Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hulp bij afvallen, hoe krijg je de beste hulp?

Hulp bij afvallen, hoe krijg je de beste hulp?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Afvallen vergt behoorlijk wat discipline, tijd en aandacht van je. Je kunt namelijk niet meer alles eten wat je gewend bent, moet vaak minderen in je voeding en krijgt misschien wel te dealen met een knorrende maag. Het is dan ook niet zo gek dat heel veel mensen hun dieet niet zo lang kunnen volhouden en al snel weer terugvallen in hun oude gewoontes. Alleen aan de slag gaan met diëten en afvallen eindigt  bij de meeste mensen in een terugval waarmee het jojo-effect een feit is. De weggewerkte kilo’s die je mogelijk bent kwijt geraakt vliegen er nog harder weer aan.

Wat hulp bij het afvallen kan dan ook geen kwaad. Het is een goede stok achter de deur die je helpt om door te zetten en nu eindelijk eens je ideale gewicht te bereiken én te behouden. Maar hoe vind je die hulp dan? In dit artikel helpen we je een eindje op weg.  De juiste hulp tijdens het afvallen kan een enorme duw in de rug geven om uiteindelijk je doel te kunnen halen.


Manieren voor hulp bij afvallen

Hulp bij afvallen kun je op tal van manieren krijgen. Wie een beetje rond zoekt op het internet wordt overladen met afvalcoaches, diëtistes, voedingsconsulenten en tal van andere specialisten die je helpen bij het afslanken. Het kan dan ook best wat overweldigend overkomen en wellicht zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Je staakt je zoektocht en troost jezelf met nog maar een reep chocola. Niet bepaald de way to go natuurlijk.

Een goede keuze is om een dieet te volgen waarbij er de mogelijkheid is om hulp te krijgen. Hieronder hebben we twee diëten voor je uitgekozen waarbij je tijdens je het afvallen gemotiveerd wordt of waarbij persoonlijke hulp mogelijk is. Daarnaast lees je hieronder hoe je de beste hulp krijgt tijdens het afvallen.


blank

Grootste dieet succes van dit moment; De Keto Revolutie

  • De Keto Revolutie is hét meest complete Nederlandse pakket om het ketodieet te volgen
  • Makkelijk gewichtverlies en een betere spijsvertering
  • Stop je suikerverslaving & verband vet zonder moeite

Bekijk alles over de Keto Revolutie »


Hulp bij het afvallen

Afvallen kan soms best pittig zijn. Het is daarom belangrijk om steun te zoeken bij familie en vrienden. Vraag vrienden en familie bijvoorbeeld om rekening met je dieet te houden als je langskomt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook wat gezonde ‘snacks’ voor je in huis halen als er een feestje op het programma staat. Daarnaast kan het enorm motiverend werken als je het afvallen samen doet met iemand uit de familie of bijvoorbeeld een goede vriend(in). Zo kunnen jullie elkaar af en toe een peptalk geven, samen sporten, tips uitwisselen en bijvoorbeeld samen zoeken naar lekkere en gezonde recepten. Samen afvallen blijft nou eenmaal leuker dan alleen afvallen.

Voor de één is de coaching die bij de hierboven benoemde diëten wordt aangedragen voldoende, maar we kunnen ons voorstellen dat het voor jou beter werkt wanneer de coaching in ‘het echte leven’ plaatsvindt in plaats van digitaal. Een terugval ligt tenslotte minder snel op de loer wanneer iemand je wekelijks echt ziet in plaats van digitaal spreekt. Hij of zij kan je dan makkelijk verantwoordelijk houden voor de keuzes die je hebt gemaakt en zal je motiveren om doordachtere keuzes te maken rondom je voeding.

Zoals we in de intro al stelden kan het je wellicht gaan dazen wanneer je op Google zoekt naar “Hulp bij Afvallen”. Een miljoen-miljard coaches en experts bieden zich aan en hoe weet je dan wie de beste is. Ook daar gaan we je met onderstaande tips weer een handje bij helpen.

Heb je al eerder een dieet gevolgd zonder succes of vind je het lastig om gemotiveerd te blijven? Dan is het misschien verstandig om wat professionelere hulp in te schakelen. Als je even googelt dan krijg je een overload aan ‘dieethulp’ en zie je soms door de bomen het bos niet meer. Gewichtscoach, gewichtsconsulent, voedingsdeskundige, diëtist, dieetpsycholoog… en ga zo maar door. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze namen en bij wie moet je zijn voor welke hulp?


Een duwtje in je rug nodig? Bekijk deze populaire afval methodes:


Het vinden van de juiste specialist bij je doel

Ieder doel heeft weer een andere specialist nodig en met alle verschillende bewoordingen kan het soms lastig zijn om te bepalen wie wat precies doet. Om je een beetje inzicht te geven in de verschillende termen die her en der gebruikt worden voor en door specialisten, hebben we voor elke specialist een korte beschrijving.


Gewichtscoach of -consulent

Deze term hoor je misschien het meest. Iedereen mag zich namelijk zo noemen. Er zijn weliswaar bepaalde cursussen die men kan volgen om zich ‘officieel’ zo te noemen, maar het is geen vereiste. De buurvrouw die een x aantal kilo’s is afgevallen kan zich bijvoorbeeld na het afslankproces prima gewichtsconsulente noemen. Vaak gaat het hierbij om coaching en motivatie. Een gedegen voedingsplan opstellen om mee af te vallen is niet iets wat een gewichtsconsulent voor je opstelt. Daarvoor ga je naar een voedingsdeskundige of een diëtist.

Iedereen mag zich dan ook gewichtsconsulent nodig noemen, want je hebt er geen diploma voor nodig. Een gewichtscoach kan mensen adviseren en begeleiden tijdens het afvallen. Deze coach kan je na laten denken over je eetgewoontes en kan hulp bieden bij lastige momenten. Een gewichtscoach is er dus niet voor om een uitgebreid dieetschema op te stellen, maar kan er wel voor zorgen dat je een gezondere levensstijl aanleert.


Voedingsdeskundige

Een voedingsdeskundige is iemand die werkelijk alles over voeding en het menselijk lichaam af weet en iemand die deskundig is over het functioneren van het lichaam en wat voeding doet met je gezondheid. Doorgaans is hij of zij gediplomeerd en mag de persoon in kwestie dus officieel de titel voeren. De voedingsdeskundige analyseert je klachten en je voedingspatroon waarna hij of zij met een gedegen plan van aanpak komt.

Een voedingsdeskundige kan op basis daarvan een advies geven over voeding en levensstijl. Een voedingsdeskundige weet hoe het lichaam van binnen in elkaar steekt en wat de werking is van voedingsstoffen op het lichaam.


Diëtist

Een diëtist is iemand die net als de voedingsdeskundige alles af weet van voeding en de werking van het menselijk lichaam. In tegenstelling tot de gewichtsconsulent is de diëtist gediplomeerd en weet vaak ook net iets meer dan de voedingsdeskundige. Je kunt bijvoorbeeld tevens bij een diëtist terecht als je kampt met andere gezondheidsproblemen zoals allergieën, een hoge bloeddruk of darmklachten. Net als de voedingsdeskundige zal een diëtist je eetpatroon analyseren en met een op maat gemaakt voedingsschema aankomen om je doelen te bereiken.

Een belangrijk verschil tussen een gewichtscoach en een diëtist is dus dat een diëtist opgeleid is en wél een diploma heeft. Een diëtist weet dan ook alles over gezonde voeding, afvallen en de werking van je lichaam. Het kan verstandig zijn om een diëtist te bezoeken als je al verschillende diëten hebt geprobeerd maar niet het gewenste resultaat hebt. Een diëtist schrijft niet alleen een voedingsschema voor, maar kijkt ook naar je dagelijkse eet- en drinkgewoontes en leefgewoontes. Daarnaast heeft een diëtist de nodige medische kennis in huis om bijvoorbeeld rekening te houden met klachten zoals obesitas, darmproblemen, allergieën of een hoge bloeddruk. Op basis hiervan kan er een gepersonaliseerd voedingsschema worden opgesteld voor jou.


Psycholoog

Een psycholoog heeft ook een diploma en kan gespecialiseerd zijn in eetstoornissen en gewichtscontrole. Als je hulp zoekt bij een psycholoog dan kijkt de psycholoog wat de oorzaak is van je problemen. Aan de hand van oefeningen en persoonlijke gesprekken komt een psycholoog erachter waar het fout gaat en welke achterliggende oorzaken je eetproblemen veroorzaken. Uiteraard wil het niet zeggen dat iedereen die overgewicht heeft natuurlijk gebaat is bij psychologische hulp. Twijfel je? Dan kun je gerust eerst contact opnemen met de huisarts en je problemen voorleggen.


Personal trainer

Heb je meer motivatie nodig qua beweging? Dan kan het verstandig zijn om een personal trainer aan te nemen. Deze zorgt ervoor dat je gedisciplineerd blijft bewegen en sporten en kan samen met jou een gestructureerd sportschema opstellen. Sporten is van vitaal belang als je wilt afvallen en beweging kan een goede boost aan je dieet geven.

Over het algemeen schakelen mensen een personal trainer in om samen mee de gym in te duiken, maar er zijn ook personal trainers die zich tevens gediplomeerd voedingsdeskundige en/of diëtist mogen noemen. Helaas is het ook hier weer zo dat er geen vereiste vanuit de wet is. Iedereen mag zich personal trainer noemen. Dit hoeft niet per definitie een slecht iets te zijn. De hulk uit de sportschool kan je prima helpen met een trainingsschema en wellicht ook met een voedingsschema, maar ieder menselijk lichaam werkt nu eenmaal anders. Wat voor hem of haar wél werkt, hoeft voor jou dus niet te werken. Een voedingsdeskundige en/of diëtist maakt een schema op maat voor je wat goed bij je aansluit. Veel personal trainers werken met standaard trainings- en voedingsschema’s. Uitzonderingen uiteraard daargelaten.


Zelfhulp tijdens het afvallen

Hulp bij het afvallen kan enorm helpen om op de juiste weg te blijven en eindelijk die overtollige kilo’s kwijt te raken. Toch zul je het afvallen voor het grootste gedeelte toch echt zelf moeten doen. Als je zelf niet die knop omzet, dan zul je namelijk ook niet afvallen. Maar wist je dat je jezelf ook kunt helpen om het afvallen vol te houden en jezelf te motiveren? Hieronder hebben we drie tips voor je verzameld die je kunnen helpen bij het afvallen.

Tip 1: stel doelen

Wellicht een open deur, maar wie begint te wandelen zonder doel eindigt vaak op een willekeurige plaats. Wanneer je je doel helder hebt is het ook makkelijker om het traject uit te stippelen. Wil je alleen snel afvallen of wil je blijvend een gezondere levensstijl ontwikkelen? Wil je er ook bij gaan sporten en ben je daarom bijvoorbeeld op zoek naar een personal trainer of wil je liever geen sport toevoegen in je afslankproces. Erg belangrijk om op die vragen een antwoord te hebben natuurlijk voordat je aan de slag gaat met afvallen.

Als je voor jezelf duidelijke doelen hebt dan kun je het dieet vaak beter volhouden. Je weet immers waar je naartoe werkt en kunt bijhouden of je op de goede weg zit. Stel niet alleen een einddoel, maar zorg er ook voor dat je tussendoelen hebt. Het voelt namelijk steeds als een overwinning als je weer een tussendoel hebt gehaald. Stel niet té ambitieuze doelen voor jezelf, maar wees vooral reëel en stel haalbare doelen.

Tip 2: beloon jezelf

Als je jezelf wilt motiveren, dan helpt het om jezelf te belonen. Spreek bijvoorbeeld af dat je bij het bereiken van een tussendoel of het halen van een bepaald gewicht jezelf mag trakteren. En nee, dit is natuurlijk geen traktatie in de vorm van taart of koekjes. Kies in plaats daarvan een nieuw outfit uit, ga een dagje weg met vrienden of trakteer jezelf op een dagje spa. Wees dus vooral trots op jezelf als je weer een paar kilo bent afgevallen, dan blijf je gemotiveerd om je streefgewicht te behalen.

Tip 3: wees niet te streng voor jezelf

Dit ligt een beetje op één lijn met de vorige tip. Wil je het dieet op de lange termijn volhouden dan is het verstandig om niet te streng voor jezelf te zijn. Door té streng te diëten verlies je juist eerder de motivatie en val je eerder terug in je oude gewoontes. Gun jezelf dus af en toe een stukje chocolade. Daarnaast kun je het diëten ook leuker maken door bijvoorbeeld te zoeken naar lekkere en gezonde recepten, gezonde snacks of tussendoortjes. Is het weekend of komt er een leuk feestje aan? Dan kun je met jezelf bijvoorbeeld afspreken dat je één of twee glaasjes alcohol mag. Als je deze drie tips goed onthoud dan zul je zien dat je het afvallen makkelijker kunt volhouden.


Tip: Zoek het lokaal

Het beste resultaat boek je wanneer iemand je op regelmatige basis spreekt en ziet. Je kunt dus het beste voor een lokale specialist kiezen zodat je hem of haar wekelijks kunt bezoeken. Ja, coaching via het internet is wellicht gemakkelijk, maar je wil nu eindelijk eens resultaat behalen toch? Kies dan liever voor iemand uit je eigen buurt die je verantwoordelijk kan houden voor je voortgang.


Hulp kan ook van vrienden en familie

In navolging van voorgaande tip kan het natuurlijk ook handig zijn om hulp te zoeken bij vrienden of familie. Ook zijn kunnen je verantwoordelijk houden voor je voortgang en je wellicht extra ondersteunen in je strijd tegen overtollige kilo’s.

Vraag bijvoorbeeld of ze gezond voor je willen koken als jullie een etentje doen samen of vraag ze de chips niet voor je neus te zetten op een feestje of verjaardag. Deze kleine dingen kunnen al bijdragen in het afslankproces en je weet wat ze zeggen: van je vrienden (en familie) moet je het hebben!


De moraal van dit verhaal is simpel: afvallen is een stuk eenvoudiger wanneer je er hulp bij krijgt. Professionele hulp – zeker wanneer deze op maat aan je wordt aangeboden – kan het verschil betekenen en er voor zorgen dat je nu wél doorzet met je dieet en je ideale streefgewicht bereikt. En behoudt natuurlijk, want daar draait het uiteindelijk om.

Zoek het ook vooral lekker dicht bij huis. Een lokale specialist staat vaak dag en nacht voor je klaar als het nodig is en ziet je voortgang duidelijk omdat je wekelijks een afspraak hebt. Zoek ook hulp bij vrienden en/of familie, want zij zijn er om je te ondersteunen in moeilijke tijden. Misschien hebben ze zelf wel ervaring met afslanken en weten ze daarom erg goed hoe het momenteel voor je is. Schaam je niet en vraag hulp als je het nodig hebt. In welke vorm dan ook!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag