Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Afvallen m.b.v. kokosolie; is het mogelijk?

Afvallen m.b.v. kokosolie; is het mogelijk?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kokosolie is een enorme hype als het gaat om afvallen. In elke natuurwinkel, biologische winkel of supermarkt kun je dan ook niet om de kokosolie heen. Niet alleen in de winkel kun je tegenwoordig overal kokosolie kopen, maar ook online zie je allerlei berichten voorbij komen over kokosolie. Er wordt dan ook vaak gezworen bij kokosolie als je wilt afvallen en overtollige kilo’s wilt verliezen.

Maar kan kokosolie dan echt daadwerkelijk zo goed helpen bij het afvallen? Voorop staat dat kokosolie geen wondermiddel is, maar dat het wel zo z’n voordelen heeft. Daarnaast is het goed om je te bedenken dat je niet enkel zult afvallen door het gebruik van kokosolie. Wil je effectief afvallen, dan zul je een gezond en gevarieerd eetpatroon moeten aanhouden waar je kokosolie eventueel aan kunt toevoegen. Wil je graag je voedingspatroon veranderen, maar weet je niet zo goed hoe je dit aan moet pakken? Dan kan het enorm helpen om een dieet te volgen. Hieronder staan drie diëten voor je waarbij op een verantwoorde en gezonde manier kunt afvallen.


Jasper Alblas

Jasper Alblas

Jasper Alblas heeft het 7×7 afslank receptenboek ontwikkeld waarmee je jouw ideale gewicht kunt bereiken. In deze methode worden koolhydraten vervangen door eiwitrijke recepten. Het gaat erom dat je de ongezonde en bewerkte producten laat staan en leert koken met natuurlijke ingrediënten en onbewerkte producten. Het gebruik van natuurlijke kokosolie past dus helemaal bij deze dieetmethode. Het 7×7 afslank receptenboek leert je wat een gezond voedingspatroon is aan de hand van heerlijke en gevarieerde recepten. Je ontvangt het boek met weekschema, recepten en boodschappenlijstjes.

Bekijk alle producten en diëten van Jasper Alblas
Weight Watchers

Weight Watchers

Dit dieet zorgt ervoor dat je het afvallen langer kunt volhouden en is dus vooral gericht op de lange termijn. Bij dit dieet gaat het niet zozeer om minder eten, maar vooral om het creëren van een ander voedingspatroon. In dit dieet wordt aandacht besteed aan eten, bewegen, educatie, motivatie en omgeving. Je ontvangt dus ook de nodige tips voor motivatie en beweging, zodat je nog meer uit je dieet kunt halen. Bij de aanschaf van dit dieet krijg je een e-book met afslankplan vol met weekmenu’s en heerlijke recepten waarin koolhydraten worden beperkt en worden ingewisseld voor eiwitrijke maaltijden. Op de website wordt vermeld dat kokosolie een prima toevoeging kan zijn aan de recepten en aan dit dieet.

Ga naar Weight Watchers
PuurFiguur

PuurFiguur

Bij dit dieet gaat het erom dat je hormonen in je lichaam in balans zijn voordat je kunt afvallen. Dit wordt gedaan door onnatuurlijke en bewerkte producten te vervangen voor pure en verse ingrediënten. Kokosolie is als natuurlijk product dus erg goed te gebruiken in dit dieet. Door het eten van de juiste voeding zul je zien dat je hormonen in balans komen en dat je zelfs op ‘lastige’ plekjes vet kunt gaan verbranden. Je ontvangt bij dit dieet het Simpel Slank plan met bijbehorende weekmenu’s, recepten en eventueel een online afslankhulp.

Doe mee met het PuurFiguur programma

Wat is kokosolie precies en waarvoor kun je het gebruiken?

Kokosolie komt van de kokospalm. Van deze palm kunnen veel delen gebruikt worden, zoals het vruchtvlees uit de kokosnoot (kokos) dat gegeten kan worden. Toch is het belangrijkste product van de kokospalm toch wel de kokosolie. Misschien sta je er niet zo bij stil, maar het vruchtvlees bestaat namelijk voor het overgrote deel uit olie. Door dit vruchtvlees te persen of langzaam te verwarmen komt deze olie vrij en kun je de olie opslaan.

Kokosolie bestaat ongeveer uit 90% verzadigd vet. Bij veel mensen gaan dan allerlei alarmbelletjes rinkelen. Verzadigd vet is toch ongezond en we moeten toch juist onverzadigd vet eten? Sommige mensen denken daarom dat kokosolie geen gezonde olie is. Wat hierbij alleen vergeten wordt, is dat deze verzadigde vetten afkomstig zijn uit een natuurlijke bron en gezond zijn voor ons. De verzadigde vetten uit kokosolie zijn dus heel wat anders dan de verzadigde vetten uit chips, patat, koekjes en kant-en-klaar maaltijden. In deze producten zitten namelijk vaak transvetten die goedkoper geproduceerd kunnen worden, jouw eten langer houdbaar maken en ongezond zijn voor ons lichaam.

Als je in de schappen kijkt, dan zie je ook wel eens kokosvet op de verpakking staan. De woorden kokosolie en kokosvet lijken dus door elkaar heen gebruikt te worden. Maar is kokosolie en kokosvet nou eigenlijk hetzelfde? Ja, kokosolie en kokosvet zijn precies hetzelfde. De verschillende benamingen komen doordat kokosolie bij kamertemperaturen gaat stollen en eruit ziet als vet. Als je dit vet vervolgens weer gaat verhitten dan zul je zien dat het gaat smelten en weer vloeibaar wordt.


blankWaar koop je kokosolie?

Kokosolie kun je gemakkelijk op internet bestellen. Ook veel drogisten hebben producten op basis van kokosolie, maar deze zijn vaak duurder van wanneer je dezelfde producten via internet bestelt. Via deze site vind je diverse producten voor een scherpe prijs.

 


Kun je afvallen door kokosolie?

Afvallen door kokosolie is een veelbesproken onderwerp en sommige berichten zweren bij de werking van kokosolie. Het advies is om niet altijd alles te geloven wat er wordt geroepen over kokosolie, maar alleen betrouwbare informatie te lezen. Kokosolie is namelijk geen wondermiddel om je overtollige kilo’s mee te verliezen, maar is wel gezond en zou kunnen helpen bij het afvallen.

Allereerst is het goed om te noemen dat kokosolie gezond is, omdat het ongeraffineerd is en er geen transvetten in zitten. Transvetten zijn vetten die lichaam moeilijk vindt om te verwerken, waardoor deze vetten eerder worden opgeslagen. Kokosolie kan dus een gezonde vervanger zijn voor boter en bak- en braadolie. Natuurlijke kokosolie heeft namelijk als voordeel dat het lichaam de olie meteen gebruikt als brandstof en dat het vet nauwelijks wordt opgeslagen in je lichaam. Doordat je lichaam de olie omzet in brandstof word je actiever en wordt de vetverbranding op gang gezet. Kokosolie kan er dus voor zorgen dat je energieverbruik wordt gestimuleerd en dat je actiever wordt na de maaltijd.

Een ander voordeel van kokosolie is, dat het je een verzadigd gevoel kan geven. Dit komt doordat kokosolie vooral middellange keten vetzuren (MCT) bevatten. Dit zorgt ervoor dat je in vergelijking met andere oliën sneller een vol gevoel kunt hebben. Tevens bevat kokosolie net ietsje minder calorieën dan andere oliën.

Er komen steeds meer merken bij die kokosolie aanbieden in de schappen. Toch moet je wel oppassen dat je niet zomaar de eerste de beste kokosolie koopt in de winkel. Veel merken willen namelijk vooral winst maken en bieden goedkope kokosolie aan. Helaas ondergaat deze olie veel meer processen en is deze olie bewerkt, zodat de kokosgeur minder aanwezig is. Door deze bewerkingen gaan er veel voedingsstoffen verloren uit deze olie en is de olie minder goed voor je gezondheid. Wil je goede kokosolie kopen, dan moet je kiezen voor de onbewerkte variant. Zo kun je het beste de extra virgin kokosolie gebruiken. Deze olie is in sommige supermarkten te koop, maar kun je vooral vinden in biologische winkels of natuurwinkels.


Kokosolie of olijfolie?

Op het internet is veel informatie te vinden over welke olie je het beste kunt gebruiken. Sommige websites claimen dat je je vertrouwde olijfolie beter kunt inruilen voor kokosolie. Toch moet je deze berichten niet altijd voor waar aannemen. Kokosolie kan namelijk gezond zijn, maar hoeft niet per se de enige olie te zijn die je gebruikt. Verschillende soorten vetten consumeren is namelijk beter dan één soort olie of vet te gebruiken. Daarnaast laten veel onderzoeken zien dat olijfolie als plantaardige olie ook zeker z’n voordelen heeft voor je gezondheid. Het is daarom ideaal om kokosolie en olijfolie af te wisselen.

Wil je kokosolie graag gebruiken in de keuken, dan kun je er ook gerust voor kiezen om deze olie te gebruiken om in te bakken. Bij het bakken is het belangrijk dat je rekening houdt met het rookpunt van olie. Dit is het punt waarop de olie kapot gaat en over gaat in rook, je merkt dit doordat je pan begint te walmen. Kokosolie is erg geschikt om in te bakken, omdat het een hoog rookpunt heeft. Wil je liever olijfolie gebruiken om in te bakken, kies dan voor de ‘normale’ variant in plaats van de extra vierge. Twijfel je tussen olijfolie en kokosolie, dan is ons advies dat je gewoon moet kiezen welke smaak je het lekkerste vindt om in te bakken.

Niet alleen kun je kokosolie gebruiken om in de bakken of mee te wokken. Kokosolie is namelijk ook heel lekker door salades, omdat het net die extra touch kan geven aan je maaltijd. Ook hierbij geldt, hoe gezond en lekker het ook is, geniet met mate.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag