Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Effectief afvallen: hoe stel je doelen en bereik je deze

Effectief afvallen: hoe stel je doelen en bereik je deze

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Afvallen, afvallen, afvallen… Veel mensen denken alleen nog maar hieraan als ze beginnen met diëten. Waar veel mensen helaas de fout in gaan is, dat ze onvoorbereid en zonder duidelijk doel voor ogen willen afvallen. Als je echt effectief wilt afvallen kun je dit het beste doen door te weten waar je staat en wat je wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld een bepaald streefgewicht halen, wil je weer in een bepaald kledingstuk passen of wil je vijf kilo lichter de zomer in?

Wanneer je duidelijke doelen hebt dan is het afvallen veel beter vol te houden. Heb je liever wat extra houvast om je doelen te bereiken? Dan is het een goed idee om een dieet te volgen tijdens het afvallen. Er zijn veel verschillende diëten die afgestemd zijn op bepaalde doelen of die werken met bepaalde fases waar je naartoe kunt werken. In ons artikel lees je verder hoe je het beste je doelen kunt stellen en hoe je deze het beste kunt bereiken.


Doelen stellen

Afvallen en doelen stellen hebben veel meer met elkaar te maken dan je misschien zou denken. Door het stellen van doelen weet je namelijk wat je wilt bereiken, sta je beter stil bij het proces en kun je het diëten makkelijker volhouden. Maar hoe kun je dan het beste je afslankdoel opstellen en met welke dingen moet je rekening houden? Een voedingsdagboek kan hier bij helpen, maar er zijn nog een aantal tips om efficient af te vallen.


Waarom wil je afvallen?

Allereerst is het belangrijk om te bedenken waarom je wilt afvallen. Is het omdat je omgeving het van je verwacht of omdat je misschien wilt voldoen aan het schoonheidsideaal? In deze gevallen moet je jezelf misschien nog even achter de oren krabben en jezelf goed afvragen of je wel wilt afvallen. Wil je namelijk effectief afvallen dan moet de motivatie toch echt vanuit jezelf komen. Bedenk welke voordelen het afvallen heeft voor jou en waarom jij zo graag wilt afvallen. Gaat je algehele gezondheid er misschien door vooruit? Wil je weer in je oude kleding passen? Wil je slanker de zomer instappen?


Bepaal je afslankdoel

Als je zelf gemotiveerd bent, dan kun je vervolgens beginnen met het bepalen van je afslankdoel. De allereerste tip hierbij is, dat je reëel moet blijven en niet te veel hooi op je vork moet nemen. ‘Ik wil 20 kilo verliezen in één maand’ is namelijk niet een haalbaar doel. Je moet doelen stellen die je goed kunt volhouden en die gezond zijn voor je lichaam. Het is bijvoorbeeld reëel om jezelf voor te nemen dat je 0,5 tot 1,5 kilo per week wilt afvallen. Begin dus liever met kleine stapjes en kijk hoe dit gaat in plaats van té ambitieuze doelen te stellen.
Naast het stellen van reële doelen is het belangrijk om specifieke doelen te stellen. ‘Slank beginnen aan de zomer’ is dus niet zo’n specifiek doel. Het is effectiever om doelen te stellen die meetbaar zijn. Zo kun je makkelijk bijhouden of je op de goede weg zit en of je je doel hebt behaald. Ga bijvoorbeeld uit van een bepaald streefgewicht of vermindering van het vetpercentage en bepaal wanneer je dit wilt bereiken. Een voorbeeld van een goed doel is bijvoorbeeld: ‘ik wil vóór 1 juli 7,5 kilo zijn afvallen.’


Persoonlijke doelen

Een ander belangrijk punt is, dat je afslankdoelen heel persoonlijk zijn. Wat voor de één misschien goed kan werken, kan voor de ander misschien wel helemaal niet werken. Het stellen van doelen heeft bijvoorbeeld te maken met het soort dieet dat je volgt en je lichaamsbouw op dit moment. Bij een strenger dieet val je bijvoorbeeld sneller af, terwijl je bij een sportdieet misschien minder snel resultaat ziet op de weegschaal omdat je ook werkt aan je spiermassa. Heb je op dit moment een hoog vetpercentage? Dan zul je zien dat je waarschijnlijk makkelijker afvalt dan mensen met een lager vetpercentage. Houd dus met deze factoren rekening als je een bepaald doel gaat opstellen.


Hoe bereik je je afslankdoel?

Nu je weet waar je rekening mee moet houden bij het stellen van je doelen, is het natuurlijk de vraag hoe je deze kunt bereiken. Als je bijvoorbeeld één van de bovengenoemde diëten gaat volgen, dan wordt er al een bepaald voedingsschema voor je samengesteld waar je je aan kunt houden. Je hebt een stukje extra houvast en weet precies wat je kunt eten en drinken. Als je zelf je voedingsschema bepaalt dan heb je minder houvast en is het handig om rekening te houden met je valkuilen. Grijp je bijvoorbeeld ‘s middags vaker naar een ongezonde snack? Zorg dan dat je voldoende gezonde tussendoortjes in de koelkast hebt liggen of dat je afleiding zoekt en een stukje gaat wandelen. Vind je het lastig om niet meer dan één glaasje alcohol te drinken in het weekend? Haal dan geen alcohol in huis of vraag je vrienden of familie om je te motiveren. Bij niemand gaat het afvallen vanzelf, je zult dus net als iedereen moeten wennen aan je nieuwe eetgewoontes. Je zult vanzelf zien dat je je nieuwe voedingspatroon steeds beter onder de knie krijgt.


Hou je (meetbare) doelen bij

Wil je effectief afvallen dan is het ook belangrijk om je doelen bij te houden. Wil je je einddoel behalen dan is het verstandig om tussentijdse doelen te stellen. Wil je bijvoorbeeld 10 kilo verliezen dan is het belangrijk om te bepalen hoeveel je bijvoorbeeld wilt afvallen per week. Het is daarbij helemaal niet gek dat je na een tijdje merkt dat je minder snel afvalt. In de eerste weken vallen we namelijk veel makkelijker af dan wanneer we al een tijdje bezig zijn. Je lichaam went namelijk aan het voedingspatroon en in de eerste weken verlies je met name veel kilo’s aan vocht. Dit zie je dus ook terug op de weegschaal.

Als je je vooruitgang wilt bijhouden dan is het belangrijk dat je meetbare doelen hebt. Een weegschaal is heel handig, maar zegt soms niets over of je daadwerkelijk vet bent kwijtgeraakt. Schommeling in je gewicht op de weegschaal kan daarnaast afhankelijk zijn van veel andere factoren, zoals zoute voeding, spiermassa en ongesteld zijn. Wil je wel je gewicht bijhouden op de weegschaal, zorg er dan voor dat je altijd op hetzelfde moment weegt en dat je niet meer dan één of twee keer per week op de weegschaal gaat staan. Wil je jezelf nauwkeuriger meten, dan raden we aan om je vetpercentage te meten. Hiervoor bestaan verschillende apparaatjes waarvan de huidplooimeter de meest nauwkeurige is.


Discipline en motivatie

Tot slot is het belangrijk dat je gemotiveerd blijft om je doelen te bereiken. Probeer niet teleurgesteld te zijn in jezelf als het een keer niet lukt, maar probeer te achterhalen waardoor je motivatie naar beneden zakt. Probeer om stress zoveel mogelijk te vermijden en blijf lekker actief tijdens het afvallen. Ga bijvoorbeeld vaker een wandeling maken door het park, pak vaker de fiets of begin aan een nieuwe sport. Zo zul je zien dat je vanzelf meer energie krijgt en dat je lekkerder in je vel zit. Een andere tip is om niet te streng voor jezelf te zijn en jezelf af en toe te belonen. Bij elk tussentijds doel kun je bijvoorbeeld jezelf trakteren op een cadeautje waardoor je extra gemotiveerd blijft. Een andere tip is om je progressie bij te houden met foto’s. Maak een beginfoto van jezelf en hang deze bijvoorbeeld op de koelkast. Na elke week kun je een nieuwe foto maken en deze erbij plakken. De laatste tip is om samen met iemand anders te beginnen met afvallen. Spreek bijvoorbeeld af om tegelijk te beginnen met een vriend(in) of je partner. Zo wordt het afvallen een stuk makkelijker en kunnen jullie elkaar blijven stimuleren.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag