Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Grapefruit dieet: afvallen door grapefruit te eten?

Grapefruit dieet: afvallen door grapefruit te eten?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een grapefruit is een hele gezonde vrucht met weinig calorieën, bomvol vezels en mineralen. Dus een erg gezonde vrucht die echt thuishoort in een gezonde en gebalanceerde levensstijl. Daarom zijn sommige mensen ervan overtuigd dat je de voordelen van grapefruit moet maximaliseren met het zogeheten ‘grapefruit dieet’. In dit artikel bespreken we wat dat is en of je kunt afvallen door grapefruit te eten.


Kun je afvallen door grapefruit te eten?

Een grapefruit wordt maar weinig gegeten, dat is ontzettend zonde. Het is namelijk een hele gezonde vrucht. In deze alinea zullen we door middel van een aantal voordelen uitleggen waarom dat zo is:

  • De grapefruit bevat weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Met name veel vezels, vitamine C en vitamine A. En dat voor gemiddeld 54 calorieën per grapefruit.
  • Grapefruit versterkt je weerstand. Door de vele mineralen en vitaminen in een grapefruit, helpt het eten ervan om je weerstand te verhogen. Dus als je regelmatig grapefruit eet, heb je minder kans om ziek te worden.
  • De grapefruit is gezond tijdens diëten. Door de vele vezels, lage calorie-inname en de grote hoeveelheid water, helpt een grapefruit tijdens het diëten om af te vallen.
  • Grapefruit is heel hydraterend. Een grapefruit helpt om gehydrateerd te blijven. Veel water drinken wordt geassocieerd met een goede gezondheid en een grotere kans om af te vallen. Dus de grapefruit draagt daar positief aan bij.
  • Grapefruit is erg lekker. Sommige mensen vinden een grapefruit bitter, maar wij vinden het een welkome afwisseling op andere vruchten. Het is een lekker fris stuk fruit, wat bijdraagt aan een gewichtig eetpatroon.

Dit is slechts een selectie van de voordelen die het eten van een grapefruit met zich mee kunnen brengen. Wij zijn ervan overtuigd dat een grapefruit dus bijdraagt aan een goede gezondheid en een slank lichaam. Een van de manieren om te profiteren van de voordelen van een grapefruit is door het grapefruit dieet. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt afvallen door grapefruit te eten en of dat wel of niet een goed idee is.


Wat is het grapefruit dieet en kun je ermee afvallen?

Het grapefruit dieet is een dieet met een korte looptijd, namelijk 12 dagen. Gedurende deze dagen moet je je volgen aan een strikt eetpatroon waarin grapefruit heel veel voorkomt. Je hebt per dag drie verschillende maaltijden, die elk worden afgesloten met een glas grapefruitsap of met het eten van een halve grapefruit. De grapefruit helpt om de vetverbranding op gang te brengen. Te veel grapefruit wordt echter afgeraden door het dieet.

Naast het eten van grapefruit zijn er nog aanvullende ‘regels’. Zo moet je opletten wat je drinkt. Het wordt aanbevolen om minimaal 8 dagen water per dag te drinken en zo min mogelijk koffie. Daarnaast is alcohol uit den boze, maar dat is bij heel veel diëten zo. Alcohol past nou eenmaal niet goed in een gezond en gebalanceerd dieet. Verder is het tijdens grapefruit dieet niet goed om tussendoortjes en toetjes te eten.


Voedsel dat je mag eten tijdens het grapefruit dieet

Tijdens het grapefruit dieet mag je onbeperkt vlees en groenten eten, totdat je vol zit. Je moet het echter wel beperken tot je vaste eetmomenten. De volgende voedingsmiddelen mag je eten tijdens het grapefruit dieet: rode uien, paprika’s, jam/compote, augurken, radijs, zoute krakelingen, broccoli, fruit, pasta, cereal of ontbijtgranen, pasta, zetmeelrijke groenten, pindakaas, bladspinazie en maïschips.

Voedsel dat je niet mag eten tijdens het grapefruit dieet

Zoals we al eerder beschreven, zijn alcohol en complexe koolhydraten uit den boze. De volgende voedingsstoffen kun je dan ook het beste uit je voeding schrappen: witte uien, aardappels, selderij, erwten, (groene) bonen, mayonaise, brood, erwten, komkommers, hotdogs, groene groente, wortels, groene uien, tomaten, aardappelchips en kool.


Voorbeeld grapefruit dieet

Er zijn verschillende voorbeelden van grapefruit dieet dagen. Je kunt aan de hand van deze richtlijnen je eigen dieet opstellen met grapefruit.

  • Ontbijt: halve grapefruit (of grapefruitsap) en 2 eieren
  • Middageten: halve grapefruit (of grapefruitsap), salade met vetarme dressing en vlees naar keuze
  • Avondeten: halve grapefruit (of glas grapefruitsap), salade met dressing, vlees of vis, gezonde snack voor het slapengaan en een glas tomatensap of melk

Afvallen door grapefruit: wel of niet doen?

Voor sommige mensen is het grapefruit dieet erg succesvol. Ze verliezen maar liefst 10 kilo in 12 dagen, of tussen de 500 gram en 1 kilo per dag. Dat is wel heel erg fijn als je genoodzaakt bent om veel af te vallen. Bijvoorbeeld als je in een trouwjurk moet passen, of een catwalkshow moet lopen.

Toch vinden wij het grapefruit dieet geen duurzaam dieet voor de lange termijn. Het is namelijk geen eetpatroon dat je heel lang kan volhouden. Ten eerste omdat je heel veel voedingsmiddelen moet schrappen. Het is niet alleen lastig om vol te houden, maar ook nog eens ongezond (op de lange termijn). Eigenlijk valt het grapefruit dieet onder zogeheten ‘crash diëten’. Deze diëten helpen op de korte termijn om af te vallen, maar zijn op de lange termijn ongezond. En – belangrijker nog – na het grapefruit dieet is de kans groot dat de kilo’s er snel weer bij komen. Dan is al je moeite voor niets geweest.


Aangepast grapefruit dieet

Als je duurzaam wil afvallen, kun je jouw eetpatroon geleidelijk aanpassen door minder calorieën op een dag te eten. Een kilo staat gelijk aan ongeveer 6000 kilocalorieën, dus als je iedere dag meer dan 100 calorieën bespaart, dan val je vanzelf af. Daarbij helpt het ook als je voedsel neemt dat licht verteerbaar is. Veel eiwitten of vetten en niet zo veel koolhydraten. Op die manier val je langzaam af en went je maag aan kleinere maaltijden. Hoe past de grapefruit in dit plaatje?

Een grapefruit is een hele gezonde vrucht, zoals we al eerder bespraken. Dus het is heel erg gezond om wat meer grapefruit te eten. Maar voor de grapefruit geldt niet per se ‘hoe meer hoe beter’. Want als je bijvoorbeeld 4 grapefruits per dag eet, zit je al op 256% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Handig om een griepje te voorkomen, verder niet echt nodig.

Daarom adviseren wij voor een gulden middenweg tussen afvallen met het grapefruit dieet en afvallen met een ander dieet. Dat kun je bereiken door bijvoorbeeld tussendoortjes met koolhydraten (koekjes, crackers, chips, noten et cetera) te vervangen door een grapefruit of door een glas grapefruitsap. Zo ervaar je de voordelen van een grapefruit zonder dat je een crash dieet hoeft te volgen.


Voor wie is grapefruit minder geschikt?

Voor mensen die allergisch zijn voor citrusvruchten, is de grapefruit geen goed idee. Daar kom je snel genoeg achter natuurlijk, toch willen we het graag even benadrukken. Daarnaast is de grapefruit soms een slechte combinatie met medicijnen. Dat komt omdat de grapefruit de werking van sommige medicijnen versterkt. Met name de werking van bloeddrukverlagende medicijnen en middelen tegen angstaanvallen en depressies. Slik jij medicijnen en twijfel je over het grapefruit dieet? Lees de bijsluiter van te voren goed. Als je er niet uitkomt, overleg dan met je huisarts.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag