokosolie op je tanden aan kunt brengen.


Positieve effecten van kokosolie op je tanden

Om alvast met de deur in huis te vallen: kokosolie heeft een positief effect op je tanden. Hieronder lichten we de belangrijkste voordelen van kokosolie toe, specifiek gericht op mondhygiëne.

Kokosolie doodt schadelijke mondbacteriën

Oliën en andere vette producten bestaan uit verschillende vetzuren, die effect hebben op jouw lichaam, waaronder je tanden. Er is een onderzoek geweest waarin de effecten van  30 verschillende vetzuren op de tanden, werd getest. Welk vetzuur kwam als winnaar uit de bus? Laurinezuur! En laat dat nu net – niet geheel ontoevallig – een belangrijk bestanddeel van kokosolie zijn.

Laurinezuur is in vergelijking met de andere onderzochte vetzuren het meest effectief om schadelijke mondbacteriën te doden. Hiermee voorkomt kokosolie indirect tandbederf en tandvleesontsteking. Laurinezuur is met name effectief om Streptococcus mutans tegen te gaan, een belangrijke aanjager van mondbederf.

Kokosolie remt tandvleesaandoeningen (gingivitis)

Bijna iedereen heeft weleens te maken met een ontsteking van het tandvlees. Dat is iets wat je het liefst wilt voorkomen. Het goede nieuws is dat kokosolie jou helpt in de strijd tegen tandvleesaandoeningen, ook wel bekend als gingivitis. Hoe werkt het? Kokosolie remt de opbouw van tandplak, wat vaak een onderliggende oorzaak is voor tandvleesontstekingen. Dat brengt ons direct bij een ander, overkoepelend effect van kokosolie op je tanden: kokosolie vermindert de tandplak!

Door kokosolie verminder je tandplak

Je hebt je tandarts vast wel een keer of meerdere malen horen zeuren over tandplak. Het geeft je tanden een lelijke gloed, zorgt voor een slechte adem en is tevens een bron van bacteriën, die op hun tijd weer zorgen voor diverse tand aandoeningen. Ben je op zoek naar een natuurlijke, effectieve manier om de tandplak in je mond te verminderen? Kijk eens of kokosolie jou van deze problematiek af kan helpen! Volgens recent onderzoek merk je binnen een week verschil. De participanten verminderden hun tandplak na een week met 68%, en na een maand zelfs met aanvullend 56%. Wij willen ons niet vastpinnen op deze exacte percentages, noch hier verantwoordelijkheid voor nemen, maar het laat in ieder geval zien dat er een positief effect geconstateerd is.

Kokosolie op je tanden verbetert je adem

Een slechte adem wordt veroorzaakt door de gezondheid van jouw tanden en tandvlees. Hoe meer bacteriën zich in jouw mond bevinden, des te meer geuren en gassen er worden vrijgegeven en des te slechter jouw adem wordt. Daarnaast gaat dit hand in hand met infecties, gingivivit en tandplak. Dus hoe meer bacteriën je verwijdert, hoe kleiner deze problemen – inclusief een slechte adem – zullen zijn. Er zijn een heleboel bronnen die beweren dat kokosolie de bacteriën in jouw mond bestrijdt. Zodoende is kokosolie geschikt om een slechte adem weg te nemen. Met name als je kokosolie gebruikt voor oil pulling (kavala graha), een methode waar we later in dit artikel op terugkomen.

Kortom: kokosolie verbetert jouw mondhygiëne in brede zin

Bovenstaand lijstje met positieve effecten van kokosolie op je tanden kan nog wel even doorgaan. Maar aangezien de effecten veel overlap met elkaar hebben, zou het saai worden als we andere details zouden bespreken. Daarom willen we de rij met positieve effecten graag afsluiten met een algemene noot, namelijk: kokosolie verbetert jouw mondhygiëne in brede zin. Met name omdat kokosolie de strijd aangaat met de bacteriegroepen Streptococcus mutans en Lactobacillus, die primair verantwoordelijk zijn voor tandbederf. Daarnaast zijn er diverse wetenschappelijke studies die aantonen dat kokosolie net zo effectief werkt als mondwater met chloorhexidine. Daarom is kokosolie een duurzaam alternatief voor dergelijke chemische producten. Wij kunnen hier echter geen leidende uitspraak over doen, omdat er nog niet genoeg onderzoek is gedaan.


Negatieve effecten van kokosolie op je tanden

Zoals je ziet, bestaat er een relatief lange lijst met positieve effecten van kokosolie op je tanden. Zijn er dan helemaal geen negatieve effecten aan verbonden? Voor zover bekend, zijn er met name positieve ervaringen. Kokosolie is een natuurlijk product en kan in die zin weinig schade aanrichten.

Een beetje onder het mom van: baat het niet, dan schaadt het niet. Het is echter wel zo dat er een heleboel claims worden gemaakt over de effecten van kokosolie, maar dat de herkomst van deze claims niet altijd wordt onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Als je veel waarde hecht aan wetenschappelijk bewezen manieren om je tanden te reinigen, dan is kokosolie voor jou misschien iets te experimenteel. Dat kun je als een nadeel beschouwen.

Daarnaast is kokosolie niet echt ‘lekker’. Van mondreiniging ben je natuurlijk gewend om een frisse, mentolachtige smaak in je mond te krijgen. Met kokosolie kun je dat gevoel vergeten. Het is eigenijk een grote, vette hap die je in je mond krijgt. Gelukkig kun je daarna alsnog je tanden poetsen, om de frisse smaak terug te krijgen.


Hoe kun je tanden behandelen met kokosolie?

Samengevat heeft kokosolie een overwegend positief effect op je tanden. We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat jij je tanden vanaf nu graag verzorgt met kokosolie. Maar hoe kun je dat het beste doen? Er zijn twee manieren die veel worden toegepast:

  • Mond spoelen met kokosolie
  • Zelf tandpasta met kokosolie maken

Hoe moet je je mond spoelen (oil pulling / kavala graha) met kokosolie?

Je mond spoelen met olie, vaak aangeduid met de Engelse term oil pulling of de Indiase term kavala graha, is een natuurlijke manier om je mond te spoelen en te reinigen. In India maakt dit al duizenden jaren onderdeel uit van de cultuur. Door dit elke dag te doen (het liefst in de ochtend, voordat je iets hebt gegeten of gedronken), profiteer je van de eerder genoemde positieve effecten zoals tandplak verwijderen en bacteriën verwijderen.

Hoe werkt oil pulling / kokosolie mond spoelen? Je start met een eetlepel kokosolie zonder toevoegingen. Doe deze eetlepel in je mond en laat deze voor 15 tot 20 minuten rondzwieren in je mond. Je kunt de handeling vergelijken met het spoelen met mondwater, hoewel je er met olie wel echt even de tijd voor moet nemen. Je moet zorgen dat de olie alle plekjes in je mond goed bereikt.

Ben je klaar met het spoelen? Slik de olie niet door, maar spuug het uit. Liever niet in de wasbak, want door de vettige structuur van de olie kan je afvoerputje verstopt raken. Dus spuug de olie voor alle zekerheid uit in de wc of in een prullenbak. Hierna moet je jouw tanden poetsen zoals je dat normaal gesproken ook zou doen.

Tips voor zelfgemaakte tandpasta met kokosolie

Een andere manier om je tanden te laten profiteren van de positieve effecten van kokosolie, is door een tandpasta te maken met kokosolie als hoofdbestanddeel. We hebben een eenvoudig recept waarmee je jouw eigen gezonde, duurzame tandpasta met kokosolie maakt. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Een half kopje kokosolie
  • 2 eetlepels zuiveringszout
  • 10-20 druppels pepermuntolie of etherische olie van kaneel

Nu moet je ervoor zorgen dat deze ingrediënten worden gemengd tot een glad geheel waarmee je jouw tanden kunt poetsen. Hoe doe je dat? Allereerst dien je de kokosolie te verwarmen in een pannetje. Net zo lang, totdat de olie vloeibaar wordt. Roer de olie goed door tijdens het verwarmen. Daarna haal je de kokosolie van het vuur en gooi je de baking soda erdoorheen. Roer net zo lang totdat het een soort pasta wordt. Als laatste stap, voeg je de etherische olie of andere ‘smaakmaker’ toe. Vervolgens moet je de tandpasta bewaren in een afgesloten flacon. Bij de Etos of Kruidvat bijvoorbeeld, kun je handige lege reisflaconnetjes kopen. Deze kun je natuurlijk ook vullen met jouw zelfgemaakte tandpasta! Verder verloopt het tandenpoetsen hetzelfde als anders. Twee maal daags 2 minuten, achteraf de mond spoelen.


Ook interessant: andere effecten van kokosolie

Kokosolie wordt wereldwijd gebruikt voor verschillende toepassingen. Sommige mensen beschouwen kokosolie als een soort wondermiddel, met tientallen voordelen voor het menselijk lichaam. Daarom hebben wij al een paar keer eerder onderzoek gedaan naar het effect van kokosolie op je huid. In een aantal artikelen komt het nut van kokosolie naar voren, en in een paar artikelen staat kokosolie volledig centraal.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Beauty Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag